Psikoloji

Bilgisayar ve Cep Telefonunun Aşırı Kullanımının Çocuklarda Yarattığı Olumsuz Etkiler

Reklamlar

Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber bilgisayar kullanımı artmıştır ve cep telefonları da bilgisayar gibi kullanılmaktadır. Yeni yetişen nesiller zamanlarının büyük bir çoğunluğunu bu ekranların başında geçirmektedir. Bilgisayar ve cep telefonunun aşırı kullanımının çocuklar üzerinde zararlı etkileri gözlenmektedir.

Psikolog Mehmet Korkmaz
Psikolog Mehmet Korkmaz

Bilgisayar ve Cep Telefonunun Aşırı Kullanımının Çocuklar İçin Zararları Nelerdir?

Bilgisayar ve cep telefonunun aşırı kullanımının çocuklarda yarattığı bazı olumsuz etkiler vardır. Bu aşırı kullanım durumundan dolayı, görsel algılarının artmasına rağmen, işitsel algılarının ve dikkatlerinin zayıfladığı gözlenmektedir.

Dijital ortamda fazla zaman  geçirmiş çocukların büyük çoğunluğunun dinleme ve anlama konusunda oldukça yetersiz oldukları bilinmektedir. Otizm spektrum bozukluğu gibi nörolojik hastalıkları bile tetiklediği artık bilinen bir gerçektir. Bunu biraz daha derin anlatacak olursak konunun öneminin daha iyi anlaşılacağı kanaatindeyim.

Reklamlar

Günümüzde teknolojinin getirdiği aile yapıları, çalışan anneler ve bakıcı yaygınlığı ile çocukların bebeklikten itibaren eğitim ve eğlenme biçimlerini değiştirdi. Ebeveynler ev işlerini yapma, çocuğunu eğlendirmek, ağladığında susturmak, yemek yemek istemediğinde ona yemek yedirmek için de telefon, tablet, televizyon gibi dijital teknolojik aletleri kullanmaya başladılar. Oysa şu bilimsel gerçeğin farkında olmadıkları  için iyilik yaparken, çok ciddi zararlar verdiklerinin farkına varamadılar.

İnsan Beyni…

İnsan beyni doğuştan iki yaşına kadar sınırsız bağlantı kurar. Çocuğun çevresindeki duyu organlarıyla aldığı uyaranlar öyle zaman olur ki  saniyede 3-5 milyon bağlantı kuracak durumda bile olabilir. 2 yaşında yüz milyarlarca bağlantı kurar. Sanıldığının aksine iki yaşından sonra, beyin hücreleri artmaz, hatta budama başlar. Kaliteli ve gerekli bilgiler kalırken gereksiz bağlantılar budanarak yok olurlar. Beyindeki budama ve yeni karmaşık bağlantılar kurma, bu mevcut nöronlar arasında bilgi ve uyaranın karışıklığına göre milyarlarca bağlantı kurarak organizmaya lazım olacak bilgi ve donanım depolamış olurlar. Bu ömür boyu sürüp gider.

Çocukların Dijital Uyarana Maruz Kalmasının Zararları
Çocukların Dijital Uyarana Maruz Kalmasının Zararları

Çocukların Dijital Uyarana Maruz Kalmasının Zararları

Son yıllarda teknolojik gelişim ve dijital haz ağırlıklı bilgi ve oyunlar, çocuklarda 2 ve 3 yaşlarında bu bağ kurma döneminde beyne giden bilgi ve değişik duyusal girdilerin kalitesini o kadar bozuyor ki, çocuk bu dönemde bu dijital uyaranlara maruz kaldığında, beyin budamasında gerekli kaliteli nöron grupları bir araya gelerek yeni bağlantı kurma ve budama döneminde kaliteli budama olmadığı için bu çocuklarda nörolojik bir bozukluk olarak ortaya çıkabiliyor.

Son olarak şunu söylüyoruz; Çocukları bulundukları doğal ortamlarda mümkün oldukça dijital aletlerden uzak tutunuz ve onlara daha faydalı ileride kullanacağı yararlı bilgileri kazandıracak, bol uyarana sahip bir çevre oluşturmaya çalışmanız çocuklarınızın sosyal, psikolojik ve nörolojik açıdan sağlıklı bireyler olmalarını sağlayacaktır.

Reklamlar

UZM. DKT. ÖZ. EĞT. PSİKOLOG MEHMET KORKMAZ

Bilgisayar ve Cep Telefonunun Aşırı Kullanımının Çocuklarda Yarattığı Olumsuz Etkiler adlı yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz. Ayrıca, Çocuklarda Boşanmanın Etkileri adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

UZM DKT Öz Eğt. Psikolog Mehmet KORKMAZ

Uzman Özel Eğitimci, Psikolog, Dil ve Konuşma Terapisti Mehmet KORKMAZ

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx