Hayvanlar Alemi

Kediler Neden Tüy Döker? Kedi Tüylerinin Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Reklamlar

Kediler neden tüy döker? Sphynx gibi tüysüz bir ırkınız yoksa, tüm kediler doğal olarak bir miktar tüy döker. Peki, kedi tüylerinin dökülmesi nasıl önlenir? Bu sorunun cevabına geçmeden önce, bir kediyle yaşadığınızda, kedi tüyüyle uğraşmaya alışırsınız. Kıyafetlerimizdeki tüyleri çıkarmak için ruloyu kaç kez kullanmak zorunda kaldınız, onları kanepenizde veya hatta tabağınızda kaç kez gördünüz?

Bu tüy dökülmesi, doğal bir process olan tüy dökümü döneminde artar, aslında bizi alarma geçirmesi gereken semptomlar, kısmı tüy dökülmesi, parazit oluşumu ile veya kedinin kendini aşırı derecede kaşımasıdır. Bu yazımızda size kedilerde aşırı tüy dökülmesini önlemek için ipuçları vereceğiz.

Kedi Tüylerinin Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kediler Neden Tüy Döker?

Kedilerde büyük miktarda tüy dökülmesi genellikle dönemsel tüy dökme ile ilişkilidir. Bu süreç doğal ve kaçınılmazdır, iklim ve sıcaklıktaki değişikliklerle tetiklenir ve bu nedenle ilkbahar ve sonbaharın gelişiyle kedilerde tüy dökme doğal bir süreç olur.

Reklamlar

Bununla birlikte, bir kedide aşırı tüy dökülmesi yaşanıyor ve bununla birlikte, tüysüz yamalar, kaşıntı, kilo kaybı, ilgisizlik, kusma, ishal veya yorgunluk gibi diğer belirtiler varsa, nedeni belirlemek bir veterinere danışılmalıdır. Bu tür tüy dökülmesinin ana nedenleri şunlar olabilir:

  • Uyuz, dermatit, mantar veya alerji gibi cilt hastalıkları.
  • Beslenme eksiklikleri.
  • Pire veya kene gibi parazitler.
  • Stres veya kaygı.

Aşağıda, kedinizin normal koşullar altında çok fazla tüy dökmesini önlemek için en iyi püf noktalarını ve belirtilen nedenlerin bazılarının nasıl tedavi edileceğine dair ipuçlarını listeleyeceğiz. Hastalık durumunda, bir uzmanı ziyaret etmenin zorunlu olduğunu unutmayın.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Vitamin Eksikliği ve Belirtileri

Kedilerde tüy dökülmesi nasıl önlenir
Kedilerde tüy dökülmesi nasıl önlenir

Kedilerde tüy dökülmesi nasıl önlenir

Kediniz tüy döküyorsa beslenmesini gözden geçirin

Kedinin çok tüy dökmesini önlemenin ilk yolu, beslenmesine dikkat etmektir. Onu kuru mama, ıslak mama veya ev yapımı mama ile besleyelim, mamaların yüksek kalitede olması ve ona ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağladığınızdan emin olmanız çok önemlidir.

Reklamlar

Tüyleri dökülen veya tüyleri canlı olamayan kediler, beslenme eksikliklerini gösterebilir ve her durumda veteriner ile iletişime geçmeniz gerekir. Beslenmeyi değiştirmemiz ve ayrıca, tüyleri güçlendirmeye ve aşırı tüy dökülmesini önlemeye yardımcı olduğu için veterinerimiz tarafından da reçete edilen omega 3 ve omega 6 takviyeleri eklememiz gerekebilir. Kedi yılda birkaç kez tüy dökse bile tüylerini sağlıklı, yumuşak ve parlak tutmamız önemlidir.

Ayrıca çok kaliteli mama kullansanız bile, kediniz bazen yine tüy dökebilir. Mamayı farklı bir kalitedeki mama ile değiştirmek sorunu çözebilir. Genel olarak içeriği iyi olmayan mamalar hem kedinin beslenmesini zayıflatır hemde tüy dökülmesine zemin hazırlar.

Tüy dökülmesini önlemek için kediyi düzenli olarak fırçalayın

Kedinizin tüyleri kısa olsa bile, düzenli fırçalama ölü tüylerin alınmasına ve evin her yerine dökülmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Ancak kullandığımız fırçanın tüy tipine uygun olması önemlidir. Fırçanın tüylerin dibine kadar ulaştığından emin olmalıyız, bu yüzden fırçanın kıllarının uzunluğunun, tüylerin uzunluğuna uygun olduğunu kontrol etmelisiniz.

Fırçalama sıklığı tüy miktarına bağlı olacaktır. Elbette uzun tüylü kedilerin kısa tüylü kedilerden daha sık taranması gerekir.

Kedilerde tüy dökülmesini önlemek için parazit kontrolü gerekir

İç mekanlarda yaşayan kediler, örneğin pire gibi parazitler tarafından da saldırıya uğrayabilir. Bu böcekler kedinin kanıyla beslenir. Pirelerin sebep oldukları rahatsızlık, özellikle pire tükürüğüne alerjisi olan kedilerde, ısrarla kendilerini yalayıp kaşımalarına neden olur.

Bu aşırı kaşınma, tüy dökülmesine neden olur, bu nedenle tüy dökülmesini önlemenin başka bir yolu da kedinizdeki parazitleri sürekli kontrol edip, zaman zaman temizlemektir. Bunun için veteriner hekimin size tavsiye ettiği pire ilaçlarını düzenli olarak kullanıp, bu gibi parazitleri yok etmelisiniz.

Kedilerde stresten kaçının

Stresten muzdarip bir kedi, bunu sadece davranış değişiklikleriyle değil, aşırı tüy dökmesi ile de gösterebilir. Böyle bir durumdan şüphelenirsek, kedinizin tüy dökmesini önlemenin en iyi yolu, yaşadığı ortama, oyuncaklar, tırmalama tahtası, saklanacak veya tırmanacak yerler vb. ekleyerek ortamı zenginleştirmektir.

Bazı kediler karakterleri gereği yalnız kalmayı sevmezler. Yanlarında sürekli sahiplerini görmek ve onlar tarafından sevilmek isterler. Eğer kediniz sürekli yalnız kalıyorsa, Onunla daha fazla zaman geçirin.Çünkü kediniz strese girer ve ilk belirti aşırı tüy dökmek olur.

Bu önlemler işe yaramazsa, kedimizin mümkün olan en kısa sürede iyileşmesi için veterinere veya bir kedi davranış uzmanına başvurmalıyız. Hassas hayvanlar oldukları için bu duygusal dengesizliğe neden olan sebebi tam olarak tespit etmek gerekir.

Kediler Neden Tüy Döker?
Kediler Neden Tüy Döker?

Kedi tüyü nasıl temizlenir

Kedinin çok tüy dökmesini önlemenin püf noktalarını gördükten sonra, kedi tüylerini giysilerden, koltuktan ve yerden kolayca çıkarmak için size bazı ipucu listesi sunuyoruz:

  • Kedinin yattığı yere bir çarşaf, battaniye veya havlu koyun. Örtüyü çırpmak veya yıkamak, tüm yatağı veya kanepeyi temizlemekten daha kolay olacaktır.
  • Kedi besliyorsanız, tüylerin daha az yapıştığı kaygan malzemelere öncelik verin.
  • Giysilerdeki veya kanepelerdeki tüyleri çıkarmak için yapışkan rulolar kullanın.
  • Silmektense, süpürmek daha iyidir çünkü elektrikli süpürge tüylere ek olarak pire yumurtalarını da temizler.
  • Piyasada en ücra köşelere ulaşarak kolayca hayvan kıllarını toplayabilen süpürgeler bulunmaktadır.

Video içeriklerden hoşlanır mısınız? O zaman sizin için faydalı bilgiler paylaştığımız Begonya Kadın youtube kanalımız tam size göre. Abone olarak bize destek olabilirsiniz. Kediler Neden Tüy Döker yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx