Hayvanlar Alemi

Köpekler Neden Kedileri Sevmez?

Reklamlar

Köpekler Neden Kedileri Sevmez hiç düşündünüz mü? Birbiriyle iyi bir ilişkisi olmayan iki kişiye atıfta bulunmak için binlerce kez tekrarlanan “kedi ve köpek gibi olmak” ifadesini muhtemelen duymuşsunuzdur, ancak bu iki türün birbirinden nefret ettiği efsanesinde doğru olan nedir? Bu, doğalarında olan bir şey midir?

Kedi ve köpek kadar farklı iki hayvan bir arada yaşadığında bazı yanlış anlamalar ve çatışmalar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, güçlü bir bağ geliştirme ve harika arkadaş olma şansları da vardır. Bu yazımızda ‘köpekler kedileri neden sevmez?’ sorusuna cevap bulacağız.

Köpekler Neden Kedilere Saldırır? Köpekler Neden Kedileri Sevmez?

Köpekler neden kedileri sevmez, saldırır sorularının tek cevabı yaşam tarzı ve içgüdüsel bir hareket olmasıdır. İki veya daha fazla birey arasındaki ilişki sadece ait oldukları türe değil, birkaç faktöre bağlı olduğundan, hiçbir hayvan türü doğası gereği bir diğeriyle iyi geçinemez. Bu nedenle kedi ve köpeklerin birbirlerinden nefret ettiğini ve aynı evde huzur içinde yaşayamayacaklarını genellemek ve söylemek yanlıştır.

Reklamlar

Gerçek şu ki, bu iki hayvan birçok yönden benzer, ancak farklılık gösterdikleri de doğrudur, bu da samimi bir ilişkiye başlama konusunda engel teşkil edebilir. Köpekler sokulgan memelilerdir, gruplar halinde yaşarlar, sosyal normları belirler ve bir dereceye kadar hayatta kalma ve yaşam kaliteleri için birbirlerine bağımlıdır. Bununla birlikte, kediler çok daha bağımsızdır ve bazen kararlı koloniler oluşturmalarına rağmen, birbirleriyle veya diğer türlerle çok fazla bağımlılık göstermezler.

Kedilerin ve köpeklerin birbirleriyle doğal olarak iletişim kurma ve etkileşime girme biçimlerinin farklı olması, genellikle birbirlerini anlamalarını veya birbirlerinin niyetlerini yorumlamalarını zorlaştırır ve onları bir dereceye kadar karşılıklı güvensizlik veya şüpheye götürür. Bu, kedi ve köpeklerin birlikte yaşasalar bile birbirlerini asla kabul etmeyecekleri anlamına mı geliyor? Hiç de değil, çünkü tıpkı insanlar gibi diğerinin varlığına tahammül etmeyi, birbirleriyle etkili iletişim kurmayı ve birbirlerine saygı duymayı öğrenebilir, bazı durumlarda gerçek bir dostluk kurabilirler.

Köpekler neden kedileri kovalar
Köpekler neden kedileri kovalar

Köpekler neden kedileri kovalar?

Köpeklerin neden kedileri her gördüklerinde kovalar, havlar, hırlar ya da aşırı derecede kıpırdadığını merak ediyor musunuz? Bu sadece kedi oldukları için onlardan nefret ettikleri anlamına gelmez, bu davranışları açıklayabilecek birkaç neden vardır. Köpekler kedileri neden sevmez?” en yaygın nedenleri şunlardır :

Köpekler, kedilerle hiç sosyalleşmediyse veya onların varlığına alışkın değilse kedilere saldırabilir.

Reklamlar

Bir köpek, sosyalleşme evresinde (üç haftalıktan üç aylık olana kadar) kedilerle hiç temas etmemişse veya genel olarak onlara alışmadıysa, yoluna çıktığında aşırı tepki göstermeleri çok muhtemeldir. Çoğu zaman köpeğin davranışı, görmeye alışık olmadığı bir hayvana karşı merakın bir sonucudur ve diğer birçok durumda, bunun yerine bilinmeyen bir şey karşısında korku ve güvensizlik duygusuyla bağlantılıdır. Tüm köpekler korkuyu eşit olarak ifade etmez, bazıları donar, diğerleri kaçar veya saklanır ve çoğu havlar, hırlar, sinirlenir ve hatta potansiyel tehdidi kovalar. Çünkü bu tehditi uzaklaştırmaya çalışıyorlar.

Kedilerle kötü bir deneyim yaşayan köpekler kedileri gördüklerinde kovalar

Köpeklerin kedilerden nefret etmesinin bir başka olası nedeni de travmatik veya hoş olmayan bir olay yaşamış olmalarıdır. Çoğu zaman, kedilerin varlığına daha alışık olan veya daha meraklı veya korkusuz köpekler, bir kedinin varlığında kendilerine fazla güvenirler. Kedileri koklamak veya oynamaya çalışmak için istilacı bir şekilde onlara yaklaşırlar. Kedi kendini tehdit altında hissederse, tırmalayarak veya ısırarak ona saldırabilir. Sonuç olarak, köpek gelecekte bir kedinin varlığını kötü deneyimle ilişkilendirecektir.

Köpeklerin güçlü bir av içgüdüsü vardır

Cinsinden bağımsız olarak tüm köpekler belirli bir avlanma içgüdüsüne sahiptir, çünkü bunlar esas olarak etçil hayvanlardır. Tam bir av, birkaç aşamadan oluşur : hedef arama, hedef izleme, hedef takip ve son olarak ısırma yoluyla teslim alma.

Bazı ırklarda, örneğin arama ve kovalamada uzmanlaşmış köpekler, erken yaşlardan itibaren doğuştan gelen bir avlanma içgüdüsü sergileyen köpekler veya bir sıçrayışla bir tavşanı yakalayabilen hızlı köpeklerin içgüdüleri onları kedilere saldırmaya itebilir. Köpeğiniz kedileri kovalamaya meyilliyse, genetikten etkilenebilir. Yani köpeğiniz kedileri öldürürse, kovalarsa ve vahşice saldırırsa, burada belirleyici faktör büyük olasılıkla genetiktir.

Köpeğin kediyi kovalaması nasıl önlenir?
Köpeğin kediyi kovalaması nasıl önlenir?

Köpeğin kediyi kovalaması nasıl önlenir?

Köpeğinizin tepkisini değiştirmek için yapılacak ilk şey, davranışının nedenini belirlemektir. Köpeğinizin davranışının nedeni kısmen genetik olsa da, ister sokakta tanışın, ister aynı evi paylaşın, kedilere karşı tolerans düzeyini artırmaya yardımcı olacak egzersizler vardır.

Köpeklerin kedileri kovalamaması için ne yapmalıyız?

Bir köpeğin her bireyle kurduğu ilişki benzersiz ve farklıdır, bu da sorunsuz yaşayan veya evdeki bir kediyle iyi bir ilişkisi olan bir köpeğin neden sokaktaki kedilerin varlığında aşırı tepki gösterebileceğini açıklar.

Bu nedenle, özellikle yürüyüşler sırasında köpek her zaman kedilerin varlığına alışmalıdır. Köpeğinizi kedilere alıştırmak ve onları görmezden gelmek zor olacaktır.

Köpek bir kedi görür görmez yavaşlamamız gerekecek ve aşırı tepki vermeden önce ona adıyla seslenerek veya “bana bak” gibi bir komut kullanarak dikkatini bize yönlendirmeye çalışacağız. Köpek dikkatini bize verir vermez onu “çok iyi” ile tebrik etmeli, okşamalı ve onu bir köpek maması ile ödüllendirmeliyiz. Köpeğin bizi takip etmesini sağlayacağız ve kediden uzaklaşacağız.

Bu alıştırmanın amacı, kademeli olarak, köpeği sevdiği bir şey karşılığında, kediyi görmezden gelmeyi sağlayan bir kedi-insan ilişkisi oluşturmaktır. Bununla birlikte, birçok durumda, özellikle de güçlü bir avlanma içgüdüsü olan köpeklerde, kedileri kovalamanın veya saldırmanın, onlara sunabileceğimiz herhangi bir mamadan çok daha güçlü olduğunu unutmamalıyız. Bu nedenle bu durumlarda beslenme ödülünü, topu ters yöne atmak gibi bu içgüdüyü tatmin etmelerini sağlayan bir oyunla değiştirebiliriz.

Bir kediye tepki verirse köpeğe asla ceza vermemeli veya bağırmamalıyız ve tasmayı aniden çekmekten kaçınmalıyız, durumu daha da kötüleştirebiliriz. Davranış değiştirmenin sabır gerektiren yavaş bir süreç olduğunu ve bazı aksaklıkların normal olduğunu unutmayın.

Köpek ve kedi birbirine nasıl alıştırılır?

Bir kediyle bir hayata başlamak, bir köpeğin hayatında büyük bir değişikliktir ve bu hayvanların ikiside bu durumdan ilk başta mutlu olmazlar. İlk başlarda insanların engel olamayacağı ve çoğu durumda iki hayvanın arasında çatışmalar ortaya çıkar.

Adaptasyon süreci uzun olabilir, ancak hayvanlardan biri rahat değilse, hayvanlar arasında herhangi bir etkileşimi zorlamaktan kaçınmalıyız. Peki, Köpek ve kedi birbirine alışır mı?

Birlikte yaşamalarını kolaylaştıracak bazı ipuçları:

  • İlk birkaç gün, iki hayvanın arasını fiziksel engellerle sınırlandırın ve her ikisinin de huzur içinde dinlenebilecekleri alanlara sahip olduğundan emin olun.
  • Alışmaları için diğerinin kokusunu taşıyan nesnelerin her birini sunun. Güvenlik önlemleri varken yavaş yavaş birbirlerini görmelerini veya birbirlerine yaklaşmalarına izin verin.
  • Etkileşimleri sırasında sakin olun ve sesinizi yükseltmemeye veya ani hareketler yapmamaya çalışın.
  • Kedinin yüksek yerlere (raflar vb.) erişimi olduğundan emin olun, kendisini daha güvende hissedecektir.
  • Her ikisine de eşit derecede dikkat edin ve aralarındaki olumlu etkileşimleri güçlendirin.
  • Köpeğinizi evin içinde sürekli kediyi kovalamasını önlemek için, ona fiziksel egzersiz, çevresel zenginleştirme fırsatı sağlayın ve avlanma içgüdüsünü tatmin etmek için onunla oynayın .

Bu yazımızda sizlerle köpekler neden kedileri sevmez, köpek ve kedi birbirine nasıl alıştırılır konusunda bilgiler verdik. Sorularınızı ve yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.

Sizler için faydalı içerkler paylaştığımız Begonya Kadın instagram hesabımızı takipederek bize destek olabilirsiniz.

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx