SağlıkHaber

Kırlangıç Otu Faydaları Nelerdir?

Kırlangıç Otu Nedir ve Egzama Tedavisi Mümkün müdür?

Reklamlar

Kırlangıç otunun hasadı Temmuz ve Ağustos ayında yapılır. Kırlangıç otu ile egzama tedavisi yapılabilir. Kırlangıç otu en çok Batı Asya ve Avrupa’da yetişir. Büyük Kırlangıç Otu Haşhaş ailesine aittir, Kırlangıç Otu da düğün çiçeği ailesine aittir. Kırlangıç otu nedir, kırlangıç otunun faydaları nelerdir, ne işe yarar, kırlangıç otu ile egzama tedavisi konularını ele aldık.

Kırlangıç otunun gelincikgiller familyasına ait olduğu bilinmektedir. Boyu 30- 80 cm kadar uzayabilmektedir. Kırlangıç otunun yaprakları sarı renklidir. Ülkemizde de yetişir. Karadeniz ve Marmara bölgesinde yetişir. Sap kısmından çıkan sarı sıvı zehirlidir. Kırlangıç otu şifa otu olarak da bilinmektedir. İnsan sağlığına çok faydaları vardır. Yazımızda kırlangıç otu faydalarını anlatacağız.

Kırlangıç otu nedir?
Kırlangıç otu nedir?

Kırlangıç otu nedir?

Kırlangıç otunun hasadı her yıl Temmuz Ağustos aylarında yapılır. Gelincikgiller ailesinden olan kırlangıç otu mutfaklarda şifa kaynağıdır. Şifa olduğu hastalıklar kanserden, gözde yaşanan problemlere kadar çok geniş alanı kapsamaktadır. Bu Ot türü, her yıl farklı olarak bilimsel çalışmalara konu olmaktadır. Merak edilen bir diğer konu da kırlangıç otu ile egzama tedavisidir.

Reklamlar

Yapılan araştırmalara göre kırlangıç otu çok faydalıdır. Kırlangıç Otunu kullanmadan önce doktorunuza danışmalı onay almalısınız. Ve uzmanların belirttiği şekilde tüketmelisiniz. Kırlangıç otunun fazla tüketilmesi faydadan çok zarar olacaktır.

Kırlangıç otunun faydaları nelerdir?

Şifa deposu bitki kırlangıç otu vazgeçilmez bir ottur. Kırlangıç otunun faydaları şu şekildedir;

  • Kırlangıç Otunun bir faydası kan bulunan zararlı maddelerin dışarıya sağlıklı biçimde atılmasına yardımcı olmasıdır. Ve kan yapıcı özelliği de vardır.
  • Kan kanseri hastalığının tedavisinde kullanılan bir şifalı ottur. Etkili olduğu düşünülüyor.
  • Karaciğer hastalıklarında en faydalı bitkilerden birisi kırlangıç otudur.
  • Kırlangıç otu metabolizmanın hızlanmasını sağlar.
  • Kırlangıç otu safra kesesi, böbrek ve karaciğerde meydana gelen her türlü hastalığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir.
  • İdrar yollarındaki rahatsızlıklara iyi gelerek şişkinlik, hazımsızlık, bağırsak problemleri en aza indirir.
  • Kırlangıç otu egzama, siğil ve sivilce gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi edici özelliği vardır. Diğer şifalı bitkiler ile birlikte kullanıldığında daha etkilidir.
  • Kırlangıç otunun cildin kendisini sürekli yenilemesine yardımcı olma özelliği vardır. Deri kanserinin oluşumunu engelleyici özelliği bulunur.
  • Kadınlarda meydana gelen aşırı tüylenme durumlarına karşı da etkili olduğu söylenmektedir.
  • Göz sağlığının korunmasında etkili bir bitkidir.

Kırlangıç otunun genel olarak özelliği iltihap giderici olmasıdır. Dozajı kaçırılmadan düzenli olarak tüketilebilir. Fakat tam olarak fayda sağlaması için hangi aralıklarla kullanılabileceği doktorlardan yardım alındıktan sonra belirlenmesi daha uygundur.

Kırlangıç otu ne işe yarar?

Kırlangıç otu şifa kaynağıdır. Genel olarak insan sağlığını dış etkenlerden korur. Hastalıklardan korunmasını sağlayarak fayda verir. Kırlangıç otunun faydalarını ele alalım;

Reklamlar
  • Mide kramplarına birebir. Kırlangıç otu mide krampları için çok etkilidir. Mide krampları yaşayan kişiler için tam bir şifa kaynağıdır. Bu sorunu kırlangıç otu ile çözebilirsiniz.
  • Kaygıları gidericidir
  • Korku, stres, gelecek kaygılarından oluşan depresyonun giderilmesi için kırlangıç otu kullanılabilir. Kırlangıç otu tüketimi dozunda olmak şartıyla yavaş yavaş arttırılabilir.
  • Nasıra iyi gelir
  • Herkesin yaşayabileceği nasır sorununa kırlangıç otu kullanabilir. Birçok kişi nasır sorunundan muzdariptir. Kırlangıç otu ile bu sorun son bulabilir.
  • Kan yapması amacıyla kullanılır
  • Kırlangıç otunun pek bilinmeyen bir diğer faydası da kan yapıcı olmasıdır. Kan temizlediği için kişinin sağlığına direk olarak fayda sağlar.
  • Göz sağlığını korumak için kullanılır
  • Kırlangıç otunun faydalarından birisi de göz sağlığınadır. İçinde bol miktarda A vitamini olduğu için görme bozukluklarının giderilmesine yardımcı olur. Temel sorunların yok olmasına katkı sağlar.

Kırlangıç otu nasıl kullanılır?

Genel olarak Kırlangıç Otu çayı hazırlanarak kullanılır. Çayı hazırlandıktan sonra direkt olarak içilebileceği gibi belli bölgelere sürme işlemi de uygulanabilir. Kırlangıç Otu Çayı yapmak için gerekli malzemeler şu şekildedir.

Kırlangıç otunun nasıl kullanıldığı merak edilmektedir. Çoğunlukla çayı yapılıp içilerek kullanılır. Bir diğer kullanım şekli de sorunlu olan bölgeye direk sürülmesidir.

Kırlangıç Otu Çayı yapmak için gerekli malzemeler şu şekildedir; 2,5 bardak su, 2 yemek kaşığı kuru kırlangıç otudur. Suyu kaynattıktan sonra Kırlangıç Otunu içerisine atın ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. İçebilmek için süzün ve tüketin.

İlginizi Çekebilir: Karbonat ile Egzama Tedavisi

Kırlangıç otu zararları nelerdir?

Kırlangıç otu çok şifalı olmasına rağmen zehirli bitki grubunda yer alır. Bu nedenle evcil hayvanlar kesinlikle bu bitkiyi tüketmezler. Hayvanlar üzerinde yapılan testlerde yüksek dozda önce ağırlaşma daha sonra sinir sisteminin tam felci görülmektedir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekmektedir. Bu bitkinin aşırı kullanımı sonucunda güçlü kramplar oluşabilir. Kırlangıç otunun çocuklarda ve hamilelerde kullanımı uygun değildir. İçinde zehirli bir madde vardır ve bu madde anne karnından bebeğe geçerek bebeği zehirleyebilir. Bebekte kısa süreli oksijen açlığı etkisi yaşanabilir. Kırlangıç otunun fazla kullanımı sonucunda mide bulantısı, ishal gibi durumlar görülebilir. Fazla dozda kullanımı ise zehirli bir bitki olduğu için ayrıca bazı ciltlerin hassas oluşundan kaynaklı olarak alerji yaptığından dikkatli kullanılmalıdır.

Kırlangıç otu zehirlenmesi

Yukarıda bahsettiğimiz gibi kırlangıç otunun tazesi zehirli olabiliyor. Bu nedenle kurutulmuşu daha çok tercih edilmektedir. Hayvanlar taze kırlangıç otunu yerse zehirlenme ihtimali yüksektir. Taze kırlangıç otundan zehirlenme bir çırpınma ile başlayıp, omurilik ve çevre sinirlerinin felci ile biter. Bu nedenle doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Kırlangıç otu nerede yetişir?

Kırlangıç otu genellikle sulak ve gölgelik yerlerde yetişir. Yabani bir ottur ve evde yetiştirilmesi çok tercih edilmemektedir. Nemli ve verimli toprakları sevmektedir. Kırlangıç otunu özel olarak evlerinizde yetiştirmek isterseniz yayla veya yol kenarlarından kırlangıç otunu kökten alıp saksıya dikebilirsiniz. Nemli kalacak şekilde sulanması gerekmektedir. Yarı gölgeli konumlarda durması tercih edilir.

Kırlangıç otu kullanımı

Kırlangıç otu çay ve tentür olarak kullanılır. Daha çok çay olarak kullanılır. Çay yapılırken yaprakları kullanılmaktadır. Tentür için kırlangıç otunun bir tek kökü kullanılmaktadır. Kökünden sökülen kırlangıç otu, 100 gram temizlenip yıkanır. Temizledikten sonra ince ince kıyılır ve şişeye doldurulur. 500 ml kadar %70’lik etanol ilave edilir. Karışım şişe de iki günde bir çalkalanır. 7 hafta kadar sonra süzülür. Ve tentürünüz hazır. Karışımı güneş ışığından uzak tutmalısınız.

Kırlangıç otu tohumu

Kırlangıç otu toprak altında kuruyan ve kökünden çıkarılan bir yapıya sahiptir. Tohumları gibi sert sap kökleri ile de satılmaktadır. Birbirinden ayrılmayan bu bitki kökünün içinde tohumlar vardır. Kırlangıç otunu yetiştirmek için kökten alacağınız kırlangıç otunu evlerinizde geniş bir saksıda yetiştirebilirsiniz.

Kırlangıç Otu Nedir? Kırlangıç Otunun İnanılmaz Faydaları

Kırlangıç Otu ile Egzama Tedavisi

Kırlangıç otu can sıkıcı olan cilt rahatsızlığı egzama da etkilidir. Egzama tedavisi için kırlangıç otu çayı kullanılır, peki çay nasıl hazırlanır?

Egzamaya İyi Gelen Kırlangıç Otu Çayı Tarifi

Kırlangıç otu çayı için gerekli malzemeler 2 su bardağı su ve 2 tatlı kaşığı kırlangıç otudur. 2 tatlı kaşığı kırlangıç otunu 2 buçuk bardak suyun içinde 10 dakika demleyip süzünüz. İsterseniz bal ve ya şeker ile tatlandırabilirsiniz. Çünkü çayın keskin kokusu ve acımsı bir tadı vardır.

Kırlangıç otu ile Egzama Tedavisi Kürü Tarifleri

Kırlangıç otu çayı ile egzama tedavi yapılsa da kırlangıç otu ve bitkisel bazı ürünler ile birlikte kürler hazırlanarak egzamanızı rahatlatacak çözümler bulabilirsiniz. Gelin birlikte tariflere göz atalım;

Kırlangıç otu ve Aloe Vera Kürü Tarifi

Aloe vera bitkisinin kaşıntı önleyici etkisi vardır. Aloe vera kırlangıç otu ile bir araya gelince harika bir kür ortaya çıkmıştır. Bu tarif ile hem kaşıntılarınızdan hem de cildinizdeki kuruluktan kurtulabilirsiniz. Tarifin güzel bir yanı da anti bakteriyel özelliği olan kırlangıç otu egzamanın oluşumunu ve tekrarlama riskini önlemesidir. İhtiyacınız olan iki malzeme taze aloe yaprağından çıkaracağınız jel ve kırlangıç otu yaprağıdır. Yapmanız gereken çıkaracağınız jel ve kırlangıç otu yaprağını bir kapta ezmektir. İçine aloe vera jelini ekleyiniz. Güzelce karıştırınız. Elde ettiğiniz karışımı egzama olan bölgenize direk olarak sürebilirsiniz. Bu yöntemi haftada 2 kere uygulayabilirsiniz. Böylece kuruyan yaralardan ve egzama bakterisinin oluşumundan korunacaksınız. Yaklaşık 6 ay kadar düzenli uygulama da egzamalarınızdan eser kalmayacaktır.

Kırlangıç Otu ve Yulaf Tozu Kürü

Egzama rahatsızlığına iyi gelen bir diğer ürün de yulaf tozudur. Yulaf tozu kaşıntıyı ve acıyı azaltır. Gerekli malzemeler kırlangıç otu kurusu ve 2 bardak yulaf tozudur. 5 çorba kaşığı kırlangıç otu kurusunu 5 buçuk bardak suda demleyip içine 2 bardak yulaf tozu katıp karıştırınız. Küvetinizi su doldurup doldurduğunuz ılık suyun içine karışımı ekleyiniz. Bu suyun içinde 15 dakika kadar bekledikten sonra iyice durulanmalısınız.

Teninizin yumuşacık olduğunu göreceksiniz. Çünkü yulaf tozunun tahrişi önleme özelliği vardır. Karışımı macun şeklinde uygulamak isterseniz yapmanız gereken 2 yemek kaşığı yulaf tozunun içine soğuk kırlangıç oyu çayı ekleyip macun elde etmektir. Macunu egzamalı bölgeye uygulayıp birkaç dakika hafifçe masaj yapmalısınız. Bir süre bekletiniz. Soğuk su ile durulayınız. Tamamen iyileşmek için düzenli şekilde 4 ay kadar kullanmalısınız. Haftada 3-4 kez uygulayabilirsiniz.

Kırlangıç otu ve Epsom Tuzu Kürü

Epsom tuzu birçok hastalığa şifa olmuştur. Egzama için de çok faydalıdır. Çünkü içinde magnezyum vardır bu sayede iltihaplanmayı önlemektedir. Kırlangıç otu ile epsom tuzum bir arada olursa bir mucize olur. Küvetinize uygulayabileceğiniz bir yöntem daha anlatacağız. Küvetinizi sıcak su ile doldurup ve içine 2 fincan epsom tozu eklemelisiniz. Su ılınınca içine 3 damla kadar kırlangıç otu tentürü ekleyin. Suyun içine girip 15 dakika kadar bekleyiniz. Durulanmadan kurulanmalısınız. İsterseniz cildinize nemlendirici sürebilirsiniz. Bu tarifi haftada 3 kere uygulayabilirsiniz. Bu karışım ile cildiniz hem toksinlerden kurtulacak hem de iltihaplı egzama lezyonlarını azaltacaktır. Fakat önemli bir nokta var o da bu karışımı kalp, yüksek tansiyon ve diyabet hastalarının kullanmaması tavsiye edilmektedir.

Kırlangıç Otu ve Lavanta Yağı-Papatya Karışımı

Oldukça güzel kokan bir tarif var sırada. Kokusu kadar sonuçları da güzel. Papatya sayesinde cildinizde kızarıklık ve kaşıntı kalmayacak, lavanta ile de cildiniz nemlenecektir. Ayrıca kırlangıç otu ile de iltihaplardan kurtulacaksınız. 1 çorba kaşığı papatya ve 1 tatlı kaşığı kırlangıç otunu 1 su bardağı su ile demleyiniz. Su ılındıktan sonra içine 5 damla lavanta yağı ilave ediniz. Su soğuyup cildinize sürebileceğiniz ısıya gelince bir pamuk ile egzama olan bölgelere uygulayınız. Bu uygulamayı belirtiler kaybolana kadar günde 3 kez uygulamalısınız.

Bunun yanında hazırlayabileceğiniz başka bir tarif ise; 3 damla papatya öz yağı, 3 damla lavanta yağı ve 1 damla kırlangıç otu tentürünü karıştırıp egzamalı yerlere yavaşça masaj yaparak 5 dakika kadar uygulamaktır. Bu karşımı da sorun çözülene kadar günde 2 kez uygulayabilirsiniz. Egzama oluşmasının en büyük nedenlerinden biri de cildin yetersiz nemlenmesidir. Cildinizi hava ve çevre şartlarının yanında kişinin cilt tipine göre uygun nemlendirme yöntemini seçip uygularsanız, egzama için kesin bir sonuç bulabileceksiniz.

Kırlangıç otu ve Hindistan Cevizi Yağı Karışımı

Bir diğer şifa kaynağı da Hindistan Cevizi yağıdır. Hindistan cevizi yağının içinde K ve E vitamini vardır, kırlangıç otunun da antioksidan özelliği vardır. Kırlangıç otu ile Hindistan cevizi yağı bir araya gelince harika bir karışım ortaya çıkacaktır. Yapmanız gereken kırlangıç otu kurusundan 1 tatlı kaşığı kadar ezin ve içine 3 damla Hindistan cevizi yağı ekleyip karıştırmaktır. Günde birkaç kere uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde rahatsızlıklarını geçene kadar bu tarifi uygulayabilirsiniz. Böylece egzama belirtileriniz geçecek ve genel bağışıklığınız güçlenecektir. Bunun yanında Hindistan cevizi yağını günde 3 kaşık direkt tüketebilir yiyeceklere ve içeceklere ekleyebilirsiniz. Böylece oluşan egzamalar ile vücudunuz daha rahat savaşacaktır.

Kırlangıç otu ve Zerdeçal Karışımı

Zerdeçal cilt rahatsızlıklarının büyük bir kısmında kullanılmaktadır. Egzamada da kullanılabilmektedir. İçinde curcumin olduğu için kaşıntı ve iltihap için birebir çözümdür. Kırlangıç otu ile birlikte kullanılırsa daha etkili sonuçlar ortaya çıkacaktır. Yapmanız gereken bir çay kaşığı zerdeçalın içine macun kıvamına gelecek kadar kırlangıç otu ekleyip, macun elde edebilirsiniz. Güzelce karıştırıp egzama olan yerlerinize sürünüz. Kaşıntı ve kızarıklık sorununuz ortadan kalkana kadar bu karışımı günde iki kere uygulamalısınız. Bir diğer yöntem de 1 çay kaşığı zerdeçalı 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu ile birlikte 3 bardak suyla demleyip çayını içmektir. Elde ettiğiniz bu çayı günde 1 bardak tüketebilirsiniz ve egzamalı bölgelere de uygulayabilirsiniz.

Kırlangıç otu ve Susam yağı-Hint Leylağı karışımı

Cilt kuruluğu için Hint leylağı çok etkilidir, Nim olarak bilinmektedir. Karışımda yer alacak susam yağı da nemliliğin uzun süre devam etmesini sağlar. İçinde E vitamini olan Hint leylağının yaprakları da yağı kullanılabilir. Kırlangıç otu tozu, Hint leylağı ve susam yağından birer yemek kaşığı alınarak macun haline getiriniz. Elde ettiğiniz macunu ince bir tabaka halinde egzama olan bölgelere sürüp kurumasını bekleyiniz. Kuruyunca da ılık su ile durulayınız. Bu karışımı bir iki ay günde bir kere egzama olan yerlerinize sürebilirsiniz. Şikayetinizin geçtiğini göreceksiniz.

Kırlangıç otu ve Sandal Ağacı

Sandal ağacı yağının alerjik ciltlere zarar vermeden cildi temizleme özelliği vardır. Kırlangıç otu iltihabı atmayı sağlarken, sandal yağı da iltihabı temizlemenize yardımcı olacaktır. Sandal ağacı yağının rahatlatıcı ve yatıştırıcı özelliği vardır. Bu özelliği ile egzamanızı rahatlatacaktır. Gelelim tarifimize 1 çay kaşığı kırlangıç otu tozunu sandal ağacı yağı ile karıştırmalısınız. Elde ettiğiniz karışımı egzama olan yerlerinize sürünüz. Günde iki kere sürebilirsiniz. Gece yatarken uygulayıp yıkamadan silmeniz daha etkili olacaktır. Çünkü gece boyunca sabaha kadar herhangi bir kaşınma yaşamazken egzamadan da kurtulmaya bir adım daha yaklaşacaksınız.

Kırlangıç otu ve Sarı Kantaron Kürü

İyileştirici özelliği olan bir diğer yağ da sarı kantarondur. Kırlangıç otu ile sarı kantaron yağı birleşirse başarılı bir sonuç alacaksınız. Sarı kantaronun cilt yenileme özelliği vardır. Gelelim tarifimize, 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu tozu ile 1 tatlı kaşığı sarı kantaron yağını karıştıralım. Karışımı egzama olan yerlere sürüp 5 dakika kadar bekletip durulayınız. Durularken sabun kullanmadan ılık su kullanınız. Sabun kullanmayınca cildinizde biraz yağlı bir his kalacak bu da cildinizin nemlenmesini sağlayacaktır. Özellikle saç egzamasına çare olan sarı kantaron yağı saç derisindeki kaşıntı ve kepeklenmeyi engeller. Saç derisindeki hücreleri de yenilemektedir.

Kırlangıç otu ve Meyan Kökü Kürü

Toz meyan kökü kullanarak bu tarifi uygulayabilirsiniz. Kırlangıç otu da tarifimizde toz olarak kullanılacaktır. Gelelim tarifimize 1 tatlı kaşığı meyan kökü tozu, 1 tatlı kaşığı kırlangıç otu tozunu 2 bardak su ile demlemelisiniz. Su ılık olmalıdır ne soğuk ne sıcak olacak. Bu su ile egzama olan yerleri temiz bir bez yardımı ile silebilirsiniz. Bu çayı günde iki kere cildinize uygulayabilir çay olarak da tüketebilirsiniz. Bu yöntem gibi zerdeçallı olan tarifimizde olduğu gibi iç yani bağışıklık sistemine bağlı egzamalardan daha kolay kurtulabilirsiniz. Sivilceleri temizler ve cildi temizleyen merhem görevi de görür. Kaşıntı, şişme gibi sorunların önüne geçer.

Egzama hakkında genel bilgiler

Egzama cilt hastalıklarının en sık tekrarlama ihtimali olandır. Çevre ile temas sırasında egzamanın tekrarlama riski yüksektir. Egzama iyileşme sürecinde tekrar mikrop kapabilir bu nedenle diğer hastalıklara oranla daha tehlikelidir.

Egzama rahatsızlığı olan kişilerde ciltte kuruluk ve kaşıntı olur sonrasında da kaşıntı meydana gelir. Kabarcıklar bir süre sonra kuruyarak cilt pul pul dökülmeye başlar. Ciltte kuruluğa neden olur. Kuru olan ciltte çatlamalar meydana gelir ve mikro organizmaların bu çatlakların içinden girmesi daha da kolaylaşır. Egzama hemen her yaşta görülebilir. Ve genelde erken çocukluk döneminde meydana gelmektedir. En çok ellerde, yüzde, saç derisinde, dirsek ve bacaklarda görülmektedir.

Kırlangıç otu faydaları ve kullanım alanları hakkında yazacaklarımız şimdilik bu kadar. Bir başka yazımızda görüşmek üzere sağlıcakla kalın.

Bizi Youtube’de takip edin: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx