Çiçekler

Hatmi Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Hatmi çiçeğinin bakımı ve özellikleri nelerdir? Fatmagül çiçeği olarak da bilinen Hatmi çiçeğini eminim hepimiz çok sık görmüşüzdür. Genellikle tarlalarda yol kenarlarında kendiliğinden yetişen bir bitki türüdür. Bu yazımızda Hatmi çiçeği hakkında merak ettiğiniz gerek hatmi çiçeğinin bakımı, özellikleri, faydaları gibi merak edilen konu başlıklarını detaylarıyla birlikte ele aldık. Gelin beraber inceleyelim Hatmi çiçeğini.

Hatmi Çiçeği Nedir?

Hatmi çiçeği çok kıymetli bitki çeşitleri arasında yer alan şifa niyetinde kullanılan bir bitkidir. Ebegümecigiller familyasından gelen bir bitki türüdür. Hatmi çiçeğinin ana vatanı Batı Asya’dır. Tabi zamanla yayılım göstermiştir ve Doğu Asya, Avrupa’ya kadar ilerlemiştir. Türkiye’de de hemen hemen her bölgede yetişen bir bitkidir. Görüntüsüyle de herkesi kendine hayran bırakan faydalarıyla da oldukça yararlı bitki olan bir çiçektir Hatmi.  Latince de “Althaea officinalis” olarak bilinmektedir.

Hatmi Çiçeğinin Bakımı
Hatmi Çiçeğinin Bakımı

Hatmi Çiçeğinin Bakımı

Hatmi çiçeğinin bakımı oldukça kolaydır. Öyle ki yol kenarlarında kendiliğinden yetiştiğini sıklıkla görebiliriz. Öncelikle güneşi seven bir bitki olduğunu belirtmek isterim. Güneşli veya yarı güneş alan ortamlarda bakımının sağlanması bu çiçeğin gelişimi için uygun bir atmosfer yaratmaktadır.

Reklamlar

Özenli bir toprak istemeyen Hatmi çiçeğinin bakımında çok fazla toprak seçimi istemez. Tabi toprağın gübreli olması çiçeğin gelişimini olumlu etkileyecektir. Gelişimi açısından bir diğer önemli etmen su ihtiyacıdır. Toprağı çok kuru olmayacak şekilde sulanırsa gelişiminde herhangi bir sıkıntı olmayacaktır. Susuzluğa karşı direnç gösterse de fazla susuz kalınca gelişimi ancak birkaç dal ile kısıtlı kalır.  Yeterli çiçeklenme de görülemez.

Hatmi Çiçeği Özellikleri

Hatmi çiçeğinin özellikleri arasında en bilindik özelliği süs bitkisi olarak bilinmesi ve faydalarıdır. Her yerde kolaylıkla yetişebilir. Tohumları çevreye dağıldığından dağılımı da kolaydır. Yetişmesi için olumlu şartlar gerçekleştiğinde ortalama 2,5 metreye kadar büyüme gösterebilir. Birçok çeşidi olan Hatmi çiçeğinin beyaz, kırmızı, turuncu vb. gibi çeşit çeşit renkleri bulunmaktadır. Hatmi çiçeğinin ömrü türüne göre değişkenlik gösterir. İki yıllık, mevsimlik ya da daha uzun ömürlü olabilirler. İlk yılını sadece yapraklar çıkararak geçirmektedir. Eğer ekildiği ilk yıl çiçek açarsa kışa kadar ölecektir Hatmi çiçeği. Yani çiçek açmasıyla aslında ömrünün sonuna geliyor demektir. Ancak uzun yıllarda her yıl çiçek açma gözlenmektedir.

Hatmi Çiçeği Nasıl Ekilir?
Hatmi Çiçeği Nasıl Ekilir?

Hatmi Çiçeği Nasıl Ekilir?

Hatmi çiçeğinin ekim sırasında oluşturduğu tohum ocakları ile tohum oluşturmaktadır. Oluşan her tohum içinde 3-4 tane tohum atılır içine. Toprağın ortalama 10 cm kadar altına gömülmelidir. Ortalama 1 ay içerisinde çimlenme göstermektedir.  Çimlenene kadar toprağı çok sulu olmaması gerekir ve hafif nemli olsa yeterli olacaktır gelişimi. Çimlenip gelişimini tamamlayana kadar yeterli güneş görmesi oldukça önemlidir.

Hatmi Çiçeği Tohumu

Hatmi çiçeği tohumu zaten doğada kendiliğinden yetiştiği için çoğaltma işlemi ekstra zahmet isteyen bir durum değildir. Bir süre boyunca açık kalan çiçekleri kurumaya başlayınca çiçeklerin içinde kapsüller oluşturmaktadır. Bu kapsüllerin içinde de tohumlar oluşur.

Reklamlar

Hatmi Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Hatmi çiçeğinin bakımında çoğalması tomurcukların rüzgâr sayesinde etrafa serpiştirilmesi sayesinde kolaylıkla olmaktadır. Çiçeğin dibinde yavru fideler oluşuyorsa, çiçekleri solduktan sonra ana dalı dipten kesmeli ve bu dal susuz bırakılmalıdır. Bu sayede çiçeğin kökleri yeni çıkan fideleri besleyecektir. Daha sonra fideleri toprağıyla köklü bir şekilde çıkararak başka bir yere dikimini gerçekleştirebilirsiniz.

Hatmi Çiçeğinin Faydaları
Hatmi Çiçeğinin Faydaları

Hatmi Çiçeğinin Faydaları

  • Hatmi çiçeğinin faydaları saymakla bitmemektedir. Geçmiş yıllardan beri çeşitli hastalıkların tedavisi için kullanılan bitkiler arasında yerini alır. Faydaları saymakla bitmemektedir. Şifa kaynağı olan bu bitki ilaç ve kozmetik sektöründe oldukça sık kullanılmaktadır. Bu yüzden de birçok insan tarafından merak edilir.
  • Hatmi çiçeğinin kökü Orta doğu’ da bizim mutfaklarımızda da bulunmakta olan helvayı tatlandırmak için de kullanılmaktadır. Küçük yaprakları ve çiçekleri kızartılarak yemeklerde, salatalarda kullanılabilir. Ayrıca çiğ olarak da tüketilmektedir.
  • Üst solunum enfeksiyonlarına ve boğazda oluşabilecek her türlü enfeksiyon için kullanılmaktadır Hatmi çiçeği. Kuru öksürüğe oldukça iyi gelmektedir.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Uzun süreli olarak kullanım da vücuda etkisi çok daha net gözlenmektedir. Özellikle de cildi nemlendirip parlaklık katmaktadır.
  • Şeker hastaları için de sıkça bilinip kullanılan Hatmi çiçeği yükselen şekerin düşmesi için oldukça etkili bir bitkidir.
  • Reflü, gastrit gibi mide problemlerine iyi gelir ve rahatlatır.
  • Aynı zamanda ağrı kesici etkisine de sahiptir.  
  • Hatmi çiçeği kaynatılıp ağızda gargara olarak kullanıldığında hem ağız kokusunu hem de diş etlerinde oluşabilecek enfeksiyonlar için kullanılmaktadır.
  • Böbrekleri sağlıklı bir şekilde çalıştırdığı için de idrar söktürücü, ödem attırıcı özelliğe de sahiptir.
  • Tabi bu faydalarına sahip olabilmek için Hatmi çiçeğini doğru kaynatıp çayını doğru bir şekilde tüketmek gerekir.
  • Hatmi çiçeğinden sadece çay ve yağ üretilmemektedir. Hatmi çiçeği kremi, kapsülü, kürü ve sirkesi de üretilmektedir.
Hatmi Çiçeği Nasıl Demlenir?
Hatmi Çiçeği Nasıl Demlenir?

Hatmi Çiçeği Nasıl Demlenir?

Hatmi çiçeğini demlemeden önce ilk olarak kurutmak gerekmektedir.  Toplamak için gerekli zaman ise Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Köklerinin kuruması sonbahar aylarına doğrudur. Toplanıp kuruttuktan sonra hazırlanmak istenen çay için suyu kaynatınız. Su kaynadıktan sonra kuruyan Hatmi çiçeklerini kaynayan suyun içine atılır. Yaklaşık 10 dakika boyunca kaynattıktan sonra altı kapanır ve demlenmeye bırakılır. Yarım saat demlendikten sonra ılımaya bırakılır. Tadı ağır gelenler için yumuşatmak amaçlı tarçın, karanfil gibi tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz. İçilebilir kıvama gelince çayı süzüp afiyetle içebilirsiniz.

Hatmi Çiçeği Yağı ve Çayı Nelere İyi Gelir?

Hatmi çiçeği yağı saçlar için mucizevi bir bitkidir. Saçları besler ve güçlendirici bir etkiye sahiptir. Saç dökülmesi problemi yaşayanlar saç köklerinin güçlenmesi için Hatmi çiçeği yağını banyoya girmeden önce 15 dakika saçınızda bekletirseniz yeterli etkiyi görebilirsiniz. Kuru bir cildi olanlar Hatmi çiçeği yağını yüzünü nemlendirmek için de kullanabilirler.

Hatmi çiçeği çayı ise soğuk algınlığının vazgeçilmez bitkileri arasındadır. Grip ve öksürük gibi durumlarda şifa niyetindedir. Çayın ve yağın düzenli kullanımı vücuttaki siyah noktalardan, gözeneklerden kurtulmak için birebirdir. Ayrıca çay geceleri uyumadan 1 saat önce içilmesi uykusuzluk problemine çözümdür ve rahat bir şekilde uyumanızı sağlamaktadır.

Hatmi Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri adlı yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bu yazımızda sizlere Hatmi çiçeği bakımı ve özellikleri, Hatmi çiçeğinin çayı, Hatmi çiçeği nasıl çoğaltılır, Hatmi çiçeğinin bitmeyen faydaları gibi merak edilen bütün sorulara yanıt vermeye çalıştık. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz…

İlginizi çekebilir: Mimoza Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx