Çiçekler

Antoryum Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Antoryum çiçeği, diğer adıyla Flamingo çiçeği; yaprakları renkli çiçek açan ve çok sevilen bir bitki türüdür. Görüntüsünün estetiği ve bakımının kolaylığı nedeniyle; süs bitkisi olarak sıklıkla tercih edilir. Çok güzel bir hediye seçeneği olarak da düşünülmesinin sebebi; bu muhteşem görsel güzelliğidir. Bakımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlara özen gösterildiği takdirde; bu eşsiz çiçeğin yaşam ömrü oldukça uzun olabilir.

Antoryum Çiçeği Bakımı
Antoryum Çiçeği Bakımı

Antoryum Çiçeği Bakımı

Antoryum bitkisi bakımı, bazı noktalara dikkat edildiğinde oldukça kolaydır. Bunlardan birkaçı aşağıdaki gibidir:

  • Antoryum yani diğer adıyla flamingo çiçeği; doğrudan rüzgâra maruz kalmayı sevmeyen bir bitkidir. Rüzgârlı bir alanda kaldığında, yapraklarını dökme ihtimali vardır.
  • Aynı şekilde direkt gelen güneş ışınlarından da olumsuz etkilenir. Güneş almayı sever ancak; doğrudan maruz bırakılmamalı; güneş alan uygun bir köşeye yerleştirilmelidir.
  • Yapraklarının sararmasının önüne geçmek ve sağlıklı büyümesini sağlamak için; Antoryum bitkisi, haftada bir güneş alan bir yere alınabilir.
  • Antoryum çiçeğinin toprağını yenilemek için en uygun zaman; nisan ve mayıs aylarıdır.
  • Bitkiye su vermeden önce; ihtiyacı olup olmadığına bakılmalıdır. Bunu anlamak da oldukça basittir. Toprağa parmağınızla bastırdığınızda; kuru ise sulama yapabilirsiniz. Eğer nemli geliyorsa; bir iki gün daha beklemelisiniz.
  • Özellikle kış döneminde haftada 1 kere yapacağınız sulama yeterli olacaktır. Yaz aylarında ise; sıcaklık ve buharlaşmanın etkisiyle; kontrol ederek daha sık sulama yapılabilir.
  • Antoryum bitkisi solduğunda budanabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise; budanan kısmın hava ile temasının kesilmesi gerektiğidir. Bunu sağlamak için budanan yere mum damlatmanız yeterli olacaktır.

Antoryum Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Antoryum Çiçeği Anlamı nedir diye soranlar için; bu çiçeğin 3 temel şeyi ifade ettiğini söylemek mümkün. Konukseverlik, bereket ve mutluluğu temsil eden özel bir çiçektir. Bu nedenle Antoryum bir yere ya da kişiye armağan olarak yollandığında; aslında bu temennileri yollamış olursunuz.

Reklamlar

Gelelim Antoryum çiçeği hakkında bilmeniz gereken ayrıntılara. Öncelikle bakımıyla çok uğraştıracak bir bitki olmadığını ve bazı noktalara dikkat edildiğinde rahatlıkla yetiştirilebildiğini söylemiştik. Bunu yanı sıra Antoryum çiçeğinin diğer bazı özellikleri şöyle:

  • Uygun ortam koşulları ve sıcaklık değerleri oluşursa tüm yıl çiçek açabilir.
  • Çiçek bakımından çok ayrıntılı bir şekilde anlamaıyorsanız; ama süs bitkilerini de çok seviyorsanız; bakımının kolaylığıyla Antoryum çiçeğini rahatlıkla tercih edebilirsiniz.
  • Esas anavatanı Güney ve Orta Amerika’nın yağmur ormanlarıdır ve yaklaşık 800 farklı türe sahip bir bitkidir.
  • Çıkış yeri olarak aslında tropik bir çiçek olsa da; evde yetiştirilmek için de uygundur, kolay uyum sağlar.
  • İsmi herkes tarafından bilinmese dahi; görüntüsüyle pek çok kişi tarafından bilinir. Çünkü çok estetik ve zarif bir görüntüye sahiptir.
  • Birçok farklı türü olsa da; Antoryum bitkisi genel olarak kırmızı ve narçiçeği renginde çiçekleriyle bilinir. Bunun dışında ise; beyaz, pembe ve yeşil gibi pek çok rengi mevcuttur.0  
  • Bütün bir yıl evinde çiçek görmeyi sevenler için çok uygun bir bitkidir; çünkü tüm bir yıl çiçek verebilir.
  • Bu çiçeğe; aynı zamanda Flamingo çiçeği denilmesinin ana sebebi; açan çiçek kısımlarının şeklen flamingoya benzetilmesi sebebiyledir.
  • Büyük ve yoğun renkli yaprakları ve dikkat çeken renkli çiçekleriyle; pek çok yaşam alanında kullanmak için ve dekor olarak da çok uygundur.
  • Çok düşük sıcaklıklarda yetişmeyen bir bitki olan Antoryum çiçeğinin yetişmesi için ideal ısı derecesi; 20-28 derece civarıdır.
  • Bulunduğu toprağın verimli olması çok önemlidir. Vitamin ve mineral yönden zengin toprak çeşidi tercih edilmelidir.
  • Süsleme maksatlı olarak en sık kullanılan bitkilerden birisi; Antoryum çiçeğidir. Çünkü vazo ömrü uzundur.

Antoryum Çiçeği Ne Zaman Açar?

Antoryum çiçeği uygun şartlar sağlandığında yılın pek çok dönemi çiçek açabilir. Ama genel yapısı gereği; yaz aylarında çiçek açmaya ve kış aylarında dökerek bir süre dinlenmeye yatkın bir bitki türüdür. Bununla birlikte; Bu çiçeğin kış ayında da; 12 derecenin üzerinde sıcaklık sevdiğini söylemeliyiz.

Antoryum Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Antoryumunuz son zamanlarda halsiz ve cansız görünüyorsa; onu canlandırmak için yapabileceğiniz birkaç uygulama var. Öncelikle yeterli ve doğru miktarda su aldığından emin olmalısınız. Ayrıca toprak değişim zamanı gelmiş olabilir, özellikle ilkbahar ayında verimli yeni bir toprağa geçmek, çiçeğinizi canlandırabilir. Haftada 1 gün kadar gün ışığına daha yakın tutabilirsiniz. Sağlıklı gelişimi için gereklidir. Tüm bu önerilerle birlikte, bitkinin doğrudan rüzgârda kalmadığından emin olmalısınız; zira cansızlığının kaynağı bu olabilir.

Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Antoryum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır

Antoryum bitkisi; doğrudan güneşe maruz bırakılmamalı ancak, gün ışığı alacak şekilde bakımı sağlanmalıdır. Ara ara çiçeğin yönünü çevirmeniz faydalı olacaktır. Bu yöntem, çiçeğinizin güneşten en doğru şekilde faydalanmasını ve daha eşit bir biçimde büyümesini sağlar.
Antoryum bitkisinin tabağındaki su çok uzun süre beklememelidir. Bu durum köklerine zarar verebilir. Aynı zamanda kış aylarında ihtiyacına göre 1 ya da 2 kez sulanan çiçek; yaz aylarında daha sık sulanmalıdır. Örneğin haftada 3 defaya kadar olabilir.
Antoryum bitkisinin toprağında başka bir bitki yetiştirilmemelidir. Çok soğuk ve rüzgâr sevmeyen bu çiçeğin; saksısında hava alması için delikler olmalıdır.

Reklamlar
Antoryum Çiçeği Tohumu
Antoryum Çiçeği Tohumu

Antoryum Çiçeği Tohumu

Antoryum çiçeği tohumu ile yeni çiçekler elde edilebilir. Tohumların üremesiyle aynı anda çok sayıda çiçek yetiştirmek mümkün olmaktadır.

Antoryum Çiçeği Neden Kurur?

Muhtemelen; kurumaya yüz tutan Antoryum çiçeğinizin neden bu hale geldiğini merak ediyorsunuz. Buna sebep olabilecek birkaç ihtimal var. Suyu eksik verilmiş olabilir veya doğrudan rüzgâra ya da güneşe maruz kalmış olabilir. Bu seçeneklerden her biri çiçeğinizin kuruma sebebi olabilir.

Antoryum Çiçeği Nerede Durmalı?

Antoryum; rüzgârdan ve yakıcı güneşten uzak ama aynı zamanda ışık alan bir yerde olmalıdır.

Antoryum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Antoryum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Antoryum Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bulunduğu her ortamın havasını değiştiren, yapay çiçek görünümlü yapraklarıyla dikkat çeken antoryum çiçeği, bakımı oldukça kolay olan bir çiçektir. Flamingo çiçeği adıyla da bilinmektedir. Kuzey Meksika’dan Kuzey Arjantin ve Karayipler’in  bazı bölgelerinde yetiştirilen antoryum çiçeği iç mekanlarda en sık aranan bitkiler arasındadır.

Antoryum çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmaması gereken bir çiçektir. Aksi halde yaprakları kuruyarak dökülebilir. Bunun yerine gün ışığının filtrelendiği bir köşeye konulması daha doğrudur.  Antoryum çiçeği sulama yapılırken toprağın nemli olması yeterlidir. Çok fazla suyu sevmeyen bir bitkidir. Toprağı kontrol edilerek nemliyse şayet 1-2 gün sonra sulama yapılmalıdır. Suyun ölçüsü, günü ve miktarı her zaman aynı olmalıdır. Çok rüzgarlı bir yerde hava akımından etkilenebileceği için rüzgar almayan bir yerde yetiştirilmelidir.

Antoryum saksı değiştirme işlemi yılda en az bir kere yapılmalıdır. Mineral ve vitamin desteği yapılmalıdır. Bulunduğu yerde başka cisimlere ya da duvara temas etmemelidir. Saksı değişimi nisen ve mayıs aylarında yapılabilir. Antoryum budama işlemi ise sararmış veya çürümüş yaprakların makas yardımı ile kesilmesiyle yapılır. Burada dikkat edilmesi gereken çiçeklerin budandığı yerin hava almasını engellemeniz gerekmektedir. Bunun için genellikle budama yapılan bölgeye mum damlatılarak yapılır.

Antoryum çoğaltma işlemi ise köklerinden ayırma yöntemi ile yapılır. Bu yönteme kökten ayırma yöntemi de denilmektedir. Kökten ayrılan dal, hızlı bir şekilde başka saksıya alınarak çoğaltılır. Bu yöntem ile bitki en kısa zamanda büyüyerek çiçek açar. Çoğaltma işlemi için nisan ve mayıs ayları en uygun olan zamandır.

Bu yazımızı beğendiyseniz Ağlayan Gelin Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

YouTube Kanalımıza Abone olarak yeni çıkan videolarımıza ulaşabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx