Sağlık

Kas Çekilmesi Nedir? Kas Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Reklamlar

Spor yaparken ya da ani hareket sonucunda karşılaşılan kas çekilmesi nedir, kas çekilmesinin belirtileri nelerdir sorularının cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Spor yaparken ters bir hareket yapılması sonucunda veya ağır bir yük kaldırılması durumunda kas çekilmesi meydana gelebilir. Aynı zamanda hiç spor yapmayan biri vücudunu ısıtmadan spora başlarsa da aynı sorun yaşanabilir. Kas çekilmesi olan yerdeki kasın zedelenmesi ve incinmesi anlamına gelmektedir. Ağrı ve şişlik gibi belirtiler ile kendini gösterebilir.  Adale çekilmelerini engellemek için dikkat edilmesi gerekenler ve adale çekilmesinin sebeplerini sizler için ele aldık.

İnsan vücudu için önemli bir yere sahip olan adale yani kaslarımız olmadan yaşamımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Kaslarda bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir bu durumlar adalenin çekilmesi, incinmesi, zedelenmesi gibidir. Kas rahatsızlıkları kişiyi çok rahatsız etmektedirler. Ve kişinin günlük hareketlerini kısıtlamaktadırlar. Kas çekilmesine bölgeye fazla yüklenme, kasın olması gerekenden fazla gerilmesi gibi etkenler söz konusu olabilir.

Reklamlar

Adale çekilmeleri çok ileri boyutta değilse güç kaybı söz konusu değildir ama çok ağrı meydana gelebilir. Bünyesi zayıf olan kişiler ve spor ile uğraşanlar risklidir. Ve kas çekilmesinin bir nedeni de magnezyum eksikliğidir. Magnezyum eksiliği olan kişilerde kas çekilmesi daha çok görülmektedir.

Kas çekilmesi doktor tarafından da hasta tarafından da oldukça kolay bir şekilde fark edilmektedir. Kolay teşhis edilen bu rahatsızlık genelde basit yöntemlerle tedavi edilse de bazen ciddi operasyonlar da gerekebilir. Kas çekilmesi sorunu ile karşılaşmamak için küçük noktalar dikkat etmek yeterli olacaktır.

Kas Çekilmesi Nedir
Kas Çekilmesi Nedir

Kas Çekilmesi Nedir?

Herhangi bir ters hareket sonucunda kasın üzerine birden fazla yük binmesi ve ya ters bir hareket yapılması sonucunda kasta zedelenme, incinme olmasına kas çekilmesi denmektedir. En çok kas çekilmesi olan yerler çoğunlukla en çok kullanılan kol ve bacaklardır. Kas çekilmesi olan bölgede ağrı, hassasiyet ve şişme meydana gelebilir. Hasar alan kasa aşırı yüklenilmesi sonucunda da kas çekilmesi meydana gelebilir. Kas çekilmesi ile etkilenen bölgenin aşırı gerilmesi veya zorlanması söz konusu olur.

Kas çekilmesi sonucunda güç kaybı yaşanmaz fakat ağrı meydana gelebilir. En çok sporla ilgilenmeyen kişilerde görülmektedir. İlk duyduğunuzda değişik gelse de basketbol ve futbol gibi sporlar sırasında yaşanabilmektedir. Kaslara çok yüklenilmesi ve kasların yorgun olmasından dolayı kas çekilmesi yaşanabilir. Eğer düzenli bir şekil spor ve koşu yapıyorsanız kas çekilmesi sorunu ile karşılaşmazsınız.

Reklamlar

Kas Çekilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Kas çekilmesi bünyenin zayıf olmasından, kasların güçsüz olmasından meydana gelebilir. Çok az spor yapanların ya da hiç spor yapmayanların kasları hareket etmeye alışık olmadığı için kas çekilmesine daha yatkındır. Ve spor sırasında herhangi bir harekette yapılan yanlış bir hamle, ısınılmadan başlanan egzersiz adale çekilmesine neden olabilmektedir. Kas çekilmesinin bir nedeni de koşu yaparken ayağa dengesizce basılmasıdır. Bu durumda kasta çekilme görülebilmektedir. Düzenli egzersiz yapılırken kas çekilmesi görülmemektedir. Kas çekilmesi daha çok kaslara birden yüklenilmesi ile aniden yapılan hareketler ile meydana gelmektedir.

Kas Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kas çekilmesi sorunu olan yerde şişlik oluşabilir. Ağrı bölgeseldir. Öncelerde hafif başlayan ağrı zamanla şiddetlenebilir. Eğer bölgenin hasarı çok fazla ise ağrı çok artarak sizi rahatsız edecek duruma gelebilir. Yaralanma sonrasındaki bir gün içinde hassas bölgede sertlik meydana gelir ve tutulma da bu belirtilere dahil olur. Eğer kaslarınızda sorun olan yerde hiç bir şey hissetmiyorsanız da doktora görünmelisiniz. Çünkü kaslarda meydana gelen aşırı zayıflık hissi bazen hareket edemeyeceğinizi düşünmenize sebep olur ve yere bastığınızı fark edemeyebilirsiniz.

Kas çekilmesi olan yer için doktorun tanısı çok önemlidir. Kas çekilmesi çoğunlukla kolay bir şekilde iyileşebilir. İyi bir bakım yeterlidir. Eğer kas ağrısı birkaç günden fazla sürerse ve tekrar ederse kas yırtılması ihtimalinden şüphelenebilir. Eğer kas çekilmesi sorunu varsa doktora danışılabilirsiniz. Doktorunuz ile birlikte tedavi süreci başlatabilirsiniz.

Kas çekilmesi şiddet boyutuna göre derecelendirilir;

1.Derece Kas Çekilmesi: Eğer kas çekilmesi hafif rahatsızlık hissi yaşatırsa, genellikle sakatlık yoktur. Çoğunlukla günlük aktiviteyi sınırlamaz.

2.Derece Kas Çekilmesi: Kas çekilmesi orta derecedeyse rahatsızlık, ekstra hareketler yapma yeteneğini sınırlayabilir. Orta derecede şişlik ve morarma meydana gelebilir.

3.Derece Kas Çekilmesi: Çok önemli derece ağrıya sebep olabilir. Ciddi bir yaralanmadır. Hastanın şikayetleri kas spazmı, şişlik ve belirgin morarmadır.

Kas Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?

Kas çekilmesi sorunu meydana geldikten hemen sorunlu olan bölgeye soğuk su ve buz sürülmelidir. Bu şekilde tedavi edebilirsiniz. Rahatsızlık duydukça buz torbası uygulayabilirsiniz. Sonrasında ise sıcak su ile banyo yapmak termofor tedavisi uygulamak ağrınızı hafifletecektir. Eğer çok şişlik varsa sıcak su banyosu uygulanmamalıdır. Bu durumda buz tedavisine devam etmek daha iyidir. Hasarlı bölgedeki kas şişmemesi için buna engel olmak için o bölgeye elastik bir bant veya bandaj ile sarmak iyi bir seçenektir. Bandajı çok sıkı bağlanmazsanız bu yöntemin faydalarını göreceksiniz.

Kas çekilmesi sonucunda meydana gelen morarma ve ağrı için doktorların verdiği ilaçlar ve merhemler kullanılmalıdır. Ve bu bölgeye çok dokunulmamalı ve aşırı yüklenilmemelidir.

Kas çekilmesi olan bölgeye baskı uygulanmamalı ve elle dokunulmamalıdır. Eğer kas çekilmesi çok ileri durumda değilse merhemlerle iyileşme sağlanacaktır. Hastaya ilaçlar ve ağrı kesiciler verilerek kas gevşeticiler ile hastanın rahatlamasını sağlanabilir. Eğer kas çekilmesi yırtılma derecesinde ciddi bir tabloyu gösteriyorsa ameliyat gündeme gelebilir. Zor olmayan, kısa süreli bir operasyon ile kas tedavi edilebilir.

Çabuk iyileşmek için kas çekilmesinin durumuna göre 1 ya da 5 gün arası dinlenmelisiniz.

Kas Çekilmesi Teşhisi Nasıl Konulur
Kas Çekilmesi Teşhisi Nasıl Konulur

Germe ve güçlendirme, kas çekmesi sorunları olmaması için kasların esnek ve güçlü olması yaralanma ihtimalini düşürmektedir.

Spordan yarışlardan önce mutlaka ısınma hareketleri yapılarak gevşetmeye ve yaralanmaları önleme konusunda çok etkilidir. Isınma hareketleri kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Kas çekilmesi sorunundan kurtulmanın bir önemli yolu da kasların kuvvetlendirilmesidir. Kasların kuvvetlenmesi için protein ağırlıklı beslenme gerekli ve düzenli egzersiz yapmak oldukça önemlidir. Kaslarınızın güçlü olması çok önemlidir. Spor sırasında ani hareketlerden kaçınmalıdır.

Eğer profesyonel anlamda sporcuysanız antrenör eşliğinde devam etmekte çok etkili olacaktır. Ve kas çekilmesi sorunu yaşamamak için ayakkabı seçiminiz de çok önemlidir. Egzersiz çeşidine uygun ayakkabı kullanmanız çok önemlidir.

Kas Çekilmesi Teşhisi Nasıl Konulur?

Kas çekilmesi olup olmadığını teşhis etmek için önemli olan doktora tam olarak acı hissettiğiniz yeri göstermektir. Doktor ağrının kemikten mi kastan mı kaynaklandığını öğrenmek için röntgen çekebilir. Eğer durum çok ağır değilse röntgene gerek duyulmamaktadır. Çünkü doktor el ile muayene sırasında da kas çekilmesi olan yeri anlayacaktır. Buna uygun tedavi verilecektir. Fakat ağrı geçmiyorsa o bölgede hissizlik meydana gelirse röntgen çekilmediyse de çekilir ve sonrasında tedaviye başlanabilir.

Kas Çekilmesi Tedavisinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kas çekilmesi sorunu yaşamış ve tedavisini olduysanız bu aşamadan sonra daha dikkatli olmalısınız. Kas zedelenmesi olan yerden kaslar tekrar zarar görebilir. Bu yüzden kas çekilmesi tamamen geçene kadar iyice dinlenmeli ve bu dönemde ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Tamamen iyileştikten sonra de bir süre kendinize dikkat etmelisiniz hatta spora ara vermelisiniz. Çünkü tekrar kasların yorulması kasların zarar görmesine neden olabilir. Eğer ciddi bir kas çekilmesi durumu varsa tedavi sırasında ve sonrasında fizik tedavi önerilebilir. Fizik tedavi, kasın güçlenmesine ciddi katkı sağlayacaktır.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx