Çiçekler

Hercai Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Menekşegiller familyasından gelen ve bir menekşe türü olan hercai çiçeği çok yıllık bir çiçektir.  Rengârenk çiçekleriyle evlere renk katan hercai çiçeği çiçek severler tarafından oldukça merak edilmektedir. Bu yazımızda da Hercai çiçeği nedir? Hercai çiçeğinin bakımı, Hercai çiçeğinin özellikleri ve Hercai çiçeğinin faydaları gibi birçok konu başlığını sizler için derledik.

Hercai Çiçeği Bakımı ve Özellikleri

Hercai Çiçeği Nedir?

Yabani bir bitki olan hercai çiçeği, ilk defa Avrupa’da üretilen bir bitkidir. Menekşegiller familyasından gelen ve bir menekşe türü olan bir çiçektir. Yapraklarının şekli aynı kalbe benzemektedir. Büyüklükleri eşit olamamakla birlikte iki ayrı renkli yaprağı ve bu yaprakların da beş tane kadife taç yaprağı bulunmaktadır. Yapraklarının bir tanesi aşağıya doğru diğerleri de yukarıya doğru bakmaktadır.

Hercai Çiçeği Bakımı
Hercai Çiçeği Bakımı

Hercai Çiçeği Bakımı

  • Çok fazla bakıma ihtiyacı olmasa da en az her çiçek gibi dikkat edilmesi gereken detaylar vardır hercai çiçeğinin. Doğrudan güneş altında bulunmaması gerekir fakat aydınlık yerleri sevdiği için yarı güneşli yerlerde konumlandırılması gelişimi için idealdir.
  • Yerleştiği bölgeye oldukça kolay uyum sağlamaktadır. Doğru toprak seçimi yapıldığında uzun süre varlığını sürdürmektedir. Humuslu toprak seçimi hercai çiçeği için uygundur. Saksıdayken demir eksikliği yaşamaması için toprağının az bir miktarda asidik olmasını sağlamanız çiçek için önemlidir.
  • Her çiçek gibi kendine özel sulama şekli ve miktarı isteyen bitkiler arasında hercai de bulunmaktadır. Sulama gerçekleştirirken toprağa yakın bir şekilde üstten olmayacak biçimde sulama yaparsanız çok daha sağlıklı olacaktır. Düzenli bir sulama sistemi bulunmamaktadır. Toprağın su çekme durumuna göre kurudukça sulama yapabilirsiniz.
  • Sıcak ve gölgeli ortamları seven hercai çiçeği çok fazla soğuk hava koşullarına gelememektedir. Eğer soğuk iklimlerde yaşıyorsanız bitkinin ısısını ayarlayabilmek için evinizde sıcak ortamlarda bulundurmaya özen gösteriniz.

İlginizi Çekebilir: Ağlayan Gelin Çiçeği

Reklamlar

Hercai Çiçeğinin Özellikleri

  • Dünyanın hemen hemen her yerinde yetişen bir bitki olan hercai çiçeğinin bazı öne çıkan özellikleri bulunmaktadır. Bu özellikler şunlardır;
  • Boyuna değil de yatay olarak çoğalan bir bitkidir.
  • Bakımızı zahmetsizdir. Oldukça kolay büyüyen ve uzun yıllık bir bitkidir.
  • Doğrudan güneş yerine aydınlık ve yarı gölgeli yerleri severler.
  • Kökleri çok uzun olmadığı için ekstra büyük derin saksılara gerek duymamaktadır. Bunun yerine yayvan saksılar tercih edilebilir.
Hercai Çiçeğinin Hikayesi
Hercai Çiçeğinin Hikayesi

Hercai Çiçeğinin Hikayesi

Hercai çiçeğinin üzücü bir hikayesi bulunmaktadır. Uzun seneler önce iki kır çiçeği birbirlerine âşık olmuşlar. Her ilkbahar zamanı diğer çiçekler gibi güneşe merhaba der ve çiçekler açarlarmış. Ancak bir ilkbahar dönemi bu çiçeklerden biri diğerine; “biz diğer çiçekler gibi bu bahar çiçek açmayalım, kış mevsiminin ortasında herkesin soğuktan kaçtığı günlerde çiçeklerimizi açalım ki, tüm doğa bize kalsın ve herkes bize hayran olsun” demiş. Ve iki çiçek de o bahar çiçek açmamaya karar vermişler. Fakat biri bu verdiği kararın arkasında durmayarak yazın çiçek açmıştır. Çiçeklerden diğeri ise kış mevsimini beklemektedir. O günden sonra karda çiçeklerini açan ve sevgilisini bekleyen çiçeğe” Kardelen” yarı yolda bırakan çiçeğe ise “Hercai” denilmektedir.

Hercai Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Her çiçeğin çoğaltma biçimi gibi hercai çiçeği tohumdan çoğaltım yapılmaktadır. Tabi gelişmesi ve çiçek göstermesi biraz uzun sürebilir. Süreyi kısaltmak için fide olarak tercih edebilirsiniz. Olgunluk zamanında olan hercai çiçeğinin bir dalını kopararak toprağa ekimini gerçekleştirin. Sulama ve humuslu toprak kullanımı dalın toprağa tutunması için önemli etkenlerdir.

Hercai Çiçeğinin Faydaları
Hercai Çiçeğinin Faydaları

Hercai Çiçeğinin Faydaları

Güzelliğiyle kendisine büyüleyen hercai çiçeği faydaları ile bizleri kendisine hayran bırakmaktadır. Hercai çiçeği ve yaprakları kaynatılıp 10 dakika demlenmeye bırakılarak içildiği takdirde idrar söktürücü ve ödem attırıcı özelliğine sahiptir. Bu demlenen çay iyice soğuduktan sonra geceleri yüzünüzü yıkadığınızda sivilce ve akne gibi sorunlarınızın giderek azaldığını ve kuruduğunu gözlemleyeceksiniz. Balgam söktürücü özelliğine de sahip olduğu için bronşit gibi solunum yolu hastalıklarında kullanılmaktadır.

Hercai Çiçeği Çeşitleri

Hercai çiçeği, aslında bir menekşe türüdür. Yani hercai çiçeği çeşitleri değil menekşe çeşitleri vardır demek daha doğrudur. Hercai menekşelerde ise bir alt sınıf olarak boynuzlu hercai menekşe ya da boynuzlu menekşe olarak isimlendirilen minik çiçekli hercai menekşe vardır. Bu hercai menekşe, Pyrenees veya Kuzey İspanya’daki Cordillera Cantábrica’ya has olan ve 1.000 metre ile 2.300 metre arasında değişebilen yükseklikte görülen çiçekli bir bitki çeşididir. Minik çiçekli hercai menekşe, yaklaşık 50 cm yüksekliğe ulaşabilen ve ayrıca bulunduğu alana yayılan ılıman havayı seven yeşil bir bitki olarak bilinir.

Reklamlar

Hercai menekşe bakımı, oldukça kolaydır. Çünkü hercai menekşe, herhangi bir özene ihtiyaç duymaz. Aydınlığı sevdiği bilinen hercai menekşe, evin cam önlerine ya da balkona yerleştirilebilir. Ancak çiçeğin direkt güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekir. Yani başka bir ifadeyle hercai menekşe sıcak ama gölge ortamı sever.

Hercai menekşe, soğuğa dayanıklı olarak bilinir ancak belli bir sıcaklık altında da yaşayamaz. Bu sebeple soğuk ya da don olacağı zaman mutlaka sıcak bir ortama alınması gerekir.

Humuslu bir toprağı olması gereken hercai menekşesinin sulaması özenle yapılmalıdır. Çünkü çok fazla ya da çok az sulanması gelişimini engeller ve bitkinin çiçeklerinin dökülmesine sebep olabilir ya da çiçek ölebilir. Bu sebeple hercai menekşe, saksı tabanına konulan su ile sulanmalıdır. Bitkiye direkt su dökülmemelidir.

Bu yazımızda sizlere çiçek severler tarafından oldukça merak edilen ve evlerimizi muhteşem görüntüsüyle süsleyen hercai çiçeğinin detaylarını ele aldık. Hercai çiçeği nedir? Hercai çiçeğinin bakımı, Hercai çiçeğinin özellikleri ve hercai çiçeğinin hikayesi gibi konu başlıklarını yazımızda yer verdik. Varsa sorularınızı ve yorumlarınızı bekler, okuduğunuz için teşekkür ederiz.

İlginizi çekebilir: Telgraf Çiçeğinin Anlamı ve Özellikleri

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Elif Akkaş
Elif Akkaş

Merhaba ben Elif. 23 yaşındayım. Halkla ilişkiler ve Tanıtım bölümü öğrencisiyim. Sizler için araştırdığım konuları özgün ve sade bir dille anlatarak daha kaliteli içerikler okumanıza yardımcı oluyorum. Yazılarımın yolunuza ışık saçması dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx