Çiçekler

Kalanşo Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Kalanşo Çiçeği Bakımı

Reklamlar

Kalanşo çiçeği yaz çiçekleri arasında en fazla ilgi gösterilen ve kolay bakımı sayesinde evlerde sıklıkla yerini bulan çiçeklerden sadece bir tanesidir. Hem yaz mevsimi, hem de şartlar uygun hale getirildiğinde kış mevsiminde çiçekli kalabilen kalanşo çiçeği hakkındaki bilgileri paylaşacağız.

Kalanşo çiçeği nasıl yetiştirilir, kalanşo çiçeği nasıl sulanır ve nasıl çoğaltılır, kalanşo çiçek açmıyorsa neler yapılmalı gibi merak edilen soruların yanıtını içeriğimizde bulabilirsiniz. Kalanşo çiçeği yetiştirmenin püf noktalarını ve kalanşo çiçeğinin özellikleri hakkındaki yazımıza hoş geldiniz.

Kalanşo çiçeğinin özellikleri nelerdir
Kalanşo çiçeğinin özellikleri nelerdir

Kalanşo çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Kalanşo çiçeği bakımının nasıl olması gerektiği hakkında bilgi ve önerilere yer vereceğimiz bugünkü yazımıza öncelikle kalanşo çiçeğini tanımakla başlayabiliriz. Rengarenk çiçekleriyle pek çok evin baş köşesinde yer alan ve pozitif enerji dağıtan kalanşo çiçeğinin bilinmesi gereken özelliklerine göz gezdirelim.

Reklamlar
  • Kalanşo çiçeği anavatanı Asya ve Avrupa kıtası olan tropik bir bitkidir ve bilimsel ismi Kalanchoe’dir.
  • Bakımı bir hayli kolay olan kalanşo çiçeği, Crassulaceae (sukulent) ailesine üye olan ve 125 farklı türü bulunan bir bitki türüdür.
  • Havadar ve aydınlık ortamlarda yaşamayı seven kalanşo çiçeği senenin 8 ila 9 ayı çiçek açabiliyor.
  • Beyaz, pembe, sarı, mor ve turuncu renklerde ve öbek halinde çiçekleri olur ve yaprakları oldukça küçüktür.
  • Yaz aylarında haftada iki kez, kış aylarında ise haftada bir kez kalanşo çiçeğine su vermeniz yeterli olabiliyor. Elbette ki sulamayı yaparken toprağının çok kurumamasına dikkat etmelisiniz.
  • Kalanşo çiçeği güneş ışığını çok sever fakat direkt güneşe maruz bırakmamanız gereklidir.
  • Işığı çok seven ve bu nedenle ışık gelen tarafa doğru eğilen kalanşo çiçeğinin saksısının ara sıra yönünü değiştirmelisiniz.

Kalanşo çiçeği bakımı nasıl olmalıdır?

Kalanşo çiçeği bakımı diğer pek çok salon çiçeğinin aksine çok daha kolaydır. Birkaç püf noktasına dikkat ettiğiniz sürece sağlıklı ve bol çiçekli bir kalanşoya sahip olabilirsiniz. Kalanşo yetiştirirken en dikkat etmeniz gereken nokta, çiçeğe gelen güneş ışığı oranını doğru ayarlamanızdır. Evin ya da ofisin aydınlık fakat direkt ışık almayan bir bölgesine koyarak bitkinizi sevindirebilirsiniz. Kalanşo çiçeği için yıl boyunca seveceği en güzel yer; yaz aylarında gölge, kış mevsiminde ise güneş görebileceği alanlardır.

Kalanşo çiçeği için hangi toprak uygundur? Nasıl bir toprak almalıyım?

Kalanşo çiçeği için hangi toprak seçimi daha uygundur, nasıl bir toprak almalıyım diye merak edenlere şunu söylemeliyiz ki, kalanşo çiçeği çok fazla toprak ayırt etmiyor. Ancak bir kapalı mekan bitkisi olduğu ve çiçek açmasını sağlamak için kaliteli ve humuslu topraklardan yana tercihte bulunmalısınız. Toprak ne kadar humuslu ve hem havadar, hem de suyu geçirgen bir yapıda olursa kalanşo çiçeğiniz o oranda sağlıklı ve verimli olması mümkündür.

Kalanşo çiçeğini nasıl sulamalıyım?

Sulama miktarı hemen her çiçekte olduğu gibi kalanşo çiçeği için de çok önemlidir. Kalanşo çiçeği tropik bir bitkidir ve suyu çok sever ancak dozunda olması gerekiyor, aksi takdirde çiçeğinizin küsmesine ve çiçeklerini dökmesine neden olabilirsiniz. Kalanşo çiçeğini sulamak için ideal olan kış aylarında haftada bir defa ve yaz aylarında ise haftada iki defa ve oda sıcaklığında bekletilmiş su vermektir. Sulama yaparken her seferinde aynı saat ve aynı miktarda su vermeye özen göstermelisiniz. Yaz aylarında saksıdaki toprağı kontrol ettiğinizde tamamen kuruduğunu fark ederseniz, sulama sürecini önemsememeli yine de su vermelisiniz.

Kalanşo çiçeğinin güneş ihtiyacı nasıldır? Kalanşo ne kadar süre güneşte kalmalıdır?

Rengarenk çiçekleriyle ev ofislerinize apayrı bir hava katacak olan kalanşo çiçeği, tam bir güneş sevdalısıdır. Ancak yine dikkat edilmesi gereken bir başka husus, aydınlığı ve güneş ışığını çok seven kalanşo çiçeğini özellikle yaz aylarında direkt güneş ışığı altında bırakmamanız gerektiğidir. Kalonşe saksısını kış aylarında güneş gören bir yerde ve yaz aylarında ışık alacağı, ancak gölge bir alana yerleştirebilirsiniz. Çiçeğinizin sıcak havalarda direkt güneş altında kalması yapraklarının sararmasına neden olacaktır.

Reklamlar
Kalanşo çiçeği nasıl çoğaltılır
Kalanşo çiçeği nasıl çoğaltılır

Kalanşo çiçeği nasıl çoğaltılır?

Kalanşo çiçeğini çoğaltmanız ve evinizin her bir köşesini renk renk çiçeklerle neşelendirmeniz çok kolaydır. Herkesçe bilinen çelik ile çoğaltma yapabileceğiniz gibi sadece bir dalını kırıp toprağa ekerek de kalanşo çiçeğini çoğaltabilirsiniz.

Çelik ile kalanşo çiçeği çoğaltmak için bitkiden kesilen dallar birkaç gün ılık su içerisinde bekletilir ve köklenen kalanşo dalı nemli bir toprağın içerisine ekilir. Çiçeğe verilecek olan can suyu oda sıcaklığında olmalı ve saksının her yerine eşit miktarda dökülmelidir.

Bir diğer kalanşo çiçeği çoğaltma yöntemi ise, direkt bitkinin dalını koparıp yeni bir saksıya dikmektir. Çoğalma konusunda pek de nazlı bir çiçek olmayan kalanşonun yaprağını dahi ister bir süre suda bekletip, ister bekletmeden dikip çoğaltma şansına sahipsiniz.

Kalanşo çiçeği budanır mı? Kalanşo çiçeğini nasıl budamak gerekir?

Kalanşo çiçeğinin kendine has özelliklerinden biri olan yaz aylarında çiçeklenmeyi bırakması nedeniyle budama yapmak için en uygun dönem çiçeklenmenin olmadığı ilkbahar sonu ve yaz aylarıdır. Bu dönemde kurumaya yüz tutmuş ve cansız kalan dalları keserek ve solmuş çiçekleri kopartarak çok daha güçlü ve sağlıklı bir çiçeğe sahip olabilirsiniz.

Kalanşom neden çiçek açmıyor? Kalanşo nasıl çiçek açar

Kalanşom neden çiçek açmıyor? Kalanşo nasıl çiçek açar?

Kalanşo çiçek açmıyor ve sadece yapraklarını size gösteriyorsa, çiçeğin bakımı ile ilgili bazı hatalar veya eksiklikler yapıyor olabilirsiniz. Kalanşonuzun her mevsim renkleriyle içinizi açacak çiçekler vermesi için mutlaka budama yapmaya özen göstermelisiniz. Aynı zamanda bitkinizde açmış olan çiçekler solmaya başladığında derhal onları kopartmanız durumunda çok daha fazla tomurcuk ve çiçekle karşılaşacağınızı söylemeliyiz.

Kalanşo çiçeğinin anlamı nedir?

Her çiçeğe farklı bir anlam yüklemeyi ve dile getiremediğimiz duyguları bu çiçekler aracılığı ile ifade etmeyi hepimiz çok seviyoruz. Kalanşo çiçeği de renklerine göre çeşitli anlamlar yüklenen çiçeklerden sadece bir tanesidir. Sevdiklerinize hediye edebileceğiniz kalanşo çiçeğinin renklerine göre ifade ettiğine inanılan anlamlarını paylaşalım öyleyse.

Pembe renkli kalanşo çiçeğinin anlamı, karşıdaki kişiye güzel dileklerde bulunarak onun mutluluğunu istediğinizi ifade ederken kırmızı kalanşo çiçeği ise sevgiliye karşı duyulan aşkı ve muhabbeti ifade ediyor.

Bir diğer renk olan sarı kalanşo çiçeği ise, yine iyi dileklerde bulunmak adına genellikle hasta ziyaretlerinde güzel temenniler sunmak olarak anlamlandırılıyor.

Bu yazımızı beğendiyseniz Akasya çiçeği nasıl yetiştirilir? Yetiştirme Püf Noktaları isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx