Girişimci Kadınlar

Mücadeleleri ile İlham Veren 6 Kadın

İlham Veren Kadınlar

Reklamlar

Bazen zorluklar bazen de hayat şartları, bizi hedeflerimize ulaşmaktan alıkoyarak istemediğimiz bir yaşama mecbur kılar. Türkiye ekseninde düşünüldüğünde ise geleneklerden ve yanlış inanışlardan kaynaklanan birçok durum, yolunuza adeta duvar örer. Tüm bu zorluklara rağmen hayatıyla ve verdikleri mücadeleyle ilham veren kadınların sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Karşılaştığınız güçlüklerin bazı insanların yaşadıklarının yanından bile geçemeyecek kadar az olduğunu, belki bu yazıyı okuduğunuzda daha iyi anlayabilirsiniz.

Hayat hikâyelerine TV ya da internet aracılığıyla denk geldiğim ve kendi hayatıma yön verirken de esinlendiğim bu kadınların ortak özelliği, hiçbir zaman pes etmemeleridir. Yazımın devamını okuduğunuzda siz de hayata farklı bir açıdan bakabilir ve ihtiyacınız olan cesareti içinizde hissedebilirsiniz.

Merve Akpınar
Merve Akpınar

Merve Akpınar

Sosyal medyayı sık kullananlar, Merve’nin göz yaşartan videosuna muhakkak denk gelmiştir. 13 yaşındaki Şanlıurfalı küçük kızın, hentbol oynamak istediğini fakat cinsiyeti nedeniyle ayrımcılığa maruz kaldığını ağlayarak anlattığı videoyla, birçok kişiyi derinden etkilediğine eminim. O, daha 13 yaşında olmasına rağmen köyündeki kızlara da umut olmak istiyor. Küçücük yüreğiyle pes etmeden zorluklara direnen Merve’ye, videonun yayımlanmasının ardından farklı kanallardan birçok destek sağlanmıştır. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Şanlıurfa’da bir spor kulübü kuracağını açıklayarak genç sporcuya gereken desteği vermiştir. Bunun yanı sıra küçük kıza bir vakıf tarafından eğitim ve spor bursu da sağlanmıştır.

Reklamlar
Ümmiye Koçak
Ümmiye Koçak

Ümmiye Koçak

Bu topraklarda yaşayan kadınların neler başarabileceğini gösteren bir kadın olan Ümmiye Koçak, Mersin’in bir köyü olan Arslanköy’de yaşamını sürdürürken hem kendi hayatını hem de köyündeki kadınların hayatını değiştirecek adımlar atar. O’nu sadece Türk kadınına değil dünyaya ilham veren kadınlar arasında da değerlendirebilirsiniz çünkü kendisi farklı ülkelerden birçok ödül de almıştır. Koçak, 2001 yılında köyünde bir tiyatro topluluğu kurar. Bu tiyatronun en önemli özelliği ise sadece kadınlardan oluşmasıdır. Topluluk, farklı yazarlara ait oyunların yanı sıra Ümmiye Koçak’ın yazdığı oyunları da sergiler. Ve bir köyde kurulan bu küçük tiyatro, Türkiye’nin farklı şehirlerinde on binlerce kez sahneye çıkar.

Ümmiye Koçak girişimcilik hikâyesinde değinmem gereken daha pek çok detay var. 2014’de TRT’de yayımlanan Ana Ocağı programında eğitmenlik de yapan Koçak, Yün Bebek isminde bir filmin hem senaristi hem de yönetmenidir. Bu film, Türkiye’nin kanayan yarası olan kadına şiddeti anlatır. Film, New York Avrasya Film Festivali’nde ödüle layık görülmüştür. Ümmiye Koçak, dünyaca ünlü futbol yıldızı Ronaldo’nun oynadığı reklam filmini de yönetmiştir.

Saadet Özkan
Saadet Özkan

Saadet Özkan

Bir öğretmen olan Saadet Özkan, çocuk istismarıyla mücadelede akla gelen ilk isimdir. Kurduğu UCİM(Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği) ile faaliyetlerini tüm Türkiye’de sürdüren başarılı öğretmen, bu yola tek başına çıkmıştır.  İzmir’in Menderes ilçesinde görev yaptığı okulda; herkesin bildiği halde sustuğu, korkularından istismara göz yuman birçok öğretmenin tayin istediği bir ortamda tek başına 6 kız çocuğu için mücadele etmiştir. Okul müdürünün tacizini ispatlayan Saadet Özkan’ın bu başarısı, ABD’de de yankı bulmuş ve kendisine ABD Dışişleri Bakanlığınca Uluslararası Cesur Kadınlar Ödülü verilmiştir.

Halide Edip Adıvar
Halide Edip Adıvar

Halide Edip Adıvar

Türkiye’de ilham veren kadınlardan bahsederken Halide Edip Adıvar’ı unutmamak gerekir. Yazarlığının yanı sıra Kurtuluş savaşı sırasında verilen mücadeleye olan desteği ve kadın haklarını cesurca savunması; Adıvar’ın tarihe damga vuran bir isim olmasını sağlar. Yazar, Osmanlı Dönemi’nde yayımlanan yazılarında cesurca kadın haklarını savunmuş, gelen tepkilere rağmen geri adım atmamıştır. Hatta bu konuda aldığı ölüm tehditleri bile O’nu yıldırmayı başaramamıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında halkı milli mücadeleye destek vermeye çağıran Adıvar, meydanlarda yaptığı konuşmalarla bu amacına ulaşmayı başarmıştır. Savaş sırasında onbaşı unvanı da alan yazar, Atatürk’ün en büyük destekçilerinden biri olmuştur. Yazarın eserlerinden bazıları şunlardır:

Reklamlar
  • Sinekli Bakkal
  • Ateşten Gömlek
  • Türk’ün Ateşle İmtihanı
  • Vurun Kahpeye
  • Handan
  • Yeni Turan
  • Kalp Ağrısı
  • Zeyno’nu Oğlu
  • Tatarcık
J.K. Rowling
J.K. Rowling

J.K. Rowling

Dünyada ciddi satış rakamlarına ulaşmış Harry Potter serisinin yazarı olan J.K. Rowling de ilham veren kadınlardan biridir. Rowling’in yazarlık serüveni, çok küçük yaşlarda başlar. Kız kardeşine okumak için yazdığı hikâyelerde hep kendi yaşamında gördüğü şeylerden esinlenir. Bu durum, Harry Potter serisinde de devam eder. Anne ve babasının tanıştığı tren ve hatta kendisi bile Hermione karakteri olarak bu eşsiz maceraya dâhil olur. Böylesine yankı uyandıran bir kitabın yazım aşamasında Rowling, annesini kaybeder. Bunun yanı sıra bir bebeği olduğu için istediği her an yazması da mümkün değildir. Bebeği yürüyüş sırasında uyuduğu için yazar, genellikle evinin konforlu ortamından çıkıp kafelerde çalışmak zorunda kalmıştır.

Yazar, seriyi tamamladığında toplam 12 yayınevinden ret cevabı almıştır. Pes etmeyen Rowling, sonunda düşük bir ücretle de olsa bir yayınevi ile anlaşma sağlamıştır. Harry Potter sayesinde dünyanın en çok kazanan yazarı olmayı başaran J.K. Rowling, gelirinin ciddi bir kısmını hayır kurumlarına bağışlamıştır.

Malala Yusufzay
Malala Yusufzay

Malala Yusufzay

Dünyaya ilham veren kadınlar arasında gösterilen Malala, 1997 yılında Pakistan’da dünyaya gelir. O bölgede hem kadınlar hem de erkekler için hayatı kabusa çeviren Taliban rejiminin yaptıklarını tüm dünyaya duyurmak isteyen Malala, henüz 11 yaşındayken BBC Urduca Servisi blog yazmaya başlar. Her ne kadar yazılar isimsiz olsa da küçük kızın izini bulmayı başaran Taliban, 2012 yılında düzenlediği suikastle O’nu başından vurur. Hayatta kalmayı başaran Malala, İngiltere’de tedavi olurken Pakistan halkı da sokaklara dökülerek eğitim reformu talebinde bulunur. İyileştikten sonra çalışmalarına daha da hız veren Malala, 2014 yılında Nobel Barış Ödülü’nü alır. Aldığı para ödülünü kız çocuklarının eğitimi için bağışlar. Aynı zamanda Time Dergisi tarafından da dünyanın en etkili 100 kişisi arasında gösterilir.

İlginizi Çekebilir: Evde Yemek Yapıp Satmak

Dr. Tuğba Güner

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri alanında doktorasını 2018 yılında tamamlayan Tuğba Güner, profesyonel içerik yazarı olarak meslek hayatını sürdürmektedir.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx