Kumaş TürleriModa

Gabardin Kumaş Nedir?

Reklamlar

Gabardin kumaş hakkında merak edilenleri paylaşacağımız bu yazımızda sizlere kumaşın tarihçesini, özelliklerini ve bilmeniz gerekenleri aktaracağız.

Gabardin kumaş Thomas Burberry tarafından patenti alınmış 1888 yılına dayanan bir geçmişi olan tekstil sektöründe sıklıkla kullanılan bir kumaştır. Spor ürünleri başta olmak üzere hemen hemen her tekstil ürününde kullanılan bir kumaş türüdür.

Sık dokunmuş ince yün ya da pamuklardan üretilen bir kumaş türüdür. Gabardin kumaşın kullanıldığı ürünlerden sağlam, dayanıklı olmaları beklenir. Dokuma türü olarak dimi örgü çeşidini kullanan kumaş çözgü ve atkı açısından da normalden daha sık olarak bilinir. Bu işleme şeklinden ötürü gabardin kumaşlar su geçirmez özelliktedir.

Reklamlar
Gabardin Kumaş Nedir?

Gabardin Kumaş Özellikleri Nelerdir?

Gabardin kumaşın belirgin ve diğer kumaşlardan kendisini ayıran bazı özellikleri vardır. Dayanıklı ve esnek olması ile herkes tarafından bilinir. Gabardin kumaşların boyanmasında ise top boyama tekniği kullanılır. Bu kumaş pamuk, yün, naylonlu yani polyester gibi farklı türlerde üretilebilir.

Gabardin kumaş ne tür bir üründe kullanılacaksa ona göre farklı oranlarda iplik ve atkılar ilave edilerek üretilir. Eğer üretilecek üründe kalın bir gabardin kullanılması gerekiyorsa 30/2 iplik kullanılması uygun olacaktır. Belirtmemiz gereken en önemli konu ise gabardin kumaşın temizliği için kuru temizlemenin tercih edilmesi sadece gerekli talimatlara uyulduğu taktirde evde ve elde yıkama yapılması önerilir.

Gabardin Kumaş Çeşitleri Nelerdir
Gabardin Kumaş Çeşitleri Nelerdir

Gabardin Kumaş Çeşitleri Nelerdir?

Pamuklu Gabardin Kumaş

Kalın ve kot benzeri gabardin türüdür. Giyimin yanı sıra ev tekstilinde ve döşemelik kumaş alanında da kullanılır. Tamamen pamuk yapılı bu kumaş oldukça esnektir.

Likralı Gabardin Kumaş

Gabardin kumaşın giyim sektöründe kullanılan türünde likra da kullanımı yaygındır. Likra kumaşa esneklik ve rahatlık sağlamaktadır. Genel olarak günlük kıyafetlerin yanında tunik ve elbiselerde de kullanılır. Bu kumaş türü iç göstermesinin yanında rahat ve kırışmayan bir özelliktedir. Tercih edilme sebebi kırışmama özelliğinden gelmektedir.

Reklamlar

Yün Gabardin Kumaş

Özellikle dış giyim sektöründe kullanılan, oldukça rahat kıyafetler üretilebilen kışlık kumaştır. Makine ile değil kuru temizleme ile yıkanmalıdır. 1 4 numara ya da daha kalın bir iğne ile işlenmelidir.

Parlak Gabardin

Orta ya da ince kalınlıktadır ancak hiçbir şekilde iç göstermez. Dökümlü ve rahat bir kumaştır. Bu kumaş ile her türden kıyafet dikilebilir. Kaban ya da ete gibi elbiseler dikildiğinde çok şık olur. Pantolon, kaban, elbise gibi her kıyafette kullanılabilir.

Gabardin Pantolon Nedir?

Gabardin, genel olarak pamuktan yapılmış, dayanıklı ve pürüzsüz bir dimi dokuma kumaş türüdür. Çoğu insan, gabardini duymuştur ancak bu konuda uzman olmayan kimse pek bir şey bilmez. En sevdiğimiz malzemelerden biridir ve inanılmaz bir geçmişe sahiptir.

Gabardin, 1800’lerin sonlarında Burberry’nin kurucusu Thomas Burberry tarafından yaratıldı. Burberry, çok fazla aşınmaya ve yıpranmaya dayanabilecek çok yönlü bir kumaş karışımı yaratmak istedi. Burberry, ilhamını ve yeni kumaşına adını Ortaçağ’ın gaberdina’sından aldı. Gabardina, pantolon ve bluzların üzerine giyilen bol ve uzun giysilerdi. Tipik olarak, dilenciler onları dış etkenlerden ekstra koruma için kullandılar. Genellikle gabardina bel çevresine bağlanırdı.

Yeni malzemesini yaratmak için Burberry, ağırlıklı olarak kamgarn yün temelli ve sıkı dokunmuş bir kumaş yarattı. Kamgarn dokuması bir taraftan pürüzsüz bir malzemeydi ve diğer tarafta nervürlü bir görünüme sahipti. Dokuma açısından bakıldığında, bu gabardini bir dimi kumaş yaptı. Burberry, yeni kumaşı hızla halkın dikkatini çeken birkaç giysi üretmek için kullandı.

Gabardin, tipik olarak takım elbise, pardesü, pantolon ve diğer giysilerde kullanılan sert, sıkı dokunmuş bir kumaştır. Dimi bir kumaştır ve kamgarn yün, pamuk ve yün karışımlarından yapılabilir. Spesifik bir malzeme değil, atkı ipliğinden çok daha fazla çözgü ipliği içeren spesifik bir dimi türüdür. Bu yüzden pantolonlar için idealdir. 

Gabardin Kumaş Yazlık Mı?

Gabardin takım elbiseler gibi, bu kumaştaki pantolonlar ve üstler de yılın herhangi bir zamanında giyilebilir. Bununla birlikte, beyaz bir gabardin pantolon yazın harika olur fakat kışın çok uygun değildir. Gabardin kumaştan yapılmış kıyafetler, nispeten kalın bir kumaş olmasına rağmen yaz mevsiminde de giyilebilir.

Gabardin Kumaş Terletir Mi?

Hayır, bu kumaş kesinlikle terletmez.

Pamuk Gabardin Kumaş Yazın Giyilir Mi?

Evet, bu kumaşı yazın giyebilirsiniz. Yaz mevsiminde terletmeyen ama görece kalın bir kumaştır.

Gabardin Kumaş Ne Zaman Giyilir?

Gabardin kumaş her mevsim giyilebilir.

Likralı Gabardin Kumaş Nedir?

Bu yün likralı gabardin kumaş, düz bir sırt ile nervürlü veya dimi bir yüze sahip, sert ve sıkı bir şekilde dokunmuştur. Takım elbise, pardesü, pantolon ve diğerleri gibi çok fazla yıpranacak giysiler için idealdir. Bu kumaş ayrıca ekstra rahatlık için cömert bir esneme özelliğine sahiptir.

Gabardin Kumaş Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gabardin kumaş dikilmesi ve kesilmesi oldukça kolaydır. Kumaşı kesmeden önce çekme durumuna kaşın yıkanmalı ve kuruduktan sonra ütülenmelidir. Gabardin kumaş overlok gerektiren bir kumaştır. 14 ya da daha kalın iğne ile işlenmelidir. Sık dokunması gerektiği için kot iğnesi de kullanılabilir.

Gabardin Kumaş Nasıl Yıkanır?

Gabardin kumaş makinada yıkanmamalıdır. Özellikle yün olan gabardin kumaşlardan üretilmiş kıyafetlerde kuru temizleme ile yıkanma önerilir. Yıkanabilir gabardin kumaşların 40 derece ya da daha düşük sıcaklıklarda yıkanması önerilir. Pamuk ile üretilmiş gabardin kumaş yüne göre daha yüksek sıcaklıklarda yıkanabilir. Yün gabardin kumaşlar hassas kumaşlardır. Parlak gabardin ise parlamadan ütülenebilmesi için mutlaka ütü bezi kullanılarak ütülenmelidir.

Bu yazımızda sizlere gabardin kumaş hakkında bilgiler verdik. Kumaşı günlük hayatta pek çok tekstil ürününde kullanıldığını rahatça görebilirsiniz.

Bizi instagram da takip edebilirsiniz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx