GenelÇiçekler

Onbir Ay Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Onbir ay çiçeği dört mevsim çiçek veren ve kolay kolay solmayan bir çiçektir. Dört mevsim evlerinizde doğanın her rengini barındıran çiçekler açmasını ister misiniz? Çiçeklerle uzaktan yakından olan herkes evinde daima çiçekler açmasının hayalini kuruyor. Bugünkü yazımızda, solmayan ve hep çiçekli kalma özelliği bulunan onbir ay çiçeği nasıl yetiştirilir, onbir ay çiçeği nasıl sulanmalı, onbir ay çiçeğinin bakımı nasıl yapılır hakkında bilgiler paylaşacağız.

Onbir ay çiçeği özellikleri nelerdir
Onbir ay çiçeği özellikleri nelerdir

Onbir ay çiçeği özellikleri nelerdir? Onbir ay çiçeğinin bakımı nasıl yapılmalı?

Onbir ay çiçeğinin bakımı nasıl olmalı sorusunu yanıtlamadan önce biraz onbir ay çiçeği bitkisinin genel özelliklerine göz gezdirip, tanıyalım.

  • Onbir ay çiçeği bitkisinin anavatanı Çin’dir ve oradan tüm dünyaya yayılmıştır.
  • Primula familyasına ait bir tür olan onbir ay çiçeğinin botanik bilimindeki ismi, Pirmula obconica’dır.
  • Sürekli çiçek vermesi yönünden tercih edilen onbir ay çiçeği bitkisi pembe, mavi, beyaz, sarı, mor, mavi ve kırmızı gibi pek çok renkte çiçek açmaktadır.
  • Onbir ay çiçeğinin yaprakları ince tüylerle kaplı, uzun saplıdır ve genel görünümü kalp şeklindedir.
  • Hava akımından olumsuz bir biçimde çok çabuk etkilenebilir ve bu yüzden pencere önlerine konulması önerilmez.
  • Ilık havayı seven onbir ay çiçeğinin kesinlikle ne çok sıcak, ne de çok soğuk bir havaya maruz bırakılmaması gerekir.
  • Bol ışıklı alanları seven onbir ay çiçeği bitkisini aydınlık fakat direkt güneş ışığı almayan bir yere, örneğin perdenin iç kısmına koymalısınız.
  • Onbir ay çiçeğinin sağlıklı kalabilmesi ve köklerini güçlendirebilmesi için sık sık saksı değişimi yapılmamalıdır.
  • Yaprakları toksik etki yaratan onbir ay çiçeğinin küçük çocuklar ve evcil hayvanlar ile teması önlenmelidir. Yanlışlıkla yaprakları yenildiğinde baş dönmesi, mide bulantısı ve hatta zehirlenmelere yol açabilmektedir.

Onbir ay çiçeğinin toprağı nasıl olmalıdır?

Onbir ay çiçeği bitkisinin sağlıklı gelişmesi ve her mevsim çiçek açması için toprak seçimine özen göstermelisiniz. Verimli bir onbir ay çiçeğine sahip olmak istiyorsanız toprağının mutlaka humuslu ve zengin olması gereklidir. Drenajı iyi olan ve suyu tamamen geçirgenlik özelliği gösteren, aynı zamanda bitki köklerinin hava almasını sağlayacak bir toprak temin edilmelidir. Bazı bitkilerin aksine gübrelenmeyi de seven onbir ay çiçeğinin toprağı ne kadar zengin ve kaliteli olursa, çiçek açması da bu oranda artacaktır.

Reklamlar

Onbir ay çiçeğine vitamin vermek gerekir mi? Onbir ay çiçeği için nasıl bir gübre tercih etmeliyim?

Kaliteli ve zengin toprak sevdiğinden bahsettiğimiz onbir ay çiçeği, besin takviyesi aldığı zaman coşan çiçekler arasın yer alır. Bu güzel bitkiye vitamin desteği olarak tüm çiçekçilerde satılan çiçek vitaminlerinden satın alıp kullanabilirsiniz. Bunu yapmak için hemen hemen standart ölçü olan 1 litre oda sıcaklığında ve dinlendirilmiş su içerisine 1 kapak vitamin dökerek saksıya sulama döneminde ayda bir kullanarak çiçeği destekleyebilirsiniz. Bu aşamada bitkinin çiçeklerin solmuş olmasına dikkat etmeniz ve vitamin desteğini budama yaptıktan sonra uygulamanız önemlidir.

Onbir ay çiçeği için hangi gübre ve ne zaman kullanılmalı diye merak eden okurlarımız için de hemen yanıtlayalım. Onbir ay çiçeği için en uygun gübre verme dönemi çiçek açmadan hemen önce ve çiçeklerini döktükten sonraki dönemdir. Ve gübre seçiminde tercihiniz azot bakımından zengin olan sıvı gübreden yana olmalıdır.

Onbir ay çiçeği nasıl sulanır? Onbir ay çiçeğime ne kadar su vermeliyim?

Onbir ay çiçeği de diğer pek çok çiçekli bitki gibi suyu çok seviyor fakat verilecek su miktarı ve zamanını doğru ayarlamak gerekiyor. Kış mevsiminde de çiçek açmaya devam eden onbir ay çiçeğini bu soğuk aylarda susuz bırakmamalı ve haftada bir kez toprağını nemlendirmeye yetecek miktarda su vermelisiniz. Bu durum yaz aylarında haftada iki kez ve toprağın kuruluk durumuna göre daha fazla sayıya çıkarılabilir.

Onbir ay çiçeği bitkisine su verirken dikkat etmeniz gereken ilk nokta, çiçeklerine su değirmemeye çalışmanızdır. Aynı zamanda her seferinde oda sıcaklığında ve aynı miktarda su vermeli, gerekirse haftanın bazı günlerini belirleyerek bir rutin oluşturmalısınız. Çiçeğe su verme işlemini uygularken toprağını kontrol ederek tamamen kuru olduğundan emin olmalısınız, aksi takdirde bitkinin kökü çürüyecektir.

Reklamlar

Onbir ay çiçeği budanır mı?

Her çiçekte olduğu gibi onbir ay çiçeğinin de köklerini güçlendirmesi ve çiçek veriminin artması için mutlaka budanması gereklidir. Onbir ay çiçeğinin budamasını çok kolay bir şekilde kuruyan çiçekleri ve yapraklarını kopartarak yapabilirsiniz. Böylece çok daha canlı ve sayıca fazla çiçek açmasını sağlayabilirsiniz.

Onbir ay çiçeğinin saksı değişimi ne zaman olmalıdır?

Saksı değişimi çiçeklerin sağlıklı gelişmesi ve gelecek sene çok daha verimli olmasını sağlayan önemli bir etkendir. Onbir ay çiçeğinin de saksı değişimi köklerine hiçbir zarar vermeden mart veya nisan aylarında yapılmalıdır. Saksı değişiminde yeni saksının bir numara büyük olması gerektiğine dikkat etmelisiniz.

Onbir ay çiçeği nasıl çoğaltılır?
Onbir ay çiçeği nasıl çoğaltılır

Onbir ay çiçeği nasıl çoğaltılır?

Onbir ay çiçeği çoğaltılması en kolay olan bitkiler arasında yer alır. Tohumla çoğaltabileceğiniz gibi bitkinin kendi köklerinden birkaçını ayırıp kopararak da onbir ay çiçeğini çoğaltabilirsiniz. Bu basit şekilde gerçekleştireceğiniz çoğaltma işlemi için sadece kökten bir parça alıp, bir başka saksıya dikerek yapabilirsiniz. Can suyunu vereceğiniz onbir ay çiçeğinin kısa süre içerisinde büyüyüp geliştiğini görebilirsiniz. 

Onbir ay çiçeği hastalıkları nelerdir?

Onbir ay çiçeğinde rastlayabileceğiniz hastalıklar; kök çürümesi, toprakta ve dallarda kurşun rengi küflenme, virüs ve klorozdur. Doğru sulama ve yeterli gübreleme, saksı değişimi ile bu sorunların önüne geçebilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz Küstüm çiçeği (Dokunma bana çiçeği) bakımı nasıl yapılır? isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx