Beslenme

Çocuk Diyet Listesi

Reklamlar

Son zamanlarda kilolu çocukların sayısı çoğalmıştır. Bu sebeple de çocuk diyet listesi konusu çok araştırılmaktadır. Kilolu olmak her yaşta zorken çocuklar için daha da zordur. Çünkü hem çeşitli şakalara maruz kalırlar hem de sağlıksız olmalarına sebep olur. Ebeveynlere ise çocuk diyetini çocuklarımızın uygulamasını sağlayarak sağlıklı ve dengeli bir şekilde kilo vermelerini sağlayabiliriz. Çocuklara sağlıklı öğünler hazırlamalı beslenme düzenlerini sağlamalıyız.

Sağlıklı bir beslenme ile çocuklarınız kolay bir şekilde kilo verecektir. 6 ile 11 yaş arasındaki çocuk diyeti listesi içerisinde protein, yağ ve karbonhidrat oranı dengeli şekilde uygulanmıştır. Bundan dolayı da sağlık açısından tehlike içeren herhangi bir durum olmamaktadır.

Çocuk Diyet Listesi
Çocuk Diyet Listesi

Obezite Nedir?

Erişkin erkeklerin kilolarının yüzde 15i, kadınların vücut ağırlığının yüzde 25i yağ dokusundan oluşmaktadır. Bu oran yükseldikçe de yağ arttıkça obezite durumu da artmaktadır. Obezite durumunun oluşmaması için gün içinde harcanan enerjinin alınan kaloriden daha fazla olması gerekmektedir. Bu durumun sonunda da obezite oluşacaktır.

Reklamlar

Dünya sağlık örgütü obeziteyi sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlamaktadır.

Okul Çağındaki Çocuk Nasıl Beslenmeli

Yapılan araştırmalara göre kahvaltı yapmayan çocuklar daha fazla abur cubur yemektedir. Bu nedenle kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve boş geçilmemelidir. Kahvaltı yapmaya küçük yaşlarda başlayan çocuklar doğru beslenme düzeni oluşturur ve daha sağlıklı olurlar. Küçük yaşlarda yapılan beslenme yanlışları ileride büyük sorunların oluşmasına sebep olabilmektedir.

Okul çağındaki çocuklar çok hareketlidir. Fakat şimdilerde bilgisayar ve tablet bağımlılığı yüzünden çocuklar hareketsiz bir hayat yaşamaktadır. Bu durumda obezeteyi tetiklemektedir. Bundan dolayı yapmamız gereken çocuklarımızın aldıkları kalorileri yakabilecekleri ortam hazırlamalıyız. Hatta onlarla birlikte açık havada aktiviteler yapmak da çok etkili olacaktır.

Çocuklarımızın öğünlerinde yeterince protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler bulunmalıdır. Bu şekilde çocukların sağlıklı gelişmesi sağlanır. Ve kilo sorunlarının oluşması en aza indirilir. Bunun yanında çocuklarınızın porsiyonları da yiyebilecekleri kadar olmalı, haftada bir gün istediklerini yemeleri için izin verirseniz daha motive olacaklardır.

Reklamlar

6-11 Yaş İçin Çocuk Diyeti

Bu diyette sabah uyanır uyanmaz 1 bardak ılık su içilerek güne başlanmalıdır.

Kahvaltı

1 ya da 2 dilim ekmek, 1 tane yumurta, 1 yemek kaşığı bal veya reçel (kahvaltıdan 15 dakika sonra) ve 1 bardak süt içilmelidir.

Öğlen

Öğlen yemeğinde 1-2 dilim ekmek, 2/3 porsiyon et yemeği, 1 porsiyon börek ve 1 porsiyon salata yenmelidir.

İkindi

Sağlıklı atıştırmalık mevsim meyvelerinden 2 porsiyon tüketilebilir.

Akşam

Akşam yemeklerinde yarım porsiyona yakın kuru baklagil yemeği, 1 porsiyon pilav ya da makarna, 1 kase yoğurt ve 1 porsiyon salata tüketilebilir.

Gece Uykudan Önce

1 bardak süt

Kilolu Çocuklar İçin Tavsiyeler
Kilolu Çocuklar İçin Tavsiyeler

Kilolu Çocuklar İçin Tavsiyeler

Kilolu çocuklar ve obezite sorunu olan çocuklar kendilerine hazırlanmış diyet listelerine uymalıdırlar. Eğer isterseniz bu konuda bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Diyetin yanında dikkat edilmesi gereken bir önemli noktada fiziksel aktivitelerin yapılması ve yeterli miktarda su tüketilmesidir.

Okulda pratik olduğu için tüketilen sandviçler, çok şekerli gıdalar, çikolata ve dondurma gibi besinler tüketilmemelidir. Evden sağlıklı besinler götürülmelidir.

Okula Götürülebilecek Sağlıklı Yiyecekler

Çocuğunuz evde yaptığınız kepekli ekmekten tost veya sandviç, meyveler, ayran veya süt götürürse sağlıksız atıştırmalıklara maruz kalmamış olur.

Eğer çocuğunuz çok fazla atıştırmalık istiyorsa sağlıksız olanlar yerine çiğ kuruyemiş, sebze, meyve gibi sağlıklı atıştırmalıkları tercih etmelisiniz. Diyet devam ettiği sürece çocuk çok fazla kısıtlanmamalı haftada bir gün istediğini yeme şansı vermelisiniz. Bu şekilde çocuğunuzun motivasyonunun yok olmamasını sağlayabilirsiniz. Zayıflamasında yardımcı olabilirsiniz.

9 Yaş Diyeti

9 Yaş İçin Örnek Diyet Listesi

Kahvaltı

İlk olarak kahvaltı ile başlayalım 1 tane haşlanmış veya az yağda pişirilmiş yumurta, 1 dilim beyaz peynir veya kaşar peynir, 1 çorba kaşığı bal, pekmez veya reçel, 1 dilim tahıllı ekmek tüketebilir. İçecek olarak da bitki çayı veya süt içilebilir.

Öğle Yemeği

Öğlen yemeğinde 1 kase az yağlı çorba, 3 çorba kasığı pilav veya makarna, 1 porsiyon et, tavuk veya balık ve yanında ayran veya salata tüketilebilir.

İkindi Kahvaltısı

İkindi de atıştırmalık olarak çocuğunuz evde yaptığınız kekten 1 dilim yiyebilir ve yanında 1 bardak süt içebilir.

Akşam Yemeği

Akşam ise 1 porsiyon sebze yemeği yanında 1 kase yoğurt ve 1 dilim tahıllı ekmek tüketebilir.

9 Yaş Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
9 Yaş Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

9 Yaş Diyetinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu diyette çocuğunuzun günlük fiziksel aktivitesine göre sayılarda değişiklik yapabilirsiniz. Ve çocuğunuz çok sıkılmamalı için çok kısıtlanmamalıdır.

9 ile 11 yaş arasındaki çocukların tükettikleri kalori fiziksel aktivitelere göre değişse de normalde günde tüketmeleri gereken 1400 kaloridir.

12-15 Yaş Arası Çocuk Diyeti Listesi

Çağımızda çok sık karşılaşılan obezite çocuklarımızın hayatını ve sağlığını çok olumsuz etkilemektedir. Bunun ana nedeni de fast food tüketiminin artmasıdır. Çocukların sağlıklı beslenmesi için aile bireylerine çok iş düşmektedir. Ailenin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da çocuklarda obezite görülebilmektedir. Aile bireylerinin de beslenme şekillerini değiştirmesi oldukça önemlidir.

12-15 Yaş İçin Sağlıklı Beslenme Listesi

Sabah

Kahvaltıda süt veya taze meyve suyu, 1 yumurta veya 1 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 5 tane zeytin, domates veya salatalıktan elde edilen söğüş ve 3 tatlı kaşığı kadar reçel, bal veya pekmez tüketilebilir. Ve 2 dilim tahıllı ekmek yenebilir.

Ara  Öğün

Ara öğünde 1 kutu süt veya ayran ya da taze meyve suyu, 1 dilim kek yiyebilir.

Öğle

Öğlen yemeğinde 3 tane köfte veya 100-150 gr tavuk tüketebilirsiniz. Ve 5-6 kaşık sebze yemeği ve yanında 5-6 kaşık pilav ya da makarna tüketilebilir. Yanında yarı kase yoğurt ve 1 dilim tahıllı ekmek ve salata tüketilebilir.

Ara Öğün

Ara öğünde istenilen bir meyve yenebilir.

Akşam

Akşam yemeğinde 1 kase çorba, 5-6 kaşık sebze yemeği, 1 Kase yoğurt, 2 dilim ekmek ve salata tüketilebilir.

12- 15 yaş için uygun olan diyet listesi bu şekildedir. Bu yaş aralığında olan çocuklarınız için güvenle bir listeden faydalanabilirsiniz. Ama isterseniz öncesinde doktorunuza başvurabilirsiniz. Doktorunuzdan alacağınız liste ile çocuğunuz daha sağlıklı olabilir.

Bu diyet listesi ile kalorisi az ve protein, karbonhidrat ve yağ oranları bakımından dengelidir. Alternatif çocuk diyet listesi şu şekildedir;

Çocuk Diyeti Listesi

Sabah

1 tane haşlanmış yumurta, kibrit kutusu büyüklüğünde peynir, 1 bardak ılık süt, 1 çorba kaşığı bal, 1 bardak portakal suyu ve 2 dilim kızartılmış ekmek tüketilebilir.

Öğle

Öğlen yemeğinde 2 tane köfte, 1 bardak ayran, 2 dilim tam buğday kızartılmış ekmek ve 1 tane mevsim meyvesi tüketilebilir.

Akşam

Akşam yemeğinde 1 tabak etli sebze yemeği, 1 tabak bulgur pilavı, mevsim salata, 2 dilim buğday ekmeği ve 1 bardak ayran veya yarım kase yoğurt tüketilebilir.

Yasaklar Listesi

Kola, gazoz, cips, çikolata, pasta ve patates kızartması

Ve şu unutulmamalıdır ki hareketsiz yaşam şekli herkese kilo aldırır. Buna çocuklarda dahildir. Bu sebeple çocuklarınıza aldıkları kalorileri yakabileceği ortamlar hazırlamalısınız.

Çocuk diyet listesi yazımızı beğendiyseniz bir diğer yazımız olan Saç nezlesi nedir konulu yazımızı da okumanızı öneririz. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx