Gezi Rehberi

Gaziantep’te Hafta Sonu Gezilecek Yerler

Reklamlar

Bir süredir gastronomi turizmi ile ön plana çıkan Gaziantep’te hafta sonu gezilecek yerler neresidir, bu güzel şehri nasıl gezmeliyim diye düşünüyorsanız sizler için hazırladığımız gezilecek yerler önerilerinden faydalanabilirsiniz. Türkiye’nin en büyük ve kalabalık şehirlerinden olan Gaziantep; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan ve pek çok gezip görülecek yeri olan bir şehirdir. Gerek tarihi ve doğal güzellikleri gerekse yemek kültürü ile yerli ve yabancı birçok gezginin destinasyonu olan şehir, UNESCO gastronomi şehirleri listesinde de yer almaktadır.

Zeugma (Belkıs) Antik Kenti
Zeugma (Belkıs) Antik Kenti

Zeugma (Belkıs) Antik Kenti

Gaziantep’te hafta sonu gezilecek yerler listesinin ilk sırasında şehrin sembolü haline gelmiş olan Zeugma Antik Kenti yer alıyor. Çok büyük bir alana yayılmış olan antik kent, Gaziantep Nizip ilçesinin 10 km doğusunda bulunan Birecik Baraj Gölü’nün yanındadır. Kazı çalışmaları yıllardır devam eden Zeugma Antik Kenti, tam 21 bin dekarlık bir arazi üzerinde ve yedi tepeli bir oluşumun üzerinde yer almaktadır.

Roma dönemine ait kalıntıların yer aldığı ve bir mozaik şehri olan Zeugma Antik Kenti’nde tarihe ışık tutan pek çok eser ve obje, yapılan arkeolojik kazılar sonucu ortaya çıkarılmıştır. Maalesef ki kazılar başlamadan çok uzun zaman önce bu tarihi önemi olan bölge tarihi eser kaçakçılarının gözünden kaçmamış ve birçok eser yurtdışına götürülmüştür. Neyse ki, dünyaca önemi olan çingene kız mozaiği bu eserler arasında değil ve şu an Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmektedir.

Reklamlar

Zeugma Antik Kenti’nde bulunan eserler arasında; 100 bin adet Bulla ismi verilen mühür, Mars (Ares) heykeli, Poseıdon, Oceanos ve Tethys mozaiği, denizlerin kraliçesi Trıton mozaiği, çingene kızı mozaiği ve irili ufaklı farklı mozaikler bulunmaktadır. Kazı çalışmaları halen devam eden bölge, yakın bir zamanda Açıkhava Müzesi olarak halka açıldığında dünyanın ikinci büyük Açıkhava Mozaik Müzesi olacaktır.

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi

Zeugma Mozaik Müzesi

Gaziantep merkezde bulunan Zeugma Mozaik Müzesi, 2011 yılından beri halka açık bir şekilde eserlerin sergilendiği dünyanın ikinci büyük Mozaik Müzesidir. Dört mevsim hem yerli, hem de dünyanın dört bir yanından gezginlerin, araştırmacıların ve tarihle ilgilenenlerin destinasyonu olan müzede Zeugma Antik Kenti kazılarında ortaya çıkarılmış birçok eser sergilenmektedir. Müzenin iç dekorasyonu sergilenen eserlerle uyum gösterecek bir şekilde dizayn edilmiş ve dönemin yaşantısını yansıtan öğeler kullanılarak düzenlenmiştir. Dönemi yansıtan, sokaklar, yollar, duvarlar ve çeşmelerle birlikte bambaşka bir dünyanın kapılarının açıldığı Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep seyahatinizde mutlaka gidip görmeniz gereken yerlerin başında gelmektedir.

Zeugma Mozaik Müzesi’nde, Mars heykeli, Çingene kızı mozaiği, 140 m² duvar resmi, 2448 m² mozaik, 20 sütun, dört tane kireç taşından yapılmış heykel, dört Roma dönemine ait çeşme, mimari objeler, mezar stelleri ve lahitler bulunmaktadır.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı

Gaziantep, yemekleri tarihi ve doğal güzellikleri ile olduğu kadar tarihi Bakırcılar Çarşısı ile de ülke genelinde büyük bir üne sahiptir. Şehir dışından gelen turistlerin büyük ilgi gösterdiği ve mutlaka bakır eşyalardan satın aldığı çarşıya mutlaka uğramalısınız. Bakırcılar Çarşısını gezerken bakır ustaları ile sohbet edebilir, çayınızı yudumlarken bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Gaziantep halkı için çok önemli olan bakırcılık sanatı 400 yılı aşkın bir geçmişe sahiptir. 16. yüzyıldan beri Gaziantep’in tüm bakırcı ustalarının el sanatlarını ve maharetlerini sergilediği bu çarşı, şehrin merkezinde ve çok kolay ulaşılabilir bir noktada bulunmaktadır.

Reklamlar

Sadece bakır ve bakır ürünlerinin üretip satılmadığı bu büyük tarihi çarşıda; yöreye özgü baharatlar, çeşitli yöresel peynirler, kuru sebzeler, hakiki deriden el işçiliğiyle elde edilen yemeniler ve bakırla ilgili her türlü eşya ve süs objesini bulabilirsiniz. Gaziantep Bakırcılar Çarşısını gezerken sedeften yapılmış olan çeşitli aynalardan ve diğer eşyalardan da gözünüzü alamayacaksınız. Bakırcılar Çarşısı bir çırpıda gezilecek bir yer olmadığı için birkaç saatinizi buraya ayırmanız çok daha iyi olacaktır.

Gaziantep Kalesi
Gaziantep Kalesi

Gaziantep Kalesi

Gaziantep hafta sonu gezilecek yerler arasında şehir merkezinden uzaklaşmadan önce Gaziantep Kalesi muhakkak ziyaret edilmelidir. M.S. 4. yüzyılda Romalılar tarafından yapılan Gaziantep Kalesi 600 yıllık bir tarihe sahiptir. İlk yapıldığı sıralar 36 burcu olan kalenin zaman içinde savaşlar, depremler ve yıpranma sonucu sadece 12 tanesi günümüze kadar ulaşabilmiştir. Kale etrafında devam eden arkeolojik kazı çalışmaları sonucu Osmanlı döneminden kalmış bir cami ve hamam ortaya çıkarılmıştır.

Gaziantep Hayvanat Bahçesi

Türkiye’nin ilk safari parkının da yer aldığı Gaziantep Hayvanat Bahçesi, dünyanın üçüncü ve Avrupa’nın ise ikinci büyük hayvanat bahçesi durumundadır. Yerli ve yabancı sayısız turisti ağırlayan hayvanat bahçesi mutlaka gezilecek yerler rotanızda yer alması gereken, doğal yaşamı gözlemleyerek bol bol fotoğraf çekebileceğiniz bir adrestir. Çok geniş bir alan üzerine kurulmuş olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’nde gezerken yorulduğunuzda nefeslenebileceğiniz, meşhur menengiç kahvesini yudumlayabileceğiniz birçok kafe ve restoranda bulunmaktadır.

Hayvanların türlerine göre ayrılmış olan bölümlerden oluşan hayvanat bahçesinde; maymun evi, kuş kafesi, deniz canlılarının yaşadığı akvaryum, yılan ve timsah gibi sürüngenlerin bulunduğu ayrı bir bölüm bulunmaktadır. Hayvanat bahçesinin tamamını gezmenizin saatle süreceğini göz önüne alarak, programınızı buna göre ayarlamalısınız.

Emine Göğüş Mutfak Müzesi

Yemek kültürüne yüzyıllardır apayrı bir önem verilen Gaziantep’te bir mutfak müzesinin bulunması şaşırtıcı olmamalıdır. Gaziantep’te hafta sonu gezilecek yerler arasında gastronomi şehrine layık ve onu yansıtan bu müze 2008 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından halkın ziyaretine açılmıştır. Göğüş Konağı’nın bir mutfak müzesine çevrilmiş olması Gaziantep mutfağının tanıtılması ve daha fazla kişiye ulaştırılması adına güzel bir adım olmuştur. Müze içerisinde Gaziantep yöresel kıyafetleri giydirilmiş balmumu heykeller, yemek yapmakta kullanılan çeşitli araç gereçler ve yemeklerin tanıtımı gerçekleşmektedir.

Kurtuluş Camii

Gaziantep şehir merkezinde mimarisi ile göz dolduran yapıtlardan birisi daha önceleri Ermeni Apostolik Kilisesi olan ve sonradan camiye dönüştürülmüş Kurtuluş Camisidir. 1892 yılında 2. Abdülhamid’in mimarı olan Sarkis Balyan tarafından oluşturulan mimari eser, Surp Asdvadzadzin Katedrali ya da Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinmektedir. Şehrin en önemli tarihi ve mimari yapılarından biri olan Kurtuluş Camisi, bir dönem cezaevi olarak kullanılmış sonrasında cami olarak ibadete açılmıştır.

Rumkale
Rumkale

Rumkale

Hristiyan cemaati için çok önemli bir yeri olan Rumkale, Gaziantep Yavuzeli İlçesi’nde ve Birecik Baraj Gölü’nün oluşmasından sonra kendiliğinden ortadan çıkan yarımada üzerinde bulunmaktadır. Yerli turistler ve de özellikle Hristiyan cemaatine mensup turistler tarafından sıkça ziyaret edilmesini ve Rumkaleyi özel kılan durum ise farklıdır. Rivayete göre Roma Dönemi’nde yaşayan Hz. İsa’nın havarilerinden biri olan Yohannes burada yaşamış ve Hristiyanlık dinini bu merkez üzerinden yaymaya çalışmıştır. Hatta İncil’in kopyalarından bir tanesini Rumkale’de saklayıp, daha sonra buradan götürdüğü bilinmektedir. Rumkaleyi, Gaziantep’te hafta sonu gezilecek yerler arasına almanızı gerektirecek olan; Barşavma Manastırı, Aziz Nerses Kilisesi, su sarnıçları ve çok sayıda kuyular bulunmaktadır.

Tarihi Naib Hamamı

Turizmin her şeklini doyasıya yaşayabileceğiniz Gaziantep gezisinde Tarihi Naib Hamamını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Osmanlı hamam kültürüne ait tüm izleri yaşayarak görebileceğiniz Tarihi Naib Hamamı, 1640 yılında inşa edilmiş ve geçen yüzyıllar içerisinde pek çok tadilat ve restorasyondan sonra günümüze kadar ulaşmıştır. Şahinbey’de bulunan tarihi hamam 742 m² lik geniş bir arazi üzerinde bulunur ve bünyesinde mescit, tekke, türbe de bulunan bir külliye niteliğindedir.

Gaziantep’e Nasıl Gidilir?

Gaziantep’e ulaşım konusunda bir sıkıntı yaşamanız pek mümkün değildir. Özel aracınızla çok rahat şekilde bir yolculuk yapabilir ya da Ankara, İzmir, İstanbul ve Antalya’dan her gün düzenlenen uçak seferlerinden biri ya da nostaljik bir yolculuk olması için trenle ulaşımı seçebilirsiniz.

Gaziantep’te Hafta Sonu Ne Yenir?
Gaziantep’te Hafta Sonu Ne Yenir?

Gaziantep’te Hafta Sonu Ne Yenir?

Tarih sahnesinde var olmuş ve hala varlığını sürdüren ender şehirlerden biri olan Gaziantep’te hafta sonu gezilecek yerler tavsiyemizden sonra, bu gastronomi şehrinde ne yemeden dönmemeli, hangi lezzetleri mutlaka tatmalısınız bir göz gezdirelim. Elbette ki Gaziantep’te yemek ayırt etmek, türlü türlü tatlılarının arasından tek bir tanesini tercih etmek mümkün değil. Yöreye özel ve başka bir şehirde aynı lezzeti yakalayamayacağınız Gaziantep lezzetlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Batma kaymak ( Kahvaltılık)
  • Ali nazik Kebabı
  • Küşleme
  • Antep usulü lahmacun
  • Ayva kebabı
  • Patlıcan kebabı
  • Nohut dürüm
  • Firig pilavı
  • Pirpirim aşı
  • Antep fıstıklı şekerli börek
  • Mahşe ( Şıhıl mahşi)
  • Cacıklı Arap köftesi
  • Ekşili taraklık tava
  • Kakırdaklı börek
  • Sini köftesi
  • Ciğer yahni
  • Şiveydiz
  • Tennuri çorbası
  • Yoğurtlu çiğdem aşı
  • Katmer
  • Baklava

Gaziantep’ te hafta sonu gezilecek yerler hakkında yazmış olduğumuz yazımızı beğendiyseniz yazmış olduğumuz Bursa’ da hafta sonu gezilecek yerler hakkında yazmış olduğumuz yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Gaziantep Rehberi sayesinde Bursa’ da gezilecek yerler hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx