Şifalı Bitkiler

İtalyan Mutfağının Vazgeçilmezi Kaparinin Faydaları

Reklamlar

Kaparinin faydalarına geçmeden önce, İtalyan yemeklerini seviyorsanız, kaparinin ne olduğunu biliyor olma ihtimaliniz yüksek. Ancak, bu tür yemekleri düzenli olarak yapmıyorsanız, kapari sizin için yeni bir kavram olabilir, ancak sağlık üzerinde birçok yararlı etkisi olduğu için mutlaka tanımak adına zaman ayırmanızı öneriyoruz.

Kaparinin Faydaları

Kapari Nedir?

Kapari Nedir?

İki terimli olarak Capparis spinosa olarak bilinen kapari, genellikle belirli bir çalı türünden hasat edilen çiçek tomurcukları olarak kabul edilebilir.

Kapari bitkisi, Kuzey Afrika ve Asya’nın bazı bölgeleri de dahil olmak üzere Akdeniz bölgelerinde bol miktarda yetişmektedir. Kuru iklimlerde son derece iyi yetişir ve sık su gerektirmez. Bu yüzden son yıllarda, çöl iklimlerinde yetiştirilmek için uğraş verilmektedir

Reklamlar

Kapari Besin Değeri (100g başına)

Kalori 23, Karbonhidrat 4.9g, Diyet Lifi 3.2g, Protein 2.4g, A Vitamini, C Vitamini 4.3mg, Vitamin E (Alfa Tokoferol) 0.9mg, Vitamin K 24.6mcg, Riboflavin 0.1mg, Folat 23 mcg, Kalsiyum 40 mg, Demir 1.7mg, Magnezyum 33 mg, Çinko 0.3 mg, Bakır 0.4 mg, Manganez 0.1mg, Selenyum 1.2 mcg

Kapari Faydaları Nelerdir?
Kapari Faydaları Nelerdir?

Kapari Faydaları Nelerdir?

1. Kapari Diyabet Yönetimine Yardımcı Olur

Kapari, Orta Doğu’nun bazı bölgelerinde, İsrail, İran ve Fas da dahil olmak üzere, kan şekeri seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olduğu için son zamanlarda sıkça tüketilmeye başlandı. Kaparinin en önemli özelliği, insülin seviyelerini önemli ölçüde etkilememesi ve bunun yerine glikoz kullanımını iyileştirmeye yardımcı olmasıdır.

Kısa süreli kan şekeri yönetimine ek olarak, araştırmalar bunun zaman içinde kan şekeri kontrolünün bir ölçüsü olan HbA1c yönetimini geliştirmeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir.

2. Kapari Cilt Sağlığını Destekler

Kapari, güneşin aşırı UV hasarının etkisine karşı cildi korumaya yardımcı olur. Kaparide bulunan bileşikler öncelikle UV aracılı oksidasyon ve iltihaplanmanın etkisini azaltarak etki eder ve bu da cildimizin sağlığını korumaya yardımcı olur.

Reklamlar

3. Kapari Kan Basıncını Düzenlemeye Yardımcı Olur

Kapari, elektrolit seviyelerini dengeleme üzerindeki etkisi sayesinde kan basıncının yönetilmesine de yardımcı olabilir.

Sodyum, potasyum ve klorür gibi mineraller yakından ilişkilidir ve kan ve sıvı hacmini düzenler. Sodyum veya klorür iyonlarının aşırı tutulması durumunda, su hacmi artar ve bu da kalp ve kan damarları üzerinde daha fazla çalışmaya neden olur.

Kapari, bu minerallerin idrarla atılmasını artırarak kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Buna karşılık, fazla sıvıyı gidermeye ve normal kan basıncını desteklemeye yardımcı olabileceğinden, doğal bir diüretik olarak kabul edilir.

4. Kapari Karaciğer Fonksiyonunu Desteklemeye Yardımcı Olur

Karaciğer çok esnek bir organdır ve hasar veya aşırı zorlanma sonrasında kendini yenileme yeteneğine sahiptir. Bununla birlikte, karaciğerde bulunan enzimlerin sürekli olarak yükselmesine neden olmak, karaciğer yağlanması gibi diğer komorbiditelerle birlikte karaciğer hasarı riskini artırabilir.

Önceden, karaciğer yağlanmasının, yalnızca alkoliklerde meydana geldiğine inanılıyordu, ancak son yarım yüzyıldaki beslenme düzenlerindeki değişim, sirozun aynı korkunç sonuçlarına yol açabilen daha fazla alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı vakasının teşhisine yol açtı.

Kapari tüketimi, karaciğerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur ve olası karaciğer hasarını ve ardından hücre ölümünü hafifletir. Ayrıca karaciğerin yağlanmasını engeller.

5. Kapari Mevsimsel Alerjileri Azaltır

Kaparinin Faydaları arasında alerjisi olanlar içinde yararı var. Alerji tedavisi denilince akla ilk olarak kapari gelmeyebilir. Bununla birlikte, mevsimsel alerjilerin etkisini azaltmak için çok umut verici bir doğal çözümdür. Akciğerlerdeki bronşların iltihaplanmasına ve daralmasına neden olan aşırı duyarlı hava yollarından muzdarip astımlı kişilerde oldukça etkili bir meyvedir.

6. Kapari Kanser Riskini Azaltmaya Yardımcı Olur

Kanser riskinin azalması, mutlak önleme anlamına gelmediğini bilmek önemlidir, ancak kanserden korunmak için faydalı olan her bitki meyve kanserin gelişimini yavaşlatacaktır.

Kapari, özellikle mide veya karaciğer ile ilgili kanser söz konusu olduğunda, belirli kanser hücrelerinin programlanmış ölümünü desteklemeye yardımcı olur. Diğer umut verici bulgular, kanser hücrelerinin bölünme ve çoğalma yeteneğini baskıladığını ve hatta kanserojen maddelerin, vücutta kanser ile değişikliğe uğramasının bastırılmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

7. Kapari Kırıkların İyileşmesini Hızlandırır

Kırıklar genellikle zamanla kendiliğinden iyileşirken, işin gerçeği, yenilenme aşamasındaki kusurlar nedeniyle kemiğin %100 anatomik şeklini alması yani hiç kırılmamış gibi eski halini alması pek olası değildir. Kapari kullanımı, belirli hücre tiplerinin üretim hızını artırarak, yeni kemik dokusu oluşumunun yanı sıra destekleyici bağ dokusu tiplerinin oluşumuna yardımcı olur.

Vücuda, yeniden yapılanma süreci için kritik olan mineralleri ve diğer amino asitleri sağlamak önemlidir.

8. Kapari Kabızlığı Önlemeye Yardımcı Olabilir

Kapari meyvesinin tamamının tüketilmesi, içerdiği önemli miktarda lif nedeniyle kabızlık yaşama olasılığını önemli ölçüde azaltabilir. Büyük miktarda kapari yemeniz pek mümkün olmasa da, günlük bir miktar kapari tüketmek, kabızlık ile mücadele etmede oldukça etkilidir.

9. Kapari Artrit Ağrısını Azaltır

Artritin giderek kötüleşmesinin nedenlerinden biri, kronik inflamasyonun eklemi çevreleyen bağ dokusunun aşınmasını hızlandırması ve bunun sonucunda daha fazla ağrıyı tetiklemesidir.

Kapari özleri, acıyı hızlandıran ve ağrıyı kötüleştiren inflamatuar aracıları bloke etmeye yardımcı olabilir ve kolajen destekleyici bir beslenme ile birleştirildiğinde bağ dokusu üretiminde net bir artışa yol açabilir.

10. Kapari Saçların Sağlıklı Şekilde Uzamasını Sağlar

Kapari, iyi bir B vitamini ve demir kaynağı olduğundan, saçın aktif büyüme evresini desteklemeye yardımcı olabilir. Kırmızı kan hücresi sentezini desteklemeye yardımcı olmanın yanı sıra, saç köklerine doğrudan kaparide bulunan besin leri eklemek de büyümelerini destekleyecektir.

11. Kapari Kolesterol Düzeylerini Düşürür

Zengin bir lif kaynağı olan kapari, kolesterol üzerinde görmeyi beklediğiniz olağan faydaları sağlar. Lif, aşırı beslenmeden alınan yağlar için bir tür doğal sünger görevi görür, onları dolaşımdan uzaklaştırmaya yardımcı olur ve ayrıca safra atılımını teşvik eder. Buna karşılık, yağ depoları toplanır ve etkisi kolesterolde net bir düşüş olur.

Bu ortak özelliğe ek olarak, kapari ayrıca dolaşımdaki trigliserit, LDL ve VLDL düzeylerini aktif olarak azaltmaya yardımcı olur, ancak HDL düzeylerini aktif olarak bastırmaz.

12. Kapari Balgam Söktürücüdür

Kapari, göğüs boşluğundaki mukusu parçalayarak atılmasına yardımcı olur. Bu, elbette, nefes almada iyileşmeye yol açar ve solunum yolu enfeksiyonları ile uğraşan kişiler için büyük fayda sağlayabilir. Fazla biriken balgam sizi rahatsız eder ve vücut balgamı hemen atmak ister. Kapari bu işlemi hızlandırmada size yardımcı olur.

Kapari Çayının Faydaları Nelerdir?
Kapari Çayının Faydaları Nelerdir?

Kapari Çayının Faydaları Nelerdir?

Kapari kurusundan elde edilen kapari çayı faydaları;

  • İdrar söktürücüdür
  • Balgamın atılmasına yardımcı olur.
  • Solucan ve kurt gibi bağırsak parazitlerini yok eder
  • Kapari çayı, ağrı kesici özelliklere sahiptir. Romatizma ve artrit gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.
  • Adeti düzenler.
Kapari Nasıl Tüketilir?
Kapari Nasıl Tüketilir?

Kapari Nasıl Tüketilir?

İtalyanlar Kapari ile peyniri birlikte pişirirler ve bu şekilde tüketirler. Ayrıca, et yemeklerine serpilerek tüketilebilir. Kaparinin turşusu, reçeli, sosu sıklıkla yapılır ve tüketilebilir. Kapari turşusu, domates sosu ile birlikte pizza yapımında kullanılmaktadır. Son zamanlarda kapari yağı da yavaş yavaş kullanılmaya başlanmıştır.

Kapari, zeytin gibi, genellikle tuzlu su çözeltisine batırılmış olarak da satılır. Bu, nem özelliklerinin korunması ve muhafaza edilmesi için gereklidir. Kaparinin Faydaları, kapari nedir ve nasıl tüketilir hakkında vereceğimiz bilgiler bu kadar.

Instagram hesabımız: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx