Çiçekler

Çan Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Çan çiçeği; campanula bitki familyasından olan; görselliğiyle öne çıkan çok yıllı bitkilerden biridir. Genelde 1 ya da 2 senelik ömrü olan çan çiçeğinin adı; şeklinin çana benzetilmesinden dolayı bu şekilde anılır. Bilinen diğer adıyla boru çiçeği; genelde yabani olarak pek çok bölgede yetişebilir.

Çan çiçeği görselliği ve estetiğiyle dikkat çeken ve yaşam alanlarında saksıda ve bahçede de yetiştirilen bir bitki türüdür. Tıp dünyasında ve eczacılık alanında da sıklıkla kullanılan bu hoş çiçeğin içeriğinde uyuşturma oranı yüksek olduğu için; ilaç yapımında da kullanılır. Ayrıca solunum yolları rahatsızlıklarında da yoğunlukla kullanılmakta olan bitki; bu alanlarda da fayda sağlayacak bileşenler içerir. Şimdi bu çiçeğin diğer özelliklerine bakalım:

Çan Çiçeği Bakımı
Çan Çiçeği Bakımı

Çan Çiçeği Bakımı

Çan çiçeğinin bakımı; bitkinin sağlıklı büyümesi için önem arz etmektedir. Gerekli noktalara özen gösterildikten sonra; gerek bahçedeki gerekse de evlerde saksıda bulunan çiçekler; uzun bir süre canlılığını koruyacaktır.

Reklamlar

Bu çiçeğin bakımı için bilinmesi gereken bazı noktalar şöyledir:

  • Daha çok ılık hava seven çan bitkisi; özellikle kış aylarında yoğun soğuktan korunmalıdır.
  • Rüzgârdan kolay etkilenen çiçek; fazla hava akımında kalmamalı, daha ziyade sabit bir havanın olduğu mekânda tutulmalıdır.
  • Yaz aylarında su ihtiyacı diğer tüm bitkiler gibi artan bu çiçeğe verilen su; her zaman oda ısısında olmalı; çok soğuk suya maruz bırakılmamalıdır.
  • Sulama yapılırken düzenli aralıklarla ve bitkinin istediği ayarda sulanmasına dikkat edilmelidir.
  • Soğuk sevmeyen çiçeğinin mümkünse 11-12 derece ve üzerinde tutulması gerekir. Bu sıcaklığın altına düştüğünde çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyüme ihtimali de düşecektir.
  • Su verirken her kısmına eşit şekilde dağıldığından emin olunmalıdır. Ayrıca; toprağı nemini tamamen kaybetmeden çiçeği sulamak da önemli bir unsurdur.
  • Doğrudan güneşe maruz bırakılamayan bu bitki; yarı gölgelik alanlarda da rahatlıkla yetişebilir. Ama tamamen karanlık ortamlarda yetişmesi mümkün değildir.
Çan Çiçeği Özellikleri Nelerdir?
Çan Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Çan Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Her çiçeğin bir sembolü olduğu söylenir. Dolayısıyla her çiçek; farklı bir anlam ifade eden ve manevi sembolü olan bitkilerdir. Bu çiçek aşkı ve derin bağlılığı temsil eden bir çiçektir. Bu nedenle özellikle sevgililer arasında sıklıkla hediye edilir.

Bu çiçeğin tıp alanında kullanıldığından söz etmiştik. Bu alanda bir diğer önemli nokta da; ağrıları gidermek için yağından faydalanılmasıdır. Aynı zamanda güçlü bir zehir içeren çiçek; ev ortamında herhangi bir araştırma için kullanılmamalıdır. Her türlü işlem için; alanında uzman kişilere veya eczane gibi birimlere danışılmalıdır.

Hem ev ortamında hem de bahçe gibi dış mekânlarda rahatlıkla yetiştirilen çiçek; tüm renk çeşitleriyle ve estetik görünüşüyle dikkat çekmektedir. Çok yıllık çiçek türlerinden biri olan ve çok sevilen bir çiçek türü olan çiçek; pek çok yerde kullanım alanına sahiptir.

Reklamlar

Çan çiçeği özellikleri arasında yer alan tüm bu özelliklerinin yanı sıra; şimdi de çiçeğin ne zaman açtığına ve çiçeklendiğine bakalım.

Çan Çiçeği Ne Zaman Açar?

Çan çiçeği; bahar aylarında açıp; yaz boyu çiçekli kalan bir bitki türüdür. Farklı pek çok çeşidi ve rengi bulunan bu eşsiz çiçek; anlamı bakımından da çok değerlidir.

Çan Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Çiçeğiniz canlı halini kaybetmeye başladı ve solgun bir hal aldıysa; başvurulabilecek birkaç yöntemle; güzel çiçeğinizi canlandırabilirsiniz. Bunlardan biri; çiçeğinizin yeterli miktarda sulandığından ve düzenli bir sulama yapıldığından emin olmaktır.

Bir diğer öneri de; yılda en az 1 ya da 2 kere olmak üzere; toprağının değiştirilmesi yönündedir. Seçilen toprağın çiçeğin yapısına uygun olması da önemli bir konu. Hava alan ve hafif yapılı toprak seven çiçeğin ara ara gübrelenmesi de canlanması açısından çok faydalıdır.

Çan çiçeği; eğer karanlık bir ortamda tutuluyorsa aydınlığa; eğer çok güneş alan bir bölgede tutuluyorsa da; yarı gölgelik bir alana taşınmalıdır. Ani ısı değişimlerinden ve rüzgar alan bir bölgeden uzakta bulundurulması da; çiçeğin canlanması için yapılabileceklerden bazılarıdır.

Çan Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Çan çiçeği; bakımı için önemli ayrıntılardan biri; çiçeğin çok soğuk ve çok sıcağa maruz bırakılmamasıdır. Her şeyden önce ılık hava seven çiçeğin ortam ısısı 12 derecenin altında olmamalıdır. Çok yoğun su ihtiyacı olmayan bitkinin; yaz aylarına gelindiğinde sıcaklık ve çiçeklenme sürecinin de etkisiyle daha fazla suya ihtiyacı olur.

Maviş çiçeği olarak da bilinen çeşitleri bulunan bu güzel bitkinin; bakımında bir diğer önemli husus da, hava alan ve cereyan yapan ortamlarda bırakılmaması gerektiğidir. Ayrıca sulama yapılırken kullanılan su her zaman oda ısısında olmalıdır, kış aylarında çok soğuk su verilmemelidir.

Bu çiçeği sularken; az miktarda ve her tarafına eşit dağılacak şekilde sulanmalı; aynı zamanda çiçek, toprağı tamamen kurumadan sulanmalıdır. Çiçek için en ideal alan; yarı gölgelik bir alanda olması ve doğrudan güneş ışığından ya da tamamen karanlık bir ortamdan uzak olmasıdır.

Çan Çiçeği Tohumu

Bu çiçek tohumunun ekim zamanı; ilkbahar ve yaz dönemleridir. Saksıda ve tüm kapalı alanlarda yetiştirildiğinde ise; her mevsim ekilebilir.

Çan Çiçeği Neden Kurur?
Çan Çiçeği Neden Kurur?

Çan Çiçeği Neden Kurur?

Bu çiçeğin kurumasında birkaç etken söz konusu olabilir. Öncelikle verilen su miktarının doğru olduğundan emin olmak gerekir. Bunu anlamanın en kolay yolu da; ara ara toprağın nemini kontrol etmektir.

Çan Çiçeği Nerede Durur?

Çan çiçeği; iç mekânda kullanıldığında durduğu yer önemli olmaktadır. Öncelikle yarı gölgelik bir alan çiçeğin bulunabileceği en uygun yerdir. Aynı zamanda ani hava değişimlerine açık olmayan bir mekân olması da; çiçeğin korunmasında önemli bir noktadır.

Can Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?
Can Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Can Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Bahçe ve dış mekanların süslenmesinde kullanılan ve bu yüzden yetiştirilen çan çiçeği, ismini çiçeklerinin çan gibi duruşundan almıştır. Çan çiçeğinin bilinen birçok çeşidi bulunmaktadır. Çan çiçeğinin en fazla yetiştirilen renkleri ise mor, mavi ve beyazdır. ‘Can çiçeği nasıl çoğaltılır?’ sorusunun cevabını yazımızda verdik.

Çan Çiçeği Çoğaltımı

Her çiçeğin çoğaltım aşaması farklı olmaktadır. Çan çiçeğinde de süreç farklı işlemektedir. İşte çoğaltım aşaması:

  • Çan bitkisinin çoğaltılmasında en ideal zaman nisan ayıdır.
  • Çan bitkisinin çoğaltılması yapılırken kökten ayırma yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntem hem daha kolay hem de birçok ortama uyarlanabilen bir yöntemdir.
  • Çoğaltılması esnasında köklerinden ayrılan çan en kısa zamanda ayrılan kökleriyle başka bir saksının içinde dikilmelidir.
  • Kökten ayrılan ikinci bitki en kısa sürede büyüyerek çiçek verecektir.
  • Son olarak ikinci bitkide de aynı işlemler uygulanmalıdır.  

Çan Çiçeği Sulaması 

Çan çiçeği dış mekanda oldukça sık kullanılmaktadır. Bitkiyi güneşin aşırı sıcağından korumak için sıcak havalarda toprağın nemi korunmalıdır. Sulama yapılırken özellikle sabah veya akşam serinliği tavsiye edilmektedir.

Bu yazımızı beğendiyseniz Bezelye Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx