Çiçekler

Akşam Sefası Çiçeği Bakımı Nasıldır? Özellikleri Nelerdir?

Reklamlar

Akşam sefası çiçeğini bilmeyen tanımayan var mıdır? Elbette hayır dediğinizi duyar gibiyim, gündüzler kendinden güneşten saklayarak bizi güzelliğinden mahrum eden akşam sefası çiçeği geceleri mis gibi kokusuyla içimizi açıyor. İsmiyle müsemma bir bitki olan akşam sefası, diğer çiçeklerin aksine akşam olup güneş batınca kendini gösteriyor ve türlü renkteki çiçekleri sayesinde görenleri şenlendiriyor.

Tropikal iklim bitkileri arasındaki ve anavatanı Güney Amerika olan bu çiçek hemen her park ve bahçede karşımıza çıkıyor. Kaprisli olmayan akşam sefası birçok iklim koşuluna uyum sağlayarak çok da çabuk çoğalabiliyor. Tohumlarının  rüzgar sayesinde savrulmasıyla yayılabilen çiçek, ne yazık ki günün ilk ışıklarıyla birlikte soluyor ve yerini farklı çiçeklere bırakıyor. Bu sebeple çok yıllık bir bitki olan akşam sefasının çiçekleri bir gün yaşayabiliyor. Pembe, sarı, mor, beyaz ve kırmızının her tonunu görebileceğiniz akşam sefası çiçeğini evde saksıda ve balkonunuzda da yetiştirebilirsiniz.

Farklı bitki türlerine yer verdiğimiz köşemizde bugünkü konuğum akşam sefası çiçeği. Akşam sefası çiçeği ile ilgili merak edilen; akşam sefası çiçeği bakımı nasıl olmalı, akşam sefası çiçeği saksıda yetişir mi, akşam sefası ne zaman çiçek açar, akşam sefası çiçeğinin özellikleri, akşam sefası çiçeği ne zaman sulanır ve daha fazla sorunuza yanıt bulabileceksiniz. Akşam sefası çiçeği ya da farklı çiçeklerle ilgili soru ve önerileriniz olursa, yorum kısmından bize ulaşabileceğinizi unutmayın. Şimdi, akşam sefası çiçeği yetiştirmek isteyenlerin sabırsızlıkla beklediği konumuza geçelim.

Reklamlar
Akşam sefası çiçeği özellikleri nelerdir
Akşam sefası çiçeği özellikleri nelerdir

Akşam sefası çiçeği özellikleri nelerdir?

Akşam sefası çiçeğinin özellikleri pek çoktur ve bunları bilmeni, çok daha sağlıklı çok daha verimli çiçekler yetiştirmenize yardımcı olur.

  • Akşam sefası çiçeği, akşamları çiçek açar ve sabaha karşı bu çiçekler solar.
  • Çok yıllık bir bitki türü olmasına rağmen soğuk havaya dayanıksız olduğu için tek yıllık gibi düşünerek çiçeği dikmelisiniz.
  • Akşam sefası çiçeği pembe, mor, sarı, beyaz ve kırmızı renklerde çiçek açar ve bazılarının yapraklarında çizgiler ve siyah renkli benekler bulunabiliyor.
  • Akşam sefası çiçeği kokusuz bir çiçektir fakat bazı türlerinde hoş bir koku olabiliyor.
  • Bahçe ve parklarda hızlıca çoğalma özelliği vardır ve evlerde de saksı içinde de yetiştirilebilir.
  • Suyu geçirebilen ve nemli kalabileceği toprakları çok sever, aynı zamanda bol gübreli toprakta çok daha fazla çiçek verir.
  • Akşam sefası çiçeğinin boyu 1 metre uzunluğa kadar ulaşabilir.
  • Akşam sefası ilkbahar aylarında ekilmelidir. Sonbahar aylarının sonuna kadar çiçek açabilirler.
  • Akşam sefası çiçeğinin bilimsel adı, Mirabilis jalapadır ve begonvil çiçeği ile aynı familyadandır.
  • Akşam sefası çiçeklerinin ömrü 1 gündür ve ertesi gün yerini yeni açan çiçeklere bırakır.
Akşam sefası çiçeği bakımı nasıl olmalı

Akşam sefası çiçeği bakımı nasıl olmalı?

Akşam sefası çiçeği bakımı nasıl olmalı? İnanın akşam sefası çiçeğinin bakımı çok kolaydır ve her ortama atak uydurabilen yapısı nedeniyle sizi yormaz. Kendi kendine yayılma özelliği bulunan bu çiçeği bahçenizde çoğaltmak için ayrı bir çabaya ihtiyacınız olmuyor, bazı çiçekler vardır ve halk arasında çok arsız diye tanımlanır. İşte, bu yakıştırma tam da akşam sefasına uygun bir yakıştırma diyebilirim.

Gündüzleri güneş batmasına yakın çiçeklerini açan akşam sefası, tüm gece boyunca gecenin karanlığını renklendiriyor, ta ki sabah güneş doğana dek bu durum devam ediyor. Akşam sefasının bakımını yaparken bu durumun yanılgısına düşerek çiçeği güneş ışığından mahrum bırakmamalısınız. Akşam sefası çiçeği dikerken güneş gören bir alan seçmelisiniz fakat yarı gölgeli ortamlarda da bir hayli güzel yaşayabiliyor. Bol güneş gören bir yerde ve bol gübreli ve kireçli toprak gibi suyu geçirme özelliği olan bir toprakta yetiştirmeniz, çiçekten en fazla verimi almanızı sağlıyor. Yaz aylarında akşam sefası çiçeğini bol bol sulamalı ve kesinlikle susuz bırakmamalısınız, çiçek vermeye devam etmesi için bu önemli bir ayrıntı.

Akşam sefası çiçeği evde yetiştirilir mi? Saksıda akşam sefası nasıl yetişir?

Akşamları müthiş bir görsel şölen yaşamanıza neden olan akşam sefası çiçeği evde yetiştirilir mi? Akşam sefasının saksıda bakımı nasıl olur? Bu çiçeği çok seven kişilerin sık sık bu soruların yanıtını aradığını biliyorum. Evde akşam sefası çiçeği yetiştirmek çok iyi bir fikir, peki bunun için yeterli bilgiye sahip misiniz? Açık alanda yaşamaya alışkın olan ve çok çabuk çoğalabilen akşam sefasını evlerde özellikle kış bahçelerinde ve kapalı balkonlarda rahatça yetiştirebilirsiniz.

Reklamlar

Akşam sefası çiçeği saksısı nasıl olmalı?

Evde akşam sefası yetiştireceğiniz zaman dikkat etmeniz gereken ilk nokta çok çabuk üreyebilen bu çiçek için geniş bir saksı almanızdır. Akşam sefası çiçeğinin geniş ve drenajı sağlayacak hava delikleri bulunan bir saksı olması yeterlidir, kökleri çok büyümediği için derinliği fazla olan bir saksı almanıza gerek yok.

Akşam sefası çiçeği nasıl sulanmalı
Akşam sefası çiçeği nasıl sulanmalı

Akşam sefası çiçeği nasıl sulanmalı?

Saksıda akşam sefası çiçeği yetiştireceklerin merak ettiği akşam sefası çiçeği nasıl sulanmalı, ne kadar su verilmeli sorularının yanıtı çok basit. Suyu çok seven akşam sefası, yaz aylarında her gün bolca sulanmalıdır ve kış aylarında ise toprağı nemli kalacak miktarda su verilmelidir. Akşam sefası çiçeği sulamanın püf noktası; su miktarında aşırıya kaçmamanız ve kış aylarında direkt çeşmeden soğuk su yerine oda sıcaklığındaki su ile sulamamanız. Aksi takdirde her iki durumda da çiçeğin köklerinin çürümesine ve ölmesine neden olabilirsiniz.

Akşam sefası hangi toprakta yetiştirilir?

Akşam sefası çiçeği bir açık alan bitkisi olduğu için çok fazla toprak ayırt etmez fakat saksıda yetiştirirken suyu tutabilen, drenajlı ve kirece dayanıklı zengin toprak kullanabilirsiniz. Akşam sefası çiçeğinin kökleri çok hassas bir yapıya sahiptir bu nedenle mecbura kalmadığınız sürece saksı değiştirmemelisiniz, aks takdirde kopar ve ölürler.

Akşam sefası tohumu ne zaman ekilir? Akşam sefası tohumunu nerden bulabiliriz?

Akşam sefası tohumunu bulmak için özel bir çaba sarf etmenize gerek yok, çünkü bu bitkinin her çiçeğinde kendi tohumu yer alıyor. Çiçeğin kendisinden temin edeceğiniz tohum ile yeni bir bitki ekebilirsiniz. Çiçeklerden topladığınız akşam sefası tohumlarını bir kağıt havluya sarıp, daha sonra ekmek için güneş görmeyen ve rutubetsiz bir ortamda bekletmelisiniz.

Akşam sefası tohumu ekmek için en uygun vakit ilkbaharın kendini gösterdiği Nisan ayıdır. Nisan ayı geldiğinde sakladığınız tohumları çıkarabilir ve istediğiniz yere ekebilirsiniz. Yaklaşık 15 gün içerisinde tohumun filizlendiğiniz göreceksiniz. Filizlerde birden fazla yaprak oluşmaya başladığında şaşırtma denilen işlemi yaparak filizi topraktan çıkararak saksınıza veya bahçenizin en güzel yerine ekebiliyorsunuz.

Akşam sefası çiçeğine nasıl gübre atmalıyız?

Akşam sefası çiçeğinin daha fazla çiçek vermesi için gübreleme işlemi ihmal edilmemelidir. Katı veya sıvı olması fark etmeksizin yaz mevsimi bitene kadar gübreleme yapabiliyorsunuz.

Akşam sefası çiçeği nasıl çoğaltılır
Akşam sefası çiçeği nasıl çoğaltılır

Akşam sefası çiçeği nasıl çoğaltılır?

Akşam sefası çiçeğini çoğaltmak, diğer bitkilere nazaran çok daha kolaydır ve hatta siz istemeden dahi bu bitki fazlaca çoğalabilir. Tohumlarının çiçeğin içinde olması sebebiyle dağılan tohumlar yeni bitkilerin üremesini sağlıyor. Veya siz tohumları kendiniz ekebiliyorsunuz. Kendiliğinden meydana gelen bu durum dışında, pek gerek duymayacağınızı düşündüğüm çelik ilk çoğaltma yöntemi de akşam sefası çiçeği için kullanılabiliyor.

Akşam sefasının çoğalması nasıl engellenir? Akşam sefasının bahçeyi ve evi tamamen sarmasını nasıl önlerim?

Akşam sefasının çoğalması nasıl engellenir sorusunun yanıtını arayan okurlarımızın tüm bahçesini akşam sefası sarmış olabilir diye düşünüyorum. Yazının başında da belirttiğim gibi bu çiçek çok çabuk ve kendi kendine çoğalabilen bir bitkidir. Bahçenizin akşam sefası istilasına uğramasından şikayetçiyseniz sizin için bir çözüm önerim var; akşam sefasının bahçeyi tamamen sarmaması için tohumlar çimlendikten hemen sonra çiçek açmalarına fırsat tanımadan yerlerinden sökmeniz sizi bu sıkıntıdan kurtarıyor.

Akşam sefası çiçeğinin faydaları nelerdir?

Akşam sefası çiçeğinin hem kendinin hem de elde edilen uçucu yağının sağlık için birçok faydası bulunduğunu biliyor muydunuz? Tek yapmanız gereken 10 gram akşam sefası çiçeğini 1 litre su ile kaynatıp, her gün birkaç kaşık içmeniz. İşte akşam sefası çiçeğinin bilinmeyen faydaları:

  • Adet düzensizliklerini gideriyor ve adet ağrılarına iyi geliyor.
  • Özellikle kilo almak isteyen kişiler için iştah açıcı bir özelliği vardır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Terlemeye neden olduğu için vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor.
  • Bağırsak tembelliğini engelleyip, kabızlığı gideriyor.
  • Cildin daha genç görünmesini sağlıyor.

Akşam sefası çiçeği zehirli midir?

Akşam sefası (gece sefası) çiçeğinin zehirli olduğuna dair bilimsel bir bulgu yok fakat siz yine de her bitkide olduğu gibi faydalarından yararlanırken aşırıya kaçmamalısınız.

Akşam Sefası Çiçeği Anlamı

Akşam sefası çiçeği anlamı ve çeşitleri çiçeklere meraklı olan pek çok kişinin en çok araştırdığı konulardan birisi olmaktadır. Akşam sefası çiçeği en sevilen çiçekler arasında en üst sıralarda yer almaktadır. Akşam sefası çiçeği bahçe dekorasyonlarında en çok kullanılan çiçekler arasında yer almaktadır. Akşam sefasının ana yurdu ise Amerika kıtası olmaktadır.

Tropik bölgelerde çok yetişen akşam sefası çiçeği çok ömürlü bir çiçektir. Boyu ise 1 metreyi bulabilmektedir. Akşam sefası çiçeğinin anlamı ise akşam açması olmaktadır. Adını akşam çiçek açmasından dolayı alan akşam sefası çiçeklerinin renkleri ise sarı, beyaz, eflatun, turuncu, kırmızı ve pembe olmaktadır. Akşam sefası çiçekleri her zaman akşam saatlerinde açmakta ve sabaha bu çiçekler solmaktadır.

Akşam Sefası Çiçeği Çeşitleri

Akşamsefası familyasından olan akşam sefası çiçeği, kendi kendine yetişip, çoğalabilen bir çiçek özelliği taşımaktadır. Akşam sefasının çiçekleri ise hem benekli, hem de çizgili olabilmektedir. Akşam sefasının yaprakları ise kısa saplı, şekli ise ovaldir. Akşam sefası çiçeği kökü ise müshil etkisi veren bir özellik taşımaktadır.

Aynı zamanda kurt düşürücü bir özelliğe de sahip bulunmaktadır. İnsan sağlığına çok faydalı özellikleri bulunan akşam sefası aynı zamanda iştahsızlığa iyi gelmekte ve adet düzensizliklerine faydalı olmaktadır. Akşam sefası çiçeğinin bakımı çok kolay olup, sevdiği ortamlarda kendiliğinden büyüyen bir çiçektir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Küstüm çiçeği (Dokunma bana çiçeği) bakımı nasıl yapılır? isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Şaban Sarı

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx