Dini Sorular

Ramazan Ayının Önemi, Nelere Dikkat Edilmeli?

Reklamlar

İslam âlemi için çok önemli olan Ramazan ayını girdik. Peki Ramazan ayının önemi nedir, nelere dikkat edilmelidir, gelin bu konuyu birlikte ele alalım.

Ramazan Ayı En Doğru Nasıl Yaşanır?

Ramazan ayının dinimizde çok önemli bir yeri vardır. Ramazan ayının sosyal yaşantıyı düzenleyen soyut kuralları vardır. Bu kurallar çok uzun zamandır devam etmektedir. Artık bir çeşit davranış kuralı haline gelmiştir. Birlik ve beraberliğin temsili olan bu mübarek ramazan ayında dikkat edilecek bazı durumlar vardır.

Ramazan ayının dinimizdeki önemine detaylı bir şekilde değindik. Eğer sizde merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam ediniz. Her sene olduğu gibi bu sene ramazan ayı bizlere neler kazandıracak, neleri hatırlatacak hepsini öğrenelim.

Reklamlar
Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti
Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti

Ramazan Ayının Önemi ve Fazileti

Ramazan ayı bir yıl içindeki en farklı en kıymetli aydır. İslam toplumlarında heyecanla ve özenle geçirilen bir aydır. Peki Ramazan ayı neden bu kadar önemlidir? Müslümanlar bu meraklarını gidermek için ilk olarak Kuran-ı Kerim’e başvururlar. Kuran-ı Kerim’de yer alan hadis ve ayetlerde Ramazan ayının önemi çok güzel vurgulanmıştır.

Ramazan ayının önemi nedir sorusunun cevabı için İslam âlimlerinin sözleri de önemli yer tutar. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da Ramazan ayının önemi vurgulanmaktadır. Ramazan ayının bu denli önemli olmasının nedeni sabretmeyi, Allah’a koşulsuz şartsız şükretmeyi öğretmesinden, aç ve susuz insanların halinden anlamayı öğretmesinden gelir. Ayrıca oruç tutan insanlar nimetini paylaşmayı ve azla yetinmeyi öğrenir. Ramazan ayındaki duaların merkezinde hep şükretmek vardır.

Sizler için yazımızda Ramazan ayının önemini maddeler halinde açıklayıcı olarak ele aldık. Kısa ve üstün körü anlatılacak bir konu değildir. Kolay okumanız için liste halinde ele aldık. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından verilen bilgilere göre; ramazan ayının önemi şu şekilde ifade edilebilir:

Duhân suresinde yer alan ifadelere göre Kur’an ramazan ayında indirilmeye başlanmıştır: “Hâ Mîm. Apaçık olan kitaba yemin ederim ki, Biz onu (Kur’an’ı) mübarek bir gecede indirdik. Şüphesiz Biz, insanları uyarıcıyız.” (Duhân, 1-3)

Reklamlar
  • Ramazan ayının en önemli özelliği Ramazan kelimesinin anlamında saklıdır. İlk olarak Ramazan kelimesinin anlamını ele alalım. Ramazan, Allah’ın isimlerinden biridir. Allah’ın rahmeti ve bereketi bu aya yansımıştır.
  • Ramazan kelimesinin anlamı temizlenmek ve yanmaktır. Oruç tutan kişiler kötü düşüncelerden uzak durur bedeni ve ruhu kötülüklerden günahlardan arınır. Kalbi, içi Allah aşkıyla dolar. Herkese karşı daha sevgi dolu olur. Ayrıca Ramazan kelimesi aynı zamanda arınma anlamına da gelir.
  • Ramazan ayının önemli olan bir diğer özelliği de bağışlayıcı bir ay olmasıdır. Dinimizin 5 temel şartlarından biri olan oruç tutmak Ramazan ayı içinde gerçekleşir. Oruç tutan kişi, daha sabırlı olur, aç ve susuz kişilerin halinden anlar. Ve oruç tuttuğu için Allah tarafından bağışlanır ve günahlarından arınır.
  • Ramazan ayı birleştirici ve barıştırıcı bir aydır. Küs olanlar barışır, kimse birbirine dargın kalmaz. İnsanlar kötü söz söylemekten kaçınır yemekler paylaşılarak aynı sofrada buluşulur. Böylece birlik ve beraberlik duygusu pekişir.
  • Ve Ramazan ayı senede sadece bir ay olduğu için her anı çok değerlidir. Her anı ayrı bir heyecan yaşatır. Özellikle ramazan gecelerindeki teravih namazları ve hep birlikte edilen dualar bu duyguları tam hissettirir.
Ramazan Ayında Nelerden Uzak Durmalı
Ramazan Ayında Nelerden Uzak Durmalı

Ramazan Ayında Nelerden Uzak Durmalı, Nelere Yönelmeli?

Ramazan ayının 2022 yılında başlangıcı 2 Nisan Cumartesi günüdür. 2 Nisan tarihinin gecesinde ilk sahur yapılacak oruç için niyet edilecektir. Ve ayrıca Ramazan başlamadan bir gün önce camilerde teravih namazına da başlanır. Ramazan ayı boyunca her gün cemaat ile kılınır. Peki ramazan ayında nelere dikkat edilmeli? Birçok kişinin oruç tuttuğu bu dönemde dikkat edilmesi gereken davranışlar nelerdir? Bu soruların cevaplarına birlikte göz atalım. Bu mübarek ayın bizlere verdiği manevi görevleri yerine getirmek için dualarımızı dilimizden eksik etmeyelim.

Ramazan ayı oruç ayı olarak bilinir. Bu ay oruç tutulur. Ve oruç tutan kişi aç olanın halinden anlar, birbirlerine karşı anlayışlı ve hoşgörülü olur. Bir takım nedenlerden dolayı oruç tutamayan kişiler oruç tutan kişilere karşı anlayışlı ve saygılı olur.

Oruç sağlıklı bir şekilde tutmak çok önemlidir. Eğer vücudunuza zarar veren kronik hastalığınız varsa oruç tutma yükümlülüğünüz yoktur. Ayrıca hamile ve emziren annelerin de bebeklerinin sağlığı için oruç tutma zorunluluğu yoktur.

Bu mübarek ayda diğer aylarda olduğu gibi yoksulları doyurmak ve ihtiyaçlarını karşılamak çok önemlidir. İmkanı olan kişiler zor durumda olan kişilere destek olmalıdır.

Sahur ve iftar vakitlerinde kısa da olsa orucun faydalarını düşünmek ve ramazan dualarını okumak güzel bir davranıştır.

Ramazan ayının en önemli güzelliklerinden birisi de teravih namazıdır. Teravih namazı Hz. Muhammed’in (S.A.V) sünnetlerinden biridir. Ramazan ayının daha da bereketlenmesi için bu namazlar tıpkı oruç gibi önemlidir.

Maddi durumu yerinde olan kişiler eğer imkanları varsa Umre’ye gidebilirler. Ramazan umresi yapmak da güzel bir davranıştır.

Ve bu mübarek ayın en önemli kısımlarından birisi de da insani hataların farkına varmak, yaraları sarmak ve tövbe etmekte saklıdır.

Ramazan süresince bazı davranışlardan uzak durmanız gereken davranışlar; kalp kırmak, kötü söz söylemek ve sinirli olmaktır. Öfke ile başlanan her işin sonucunda kalp kırılır. Ve oruçluyken karşıdakinin kalbini kırmak orucun faziletini bozan soyut nedenlerdendir.

Ramazan ayını iyi değerlendirip bol bol dua edin ve iyi niyetli olun. Bu mübarek ayda dualar kabul olur.

Ayrıca ramazan ayında açın halinden anlamak için oruç tutulduğu için yemeklerin yani sahip olduğumuz nimetlerin ne kadar değerli olduğunu düşünüp israf ve gösterişten uzak sofralar hazırlayınız. Komşusu açken tok yatan bir nesil olmamak için israfa yer vermemeniz oldukça önemlidir.

Eğer imkanınız varsa ve çevreniz buna müsaitse kalabalık iftar sofralarında buluşunuz. Elinizden geldiğince iftar sofranıza misafir çağırınız. Aynı sofrada ve duada buluşmak bu ayın bereketini arttıracaktır.

Ramazan Ayı ile İlgili Hadis ve Ayetler

Ramazan ayının önemi ile ilgili ayetler ve hadisler bu mübarek zamanın değerini en iyi şekilde anlatan aracılardır. 2 Nisan 2022 ile başlayan ramazan ayı takvimi, bol dualı ve huzurlu geçsin diye hadis ve ayetlerle pekiştirilebilir. Mübarek Ramazan ayı ile ilgili şu hadisler ve ayetler bilinmektedir:

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi,size de farz kılındı. (Bakara Suresi 183)

“Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara Suresi 184)

“Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, âyetlerini insanlara böylece açıklar.” (Bakara Suresi 187)

“Bunlar, tövbe edenler, ibâdet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Mü’minleri müjdele”. (Tevbe Suresi 112)

Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir; diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. (Buhari, Savm, 2)

“Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, “Ben oruçluyum.” deyin. (Buhari, Savm, 9)

“Şurası muhakkak ki, Oruçlunun iftarını açtığı zaman reddedilmeyen makbul bir duası vardır” (Beyhaki)

Kim Allah rızası için bir gün oruç tutarsa, Allah onu yetmiş sene Cehennem ateşinden uzaklaştırır. (Camiüs Sağir)

İlginizi çekebilir: Muharrem Orucu Nedir? Ne Zaman Tutulur?

Video içerikler ürettiğimiz Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx