Sağlık

Beyin Ölümü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Reklamlar

Beyin ölümü nedir? Belirtileri nelerdir özellikle bu tarz sağlık problemleri yaşayanlar tarafından merak edilip araştırılan bir konudur. Beyin ölümü beynin tüm işlevlerini geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde kaybetmesidir. Komaya girmeyle çok karıştırılan beyin ölümünün en büyük fark ise geri dönüşümün imkânsız olmasıdır. Bizlerde bu yazımızda beyin ölümü nedir? beyin ölümünün nedenleri nelerdir? beyin ölümü nasıl tespit edilir? ve beyin ölümünden sonra yaşayan var mı gibi birçok merak edilen sorunun cevaplarına yer verdik. Şimdi gelin hep beraber detaylarıyla inceleyelim.

Beyin Ölümü Nedir?

Kısaca beyin ölümü tüm beyin fonksiyonlarının geri dönüşümü mümkün olmayacak şekilde kaybetmektir. Solunum, kalp krizi ve kan basıncının yanı sıra hareket ve işitmeyi kontrol etmekten sorumlu bölge olan beyin bütün işlevlerini kaybederek beyin ölümü gerçekleşir. Yani beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin tek başına herhangi bir yaşamsal fonksiyon göstermesi, nefes alması veya uyarılara yanıt verme gibi hayati vücut işlevlerini sürdürmeye yeteneğinin olmadığı anlamına gelmektedir.

Beyin ölümü gerçekleştiğinden emin olmak için kafa travması, felç veya beyin kanaması gibi bazı durumlar bir veya daha fazla doktor tarafından değerlendirilerek fonksiyonlarının tamamen yok olduğunun doğrulanması gerekir. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin yaşam fonksiyonları hastane ortamında gerekli cihazlar yardımı ile sürdürülebilir ancak iyileşme şansı olmadığı için kişiyi yasal ve klinik olarak ölü kabul edilir. Aile bireyleri için oldukça zor ve hassas bir durum olmasına rağmen bu dönemde mümkünse organ bağışı yapılması çok daha doğru olacaktır.

Reklamlar
Beyin Ölümünün Nedenleri
Beyin Ölümünün Nedenleri

Beyin Ölümünün Nedenleri Nedir?

Aslında beyin ölümünün altında yatan birçok sebep vardır. Beyin ölümü beyne giden kan veya oksijen beslemesi kesildiğinde meydana geldiği için önceden durumu tetikleyen belirtileri dikkate alıp kontrollerimizi aksatmamalıyız. Şimdi gelin beyin ölümü nedenlerini inceleyelim;

  • Kalp krizi
  • Beyinde şişme
  • Kardiyorespiratuar arrest
  • Kafa travması
  • İnme
  • Beyin kanaması
  • Emboli
  • Artan kafa içi basıncı
  • Beyin tümörü
  • Aşırı doz ve sürekli kullanılan uyuşturucu
  • Hipoglisemi
  • Beyin enfeksiyonları

Beyin Ölümü Nasıl Tespit Edilir?

Beyin ölümü bazı durumlarda birçok doktor tarafından kontrol edilip tespit edilmesi gereken 1 durumdur. doktorların bazı teşhisler koyarak beyin ölümünden emin olmaları gerekir. bu teşhisler aşağıdaki gibidir;

  • Göz bebeklerine dikkat edilmelidir. Göz bebeği testinde göz bebeklerine ışık tuttuğunuz zaman herhangi bir küçülüp daralma görmüyorsanız dikkat bu bir beyin ölümünün sinyali olabilir
  • Uyarılara tepki verip vermediğini ölçmelisiniz. Bunun için de alın ve burna baskı yapmanız yeterli olacaktır.
  • Öksürük refleksini test etmek için kişinin nefes borusuna küçük bir plastik tüp sokarak anlayabilirsiniz.
  • Apne testi için kişinin solunum cihazını kısa bir süreliğine kapatarak kişinin kendi kendine nefes alma yeteneğini değerlendirerek beyin ölümü durumunu anlayabilirsiniz.
  • Göz hassasiyet testi için göz küresine bir doku veya pamuk parçası yerleştirildiğinde kişinin tepki verip vermediğini değerlendirerek beyin ölümüne dair fikir oluşturabilirsiniz.
Beyin Ölümü Belirtileri
Beyin Ölümü Belirtileri

Beyin Ölümü Belirtileri

Beyin ölümü belirtilerinde en keskin olanı şüphesiz ki kişinin kendi başına nefes alamaması ve cihazlar yardımıyla solunum sağlanmasıdır.

Bunun yanı sıra uyarılara herhangi bir tepki verememe durumu da gözlenmektedir. Örneğin vücuda iğne sokmak veya kişinin göz küresini dokunmak gibi tepki vermemenin mümkün olamayacağı durumlarda bile tepki gelmediği takdirde beyin ölümünün en net belirtisidir.

Reklamlar

Göz bebeğine ışık tuttuğunuz takdirde iris te herhangi bir küçülme veya daralma meydana gelmiyorsa bu da beyin ölümünün başlıca belirtilerindendir.

Beyin ölümünün bir diğer belirtisi ellerde ve ayaklarda uyuşmadır. Başta da söylediğimiz gibi aslında her hastalık önden ufak da olsa belirti gösterir. Bizler sadece bu belirtileri dikkate alıp kontrollerimizi yapmamız gerekmektedir

Beyin Ölümü ve Koma Arasındaki Fark

Koma aslında beyin ölümünün iyileşme umudunun olduğu bir aşamadır. Yani beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin iyileşme ihtimali yoktur. Fakat komada kişi 1 miktar beyin aktivitesini sürdürdüğü için iyileşme umudunun olduğu bilinmektedir.

Beyin Ölümünden Sonra Yaşayan Var Mı?

Beyin ölümünden sonra maalesef herhangi bir geri dönüş yoktur. Çünkü beyin geri dönüşü olmayan bir hasara uğramıştır ve bu yüzden beyin ölümü gerçekleşmiştir. Beyin ölümü artık çalışamadığı ve tekrar çalışma ihtimalinin olmadığı anlamına gelmektedir. Ancak beyin aktif olarak çalışmasa da böbrekler karaciğer kalp ve diğer organlar kısa bir süreliğine de olsa hastanede makineler tarafından canlı tutulabilir.

Beyin ölümü doğrulandığında kişinin zaten öldüğü anlamına gelinse de cihazlar kapatıldığında kişinin gerçekten öldüğü söylenir. Bu durumda kişinin hayatta kalma şansı olmadığı için cihazların kapatılması ötenazi sayılmamaktadır.

Beyin Ölümü Gerçekleşen Kişinin Kalbi Ne Zaman Durur?

Beyin ölümü gerçekleşse de bazı organlar bir müddet canlılığını koruyarak yaşamına devam etmektedir. Beyin ölümü gerçekleşen kişinin kalbi de ortalama 48 saat içerisinde durmaktadır.

Bu yazımızda sizlere beyin ölümü nedir? Beyin ölümünün nedenleri nedir? Beyin ölümü nasıl tespit edilir? Beyin ölümü belirtileri ve beyin ölümü gerçekleşen kişinin kalbi ne zaman durur gibi merak edilen birçok sorunun cevabını verdik. Unutmayın ki her hastalığın önden ufak da olsa belirtileri bulunmaktadır. bizler bu belirtileri önemseyip kontrollerimizi yaptığımız takdirde oluşabilecek kötü her hastalığın önüne geçebilir ve tedaviyi çok daha kolaylaştırabilirsiniz. Varsa yorumlarınızı ve sorularınızı bekler okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilir: West Sendromu Nedir?

YouTube kanalımız: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx