Cilt Bakımı

Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Hakkında Her Şey

Reklamlar

Kriyoterapi ile siğil tedavisi son zamanlarda insanların merak ettiği bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem genel olarak etkilenen bölgeye yoğun miktarda soğuk uygulanmasıyla yapılır. Bu yazımızda Siğil kriyoterapi tedavisi nedir, kriyoterapi siğil tedavisi nasıl olur, kriyoterapi siğil tedavisi sonrası nasıldır, kriyoterapi sonrası i̇z nasıl geçer, kriyoterapi sonrası kararma nasıl geçer gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.

Siğil Kriyoterapi Tedavisi
Siğil Kriyoterapi Tedavisi 

Siğil Kriyoterapi Tedavisi 

Kriyoterapi, bir siğilin çok soğuk bir madde (genellikle sıvı nitrojen) kullanılarak dondurulmasını içerir. Kriyoterapi, siğiller için standart bir tedavidir ve bir doktorun muayenehanesinde yapılabilir. Sıvı nitrojen uygulaması genellikle bir dakikadan az sürer. Doktorunuz sıvı nitrojen uygulamadan önce siğili küçük bir bıçakla kesebilir.

Kriyoterapi acı verici değildir. Uyuşturan bir lokal anesteziye genellikle ihtiyaç duyulmaz ancak bazı durumlarda kullanılabilir. Doktorunuz sıvı nitrojeni bir sonda veya pamuklu çubuk kullanarak siğile uygular. Sıvı nitrojen de doğrudan siğil üzerine püskürtülebilir. Çoğu siğil, her tedavi arasında bir ila üç hafta olmak üzere bir ila dört seans tedavi gerektirir.

Reklamlar

Kriyoterapi evde de reçetesiz satılan bir ürün kullanılarak yapılabilir. Bu ev tipi kriyoterapi kitleri, sıvı nitrojen yerine bir dimetil eter ve propan karışımı kullanır. Bu karışım, daha sonra siğile uygulanan bir köpük aplikatörü ıslatmak için kullanılır. Bu ürün ellerdeki veya ayaklardaki siğiller için güvenli olabilir ancak genital siğiller için güvenli olmayabilir. Ciddi yanıklardan ve kalıcı yara izlerinden kaçınmak için tüm talimatları dikkatlice izleyin.

Kriyoterapiden kaynaklanan ağrı üç güne kadar sürebilir. İyileşme genellikle hızlıdır. İyileşme yaklaşık yedi ila on dört gün sürer. Bu süreden sonra siğil hiç iz kalmaz. Tedaviden sonraki saatler içinde bir kabarcık oluşabilir.

Kabarcık ortaya çıkarsa, siğil virüsünün yayılmasını önlemek için alanı temizleyin. Siğil virüsünü içindeki iltihaplı sıvı ile temastan kaçının. Blister önümüzdeki birkaç gün içinde kurur ve siğil düşebilir. Siğilden kurtulmak için birden fazla tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Kriyoterapi genellikle salisilik asit tedavisi bir siğili ortadan kaldırmadıysa veya hızlı tedavi isteniyorsa kullanılır.

Kriyoterapi siğilleri yok edebilir. Zamanın yaklaşık yarısında siğillerden kurtulur ancak iki veya daha fazla tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Dikkatli yapılırsa kriyoterapi çok az yara izi riski taşır. Bir siğil kalınsa ve kapsamlıysa veya tekrar tekrar kriyoterapi seansı gerektiriyorsa, siğil çevresindeki sinirler hasar görebilir, yara izi oluşabilir ve cildin iyileşmesi uzun zaman alabilir.

Reklamlar

Kriyoterapi ile ilişkili küçük bir enfeksiyon şansı vardır. Bazı enfeksiyon belirtileri arasında artan ağrı, şişme, kızarıklık, hassasiyet veya ısı, bölgeden uzanan kırmızı çizgiler, irin boşalması ve ateş vardır. Orta ve kısa süreli ağrıları tolere edebiliyorsanız, kriyoterapi sizin için makul bir tedavi seçeneği olabilir.

Kriyoterapi, ağrılı ve pahalı olabilir ancak genellikle iz bırakmaz. En çok cildin kalın olduğu yerde (avuç içi ve ayak tabanı) ağrılıdır. Çoğunlukla, özellikle kalın, daha büyük siğiller için birden fazla tedavi alır. Hızlıdır ve bir doktorun kliniğinde veya evde yapılabilir.

Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Nasıl Olur?
Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Nasıl Olur?

Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Nasıl Olur?

Siğiller bazen kendiliğinden geçer ancak yıllar alabilir. Beklemek istemiyorsanız, onları dondurmak isteyebilirsiniz. Doktorlar bu sürece kriyoterapi diyorlar. Siğillerden kurtulmanın en yaygın yollarından biri kriyoterapi ile siğil tedavisidir. Ayrıca siğillerin vücudunuzun diğer bölgelerine yayılma olasılığını da azaltabilir.

Genellikle sadece birkaç dakika süren kriyocerrahiyi doktorunuzun muayenehanesinde alabilirsiniz. Ya da evde bir kit ile yapabilirsiniz. Tedavi herhangi bir yara izi veya varsa çok soluk iz bırakmamalıdır.

Yetişkin veya ergenseniz bu tedavi sizin için uygundur. Ağrılı olabileceği için çocuklar için tavsiye edilmez. Siğil, vücudunuzun kılsız bir bölümünde bulunur. Kriyocerrahi, yapıldığı yerlerde tüylerin kalıcı olarak dökülmesine neden olabilir. Siğil yüzünüzdeyse bu tedavi size uygun olabilir. Kriyoterapi diğer temizleme yöntemlerinden daha az yara izine neden olur.

Çoğu doktor, siğilleri dondurmak için 160 dereceye kadar düşük sıcaklıklara ulaşabilen sıvı nitrojen kullanır. Doktorunuz kriyocerrahiyi yapmadan önce siğil bölgesindeki ölü deriyi bıçakla tıraş edebilir.

Doktorunuz siğile ve çevresindeki derinin bir kısmına sıvı nitrojen uygulamak için pamuklu çubuk veya sprey “kriyogun” kullanacaktır. Bu, cildinize dokunan bir buz küpü gibi gelebilir ancak yalnızca birkaç saniye sürer. Cildiniz kısa bir süre uyuşabilir ve ayrıca incinebilir, kırmızıya dönebilir ve sonra bir su toplanabilir.

Siğil alnınızda veya şakağınızda ise sıvı nitrojen baş ağrısına neden olabilir. Doktorunuzun muayenehanesinden ayrıldıktan sonra, duş almak ve banyo yapmak dahil normal rutininize dönebilmelisiniz. Bölge genellikle enfekte olmamalıdır ancak kızarıklık veya şişme gibi belirtilere dikkat edin.

Sonunda, sıvı nitrojenin uygulandığı yerde bir kabuk oluşacaktır. Bu yaklaşık bir hafta sonra düşecek. Düşmeye hazır olmadan yaranın kabuğunu kaldırmayın.

Bazı doktorlar, siğilinize başka bir yaygın siğil tedavisi olan salisilik asit uygulamak gibi evde bazı hazırlıklar yapmanızı isteyebilir. Bunu yapmanı istiyorlarsa sana talimat verecekler.

Evde Kriyoterapi

Evde siğilleri gidermek için kriyoterapi ile siğil tedavisi ürünleri de alabilirsiniz. Tezgah üstü kitler, sıvı nitrojen yerine dimetil eter propan kullanır. Muhtemelen ofisinde doktorunuzdan alacağınız tedavi kadar etkili değillerdir. Ciddi hasara neden olabileceğinden, genital siğilleri tedavi etmek için asla ev ürünlerini kullanmayın. Evde yüz siğilini tedavi etmeye çalışmadan önce daima doktorunuzla konuşun.

Küçük siğillerden kurtulmak için bir tedavi yeterli olabilir. Daha büyük olanların birkaç tedaviye ihtiyacı olabilir. Muhtemelen iki ila üç hafta arayla olacaksınız. Doktorunuz muhtemelen tedaviler arasında salisilik asit uygulayacaktır. Kriyocerrahi genellikle üç veya dört seans tedaviden sonra siğilleri iyileştirir.

Kriyoterapi genital siğilleri giderebilir ancak onları iyileştiremez. Bu tür siğillerin geri gelmesi muhtemeldir. Vücudunuzun diğer bölgelerindeki siğiller geri dönebilir veya dönmeyebilir.

Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Sonrası
Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Sonrası

Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Sonrası

Kriyoterapi, siğilleri ve diğer bazı cilt lezyonlarını tedavi etmek için sıvı nitrojen kullanan bir tekniktir. Sıvı nitrojen o bölgedeki hücrelere zarar veren siğil veya lezyonu hızla dondurarak ve tedavi edilen siğil veya lezyonları yok ederek çalışır. İleride siğillerin oluşmasını engellemez. Kriyoterapi sonrasında cildinize iyi bakmanız önemlidir.

Tedaviyi takip eden birinci gün, tedavi edilen alan genellikle kızarır ve şişer. Bir blister gelişebilir ve bazen bu kanla dolabilir. Kabarcıklar en iyisi yalnız bırakılır ancak rahatsızlar ise steril bir iğne ile patlatılabilir.

Tedaviyi takip eden ikinci ve üçüncü gün, bölge nemli hale gelebilir. Nemlenme hafifse, onu dar giysiler veya pansumanlarla kapatmaya çalışmak yerine havaya açık bırakın. Bölgeyi su ve yumuşak bir sabun muadili ile güvenle yıkayabilirsiniz. Fakat duş almaktan kaçının. Etkilenen bölgede nemlenme aşırı ise, alanı bir pansuman ile kapatmaya çalışın. Tuzlu solüsyonla banyo yapmak (bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su) işe yarayabilir.

Tedaviyi takip eden üçüncü ve dördüncü gün, nemlenme kesilir ve etkilenen bölgede bir kabuklanma oluşabilir. Kabuk, iki haftaya kadar yerinde kalacaktır ve ardından alan iyileşmelidir. Alan iyileşmemişse, inceleme için kliniğe geri dönün.

Bazı siğillerin birden fazla tedaviye ihtiyacı olacaktır. İyileştikten yedi ila on gün sonra siğil hala mevcutsa, doktorunuza görün. Kriyoterapi, tedavi edilen alanın öncekinden daha koyu veya daha açık olmasına neden olabilir. Görünüşe rağmen sık sık zamanla düzelir, renk değişimi kalıcı olabilir.

Kriyoterapi Sonrası İz Nasıl Geçer?

İzler genellikle dört ila altı hafta sonra geçer.

Kriyoterapi Sonrası Kararma Nasıl Geçer?

Bu kriyoterapi ile siğil tedavisinden yaklaşık bir ay sonra kararmalar yok olur.

Kriyoterapi ile Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır? adlı yazımızın faydalı olacağını umuyoruz. Bunun yanı sıra, Kriyoterapi ile Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır? adlı yazımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz.

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx