Çiçekler

Fesleğen Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Fesleğen çiçeği, insanoğlunun bildiği en eski bitkilerden biridir. Fesleğe çiçeğinin iyileştirici ve sağlıklı özellikleri dünya çapında en değerli bilgi olmuştur. Eve daha yakın olan kutsal fesleğen, güçlü tıbbi ve iyileştirici özellikleri nedeniyle saygı görür. Fesleğen bitkileri ülkemizdeki evlerde ve bahçelerde görebiliriz. Fesleğen, çeşitli sosların, Akdeniz mutfağı yemeklerinin, balık yemeklerin ve et yemeklerinin ayrılmaz bir parçasını oluşturur. Bu yazımızda fesleğen çiçeği faydaları nelerdir, fesleğen çiçek açar mı ve fesleğen çiçeği bakımı nasıldır gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Fesleğen Çiçeği Faydaları
Fesleğen Çiçeği Faydaları

Fesleğen Çiçeği Faydaları

Fesleğen bitkilerinin çeşitli türlerinde önemli botanik farklılıklar vardır. Çok çeşitli fesleğen türleri şunları içerir: Tatlı fesleğen, limonlu fesleğen, İtalyan veya kıvırcık fesleğen, kutsal fesleğen, Tay fesleğeni ve marul yaprağı fesleğen. Fesleğenin kokusu ve tadı, bitkide bulunan uçucu yağların konsantrasyonuna göre değişir. Cinnamate, citronellol, geraniol, linalool, pinene ve terpineol, tüm fesleğen türlerinde bulunabilecek yağlardan bazılarıdır. Fesleğen yapraklarının tıbbi faydalarını esas olarak bu yağların varlığı etkiler.

Fesleğen yaprakları çeşitli mutfak müstahzarlarında kullanılır. Lezzete ek olarak, yemeklik otunun yemeğin özelliklerini koruduğu ve geliştirdiği söylenir. Sağlıklı bağırsaktan daha güçlü bağışıklığa kadar fesleğen yapraklarının faydaları oldukça fazladır. İşte bilmediğiniz bazı şeyler. Fesleğen yaprağının bilmeniz gereken faydaları…

Reklamlar

Sindirime İyi Gelir

‘Şifalı Gıdalar’ kitabına göre fesleğen optimal sindirimi kolaylaştırabilir. Kitap, “Fesleğen sindirim ve sinir sistemini güçlendirir ve baş ağrıları ve uykusuzluk için iyi bir çare olabilir” diyor. Yapraklarda bulunan öjenol, sindirim sisteminde anti-inflamatuar etki sağlar. Fesleğen vücuttaki asidi dengelemeye yardımcı olur ve vücudun uygun pH seviyesini geri kazandırır. Fesleğen yapraklarında bulunan öjenol, sindirim sisteminde anti-inflamatuar etki sağlar.

Fesleğenin uçucu uçucu yağı, hazımsızlığa ek olarak çeşitli karın problemlerini tedavi etmek için geleneksel bir çare olarak görülmüştür. Fesleğen tüketmek şişkinliği ve su tutulmasını azaltmaya yardımcı olabilir. İştah kaybını bile uyarabilir ve asit reflüyü de iyileştirebilir.

Serbest Radikal Aktiviteyle Savaşır

Yemeklik bitki vücut dokularını serbest radikal hasarına karşı korumaya yardımcı olabilecek bir dizi doğal antioksidan içerir. Serbest radikaller kararsız atomlardır. Kararlı olmak için diğer atomlardan elektron alır ve zincirler oluştururlar. Bu serbest radikal zincirleri vücutta oksidatif strese neden olur ve hücrelere daha fazla zarar verir. Vücuttaki oksidatif stresi azaltmak için antioksidan alımını artırmak gerekir. Fesleğen, orientin ve viceninare olarak bilinen suda çözünür iki önemli flavonoid antioksidan içerir. Bu güçlü antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir, hücresel yapıyı, DNA’yı korur ve cilt yaşlanmasının etkilerini geciktirir.

Cilde Faydaları Vardır
Cilde Faydaları Vardır

Cilde Faydaları Vardır

Fesleğen çiçeğinin güçlü yağı, cildi içten temizlemeye yardımcı olur. Mükemmel cilt temizleyici, yağlı cilde sahip olanlar için mükemmeldir. Ayrıca gözenekleri tıkayan kir ve yabancı maddeleri temizlemeye yardımcı olur. Fesleğen yaprağı, sandal ağacı ezmesi ve gül suyundan bir macun yapın. Macunu yüzünüze uygulayın ve yirmi dakika bekletin. Soğuk suyla mı çıktı. Fesleğenin güçlü antienflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri sivilce oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

Reklamlar

Depresyonla Savaşır

Fesleğenin uçucu yağı, depresyon ve kaygıyı yönetmeye de yardımcı olabilir. Bitkinin, mutluluk ve enerjiyi indüklemekten sorumlu hormonları düzenleyen nörotransmiterleri uyardığına inanılıyor. Fesleğen, güçlü bir adaptojen veya stres önleyici ajan olarak kabul edilir. Anti-inflamatuar ve bağışıklık güçlendirici özellikleri de stresi yönetmeye yardımcı olur. Fesleğen esansiyel yağı, depresyon ve kaygıyı yönetmeye de yardımcı olabilir.

Karaciğer Hastalıklarını Tedavi Eder

Fesleğen karaciğerde yağ birikmesini önlemeye yardımcı olabilir ve karaciğerinizi sağlıklı tutar. Fesleğen diyabet diyetinizin bir parçası olabilir. Karaciğer fonksiyonunu destekler ve detoksifikasyona yardımcı olur. Fesleğen bitkisinin güçlü detoks özellikleri karaciğer sağlığınız için harikalar yaratabilir. Karaciğer metabolizmada çok önemli bir rol oynadığı için vücut için çok önemli bir organdır. Fesleğen karaciğerde yağ birikmesini önlemeye ve karaciğerinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilir.

Sağlıklı bağırsakları teşvik eder

Fesleğen ayrıca vücudun doğal pH seviyelerini dengeler ve bağırsak mikroflorasındaki sağlıklı bakterileri besleyen özelliklere sahiptir. Sağlıklı bir bağırsak florası bağışıklık sistemini güçlendirir ve sağlıklı sindirimi destekler.

Fesleğen yaprakları, çeşitli karın problemlerini tedavi etmek için geleneksel bir çare olarak görülüyordu. Artık fesleğen yapraklarının birçok faydasından haberdar olduğunuza göre, düzenli beslenmenizde yemeklik bitkiden en iyi şekilde yararlanmalısınız.

Fesleğen Çiçek Açar Mı?

Fesleğen yaz aylarında pembe ya da beyaz çiçekler açar ve sonbahar aylarına kadar çiçekleri kalır.

Fesleğen Çiçeği Bakımı
Fesleğen Çiçeği Bakımı

Fesleğen Çiçeği Bakımı

Fesleğen en popüler otlardan biridir ve özellikle İtalyan yemeklerinin çoğunda özel bir şey ve Akdeniz biberi yapar. Hafifçe uçucu yağlar gibi kokar ve taze bir bitki olarak vitaminler açısından da zengindir. Fesleğen güneşli, sıcak bölgelerden geldiğinden, yerel bölgelerde yetişebilmesi için bakımda bazı detaylara dikkat edilmelidir. Bu bakım kılavuzu size bunlar hakkında daha fazla bilgi verecektir.

Sağlıklı ve hepsinden önemlisi lezzetli bir bitkisel bitki, onlarca yıl önce Akdeniz bölgelerinden Avrupa’nın daha soğuk bölgelerine kadar yolunu bulan Ocimum’dur. Ayrıca fesleğen, diğer özelliklerinin yanı sıra iltihap önleyici, iştah açıcı ve bağırsak florasını düzenleyici bir etkiye sahip olan tıbbi bir bitkidir.

Tropikal bölgelerden gelen bir bitki olarak yerel iklim kuşağında çeşitli taleplerde bulunur. Özellikle saksıda yetiştirildiğinde fesleğen genellikle bakımı kolay değildir. Bu bakım kılavuzu, fesleğenin yerel alanda nasıl bolca yetiştirileceğini ve nasıl hasat edildiğini ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Konum

Kökeni nedeniyle, mükemmel konumun güneşli olması gerekir. Çeşitliliğe bağlı olarak, fesleğen 20 santigrat derece veya daha yüksek bir sıcaklığı veya 20 santigrat derecenin altında oldukça serin bir yeri tercih eder. Örneğin daha soğuk sıcaklıklar yabani fesleğen ve Afrika Mavi fesleğeni için uygundur. Bununla birlikte, 12 santigrat derecenin altında, her bir fesleğen türü büyümeyi durduracaktır.

Bunun yanında fesleğen yetiştirmek için soğuk hava akımlarından kaçının. Balkon veya teraslarda yataklara veya saksılara dikerken, büyüme daha bereketli olacaktır. Sıcaklık 10 santigrat derecenin altına düştüğünde, bitki bitkisi ılık içeri alınmalıdır. Fesleğen güçlü güneşe maruz kalan yağmura tahammül etmez. içeride, fesleğen doğrudan güneş olmadan pencerede parlak bir noktayı tercih eder. Radyatörlerin üzerindeki noktalar ısıtma döneminde uygun değildir ve bitkinin kurumasına neden olur. Bitki, domatesleri sayısız zararlılardan koruduğu için domateslerin yanında avantajlıdır. Fesleğenin Tay ve Tulsi çeşitleri sadece sera içinde veya içinde yetiştirmek için uygundur.

Zemin durumu
Zemin durumu

Zemin durumu

Özellikle doğru toprak durumu, sağlıklı bir bitki ve tam büyüme için belirleyicidir. Bunun için bazı temeller atılmalıdır. Isıyı emen gevşek toprak kalitesi olan besin açısından zengin, humuslu ve geçirgen topraklarda,  taze nemli toprak ayrıca bir şekilde kumlu olabilen topraklarda fesleğen yetiştirilebilir. Toprağın pH derecesi ideal olarak 6,5 ila 7,2 arasında olmalıdır.

Fesleğenin özel bitkisel toprakta kendini rahat hissetmesini beklersiniz. Ancak bitkisel substratlar fesleğenin ihtiyacını karşılamadığı için olmuyor. Kompost bazlı bir substrat tavsiye edilir. Kum, perlit ve ayrıca genişletilmiş kil veya bir miktar hindistan cevizi lifi gibi diğer bileşenler, alt tabakanın daha iyi geçirgenliğini sağlar.

Ekim dönemi

Açıkta, fesleğen bitkisi mayıs ortasında ekilmemelidir. Ayrıca, sıcaklık sürekli olarak 12 santigrat derecenin üzerinde olmalıdır. Birçok çeşit için, 20 santigrat derece civarında bir minimum sıcaklık mükemmeldir ve genellikle temmuz ortası/sonuna kadar beklenebilir.

Fesleğen ideal sıcaklık koşullarında serada yer verildiyse, tüm yıl boyunca dikilebilir veya saksılara ekilebilir. Bununla birlikte, kışın ekim süresi yaklaşık iki kat artarak seksen ila yüz güne çıkar.

Bahçede ekim

Yabani fesleğen çeşidi, ilkbaharda soğuk sıcaklık dalgalanmalarıyla daha iyi başa çıktıkları için çiçek tarhına dikim için idealdir. Diğer tüm çeşitler, sıcaklıklar daha sıcak olduğunda da dışarıda olmaktan hoşlanır.

Yataklara ekim yaparken öncelikle marketten veya seradan alınan bitkileri temiz havaya alıştırın. Saksıyı yaklaşık beş ila altı gün boyunca gölgeli bir yerde bırakın. Bundan sonra güneşli bir yer seçin ve bir bitki deliği kazın. Bitki deliği minimum otuz santimetre çapa sahip olmalı ve kök küresinin iki katı derinliğinde olmalıdır.

Yerde iki santimetre yüksekliğinde kuvars kumu veya çakıl drenajı oluşturun. Kazılmış toprağı kompost veya uygun bir alt tabaka ile karıştırın. Fesleğenleri ortasına yerleştirin. Toprağı, kök tabanı yaklaşık iki santimetre kaplayacak şekilde doldurun. Toprağa hafifçe bastırın ve bolca sulayın.

Saksıda dikim
Saksıda dikim

Saksıda dikim

Süpermarketten saksıda taze fesleğen alındığında, genellikle birkaç günden fazla sürmez. Bunun nedeni, çeşitli koşullar altında stresli bir doğuma maruz kalmasıdır. Bunun yanı sıra, yıkanmış bir substrat kullanılır ve/veya saksı bitki için çok küçüktür.

Fesleğeni bir saksıda satın aldıysanız, hemen yerine koymanız önerilir. Bu kılavuzun ilgili bölümünde açıklandığı gibi daha büyük bir saksı ve hepsinden önemlisi bir alt tabaka kullanın. Bazı profesyonel bahçıvanlar ayrıca kökleri ayırmayı ve her bitki parçasını ayrı ayrı saklamayı önerir. Bu genellikle bitkiye daha fazla güç verir, böylece uzun nakliye mesafelerini, depolama sürelerini ve ayrıca sıcaklık ve ışıktaki dalgalanmaları daha iyi idare edebilir. Saksı dikerken, yataklara dikerken olduğu gibi devam edin. Saksı dibinde bir delik olduğundan emin olun, böylece fazla su akabilir.

Sulama

Fesleğen yaprakları, daha sonra güneş parlarsa neme karşı çok hassastır. Bu, fesleğen bitkilerinin yapraklarının hızlı kurumasına ve solmasına neden olabilecek yanıklara neden olur. Buna göre bitki genellikle ya sıcak öğle güneşinden ya da yağmurdan korunmalı ve döküldüğünde yapraklar tamamen dışarıda bırakılmalıdır. Güneşli havalarda püskürtmek de tavsiye edilmez.

Sulama harcamalarından kaçınmak için, fesleğen bitkisini her beş günde bir daldırma banyosuna koyabilirsiniz. Bitkinin doyabilmesi için yaklaşık beş dakika orada bırakın. Ardından fazla suyu boşaltın ve saksıyı normal konumuna geri koyun.

Dökme için en iyi zaman, toprak yüzeyinin biraz kuru olduğu zamandır. Başparmak testi yaparak bunu kolayca kontrol edebilirsiniz. Toprağın yüzeyini iki santimetreden fazla itebilirseniz, yine de yeterince ıslaktır. İki santimetreden az ise, dökme zamanıdır. Su birikmesine neden olmaktan kaçının, çünkü bu küf oluşumunu uyarır ve solmayı hızlandırır. Sadece oda sıcaklığında su kullanın.

Gübreleme
Gübreleme

Gübreleme

Bir saksıda yetiştirildiğinde fesleğen haftada bir kez döllenir. Doğal olarak organik bir sıvı gübre kullanmak en iyisidir. Dış mekanda, gübreleme harcamaları yaklaşık altı haftada bire düşürülür. Bu durumda azot içerikli bir gübre kullanın.

Budama

Fesleğenin kesilmesi, bakım ve hasatta en önemli detaylardan biridir. Hızlı büyüyen bitki hızla incelir, bu nedenle daha yoğun, daha bereketli bir büyüme elde etmek için yaklaşık beş santimetreye kadar bir kesinti önerilir.

Yıllık bir bitki durumunda, çiçeklenmesini önlemek için tomurcuklar dahil tüm sürgünleri kesin, çünkü çiçeklenmeden sonra fesleğenin büyümesi durur. Kesilen parçaları anında kullanabilir, kurutabilir veya dondurabilirsiniz. Çok yıllık bitkiler için kış dönemi, büyümelerini neredeyse tamamen durdurdukları Ekim ayında başlar. O zaman kesmenin tek nedeni hasat içindir.

Hasat

Özellikle hasat yapılırken yanlış yapılabilecek ve bitkinin erken ölmesine neden olacak çok şey vardır. Bu nedenle tek yaprakları koparmayın, her zaman bütün bir dalı bükmeyin, bıçak veya makas gibi dezenfekte edilmiş bir kesici alet kullanın. Genel olarak, bir yaprak çiftinin yaklaşık bir ila iki santimetre yukarısını kesmelisiniz, böylece dallı sürgünler büyüyecektir. Yemyeşil bir büyüme meydana gelirse, ara sıra zarar vermeden bir izni kesebilirsiniz. Ancak, bu kural olmamalıdır.

Kışı geçirme
Kışı geçirme

Kışı geçirme

Genel olarak konuşursak, fesleğenin çoğu çeşidi, çiçek açtıktan sonra en geç eylül ayında kaybolan yıllık bitkilerdir.  Dışarıda yetiştirilen çok yıllık örnekler, en geç dışarıdaki sıcaklık 12 santigrat dereceye düştüğünde, seraya veya ısıtılmış bir odaya konulmalıdır. Kış aylarında en uygun sıcaklık 15 santigrat derece ile 20 santigrat derece arasındadır. Fesleğeni aydınlık bir yere koyun ve sadece birkaç günde bir toprak biraz kuruduğunda dökün.

Isıtma havası nemi azaltırsa, bitkisel bitkinin düzenli olarak püskürtülmesi tavsiye edilir. Kışın radyatörlerden yükselen ısıya dayanmada iyi olmadığı için, tencerenin altına strafor veya izolasyon özelliklerine sahip bir ısı koruması yerleştirilmesi tavsiye edilir.

Ekim

Eylül ayında çiçekler yavaş yavaş solmaya başladığından, onlardan olgun tohumlar elde etmenin tam zamanı. Onları doğrudan ekebilir veya birkaç ay boyunca kuru ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz.

Ekim genellikle tüm yıl boyunca yapılabilir, ancak kuru ısıtma havası ekim veya daha doğrusu genç bitkiler için mükemmel iklim koşullarını sağlamaz. Tohum dışarıda daha iyi büyüdüğü için, sıcaklıkların balkonda veya bahçede ekime izin verdiği Nisan ayından itibaren ekime başlamak en uygunudur.

Ekmek için küçük bir saksıyı, kaktüs toprağı gibi besin açısından zayıf, geçirgen bir alt toprak tabakası ile doldurun. Toprağın oturmasını sağlamak için saksıya sert bir yüzeye hafifçe vurun.  Tohumları toprağın yüzeyine yayın ve hafifçe bastırın. Tohumlar ışığa bağımlıdır, bu nedenle toprakla kaplanmazlar. Toprak dökülmez, ancak eşit şekilde su ile püskürtülür ve sürekli nemli tutulur. Nemi artırmak için tohumları plastik bir film veya camla kaplayın. Tohumu doğrudan güneş almayan aydınlık bir yere koyun.

Çoğaltma

Ekime alternatif olarak fesleğen sürgünler kullanılarak da çoğaltılabilir. Bu yöntem genellikle süpermarketten saksılı bir ana bitki kullanılarak başarılı olmadığı için, kalemlerin güçlü bir yatak veya balkon bitkisinden alınması tavsiye edilir.

Bir filizi yeni bir fesleğen bitkisine dönüştürmek için yaklaşık on santimetre uzunluğunda beş ila on sürgün kesin ve yaprakları alt yarıdan çıkarın. Sürgünleri suyla dolu yarı saydam bir kaba yerleştirin. Sürgünleri hafif bir yere yerleştirin ancak parlak öğlen güneşine maruz bırakmayın.

Suyu her iki ila üç günde bir yenileyin. Kökler yaklaşık bir hafta sonra geliştiğinden, çelikler alt tabakaya birlikte ekilebilir. Alt tabakayı sürekli nemli tutun, ancak çok ıslak olmamalı. Optimum sıcaklık 20 santigrat derece ile 24 santigrat derece arasında olmalıdır. Çoğaltma işlemi için en iyi ay nisandır.

İlginizi çekebilecek içerik: Çarkıfelek Çiçeği Ne İşe Yarar?

Daha fazla içerik için Instagram hesabımızı takip edebilirsiniz: begonyakadin

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx