Sağlıkİlkyardım

Yaralı Sürükleme Yöntemleri Nelerdir?

Reklamlar

İlkyardım kapsamında bulunan pek çok konu bulunmakta olup bunlardan birisi de sürükleme yöntemi olarak bilinmektedir. Çeşitli durumlarda kullanılan bu yöntem, kolay bir şekilde taşınmanın sağlanmasını mümkün hale getirmektedir. Fakat teknikle ilgili derinlemesine bir şekilde bilgi sahibi olunması çok önemlidir. Aksi halde hatalı uygulamalar gerçekleştirilebilmekte ve bu durum, çeşitli sorunları meydana getirmektedir.

Bilhassa çok kilolu ve iri yarı kişilerin taşınması esnasında kullanılan bu yöntem, bireylerin dar, basık ve geçiş güçlüğü olan alanlardan herhangi bir yara almadan taşınmasını olanaklı hale getirmektedir. İlkyardımcının fiziksel kapasitesi ön planda tutularak bu yöntemden yararlanılmalı ve belirlenen işlem basamakları dahilinde sürükleme yöntemi gerçekleştirilmelidir.

Sürükleme Yöntemleri
Sürükleme Yöntemleri

Sürükleme Yöntemleri

Sürükleme yönteminin iki farklı yöntemi bulunmakta olup bu yöntemlerin her biri, bireylerin sorunsuz bir şekilde taşınmasını olanaklı hale getirmektedir. Uygulama adımlara uygun olacak şekilde yöntemin kullanılması, bireyde herhangi bir sağlık sorununun meydana gelmesini engellediği için yöntemi kullanacak kişilerin, sürükleme yöntemi ile alakalı derinlemesine bir şekilde bilgi sahibi olması bir hayli önemlidir.

Reklamlar

Sürükleme yöntemlerini, temelde aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Koltuk Altından Sürükleme
  • Ayak Bileklerinden Sürükleme

Bu yöntem kapsamında bilgi sahibi olan kişilerin yöntemi kullanması ve yöntem dahilinde bireylere taşıması bir hayli önemlidir. Peki ama bu yöntemler nasıl ve ne şekilde uygulanmalıdır?

Ayak Bileklerinden Sürükleme
Ayak Bileklerinden Sürükleme

Ayak Bileklerinden Sürükleme

Ayak bileklerinden sürükleme, sürükleme yöntemleri kapsamında yer almakta ve bu yöntem, belirli adımlar üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kişi, yerde yatmaktadır ve yöntem, kişinin ayak bileklerinden tutulup sürüklenmesi ile birlikte uygulanmaktadır. Yöntemin uygulanması esnasında taşınacak kişiye herhangi bir zarar verilmesinin engellenmesi ve yöntemin, uygulama basamakları dahilinde gerçekleştirilmesi bir hayli önemlidir.

Koltuk Altından Sürükleme
Koltuk Altından Sürükleme

Koltuk Altından Sürükleme

Sürükleme yöntemlerinden bir diğeri de koltuk altından sürükleme şeklinde adlandırılmakta ve bu yöntem kapsamında, yerde yatan ve taşınacak olan kişi, koltuk altından tutulmakta ve oldukça dikkatli bir şekilde sürüklenmektedir. Herhangi bir yanlış hareket, kişinin zarar görmesine neden olabildiği için bu konuda dikkatli davranılması gerekmektedir.

Reklamlar

Hasta / Yaralı Taşıma Teknikleri

Sürükleme tekniklerinin, genellikle aşırı kilolu kişilerin taşınmasında ön plana çıktığını ve bu gibi durumlarda kullanıldığını belirtmekte fayda bulunur. Bununla birlikte ilkyardım kapsamında birçok insan tarafından merak edilen ve bilgi sahibi olunmak istene konu, hasta / yaralı taşıma teknikleri olarak adlandırılır. Hasta / yaralı taşıma tekniklerinde temelde ön plana çıkan kategori başlıkları 4 adettir ve bu kategorilerin her birinde belirli uygulama adımları yer almaktadır.

Altın Beşik Yöntemi
Altın Beşik Yöntemi

Altın Beşik Yöntemi

Hasta / yaralı taşıma yöntemlerinden biri olan Altın Beşik Yöntemi, iki ilkyardımcı ile iki ellerin üzerinde taşıma olarak bilinmekte ve bu yöntemi kullanacak olan kişilerin uygulama adımları ile ilgili bilgi sahibi olması gerekmektedir. Altın Beşik Yöntemindeki adımlar, temelde aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Hasta / yaralının ciddi bir yaralanması yoksa eğer bu yöntem kullanılabilir ve yöntem kapsamında hasta / yaralı sorunsuz bir şekilde taşınabilir.
  • İli elle, üç elle ve dört elle olmak üzere yöntem kapsamında hasta / yaralı taşınır.
  • Eğer hasta yardım edebiliyorsa bu yöntem kullanılır ve iki, üç, dört elle altın beşik yapılarak hasta / yaralı taşınır.

Yukarıdaki hususların her biri, Altın Beşik Yöntemi kapsamında bilinmesi gereken hususları barındırmakta olup bu hususlar kapsamında yöntem sayesinde hasta / yaralı sorunsuz bir şekilde taşınmalıdır.

İlkyardımcının Omzundan Destek Alarak Taşıma

Bir diğer hasta / yaralı taşıma yöntemlerinden biri de ilkyardımcının omzundan destek alarak taşıma olarak bilinmektedir. Omuzda taşıma yöntemi olarak bilinen bu yöntem, yürüyemeyen ya da bilinci kapalı kişilerin taşınmasında kullanılır. Yöntem kapsamında uygulanması gereken işlem basamakları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • İlkyardımcı sol kolu ile birlikte hasta / yaralının omzundan tutar ve oturur pozisyona gelmesini sağlar.
  • Çömelir ve sağ kolunu hasta / yaralının bacaklarının arasından geçirir.
  • İlkyardımcı, hasta / yaralının vücudunu sağ omzuna alacak şekilde uygulamasına devam eder.
  • Sol eli ile hasta / yaralının sağ elini tutar ve ardından, ağırlığı dizlerine verir ve düzgün bir açı ile kalkar.
  • Hasta / yaralının önde boşta kalan bileği kavranır ve hasta / yaralı olay yerinden süratli ve dikkatli bir şekilde uzaklaştırılır.

Yukarıdaki işlem basamaklarının her biri, Omuzda Taşıma yöntemi kapsamında ön plana çıkmakta ve yöntem ile yürüyemeyen ya da bilinci kapalı hasta / yaralılar sorunsuz bir şekilde taşınır.

Kucakta Taşıma
Kucakta Taşıma

Kucakta Taşıma

Kucakta taşıma, hasta taşıma teknikleri-pdf kapsamında anlatılan tekniklerden birisidir. Bilinci açık olan çocuklar ve hafif yetişkinler, temelde bu yöntem ile taşınır. Yöntem kapsamında bulunan uygulama basamakları, şu şekilde sıralanabilir:

  • Bir elle hasta / yaralının dizleri altından tutulur ve destek alınır.
  • Diğer elle gövdenin ağırlığı yüklenir ve hasta / yaralı sırtından kavranır.
  • Yaralı / hastaya, kollarını ilkyardımcının boynuna dolaması söylenir, bu şekilde hasta / yaralının kendini güvende hissetmesi sağlanır.
  • Ağırlık dizlere verilir ve düzgün pozisyonda kalkılır.

Yukarıdaki adımlar, Kucakta Taşıma kapsamında bulunmakta olup belirlenen uygulama adımlarının kullanılması, hasta / yaralının sorunsuz bir şekilde taşınabilmesi adına bir hayli önemlidir.

Sırtta Taşıma

Hasta / yaralı taşıma yöntemlerinden bir diğeri de Sırtta Taşıma Yöntemi olarak adlandırılır. Bilinçli hastalarda kullanılan bu yöntem çeşitli uygulama adımların bünyesinde barındırır. Bir ilkyardımcı tarafından uygulanmakta olan yöntem kapsamında yer alan uygulama adımları genel olarak şu şekilde karşımıza çıkar:

  • Yöntem dahilinde ilkyardımcı hasta / yaralıya sırtını döner ve çömelir. Ardından hasta / yaralının bacaklarını kavrar.
  • Hasta / yaralının kolları, ilkyardımcının göğsünde birleştirilerek sağlam bir şekilde kalması sağlanır.
  • Ağırlık dizlere verilir ve uygun şekilde hasta / yaralı kaldırılır.

Yukarıdaki uygulama adımlarının her biri, Sırtta Taşıma Yöntemi kapsamında bulunmakta olup bu yöntem dahilinde hasta / yaralı sorunsuz bir şekilde bir yerden başka bir yere taşınır. Hasta / yaralı taşıma yöntemleri kapsamında ilkyardımcıların, belirlenen işlem basamakları üzerinden hareket etmesi bir hayli önemlidir.

Yaralı Sürükleme Yöntemleri Nelerdir? adlı yazımızı beğendiyseniz, Arı Sokmalarında İlkyardım Nasıl Olmalıdır? adlı yazımızı da okumanızı öneririz.

Begonya Instagram: begonyakadin

Ayşegül Bilgiç
Ayşegül Bilgiç

Master Treyner Uzman İlk yardım Eğitici Eğitmeni

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx