Sağlık

Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir? 2 Tedavi 1 Sonuç

Reklamlar

Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar pek çok diş rahatsızlığı çeken insan bilmemekle beraber kimileri ise bu iki tedaviyi aynı sanmaktadır. Bu yazımız ile sizlere kanal tedavisinin ne olduğu, nasıl yapıldığı, kanal tedavisi türlerini, sonrasında dikkat edilmesi gerekilen konuları, dolgu tedavisi hakkında bilgileri, doğru çeşitlerini ve yine dolgu sonrası dikkat edilmesi gerekilen durumları sizlere aktaracağız.

Dolgu Tedavisi Nedir?

Dolgu tedavisi, çürüyen dişlerin içindeki çürümüş bölümleri ve artıkları temizledikten sonra oluşan boşluğu dişin şekline uygun olacak biçimde ve tedavi edilmesi ve düzeltilmesidir. Çürümüş dişler, normal işlevlerini yerine getiremez hale gelmiş dişlerdir. Tedavi edilmediği zaman daha ciddi sorunlara, ateşe, boğaz ağrılarına sebebiyet vermektedir. Dolgu tedavisi dişin kurtarılması ve eski haline en yakın bir şekilde tedavi edilmesi adına uygulanan bir yöntemdir. Hekim size dolgu işlemini yaparken çürükler dişten temizlenir. Çürüğün deforme ettiği alanlar temizlenir ve oluşan boşluklar dolgu malzemesi ile kapatılır. Dolgu ile boşlukların kapatılması işlemi boşluklu bölgede oluşabilecek bakteriler engellenir. Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar konumuza dolguda sıklıkla kullanılan malzemeleri tanıyarak devam edelim.

Dolgu Tedavisinde Hangi Malzeme Kullanılır?

Tüm hastalar için aynı dolgu malzemesi çeşidini kullanmak hata olur. Çürüğünüzün boyutu, alerjen tepkileriniz, çürüğünüzün ebatları, dolgunun yapılacağı alan kullanılacak dolgunun malzemesini ve çeşidinin yanı sıra maliyetini direk olarak etkilemektedir. Altın, porselen, kompozit, reçine ve amalgam gibi malzeme çeşitleri kullanılmaktadır. Bazı hastalarda gerekli durumlarda cıva, kalay gibi malzemeler ile beraber çinko alaşımlı malzemeler de kullanılabilir. Günümüzde yaygın olarak diş rengine uygun ve dayanıklı malzeme ile dolgular yapılmaktadır.

Reklamlar

Dolgu Malzemesi Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda belirttiğimiz üzere her hasta için aynı dolgu malzemesinin kullanılması mantıklı olmaz. Şimdi sizlere bu farklı dolgu malzemelerinin neler olduğu ve detaylarını anlatacağız.

Dolgu Malzemesi Çeşitleri Nelerdir?
Dolgu Malzemesi Çeşitleri Nelerdir?

Altın Dolgular

Sipariş üzerine özel laboratuvarlarda üretilen, diş eti hastalıklarına karşı en iyi yapıya sahip, uzun ömrü ile ekonomik olarak da hastaya fayda sağlayan, ortalama 20 yıl kullanılabilen bir doldu türüdür. Uygulama özel ölçüler ile üretildikten sonra özel bir yapıştırıcı ile bölgeye yerleştirilir. Tüm bu artılarından ötürü altın en sağlam dolgu malzemesi olarak bilinir ancak pahalı bir dolgu malzemesidir. Uygulama 1 seans ile bitmez ve birden fazla seansta tamamlanır

Amalgam Dolgular

Altın dolgu gibi aşınmalara karşı oldukça dirençli ve altına göre oldukça ekonomik bir dolgu türüdür. Koyu renkli olduğu için ön dişlerde kullanımı pek tercih edilmemektedir. Kolayca fark edilebilir bir renkte olduğundan görüntüsü rahatsız edici olabilmektedir. Bu sebeple genelde arka dişlerin dolgusunda kullanılan dolgu tipidir.

Kompozit Reçine

Diş renginize uyumlu görünümü ile kendi dişiniz gibi görünen bir malzeme ile yapılan dolgudur. Malzeme harç gibi karıştırılarak doğrudan dolgu yapılacak bölgeye uygulanır ve sertleşmesi beklenir. Kompozit reçine dolgular zamanla aşınabilip kırılabileceği için büyük boyutlu dolgular için doğru bir malzeme değildir.  Bunun yanı sıra içecekler yüzünden rahatça rengi sararma koyulaşmaya maruz kalabilir. Genel olarak 3 ile 10 yıl arasında bir kullanım ömürleri olan bu dolguların bu sürenin sonunda yenilenmesi gerekir.

Reklamlar

İnley Veya Olnley Dolgular

Özel siparişler üzerine laboratuvar ortamında üretilen ve dişe yapıştırma yöntemi ile uygulanan bu dolgular diş rengine uygun biçimde üretilirler ve bunu yanında renk değişimlerine karşı da oldukça dayanıklıdır. Kullanım alanı genel olarak büyük ölçekli restorasyonlar olmakla beraber maliyetleri ise altın dolgulara yakındır.

Kanal Tedavisi Nedir?

Kanal tedavisi, diş kayıplarının önlenmesi için uygulanan bir diğer yöntemdir. Pulpa adı verilen diş bölümü, mine ve dentin tabakasının arasında kalan boşluğa verilen isimdir.  Kanal tedavisinde dişlerin sinir yapısının abse ya da çürükler nedeniyle tahrip olması sonucu bu bölgenin hasarlı sinirlerden temizlenmesi uygulanır. Kanal tedavisi boyunca diş tüm iltihap, bakteri ve pisliklerden temizlenir. İltihaplardan arındırılmayan diş kökleri ilerleyen aşamalarda çene kemiğine ulaşırsa daha ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Dolayısı ile kanal tedavisi mutlaka diş problemlerinde gerekli ise yapımalıdır.

Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal Tedavisi Nedir?

Pulpa Tabakası Kendini Onarabilir Mi?

Kök bölümünde bulunan pulpa tabakası iltihaplandığında ve ömrünü tüketmeye başladığı zaman dişin kurtarılması için kanal tedavisi şarttır. Bunun sebebi pulpa dokusunun kendisini tamir edememesi ve iyileşme kabiliyetinin olmamasındandır. Pulpa tabakasının iltihaplanmasına çatlaklar, kırıklar sebebiyet verebilir. Ayrıca tüm bunların yanı sıra dişe ulaşan travmalar, dişi besleyen kanal ve damarlarda ve sinirlerde oluşan komalar dişin ömrünün bitmesine sebebiyet verebilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Kanal Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?

Kanal tedavisinin öncesinde röntgen çekilerek dişin sorunu kontrol edilir. Dişte kalan canlı dokulara lokal anastesi yapılarak işlemler başlatılır. Öncelikle diş üzerinde bulunan çürükler temizlenir. Dişin köküne ulaşmak için gereken yol açılır. Bu giriş yolu arka dişlerde çiğneme işini yapan yüzeye, ön dişlerde ise dişin arka bölümüne açılır.

Bu aşamadan sonra dişin iç kısmı temizlenir. Temizleme işleminde dişin içinde yer alan bakteriler, toksin ve artıklar temizlenir. Hasar görmüş olan pulpa tabakası çıkarılır. Kök kanalı genişletilir ve şekil verilir. Temizleme işlemi kök kanal eğesi ismi ile bilinen bir aletle bol yıkama yöntemi ile yapılır. Diş iyice temizlendiğinde konik uçlu ve Gutta Percha isimli bir malzeme ile kanallar yerleştirilir, ardından yapıştırılır.

Kök Kanal Tedavisi Ağrılı Bir İşlem Midir?

Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar yazımızda tedavilerin ağrı süreçleri ile alakalı bilgiler vererek devam ediyoruz. Kök kanal tedavisi lokal anestezi ile yapılan ve ağrısız bir işlemdir. Dişte bulunan sinirlerin hepsinin öldüğü durumlarda anestezi bile yapılmadan ağrısız bir şekilde uygulanabilen bir yöntemdir. Kanal giriş oyuğu açılarak tedavi yapılır. Kanal tedavisi sonunda hafif bir ağrı ile bir süre rahatsızlık duyabilirsiniz ama doktorunuzun önereceği bir ağrı kesici ile bundan da kurtulabilirsiniz.

Diş Kökünde Oluşan İltihap, Apse Veya Kist Dişin Çekilmesini Gerektirir Mi?

Kanal tedavisi ve tedavi içinde kullanılan maddenin yanında tedavi teknikleri sebebiyle kök bölgelerde bulunan iltihaplanmalar yüksek başarı derecesi ile temizlendiği için dişin çekilmesi ve diş kaybı gibi durumların önüne geçmektedir. Yani diş kaybı yaşamadan iltihap, apse gibi sorunlarınızı çözebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Uygulanmış Dişin Ömrü Ne Kadardır?

Kanal tedavisi, diş çürümesi ile mücadele için alınabilecek tüm önlemler alındığında dişiniz gibi ömür boyu kalıcı olabilecek bir tedavi yöntemidir. Dolayısı ile kanal tedavisinin ardından dişlerinize aynı özenle bakmaya devam etmelisiniz.

Kanal Tedavisinde Lazer Uygulaması

Kanal tedavisini destekleyici bir tedavi olan lazer uygulaması ile kanal tedavisi sırasında gerekli olan sterilizasyon ve şekillendirme işlemleri yapılmaktadır. Dolgu ve kanal sırasında görülebilecek ağrılara özel lazer tekniği ile dişe özel uyuşturma işlemi yapılır. Kanal tedavisi yapıldığı sırada iltihaplı kanalların daha iyi temizlenmesi ve sterilize edilmesi açısından oldukça faydalı bir tekniktir.

Mikroendodonti Nedir?

Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar konusunun detayına girmeden önce diş tedavilerinde kullanılan önemli yöntemlerden birisi hakkında bilgi vermek istiyoruz. Diş hekimliğinde kritik ve hassas tedavilerin yapılmasının mikroskop altında uygulanışı bu alandaki en son gelişmelerden birisidir. Kanal tedavisinde mikroskop kullanımı sayesinde başarı oranı ciddi oranda artmıştır. Dişin içerisinde bulunan damar ve sinir yapısı kökü çene kemiğine ve ağız içerisine uzanan karmaşık bir yapıya sahiptir. Dolayısı ile yapılacak tedavide dikkatli olunması ve tedavinin 3 boyutlu yapılması gereklidir. Diş tedavilerinde kullanılan mikroskop kanal sisteminin büyütülmüş halinin görülmesini sağlar. Bu sayede en ufak sinirlerin bile görülmesi sağlanarak tedavinin rahatlıkla yapılmasına yardımcı olur.

Dolgu İle Kanal Tedavisi Arasındaki Farklar

Diş Dolgusu Nedir

Dolgu tedavisi dişi kaybetmeden kurtarmak adına yapılan, estetik görüntüsü ile diş çürüklerinin tedavi ve onarımı için tercih edilen bir tedavidir. Günümüzde kullanılan amalgam ve gümüş dolgular ucuz olmasının yanı sıra civa oranı da düşüktür. Gümüş içindeki civanın zararsız olduğuna dair pek çok araştırma raporu bulunmaktadır.

Hamile ve çocuğunu emziren kadınların, böbrek rahatsızlığı olanların amalgam dolgular yaptırmamaları gerekmektedir. Günümüzde bu tarz olumsuz durumların yanında hamilelik sürecinde tedavi uygulanması gereken kişiler için pek çok yenilikler getirilmiştir. Beyaz dolgu sayesinde dayanıklı ve uygun fiyatının yanı sıra yaygın olarak kullanılan bir alternatif gelmiştir. Sonuç olarak amalgam dolgunun da kullanım alanı oldukça azalmıştır.

Dolgu tedavisi, diş yüzeyi aşınmış ya da yıpranmış kişilerin yanında hasar gören kişilere de uygulanır. Çürük tedavisinde sıklıkla tercih edilen dolgu tedavisinde amalgam dolgu yaygın olarak kullanılabilmektedir. Bu dolgu özellikle arka dişlere kullanılmaktadır. Dayanıklı olmasının yanında koyu renkli görünümü sebebi ile ön dişlerde tercih edilmemektedir. Fiyatı da oldukça uygundur.

Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dolgu tedavisinin sonrasında dişlerin uzun süre sağlığını koruyabilmesi için mutlaka ağız ve diş bakımlarının düzenli yapılması elzemdir. Sağlıklı diş ve diş eti yapısı çürük oluşumunu engelleyecek en önemli faktördür. Çürüklerin erken teşhisi daha ileri aşama tedavilerden korunmak için oldukça önemlidir. Küçük bir dolgu ile kurtarabileceğiniz dişiniz için geç kalırsanız ileride daha acılı ve ağrılı tedaviler ile uğraşmanız gerekmektedir.

Dolgu tedavisi sıklıkla çürük dişlerin kurtarılmasında tercih edilen bir yöntemdir. Ancak sıklıkla merak edilen dolgu ile kanal tedavisi arasındaki farklar konusunda bahsi geçen kanal tedavisi daha ağrılı ve acılı bir süreç olarak tanıtılabilir. Her iki tedavide merak edilenleri sizlere aktarıyoruz. Her iki tedavide de gerekli uyuşturulma sağlanamazsa ağrılı ve acılı bir süreç ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Dolgu İşlemi Nedir, Nasıl Yapılır?

Diş yüzeyindeki çürükleri temizledikten sonra bu bölgede temizleme sonrası oluşan boşlukların dolgu malzemesi ile doldurulması işlemine dolgu tedavisi denilmektedir. Dolgu tedavisi kullanılan malzemeye göre 3 çeşide ayrılmaktadır. Amalgam, Kompozit ve Cam iyonomer olmak üzere karşımıza çıkmaktadır. Bu dolgu çeşitlerinden hangisinin kullanılması gerektiği konusu herkesin kafasında soru işaretidir. Amalgam dolgular ekonomik ve sağlam olması ile bilinir. Ancak rengi gereği ile genelde arka dişlerde tercih edilir.

Beyaz Dolgu Nedir?

Işınlı kompozit olarak bilinen beyaz dolgu, beyaz rengi sebebiyle görünüm için sıklıkla tercih edilir. Kompozit malzeme ile diş doldurulur ve ışıkla sertleştirilmesi sağlanır.

Kanal Tedavisi Nedir, Nasıl olur?

Dişte oluşan çürük tabakasının diş sinirlerine inmesi sonucu oluşan boşalma durumunda meydana gelen rahatsızlığın giderilmesi için yapılan tedaviye kanal tedavisi denir. Kanal tedavisinde diş siniri bölgesine kadar temizleme yapılarak inilir ve dolgu bu bölgeye yapılır. Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar içinde en önemlisi aslında budur. Dolgu pulpa bölgesine dokundurulmaz ancak sinirlerin ve damarların bulunduğu bölgeler pulpa çıkartılıp doldurulur. Kanal tedavisi hakkında detaylı bilgileri edindikten sonra Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar ve bunların neler olduklarına geçebiliriz.

Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar Nelerdir?

Dolgu tedavisinde diş sinirleri yerinde bırakılırken kanal tedavisinde ise iltahaplanan ve bu yüzden ölen sinir tabakası yerinden çıkartılır. Doldu kısa süreli bir işlemdir, aynı zamanda ekonomik bir işlemdir. Kanal tedavisi uzun sürmekle beraber dolguya göre daha pahalıdır.

Bilinmesi gereken en önemli nokta bu iki tedavi birbirinin alternatif değildir ve farklı amaçlarla uygulanır. Birinde ufak ve yüzeysel sorunlar giderilirken kanal tedavisinde ise daha derin problemler giderilir. İki tedavide de bölgesel uyuşturma uygulanır, aksi taktirde acı ve ağrı fazlaca olur.

Kanal tedavisinde süre oldukça uzun, dolguda ise kısa sürede ve çoğu zaman tek seansta tamamlanır. Dolgu tedavisinde diş sinirlerine dokunulmazken, kanal tedavisinde diş sinirleri yerinden alınır ve üstü kapatılır. Kanal tedavisi maliyetli bir işlemken dolgu çoğu zaman daha uygun fiyatlarla yaptırılabilir. Kanal tedavisinden sonra kısa süreli ağrılar olabilirken dolguda böyle bir durum görünmemektedir.

Derinde oluşan çürükler ya da bir travma sonunda belirtisiz bir şekilde başlayan yada belirti vererek başlayan ağrıların sonucu diş sinirlerinin tahrip olması durumunda uygulanan tedaviye kanal tedavisi denir. Bu travmalarda abse ve kist oluşabilir. Tedavi sürecinde diş kökündeki sinirler alınarak diş yapısı korunur. Soğuk hassasiyetinde bazı durumlarda dolgu ile çözüme ulaşılabilirken, bazı durumlarda kanal tedavisi uygulanmak zorunda kalınabiliyor.

Çürüklerin derinliğine bağlı olarak eğer iltihap sinirlere ulaşmışsa kanal tedavisi yapılması şarttır. Aksi durumda dişin kurtarılması söz konusu olamayabilir. Ayrıca diş durduk yere ağrıyor, ağrı kesici sadece hafifletiyor, gece uykunuzdan sizi uyandırıyorsa kanal tedavisi kapıya dayanmış demektir. Kanal tedavisinin gerektiği dişler eğer gerekli tedavi yapılmazsa, oluşan iltihaplar çene kemiklerine ulaşarak abse yapabilir. Hatta daha ilerleyen aşamalarda farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bu durumda his kaybı, kalıcı uyuşukluk gibi komplikasyonlar görülmesi muhtemeldir.

Kanal Dolgusu Ve Diş Dolgusu Arasındaki Fark Nedir?

Bir sebeple alınmış sinirlerin sonucunda kalan boşluğun doldurulması için kanal dolgusu yapılır, ancak dişin sadece görünen kısmını tedavi etmek ve restore etmek için yapılan dolguya dolgu tedavisi denir. Bu dolgu için kompozit dolgu ve ya amalgam dolgu malzemesi sıklıkla kullanılır. Dişin renginde görünmesi istenilen dolgularda beyaz dolgu yani kompozit dolgu kullanılır. Arka dişlerde daha sağlam olması için amalgam dolgu kullanılır.

Protez ya da köprü tedavisi yapmak için sinirleri alınmış dişler gerekli. Bu durumda dişlere mecburen kanal tedavisi yapılır. Bu tedavilerin başında hastaya doktoru kanal tedavisi yapılması gerektiği konusunda bilgilendirme yapmalıdır.

Kanal Tedavisi Yapılmış Diş Ağrır Mı Veya Çürür Mü?

Sinirlerinden temizlenmiş bir diş ağrı yapmaz ancak bu durum her zaman böyle olmayabilir. Anatomik farklılık ya da zorluklardan ötürü kanal tedavisi sırasında dişlerde ağrımalar olabilir. Bu durumda kanal tedavisi tekrarlanır ya da diş tamamen çekilmek zorunda kalınabilir.

Kanal Tedavisinin Amacı Nedir?

Kanal tedavisinde amaç, ağrının bulunduğu dişi çekmeden yani diş kaybı yaşamadan dişin ağızda kalmasını sağlamak ve dişin kullanımının sağlanmasıdır. Bu durumun sağlanması için dişlerin sinirinden arındırılması gerekmektedir. Dişlerimizde beliren ağrı ya da sızlama genel olarak mutlaka bir rahatsızlığın habercisidir. Bu durumlarda dişlerinizin mutlaka muayene edilmesi gereklidir.

Bu yazımızda sizlere Kanal Tedavisi İle Dolgu Arasındaki Farklar hakkında bilgiler verdik. Ayrıca kanal tedavisi ve dolgu hakkında detaylı bilgiler edindiniz. Dişlerinizde meydana gelen herhangi bir ağrılı sızlama, hassasiyet ve buna benzer durumlarda mutlaka bir diş doktoruna görünmenizi öneriyoruz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx