Genel

Sahurda Ne Yenir? Sahurda Susatmayacak Yiyecekler Listesi

Reklamlar

Ramazan ayına yaklaştığımız şu günlerde merak edilen şeylerden birisi de sahurda ne yenir susatmayacak yiyecekler listesine göz atalım. Ramazanda iftarda ve sahurda beslenirken nelere dikkat etmeliyiz?

Sahurda Ne Yenir? Sahurda Susamamak İçin Ne Yemeli?

Ramazan son zamanlarda yaz aylarına geldiği için sıcak günlere denk gelmektedir. Ve yaz günlerinde akşam ezanı geç okunduğu için uzun süre oruç tutulur. Bu nedenle sahurda susatmayan yiyecekleri tercih edersek hem bedenimiz sağlıklı olur hem de böbreklerimiz. Bunun için sahurda susatmayan yiyecekleri yemeye dikkat edelim. Yazımızı okuduktan sonra sahurda susatmayan yiyecekler hakkında bilgi sahibi olacaksınız.

Sahurda Susatmayan Yiyecekler

  • Su oranı yüksek meyveler
  • Çiğ sebzeler
  • Süt ürünleri
  • Kuru yemişler

Sahurda ne susatmaz diyenlere sahur sofrasında yer alacak bazı öneriler:

  • Cacık
  • Meyve salatası
  • Mevsim salatası
  • Kefir
  • Ayran
  • Söğüş sebze
  • Karpuz
  • Kavun
  • Kuru yemiş
  • Ev yapımı hoşaf
Sahurda Susatmayan Yiyecekler Listesi
Sahurda Susatmayan Yiyecekler Listesi

Sahurda Susatmayan Yiyecekler Listesi

Sahurda tüketebileceğiniz susatmayan yiyecekler ve içecekler ile ramazanı daha rahat geçirebilirsiniz. Bu yiyecekleri yerlerseniz kendinizi gün içinde iyi hissedersiniz. Orucunuzu daha rahat tutarsınız. Sahurda yediğiniz besinler günü rahat ya da zor geçirmenizi sağlar. Sahurda susatmayan ve tok tutan yiyecekleri sıvı oranı yüksek besinleri sizler için ele aldık. İşte, sahurda ne susatmayan lif içeren besinler;

Reklamlar

İlginizi Çekebilir: Greyfurt Nasıl Tüketilmeli?

1) Su Oranı Yüksek Meyveler

Su oranı yüksek meyveleri tüketin ya da kendi hazırladığınız hoşaf veya komposto gibi yiyecekleri sahur menünüze ekleyiniz. Su oranı yüksek meyvelere göz atacak olursak karpuz, şeftali, üzüm gibi meyvelerdir.

Sahurda susamamak için meyve salatası yiyebilirsiniz. Meyve salatasının içine süt ürünleri de eklerseniz oruç tuttuğunuz süre boyunca susuzluk hissetmezsiniz.

Sahurda lifli gıdalar tüketilirse hem sindirim sisteminiz daha rahat çalışır, hem de uzun süre tok hissedersiniz. Lif oranı yüksek meyvelere örnek verecek olursak; kayısı, kiraz, elma ve muz sayılabilir.

Reklamlar

2) Çiğ Sebzeler

Sahurda susamamak için çiğ sebzeleri yiyebilirsiniz. Ramazan boyunca çiğ sebzeler elinizin altında olsun. Çiğ sebzelerin yüksek su oranları sayesinde daha az susarsınız. Özellikle salatalık, havuç, marul gibi sebzeleri sahur sofranızda bulundurmalısınız. Bunların yanında çiğ sebze yediğiniz zaman vücudunuzun su ihtiyacını dengelemenize yardımcı olacaktır. Özellikle salatalık, söğüş sebzelerle sahurunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Sahur sofranızda yeşilliklerden oluşan bir salata eklerseniz hem gün boyu mideniz rahatsız olmaz hem de kilo almazsınız. Sahurda kilo aldırmayan besinlerden en güzeli çiğ sebzeler bu konuda en doğru seçeneklerdendir.

3) Süt Ürünleri

Sahurda susamamak için yiyip içmeniz gerekenler arasında süt ve süt ürünleri vardır. Yağ oranı düşük olan yoğurt, kefir, süt gibi yüksek kalsiyumlu yiyecekler de vücudun su ihtiyacını karşılamamızı sağlar.

Sahurda mutlaka yoğurt, kefir, süt gibi yüksek kalsiyumlu besinlerden birini mutlaka tüketmeye dikkat ediniz. Vücudumuz sindirimde suyu kullanacaktır. Çünkü 100 gram protein içeren bir gıdanın sindirimi için bile yarım litre su kullanılmaktadır.

Yani sahurda yediğiniz her lokma için vücudunuzdan su eksilir. Bu nedenle önemli olan dengeli ve ihtiyacınız kadar yemektir. İhtiyacınızdan fazla tüketirseniz aşırı tuzlu, kalorili yiyecek tüketiminde vücutta ilerleyen saatlerde su ihtiyacı artacaktır.

Porsiyonlarınızı ayarlarken protein-karbonhidrat-yağ dengesini ayarlayamaya dikkat ediniz. Sahurda susatmayacak yiyecekler tüketirseniz, süt ve süt ürünlerini, meyve, sebzeleri bir arada tüketirseniz dengeli beslenmiş olursunuz. Böylece gün içinde daha az susuzluk hissederseniz.

4) Kuru Yemişler

Susama ihtimalinizi en aza indirecek ve uzun süre tok tutacak yiyeceklerin bazıları da kuruyemişlerdir. Ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler çok faydalıdır. Ancak bu tükettiğiniz kuruyemişler tuz içermemeli çiğ olmalıdır. Kuruyemişler zengin içerikleri sayesinde oruç tutarken enerjinizin yüksek kalmasına da destek olur.

Sahurda Susatmayacak Besin ve İçecekler

Ramazan ayında merak edilen sorulardan birisi de sahurda ne yersek daha uzun süre tok kalırız. Ve sıcak günlere gelen ramazan aylarında ne yersek daha uzun süre susamayız. Mutlaka bir miktar susuzluk çekeriz. Ama bazı besinleri tükettiğimizde daha az susarız. Bu besinler nelerdir birlikte göz atalım. Aynı zamanda bu besinler bütçenizi çok yormayacak kolay ulaşabileceğiniz besinlerdir.

Yumurta

Sahurda sağlıklı bir şekilde yenilecek besinlerden birisi yumurtadır. Yumurta protein açısından zengindir ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Yumurta çok fiyatlı tüketilebilecek en ekonomik, en lezzetli seçeneklerden biri olması da yanımıza kar kalmaktadır.

Yumurtayı yerken nasıl yediğiniz de önemlidir. Eğer bol tuzlu ve baharatlı yerseniz ya da pişirirken bol yağ kullanırsanız oruçlu olduğunuz sürede çok susarsınız. Aynı şekilde sahurda yumurtayı sucuk, pastırma gibi bol baharatlı ve susatabilecek yiyeceklerle birlikte tüketmemek de önemlidir.

Süt

Süt de aynı yumurta gibi çok protein içeren bir besindir. Bu nedenle gün boyu tok hissetmenizi sağlar. Ve süt sıvı olduğu için vücudun su ihtiyacını da karşıladığı için çok önemlidir. Birçok uzmana göre sahurda süt içerken içine tarçın eklerseniz kan şekeriniz dengelenecektir.

Tarçın
Tarçın

Tarçın

Tarçın kan şekerini dengeler. Bu nedenle vücudunuzun şeker yemek ihtiyacını sağlıklı yoldan karşılar. Tarçının bir diğer faydası da düzenli olarak tüketildiğinde ağız kokusunu engellemesidir. Bu nedenle ramazan boyu sahur sofralarınızda tarçın kullanmayı ihmal etmeyiniz. Tarçın kullanmayı alışkanlık haline getirirseniz faydalarını kısa zaman içinde göreceksiniz.

Sahurda tarçın nasıl kullanılır merak ediyorsanız, tarçını süt ile birlikte kullanabilirsiniz. Sütün içine tarçın ekleyebilir ya da yulaf ezmesi-süt karışımı yapıp üzerine tarçın ekleyerek kullanabilirsiniz. Bunların dışında da istediğiniz şekilde tarçını sahur menünüze ekleyebilirsiniz.

Ayran Aşı Çorbası

Oruç tutarken vücudumuz uzun süre aç ve susuz kaldığı için vitamin ve mineraller açısından vücudumuz eksik kalır. Vitamin ve mineraller eksik kalırsa günlük hayatımız etkilenir kişi kendini aç, susuz, yorgun ve enerjisiz hissedebilir. Bu nedenle sahurda ayran aşı çorbası tüketmek sağlıklı bir alternatiftir.

Bütün gün boyunca aç ve susuz kalan vücudumuzun kaybettiği mineral ve vitaminleri karşılamak için yoğurt çok faydalı bir alternatiftir. Bu nedenle ev yapımı yoğurdu kaselere doldurup yiyebilirsiniz ya da bolca su, nohut ve buğday gibi tok tutan, proteinli malzemelerle bir araya getirerek nefis bir çorbaya dönüştürebilirsiniz

Salata

Yumurta ve sütü sahur soframızda bulundurmamızın faydalarından bahsettik. Şimdi de soframıza renk katmak için yemyeşil salatalardan faydalanabilirsiniz. Salatanın içinde bulunan bol miktarda salatalık susuzluk hissi yaşamanızın önüne geçer.

Fakat salata hazırlarken salata soslarına dikkat etmelisiniz. Eğer salatanızdaki soslar çok olursa, ya da çok yağlı, tuzlu olursa daha çok susayabilirsiniz. Bu nedenle yeşilleri direk olarak tüketmek daha sağlıklı olacaktır.

Çiğ badem

Badem çok faydalıdır. Liflidir, mineral ve vitamin açısından zengindir. Bu nedenle diyetlerde ve sağlıklı beslenmelerde çiğ badem mutlaka bulunur. Ramazan ayında da sahur sofralarınızda çiğ badem bulundurmaya özen gösteriniz. Uzun süre tok kalmak, kendinizi gün boyu enerjik hissetmek istiyorsanız sahurda bir avuç kadar badem yiyebilirsiniz. Burada bahsettiğimiz badem işlenmemiş çiğ bademdir. Kavrulmuş badem tuzlu olur bu nedenle de çabuk susatır. Ve işlemden geçmiş bademlere göre, doğal çiğ bademler daha sağlıklıdır.

Yulaf ezmesi

Sahurda tüketebileceğiniz sağlıklı besinlerde birisi de yulaf ezmesidir. Yulaf tüketerek gün boyunca zinde kalabilirsiniz. Yulaf hazırlamak kolay ve zahmetsizdir. Yulaf ezmesi liflidir ve içinde potasyum, magnezyum ve folik asit gibi vücudumuza yararlı birçok madde vardır. Yulaf ezmesini marketler alabilirsiniz. Çok faydalı olan protein kaynağı süt ile karıştırın, içine çiğ badem, tarçın ya da şeker oranı düşük meyveler de ekleyip tüketebilirsiniz. Sağlıklı ve kolay hazırlanan sahur öğününüz hazır. Afiyet olsun.

Karabuğday Unu

Çölyak hastalarının tükettiği karabuğday unu glüten içermediği için gluten intoleransı olanlar tarafından da tüketilebilir. Bunun yanında karabuğdayın içinde potasyum magnezyum ve besin lifleri bulunmaktadır. Karabuğdayın içinde besin lifleri olduğu için tok tutar ve kan şekerini dengeler. Bu nedenle sahurda karabuğday ile yapılmış besinleri güvenle tüketebilirsiniz. Karabuğday ile krep de yapmak da güzel bir alternatiftir.

Elma
Elma

Elma

Sahurda tatlı bir şeyler yemek isterseniz direkt şerbetli, sütlü bir tatlı, çikolata, reçel ya da bal yemek yerine doğal şeker içeren meyveleri tercih edebilirsiniz. Diğer besinleri tüketirseniz çok susayabilir, vücudunuzun dengesini bozup o gün tutacağınız oruç boyunca kendinizi çok yorgun ve halsiz hissedebilirsiniz.

Meyve seçeneği de çok olsa da en sağlıklısı elmadır. Elmanın içinde bulunan pektin ve bol miktar lif ile uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Hem de sindirim sisteminizin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. İçindeki şeker oranı da çok yüksek değildir.

Sahurda nelerden uzak durmalı, öğrenmeden olmaz: Sahurda ne yememeli?

Ramazan ayında oruç tutacak olanlar için mutlaka sahur yapmalarını, sahuru atlamamalarını tavsiye ediyoruz. Akşam geç saatte ya da akşam yemeğini yiyip yatınca ertesi gün iftara kadar geçen süre çok uzun olacaktır. Bu uzun süre boyunca yiyecek ve içeceklerden uzak durmak vücuda olumsuz etkiler bırakır. Bu nedenle imsak vaktine yakın bir saatte uyanıp, bahsettiğimiz besinler ile sağlıklı bir sahur sofrası hazırlamalısınız.

Sahur sofrasında kesinlikle çok yağlı ve şekerli besinler koymayınız. Ve sahurda daha hafif yiyecekler tüketin. Bu nedenle önceki gün iftardan kalmış ağır ve yağlı yiyecekleri sahurda tüketmeyiniz. Bu besinleri tüketmek oruçlu olduğunuz zamanı kötü geçirmenize neden olur. Bu nedenle yumurta, süt, meyve ve çiğ sebzelerle dolu sağlıklı bir sahur sofrası hazırlamalısınız. Böylece hem hafif bir kahvaltı yaparsınız, hem doyurucu olur hem de besin değeri yüksektir. Besin değeri yüksek olduğu için gün içinde kendinizi yorgun hissetmezsiniz. Daha zinde olursunuz.

Sahurda yumurta olunca akıllara sucuk ve pastırma gibi baharatlı işlenmiş gıdalar da gelebilir. Ama bu gıdaları tüketmeniz hızlıca susamanıza neden olacaktır. Ayrıca zeytin, bol tuzlu salça, reçel, bal gibi besinlerinde susatma özelliği yüksektir. Kısa sürede susatacaktır. Hayırlı ve sağlıklı ramazanlar dileriz.

Sizlere faydalı içeriklerimizivideolu olarak da sunmak için Begonya Kadın youtube kanalımızı açtık. Abone olarak bize destek olabilirsiniz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx