Sağlık

Kalıcı Dövmenin Zararları Nelerdir?

Reklamlar

Kalıcı dövmenin zararları nelerdir? Kalıcı dövmeler uzun zamandan beri yoğun ilgi çeken uygulamalar arasında yer almaktadır. Dövmeler, iğne mekanizması olan makine yardımı ile yapılmaktadır. Genel olarak istenilen her bölgeye iğneli makine ile çizim yapılması işlemine dövme adı verilmektedir. Dövmeler, kalıcı, geçici veya orta kalıcılıkta olabilmektedir. Geçici dövmeler belirli bir süre sonra yok olsa da kalıcı dövmelerde aynı durum söz konusu olmamaktadır. Yapılan kalıcı dövmeler, ömür boyu kullanılabilir.

Geçmişe bakıldığı zaman dövme işleminin çok eski zamanlarda da var olduğunu görülür. Özellikle kabilelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Yapılan tahminlere göre ise ilk dövmenin Peru’ da yapıldığı düşünülmektedir. Aslında dövme yeni keşfedilmemiştir. Ama günümüzde özellikle de kalıcı dövmelere karşı yoğun bir ilgi bulunmaktadır. İnsanlar farklı amaç veya hedeflerle kalıcı dövme yaptırabilir. Dövmeler güzel ve göz alıcı çizimler olsalar da bazı yan etkileri ve zararları olabilmektedir. Bu sebeple dövme yaptırmak isteyen kişilerin daha öncesinde araştırma yapması ve dövmenin zararlarını bilmesi gerekir.

Kalıcı Dövme Nasıl Yapılıyor?
Kalıcı Dövme Nasıl Yapılıyor?

Kalıcı Dövme Nasıl Yapılıyor?

Kalıcı dövme işleminin yapım aşamasında öncelik olarak yapılacak dövmeye ve hangi bölgeye yapılacağına karar verilmektedir. Daha sonrasında ise cilt veya vücut ile ilgili herhangi sorun yoksa dövme işlemi yapılabiliyor. Dövme yaptıracak kişinin 18 yaşından büyük olması gerekir. Çünkü 18 yanından küçüklere dövme yapılmamaktadır. İşletmelerde buna önem vermektedir.

Reklamlar

Kalıcı dövme için n önemli şey hijyenik bir ortamdır. Temiz bir ortam olmaması durumunda kişilerin enfeksiyon kapma durumları söz konusu olabilmektedir. Kullanılacak malzemelerin tümü de steril olması gerekir. Dövme yapım aşamasında ilk adım dövmenin yapılacağı alanın temizlenmesidir. Daha sonra temizlenen alana yapılacak dövmenin hatları çizilir. Ardından ise en uygun teknik tercih edilerek dövme yapılır.

Dövmelerin profesyonel işiler tarafından uygulanması son derece önemlidir. Kişilerin sağlığını tehlikeye atmamak için uygun koşullarda ve bu işi gerçekten yapabilen kişiler tarafından uygulanmasında fayda vardır. Aksi taktirde enfeksiyon başta olmak üzere birçok sorun baş gösterebilir ve tedavi süreci bir hayli zor olabilmektedir.

Kimler Kalıcı Dövme Yaptırmamalı?
Kimler Kalıcı Dövme Yaptırmamalı?

Kimler Kalıcı Dövme Yaptırmamalı?

Kalıcı dövme işlemi herkese uygun değildir. Dövme, en çok ilgi çeken ve merak uyandıran bir işlem olsa da herkes için uygun olmayabilir. Özellikle kalıcı dövmeler bazı kesimler için riskler oluşturabilir. Bu sebeple dövme yaptırmadan önce detaylı araştırma yapılması gerekir. Önemli sağlık sorunları olan kişiler için pek önerilen bir işlem değildir.

İlk olarak 18 yaşın altında olan kişiler dövme yaptıramaz. Epilepsi hastası olanlar da dövme yaptırmamalıdır. Buna ek olarak hemofili ve herhangi bir kalp rahatsızlığı olan kişilerde dövme yaptırmamalıdır. Bu hastalıklara sahip olan kişilere kalıcı dövme işlemi yapılmamaktadır. Son bir sene içerisinde sarılık rahatsızlığı atlatmış olan kişilerde dövme yaptıramaz. Bazı kesimler şeker hastalarının da dövme yaptıramadığını söylemektedir. Ancak şeker hastaları doktora danışarak daha kesin bilgi alabilir. Doktor tarafından herhangi sorun olmayacağı belirtilmiş ise dövme yaptırabilir.

Reklamlar

Kalıcı Dövme Acıtır Mı?

Kalıcı dövme yaptırmak isteyen kişilerin en korktuğu ve merak ettiği noktalardan biri de kalıcı dövmenin acıtmasıdır. Çünkü dövmeler, iğneli bir makine sayesinde yapılmaktadır. Bu demektir ki mutlaka bir acı hissi olacaktır. Fakat bu his kişilerin acı eşiğine göre değişmektedir. Kimi insanın acı eşiği düşük olduğu için çok fazla canı acıyabilmektedir. Küçük yanma hissi olarak tanımlanan bu acı kişilere göre değişebilir.

Vücutta ki bazı bölgelere uygulanan dövmeler daha fazla acıtmaktadır. Bu gölgelere dövme yaptırmak istenmesi durumunda daha fazla acıya maruz kalınabilir. Daha fazla acı çekmek istemeyen bir kişi bu bölgelere dövme yaptırmayarak, çekeceği acıyı en aza indirebilir. Genel olarak bakıldığı zaman ilk başlarda yanma hissi olarak hissedilmekle beraber daha sonrasında bu his daha az duyulmaktadır Çünkü vücut bu duruma alışır. Ve ilk anki kadar acı çekmez. Acının fazla hissedilmesinde ki sebeplerden biri uygulayan kişinin yanlış yapması veya malzemelerin kalitesiz olmasından da kaynaklanabilir. Aslında kalıcı dövme işlemi çok can acıtan bir uygulama değildir. Herkes rahatlıkla ve korkmadan dövme yaptırabilir.

Dövmenin Zararları
Dövmenin Zararları

Dövmenin Zararları

Kalıcı dövme işleminin zararlı yanları olabilmektedir. Özellikle önemli sağlık problemleri olan kişilerin dövme yaptırması son derece zararlıdır. Kalıcı dövme yaptırmanın verebileceği zararla başlıca şu şekildedir:

  • Kalıcı dövme yaptırmak cilt kanserine neden olabilir.
  • Gebelik sürecinde bebeğin gelişim sürecini negatif yönde etkilemektedir.
  • Bazı deri hastalıklarının oluşmasına neden olur. Örneğin, uçuk veya hepatit B.
  • Alerjik reaksiyona neden olabilir.
  • Enfeksiyona neden olabilir. Temiz ve steril bir ortamda yapılmaz ise kişilerin enfeksiyon kapma riski yüksektir.
  • Aids başta olmak üzere bulaşıcı hastalıklara neden olabilir.

Tüm bunlar kalıcı dövme yaptırmanın verebileceği zararlardır. Aslında bu zararlar hafife alınamayacak kadar ciddi ve hayatidir. Tüm bu zararları göz önüne alarak kalıcı dövme yaptırmak daha sağlıklı olacaktır.

Genel olarak bakıldığı zaman kalıcı dövmenin zararlarının çoğu steril ortamda yapılmamasından kaynaklanmaktadır. Yani en büyük zarar aslında dövmenin kendisinden değil, steril yapılmamasından meydana gelmektedir. Gayet temiz ve iyi işlem yapan yerlerde kalıcı dövme yaptırmak bu zararları biraz daha önlemeye yardımcı olmaktadır.

Kalıcı Dövme Hamileler İçin Zararlı Mı?
Kalıcı Dövme Hamileler İçin Zararlı Mı?

Kalıcı Dövme Hamileler İçin Zararlı Mı?

Kalıcı dövme yaptırmak isteyen anne adaylarının en büyük korkularından biri bebeğine ve kendisine herhangi bir zarar gelmesidir. Hamilelik döneminde yapılan dövme işleminin zararları kişiden kişiye ve işlem yapan dövmecilere göre değişebilir. Çünkü kullanılan malzemeler  kanserojen olmamalı ve steril koşullarda uygulama yapılmalıdır. Aksi durumda anne ve bebek dövme işleminden zarar görebilir. Hamilelik döneminde yapılan dövme kesin zararlıdır eklinde bir cevap vermek yanlış olacaktır. Ama kalıcı dövme yaptırmak isteyen anne adaylarının öncelikle doktora danışması gerekir. Doktoru sorun olmadığını söylediği zaman hamilelerde kalıcı dövme işlemi yaptırmasının bir zararı söz konusu olmaz.

Dövme yapılan iğnelerin içerisinde kimyasal maddeler yer almaktadır. Bu kimyasal maddeler bebeğin gelişimini ve sağlığını tehdit edebilir. Kullanılacak olan yani deri altına giren maddenin kimyasal olmamasına dikkat edilmesi gerekir. Eğer acil olarak yapılması gerekmiyorsa dövme işlemi hamilelik sonrasına ertelenebilir. Bu sayede bebek olası sorunlara karşı korunmuş olur. Olabildiğince dövme yaptırmaktan kaçınmak gerekir. Fakat doktor onay vermiş ise bir sorun olmaz.

Kalıcı Dövme Nasıl Yok Edilir?

Kalıcı dövme yaptırıp daha sonrasında pişman olan ve bu dövmelerden kurtulmak isteyenlerin sayısı bir hayli fazladır. Özellikle sevgili dönemlerinde yapılan dövmeler ayrılık sonrasında yok edilmek istenebilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kalıcı dövmelerden kurtulmak mümkündür. Fakat bu süreç biraz uzun ve acılı olabilir. Öncelikle en çok kullanılan yöntemlerden biri lazerdir. Lazer işlemi yapılarak kalıcı dövmelerden tamamen kurtulmak mümkündür. Bazı işlemlerde sadece çok az izler kalmaktadır . Lazer ile dövme sildirme en çok kullanılan güvenli yöntemlerden biri olmaktadır. Diğer bir yöntem ise dövme ile dövme kapatmak. Daha önceki mevcut dövmeyi değiştirerek farklı bir dövme haline getirmek mümkündür. Bu tamamen kişilerin tercihine kalmıştır. Fakat tamamen dövmeden kurtulmak için mutlaka lazer yöntemi tercih edilmelidir. Biraz acı veren bir süreç olsa da seansların sonunda istediğinize ulaşırsınız.

Kalıcı dövme zararlı mı, dövmenin zararları nelerdir, kalıcı dövme nasıl yok edilir gibi konuları ele aldığımız yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilir: 5 Saniyede Karın Ağrısını Geçirme

Begonya Kadın YouTube kanalımıza da abone olarak bize destek verebilir, ilgi çekici içeriklerimizi takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/c/begonyakadin/videos

Munise Demircioğlu

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx