Hayvanlar Alemi

Sadık ve Evcil Siyam Kedisi Özellikleri

Güzelliği ile Dikkat Çeken Siyam Kedisi Bakımı Nasıl Olur?

Reklamlar

Siyam kedisi, Tayland’a özgü muhteşem bir kedidir. Siyam kedisi adını, Tayland’ın eski isminin Siyam olmasından alır. Büyük mavi gözler, kalın beyaz kürkü, muhteşem tavırları ve harika görünümü ile Siyam kedisi, kesinlikle kayıtsız kalınmayacak bir kedi türüdür.

Siyam Kedisi Özellikleri
Siyam Kedisi Özellikleri

Siyam Kedisi Özellikleri

Siyam kedisine aslında Tay kedisi de denmektedir. Tayland’da bu kediye altın elmas diyorlar. Ortalama ömrü 15-16 yıldır. Siyam kedisi orta beden kedi ırkına girer ve yaklaşık 2 ila 6 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.

Hipoalerjenik bir kedi türü değildir. Siyam kedisi evine ve sahibine sadık bir kedi türü olup fırsat bulursa kaçma eğilimi yoktur. Kilo konusunda çok iyidir ve kilo alma eğilimi yoktur. Siyam kedisi insanları miyavlaması ile asla rahatsız etmez. Yalnızca, yalnızlıktan muzdariptir ve sahibinin yanında olmak ister. Düşük sıcaklıkları ve soğuk iklimleri sevmez.

Reklamlar

Siyam Kedisi İdeal Yaşam Alanı Ve Yaşam Tarzı

Kısa tüyü nedeniyle, Siyam kedisi düşük sıcaklıklardan muzdarip olma eğilimindedir. Bunun için ona rahat ve keyifli bir ortam sağlamak çok önemlidir.

Siyam kedisinin oyuncu ve hayat dolu yapısı nedeniyle çok fazla ilgiye ihtiyaç duyduğunu göz önünde bulundurmak gerekir. Bu sebepten yaşlı insanlar tarafından bakılacaksa onları biraz zorlayabilirler. Ayrıca Siyam kedisi, evden birkaç saat uzakta vakit geçirenler için kesinlikle önerilmez. Siyam kedisi, yalnızlıktan muzdarip bir kedidir ve uzun süre yalnız bırakılırsa depresyon ve ciddi davranış bozuklukları geliştirme riski vardır.

Siyam Kedisi Kökenleri Ve Tarihi
Siyam Kedisi Kökenleri Ve Tarihi

Siyam Kedisi Kökenleri Ve Tarihi

Tayland’a özgü bu kedinin atası olan Tay kedisi, 1981’de Siam Kralı tarafından, İngiliz büyükelçisine bir çift kedi hediye edilmesi ile popüler oldu.

Büyükelçi, onları Birleşik Krallık’a getirdikten sonra, Siyam’ın da kökeni olan türün üremesine başladı. Sonrasında şimdiki siyam kedisi ortaya çıkmış oldu.

Reklamlar

Siyam Kedisi Fiziksel Özellikleri

Siyam kedisi, maksimum 35 cm uzunluğunda, 3 ila 6 kg ağırlığında orta boy bir kedidir. Bu kedinin başı üçgen ve dolgundur. Kulaklar tabanda geniş ve uçta yuvarlaktır.

Siyam kedisinin gözleri büyük ve inanılmaz derecede derin mavidir. Bu cinsin örneklerinin tüyleri kısa ve yumuşaktır. Kürk tasarımı renklidir. Siyam kedisinin kürkünün alabileceği renkler çikolata, mavi ve lila rengidir.

Standarda göre, Siyam kedisinin başının, ayaklarının ve kuyruğunun renkleri, vücudun geri kalanını kaplayan kürkten daha koyu olmalıdır. Kedinin yüzü de açık ve koyu tonların değişmesiyle tipik bir maskeye sahip olması gerekir. Siyam kedisinin patileri kaslıdır ve vücudun geri kalanıyla orantılıdır.

Siyam Kedisi Karakteri

Çekici bir görünmesinin yanında, Siyam kedisi gerçekten karşı konulmaz bir karaktere sahiptir.  Aslında, sahibine inanılmaz düşkün bir kedidir. İnanılmaz derecede canlı, aktif ve enerjik bir kedidir.

Siyam kedisi oyun oynamaya bayılır. Hatta bir köpek gibi attığınız bir nesneyi getirebilir. Etrafınızda dolaşmaya ve sürekli hareket halinde olmayı severler. Aynı zamanda Siyam kedisi sakin, duygusal ve koruma içgüdüleri olan bir kedi ırkıdır. 

Çocuklar Ve Diğer Hayvanlarla Uyumluluk

Sevecen, eğlenceli ve her zaman oynamaya hazır karakteri sayesinde Siyam kedisi, minikler için mükemmel bir evcil hayvandır. Bu kedi, uygun şekilde sosyalleştirildiği sürece kedi ve köpeklerle birlikte yaşamaya da uygundur.

Siyam Kedisi Bakımı Ve Sağlığı

Bu cinsin örnekleri çok uzun bir ömre sahiptir. Ortalama 15 yıl ömürleri olsada, 20 yıla kadar yaşayabilirler. Yapıları gerçekten sağlamdır. Siyam kedisinde kalıtım yoluyla bir nesilden diğerine aktarılan belirli bir yaygın hastalık yoktur.

Ancak, Siyam kedisinin de yaygın olarak evcil kedileri etkileyen hastalıklara yakalanma riski vardır. Bu hastalıklar;

  • Alerjiler ve cilt bozuklukları;
  • Ağız boşluğu hastalıkları;
  • Felv (kedi Lösemi virüsü);
  • Enfeksiyonlar.

Tayland kedisi tüy bakımı ise; Bu kısa tüylü bir kedi olduğu için özel bir dikkat gerektirmez. Ölü tüy tabakasını tamamen çıkarmak ve yeniden büyümesini desteklemek için kürkünü haftada 2-3 kez taramak yeterlidir.

Siyam Kedisi Beslenmesi
Siyam Kedisi Beslenmesi

Siyam Kedisi Beslenmesi

Siyam kedisi ne yer? Kediler etoburdur. Bu, vücutlarının üretemediği, refahları için gerekli besinleri türettikleri hayvansal kaynaklı proteinleri almaları gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle Siyam kedisi, et, özellikle tavuk, sığır eti ve hindi gibi gıdalar ile beslenmelidir. Siyam kedisi, diğer kedilere nazaran daha az olarak levrek, dil balığı ve hamsi gibi balıkları da yiyebilir.

Son olarak, günlük dozlara dikkat edin. Siyam kedisi özellikle açgözlü olmasa da, ideal olan, veterinerin yardımıyla günlük verilecek mama miktarını belirlemektir.

Siyam Kedisi Üremesi

Farklı bir amacınız yoksa, yalnızca aynı cinsin örnekleri arasında çiftleşme önerilmektedir. Siyam kedisi senede iki kere yavru yapabilir. Gebelik yaklaşık 65 gün sürer ve sonunda 2 ila 4 yavru doğar.

Siyam kedisi hakkında ilginç bilgiler

  • Bir efsaneye göre bu kedi, Nuh’un Gemisi’nde aslan ve maymunun birleşmesinden doğmuştur. Aslında, Siyam kedisi cesaretini aslandan çevikliğini ise maymundan miras aldığı söylenir.
  • Siyam kedisi ile Tay kedisini karıştırmayın. İnanılmaz derecede benzer olmalarına ve ortak kökenlere sahip olmalarına rağmen, bunlar iki farklı ırktır.
  • Uzun süreler, Siyam kralının himayesinde hayat sürmüştür. Bu sebepten Siyam kedisine saray kedisi de denir.
  • Siyam kedisi türünden bir kedi, 1979 yılında 19 yavru doğurarak rekorlar kitabına adını yazdırmıştır.

Siyam Kedisi Fiyatı

Siyam kedisinin 2022 yılı fiyatı 1500 ila 5000 TL arasında değişmektedir. Fiyatı, hedeflediğiniz üremeye, kedinin cinsiyetine, yaşına ve renklerine bağlı olarak değişmektedir.

İlginizi çekebilir: Snowshoe Kedisi Bakımı ve Özellikleri

Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx