Pratik Bilgiler

Telefonla Uzun Süre Konuşmak Zararlı mıdır?

Reklamlar
Telefonla Uzun Süre Konuşmak Zararlı mıdır?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektronik aletlere olan talep artmış ve telefonlar hayatımızın merkezinde yer almaya başlamıştır. Peki telefonla uzun süre konuşmak zararlı mıdır gelin birlikte ele alalım. Cep telefonu bol miktarda radyasyon yayarken, diğer teknolojik aletler de saç kurutma makinesi, mikrodalga fırın gibi radyasyon yaymaktadır.

Telefonla Uzun Süre Konuşmak Zararlı mıdır?
Telefonla Uzun Süre Konuşmak Zararlı mıdır?

Telefonla Uzun Süre Konuşmak Zararlı mıdır?

Cep telefonları 1980li yıllarda iletişim kurmak için tasarlanmıştır. Ancak günlük hayatı kolaylaştırdığı için kısa zaman içinde kullanımı artmıştır. Ve zaman içinde farklı birçok özellik eklenerek donatılmıştır. Fotoğraf, video çekme, görüntülü arama, e-posta ve çeşitli uygulamalar cep telefonuna eklenince günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiştir. Bu özellikleri ile telefonla konuşma dışında birçok işleve sahip olmuş diğer işlevleri de yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Sürekli yanımızda taşıyıp birden fazla işi aynı anda yapabildiğimiz için hayatımızı kolaylaştırmıştır. Bu özellikler cep telefonu kullanım süresini arttırmaktadır.

Ancak cep telefonu hayatımızı kolaylaştırdığı gibi olumsuz bir tarafı da vardır. Bu da radyasyon yaymasındandır. Cep telefonları elektromanyetik radyasyon yaydığı için insan vücudu üzerindeki etkileri uzmanlar tarafından araştırılmaya devam edilmektedir. Uzun süre cep telefonu kullanımı sonucunda insan vücudunda çeşitli hasarlar oluşur mu sorusunun cevabı hala tam bilinmemektedir. Yapılan deneylerin sonuçlarının güvenilir olması için uzmanlar gerçekleştirilen deneylerde telefonla günlük konuşma süresi, telefonun açık veya kapalı olma durumu, SAR değeri, telefonla aynı odada uyuma gibi faktörleri değerlendirmektedir. En çok merak edilen araştırma konuları ise şu şekilde:

Reklamlar
  • Cep telefonu ile en uzun konuşma süresi nedir?
  • Uzun süre cep telefonu kullanılması sağlığımızı nasıl etkiler?
  • Cep telefonu kullanımının beyin tümörü yapar mı?
Cep Telefonuyla Konuşmanızı Minimum Seviyede Tutun
Cep Telefonuyla Konuşmanızı Minimum Seviyede Tutun

Cep Telefonuyla Konuşmanızı Minimum Seviyede Tutun

Telefon açık ve kullanılırken radyasyon yaymaktadır. Radyasyona dair yapılan çalışmalar cep telefonlarının olabildiğince vücuttan uzak tutulması gerektiğine işaret ediyor. Uzmanlara göre cep telefonu ile günde konuşma süresi 18 ila 24 dakikadır. Ancak yapılan araştırmalara göre ülkemizin 441 dakikayla Avrupa ülkeleri arasında en çok telefonla konuşma süresine sahip olduğunu göstermektedir.

Telefon konuşmalarının uzun sürdüğü zamanlarda baş ağrısı ve uyku düzensizliği gibi semptomlar yaşanabilir. Konuşma sırasında telefonun kulak ve kafa tarafına yakın olması merkezi sinir sistemini olumsuz etkileyebilir. Yani telefonla konuşma süresi arttıkça radyasyona maruz kalma süresi de artar. Bu nedenle, telefon konuşmalarını minimum sürede tutarak sağlığınızı korutabilirsiniz. Bunun yanında arama yerine sms yollamak, hoparlör veya eller serbest modunda konuşmak radyasyon etkisini azaltabilir.

Cep Telefonu Kullanımının Biyolojik Etkileri

Her insan evde ve ev dışında radyasyon almaktadır. Radyasyon zararlarından dolayı korkutmaktadır. Çocuklardan yetişkinlere kadar herkesin elinde olan cep telefonları radyasyon dalgaları yayar ve bu radyasyonun zaman içinde doğrudan veya dolaylı olarak biyolojik değişikliklere neden olduğu tespit edilmiştir.

Cep telefonunun bir zararı da üreme sistemi üzerine. Yapılan araştırmalara göre cep telefonu üreme sistemi üzerine potansiyel zararlıdır. Radyasyona maruz kalma süresi artınca baş ağrısı semptomları görülse de telefonun beyin tümörü ve kanserle ilişkisi hakkında kesinlik yoktur.

Reklamlar
Radyasyonu Azaltmak İçin Alabileceğiniz Önlemler
Radyasyonu Azaltmak İçin Alabileceğiniz Önlemler

Radyasyonu Azaltmak İçin Alabileceğiniz Önlemler

  • Daha az radyasyona maruz kalmak için her fırsatta telefonunuzu kapatın.
  • Araba kullanırken cep telefonu kullanmaktan kaçının.
  • Telefonla konuşacağınız arama ekranındayken telefonu kulağınıza koymayın, telefon bağlantı kurunca kulağınıza yaklaştırın. Telefonla görüşme yaparken dikkat etmeniz gereken de 1 cm kadar mesafeli kullanmaya dikkat etmektir.
  • SAR değeri yasal olarak 2,0 W/kg olarak sınırlandırılmıştır. Bu değeri telefon alırken göz önünde bulundurun.
  • Telefonla konuşurken doğrudan telefonu kulağınıza tutmak yerine, hoparlör, kulaklık, handsfree modu veya diğer bluetooth sistemlerini kullanmak daha sağlıklıdır.
  • Telefonunuzdan video gibi dosyalar gönderirken telefonu vücudunuza yakın tutmayın.
  • Telefon üreme organlarınıza zarar verebileceği için telefonunuzu cebinizde veya belinizde taşımayın.
  • Telefon ile aynı odada uyumayın. Kullanmadığınızda kapatın veya uçak moduna alın.
  • Eğer ihtiyacınız yoksa mobil bağlantı ve Wi-Fi’yi kapatın.
  • Radyasyon açısından en riskli kişiler gebeler ve gelişim dönemindeki çocuklardır.

Instagram hesabımızdan bizi takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx