Sağlık

Klomen Tedavisi ile Hamile Kalmak

Reklamlar

Bir sene korunmasız ilişki sonucunda hamile kalamayan kadınların merak ettiği yöntemlerden biri de klomen tedavisi ile hamile kalmak. Ve çoğunlukla klomen nedir, klomen nasıl kullanılır, klomen neden kullanılır, klomen tüp bebek tedavisinde nasıl kullanılır, klomen ile kolay gebe kalınır mı, klomen en fazla kaç ay kullanılır, klomen güvenli bir ilaç mıdır gibi merak edilen sorulardır cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Klomen Tedavisi Nedir?

Klomen 1 yıl boyunca korunmasız ilişki sonrasında hamilelik meydana gelmemesi durumunda kullanılan bir ilaçtır. Bu ilacı kullanarak kısırlık sorunu çözümlenebilir ve uygulanan tedaviye de klomen tedavisi denir.

Klomen tedavisi en bilinen en genel şekli ile yumurtalık üretimini teşvik eden bir yöntemdir. Gebelik oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kadınlar tarafından yumurta çatlama ilacı olarak da bilinmektedir. Klomen tedavisi ile hamile kalan birçok kişi vardır. Bu tedavi ile yumurtanın istenen olgunluğa ulaşması sağlanıyor ve sonrasında çatlatma iğnesi yapılıyor sonrasında da belli bir süre sonra çiftlere cinsel ilişki tavsiye ediliyor.

Reklamlar

Klomen Tedavisinde İlaç Ne Sıklıkla Kullanılır?

Klomen tedavisi kısırlık sorunu yaşayan çiftçilerin en çok araştırdığı konulardan biridir. Kısırlık tedavisinde kullanılan bu ilaç çoğunlukla günde bir tane 5 gün boyunca alınması gerekiyor. Tabi ki ilacın dozunu da doktorunuzun tavsiye ettiğinin dışına çıkılmaması gerekiyor.

Vücudunuzun ilaca verdiği tepkiye göre klomen ilacının daha sık alınması da doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir. Bulduğunuz ya da kulaktan dolma bilgilere değil doktorunuzun size önerdiği dozun dışına mutlaka çıkmamalısınız. Reçetenize harfiyen uymaya özen gösteriniz.

Diğer bir önemli nokta da ilacın her gün aynı saatte kullanılmasıdır. Klomen tedavisinde kullanılan ilaç çok uzun soluklu değildir belli bir süre kullanılmalıdır. Doktorunuzun size önerdiği süre boyunca ve önerdiği dozda almaya dikkat ediniz. Klomen tedavisinde olur da ilacı almayı unutursanız doktorunuza mutlaka bilgi vermelisiniz.

Klomen Tedavisi Neden Uygulanır?

Çoğunlukla klomen tedavisinin tüp bebek tedavisi uygulanmadan önce kısırlık tedavisinde kullanıldığı görülmüştür. Bu tedavi ile hamile kalmak doğal yollarla hamile kalmak gibi pek fark yoktur. Fakat klomen tedavisi hamilelik dışında başka hastalıkların tedavisi içinde kullanılabilir.

Reklamlar

Klomen tedavisi çoğunlukla kısırlık tedavisinde kullanılsa da kısırlık tedavisinin yanında yumurtalık fonksiyonlarını uyarmak, erken yumurtalık yetmezliği problemi, hipofiz salgı bezlerinde bazı sorunların olması, polikistik over sendromu rahatsızlığı, tüp bebek tedavisi gibi hastalıklarda da kullanılmaktadır.

Klomen Tedavisi Neden Uygulanır
Klomen Tedavisi Neden Uygulanır

1 yıl boyunca korunmasız ilişki sonucunda gebe kalamayanlara uygulanan klomen tedavisinde uygulanacak yumurta çatlatma iğnesinde ikiz gebelik oluşma ihtimalinin yüksek olduğu düşülse de aslında ikiz gebelik ihtimali yüzde 6 oranında artmaktadır. İkiz gebelik isteyenlerin klomen tedavisi hakkındaki bu bilgiyi bilmelerinde fayda vardır.

Tüp Bebek Tedavisinde Klomen Kullanımı

Klomen tüp bebek tedavisinde de kullanılmaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisini tercih edenler klomen nedir sorusunu araştırmaktadır. Bu ilaç ilk olarak yumurta çatlatma ilacı ile yumurtalık rezervine uygun dozda kullanılmaktadır. İlacın özelliği yumurtanın erkek üreme hücreleri tarafından döllenmeye hazır hale gelmesine yardımcı olmasıdır. Tüp bebek tedavisinde özellikle yumurtalık sayısı az olan kişilerde başarılı sonuçlar elde ediliyor.  Bu sebeple de klomen tedavisi yaygın bir şekilde tercih ediliyor.

Klomen Tedavisi ile Hamile Kalmak

Klomen ilacını kullanan kadınların büyük bir çoğunluğu döllenmeye hazır büyüklükte yumurtaya sahip olmaktadır. Bu da hamilelik ihtimalini arttırmaktadır. Klomen tedavisi ile yumurtanın gelişmesini sağlayan FSH hormonunda artış görülmektedir. Bu sebeple yumurta çatlatma ilacı ya da yumurta büyütme hapı olarak da isimlendirilmektedir. Ovülasyondan dolayı kısırlık sorunu yaşanıyorsa klomen tedavisi hamile kalma ihtimalini oldukça yükseltir.

Klomen İlacı En Fazla Kaç Ay Kullanılır?

Klomen ilacının en çok bilinen kullanım şekli 1 doz ve 50 mg olaraktır. Başlangıçta bu şekilde kullanılsa da ilerleyen dönemlerde 100 mg ya da 150 mg alınması tavsiye edilebilir. Bu ilaç kay kullanılmalıdır sorusu akıllara gelse de bilinmesi gereken diğer bir konu da aylarca kullanılacak bir ilaç değildir. Çoğu zaman 5 gün içildikten sonra bırakılır. Doktorunuz daha uzun süre ya da daha kısa süre kullanmanızı da isteyebilir.

Eğer yumurta çatlatma ilacı yani klomen tedavisi ile yumurta büyüklüğü istenen büyüklüğe ulaşsa dahi gebelik oluşmazsa bir sonraki gebelik döneminde klomen tedavisi tekrarlanabilmektedir. Yani tedavi sadece bir kere uygulanabilecek bir tedavi değildir.

Klomen Güvenli Bir İlaç Mıdır?

Klomen çok güvenli bir ilaçtır. Sadece ülkemizde değil dünyanın çoğu yerinde 1960 senesinden beri kullanılmaktadır. Bu ilaç yumurta çatlatma ilacı olarak da biliniyor. En düşük oranda yan etkileri ve yüksek başarı oranı sebebi ile klomen tedavisi doğurganlık tedavilerinin ilk aşaması olarak bilinmektedir.

Klomen Güvenli Bir İlaç Mıdır?
Klomen Güvenli Bir İlaç Mıdır?

Bu tedavinin en iyi yanı da tüp bebek tedavisine gerek kalmadan bu tedavi ile hamile kalınabilmesidir. Bu tedavi ile hamile kalan çok kadın vardır. Ayrıca bu şekilde hamile kalmanın doğal yollarda hamile kalmadan bir farkı yoktur. Ve aynı zamanda ilacın hamileliğin etkisi hamilelik meydana geldiği gibi geçtiği için annenin karnındaki bebeğe hiç zararı yoktur.

Klomen Tedavisinin Yan Etkileri

Hastalar klomen tedavisini araştırırken çeşitli yan etkileri olduğunu görebilir. Ancak doktorunuzun tavsiye ettiği dozda ve süre boyunca alınması durumunda klomen tedavisi çoğunlukla herhangi bir yan etki oluşmamasını sağlıyor. Klomen tedavisi ilacı uzun süreli kullanılırsa bazı yan etkiler ortaya çıkabileceğini de belirtmek gerekiyor. Yan etkileri ise şu şekilde sıralayabiliriz;

Bu tedavinin yan etkisi var mı şeklinde sorular hastaların en çok merak ettiği sorulardandır. İlacı doktorunuzun tavsiye ettiği dozda ve tavsiye ettiği süre boyunca kullanırsanız herhangi bir yan etkiye sebep olmaz. İlaç uzun süre kullanılırsa bazı yan etkilerle karşılaşılabilir. Bu yan etkilerin yumurta çatlatma ilacı nedeniyle yaşandığı da akla geliyor. Karşılaşılabilecek yan etkiler, OHSS (yumurtaların fazla büyümesi), karında sıvı toplanması, memelerde dolgunluk ve gerginlik hissi, kasıklarda ağrı, görmede bulanıklık gibi çeşitli görme sorunları, damar genişlemesine bağlı kızarıklıklar, baş dönmesi ve ateş basması, mide bulantısı, kusma, saç dökülmesi, lekelenme şeklinde kanamadır.

Klomen Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlanır?

Klomen tedavisi ile hamile kalmak için ilacını adetin kaçıncı günü almak gerekir konusuda merak edilmektedir. Doktorun önerilerinin dışına çıkmamak gerekmektedir. Çoğunlukla ilacın kullanımına adetin 2 ya da 3. Gününde başlanır. 5 gün kullanıldıktan sonra ultrason ile yumurtalardaki büyüme oranına bakılır ve folliküler gelişim de kontrol edilebilir. Yumurtalar istenilen büyüklüğe ulaşınca yumurta çatlatma ilacı kullanılır. İlaç kullanımından 36 saat sonrasında da çiftlere cinsel ilişki tavsiye edilir.

Klomen ile Hamile Kalma Oranı Nedir?

Klomen ilacı yumurtayı uyararak hamile kalma şansını yüksek oranda arttırır ancak her kadında hamile kalma ihtimalinin aynı oranda arttırmadığı da gözlenmiştir. Çünkü ilaç kadar gebelik oluşması için gerekli koşulların oluşması da oldukça önemlidir.

Sadece kadının değil erkeğin de üreme hücreleri gebelik oluşumunda etkilidir. O yüzden sadece kadının tedavi olması yeterli olmayabilir. Klomen tedavisi kadınlarda %80 oranında olgun yumurta üretilmesinde yardımcı oluyor. Fakat bu yumurtanın döllenmesi, sağlıklı bir embriyo oluşumu ve gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi birçok farklı unsura bağlıdır.

Bu yazımızda sizlere hamile kalmanın doğal yöntemine en yakın tedavi yöntemi olan klomen tedavisi ile hamile kalmak konusundan bahsettik. Klomen tedavisi, klomen tedavisinin uygulaması ve klomen tedavisinin yan etkileri hakkında bilgi sahibi oldunuz. Sağlıklı günler dileriz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx