Hayvanlar Alemi

Kedilerde İştahsızlık Nedir? Kedilerde iştahsızlık Neden Olur? Belirtiler ve Tedavisi

Reklamlar

Kedilerde iştahsızlık nedir? Kedilerde iştahsızlık neden olur? Yılın bazı dönemlerinde, yer değişikliğinde veya belirli rahatsızlıklarda kedi çok az yemek yiyebilir veya hiç yemeyedebilir. Peki kedilerde iştahsızlık neden olur? Ve ne zaman önlem alınmalı göz atalım.

Yazın ağır yemeklerden kaçınan, taze ve nemlendirici yemekleri tercih eden insanlarda olduğu gibi, kedilerde de sıcak havalarda beslenmelerinde değişiklikler olabilir. Özellikle kediler sıcak havalarda çok acıkmazlar ve bu da az yemeye ya da hiç yememeye dönüşür. Peki bu iştahsızlık kedi için tehlikeli olabilir mi? Ne zaman endişelenmek gerekir?

Kedilerde iştahsızlık Neden Olur?

Bu yazımızda, kedilerin iştahsızlık nedenlerine ayrıntılı göz atacağız, nedenlerinin neler olabileceğini ve bir kedinin iştahsızlığının sağlığı için ne zaman tehlikeli hale geldiğini anlamaya çalışacağız.

Reklamlar
Kedilerde iştahsızlık neden olur?
Kedilerde iştahsızlık neden olur?

Kedilerde iştahsızlık neden olur?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere kedilerin iştah kaybının birçok nedeni vardır:

  • Mama markasını değiştirdiğinizde kedi yemeyi bırakabilir. İştahsızlığının nedeninin bu olduğundan emin olmak için ona et tavuk gibi tadına hayır diyemeyeceği gıdalar verin. Bunları yiyorsa sorun yoktur. Fakat bunları da reddediyor ise sorunu bulmak gerekir.
  • Kedinin sürekli olarak kendini yalaması, midesinde tüylerin toplanmasına neden olur. İştahsızlığa neden olan bu tüy yumakları en sık görülen nedenlerden biridir.
    Bundan kaçınmak için, kedinin, ne midesinin nede bağırsağının özümseyemediği yapay yağ olan parafin ve patisin ile kediyi sık sık taramak veya fırçalamak gerekir. Böylece bir kez yuttuktan sonra tüyler kolayca dışarı çıkabilsin. Bu bir anlamda  yutulan kılları kolayca dışarı atabilmesi için kedimizin sindirim sistemini yağlamak anlamına gelir.
  • Kedilerin iştahını kaybetmesinin en yaygın nedenlerinden biri, belirli bir travmatik deneyime (taşınma, sevilen birinin veya hayvanın kaybı veya kıskançlık) bağlı olarak stres veya kaygı olabilir. Bunun yanında kedinizi sürekli yalnız bırakıyorsanız buda onun strese girmesine ve buna bağlı iştahsızlık yaşamasına neden olabilir.
  • Evcil kedinizin 2 günden fazla yemek yememesi durumunda hasta olma ihtimali vardır, bu durumda veterinere başvurunuz.
  • Kışın, sıcaklığı korumak ve enerjik faaliyetlerle (avlanma, oyun) başa çıkabilmesi için kedinin her gün daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır.
    Yaz aylarında kedi daha çok uyuklama eğilimindedir, aktiviteleri azaltır ve evin ve bahçenin daha serin alanlarını tercih eder. Kalori gereksinimi azalır ve bu da kedide daha düşük aciliyete ve belirli bir iştah eksikliğine yol açar.
  • Dişi kedilerde kızgınlık dönemine bağlı olarak iştahsızlık görülebilir. Hormonları değişir ve her zamanki gibi yemeğini yemez. Bu durumda yapılacak pek bir şey yoktur. Ancak, hiç yemiyorsa veterinere gözükmek gerekir.
  • Yaşadığı ortamın çok gürültülü olması kedilerde iştahsızlık nedenlerinden biridir. Kediler sakin hayvanlardır ve sürekli huzur isterler. Ortam çok sesli ise kediniz zamanla yemek yemeyi bırakabilir.
  • Kedinizin sağlığı için onun aşılarının yapılması önemlidir. Aşı sonrası kedilerde iştahsızlık görülebilir. Kedilerde karma aşı sonrası iştahsızlık görülebilir. Bu durumda endişelenmeyin, aşının semptomları geçince kediniz tekrar yemeye başlayacaktır.
  • Yavru kedilerde iştahsızlık görülebilir. yukarıda yazdığımız tüm nedenlere ilave olarak yavru kediler zaten çok yemezler ve beslenme alışkanlıkları yeni oturmaya başlamıştır. Bu normal bir süreç olup zamanla düzelecek bir durumdur. Ancak yavru kediniz 1-2 gün hiç birşey yemedi ise mutlaka veterinere gidilmelidir.
Kedilerde iştahsızlık tedavisi
Kedilerde iştahsızlık tedavisi

Kedilerde iştahsızlık tedavisi

Kedinizde iştah kaybı varsa, veteriner kediyi beslemeye zorlamamanızı tavsiye eder. Bunun yerine, hayvanın ihtiyacına göre maması verilmeli ve her zaman temiz ve taze su sağlanması tavsiye edilir.

Öncelikle kedilerde iştahsızlık nedeni araştırılır. Zaten durumu ciddi görüp veterinere geldiğiniz için öncelikle, veteriner iştahsızlık nedenlerini bulmak için bir dizi test yapacaktır. Herhangi bir hastalıktan dolayı kediniz iştahsızlık yaşıyorsa önce bu hastalık tespit edilecek ve tedavisi yapılacaktır. Tedaviden sonra kediniz normal yeme alışkanlıklarına geri dönecektir.

Kedilerde iştahsızlık nasıl önlenir?

Kediler narin hayvanlardır ve kedi bakımı sorumluluk ister. Kedilerin beslenmesi, tüylerinin düzenli taranması, onlara besleyici ve kaliteli mamalar verilmesi, kışın veya sıcaklarda kediniz için uygun bir ortam sağlanması, kedilerin iştahsızlık çekmesini önlemek için alabileceğiniz önlemlerdir. Ayrıca düzenli veteriner kontrolleri, herhangi bir sağlık sorununa erken müdahale için önemlidir.

Reklamlar

İlginizi çekebilir: Pixie Bob Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Instagram hesabımızı buradan takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx