Dizi Haberleri

Türk yapımı en iyi Bilim kurgu dizilerinden biri olan Sıcak Kafa dizisi incelemesi nedir? Sıcak Kafa dizisi izlenmeli mi?

Reklamlar

Türkiye’de yapılmış olan en iyi bilim kurgu yapımlarından biri olan Sıcak kafa dizisi Netflixte yayınlanmaya başladı. Peki Sıcak kafa dizisi ne anlatıyor, sıcak kafa dizisi nasıl bir dizi, Sıcak kafa dizisinin oyuncuları kimlerdir incelmesinin yer aldığı bir yazı ile anlatalım.

Sıcak Kafa dizisi ne anlatıyor?

Dünyada bir salgın vardır. İnsanların ölümüne sebep olan salgına Abukluk adı verilmiştir. Sıcak Kafa ismi ile anılan bir dilbilimci bu hastalığa karşı bir bağışıklığı vardır. Dünyayı bu salgından kurtarmak için Sıcak kafanın kahramanlığına ihtiyaç vardır. Sıcak Kafa ismi, bu hastalık ne zaman kendisine bulaşmış olsa kafa bölgesinde ateşin yükseldiği görülmesi ile alıyor.

Sıcak Kafa dizisi nasıl bir dizi?

Sıcak kafa dizisi tempo olarak akıcı bir tempoya sahip distopik bir bilim kurgu dizisi. Dizinin akıcılığı izlenirliğinin kolay hale getirirken oyunculuklar ve hikayenin güncel olması sebebi ile de ilgi çekici bir dizi haline getiriyor. Distopik bilim kurgu hikayelerine, Covid19 etkilerine karşı ilgisi bulunan izleyiciler yüksek ihtimalle beğenebileceği bir oturuşta bitirmek isteyeceği dizler arasına girecektir.

Reklamlar
Sıcak Kafa dizi incelemesi
Sıcak Kafa dizi incelemesi

Sıcak Kafa dizi incelemesi

Sıcak kafa dizisi aslında 2016 yılında Afşin Kum yazmış olduğu bir kitap. Bu kitabı okuduğunu çok beğendiğini bir proje haline getirmek isteyen Mert Baykal, 2019 yılı öncesi dizinin çekimleri için çalışmaya başlamış. 2020 yılında ortaya çıkan Covid19 Pandemisi nedeni ile çekimlere ara verilmiş. Bu ara dizinin yapısı için oldukça ilginç gözlemlere bazı kurgusal değişikliklere sebep olmuş. Dizi zaten bir salgın ve pandemiyi anlatırken, böyle bir felaket ortamında insanların nasıl davrandığına dair gözlemlerin edinilmesini sağlamış. Mert Baykal örnek olarak maske takmaya direnen insanların oluşması, Pandemiye inanmayan bir topluluğun oluşması şeklinde belirtiyor.

Dizide yer alan hastalığın ismi çok manidar: Abuklama. Abuklama insan davranışlarının mantıkdışı bir hale gelmesi şeklinde kendini gösteriyor. Bu hastalığa kapılan insanlar abuk abuk hareketler yapıp, abuk konuşmalar yapmaya başlıyor. Bu abuk konuşmalara ve hareketlere maruz kalan insanlar da aynı hastalığa kapılıyor. Günümüzde tüm dünyada var olan mantık dışı hareketlerin çoğalmasına atfen yazılmış olduğu görülen bu Abuklama hastalığı o kadar güzel bir gönderme ki, izleyenlerin hemen diziye girmesini sağlıyor. Çünkü bu zaman diliminde artık her insan bir çok abuklama durumuna maruz kalıyor ve bunları bir türlü anlayamıyor. Anlayamadığı gibi insan bu durumlar karşısında kendini dünyaya ve topluma karşı uyumsuz ve yabancı hissetmeye başlıyor. Bu hastalıktan sadece Sıcak Kafa etkilenmiyor. Bu etkilenmeme sebebi dizide aktarıldığı için burada anlatmak keyif kaçırıcı olabilir.

Dizinin yönetmenliğini Mert Baykal yapmış. Mert Baykal ayrıca Afşin Kum’un kitabını senaryo haline getiren ekipte de yer alıyor. Kitabın yazarı Afşin Kum ile birlikte çalışarak, senaryo yazımı yapılmış.

Dizi için seçilen mekanlar ve kamera kullanımları, izleyenlerin hikayeye girmesi için oldukça başarılı yapılmış. Zaten bu kadar güzel seçilmiş bir hikayeyi görüntüler ve oyunculukla desteklenmiyor olması, kitabın iyi fikrine yapılacak bir haksızlığa sebep olabilirdi.

Reklamlar

Dizinin dayandığı temaların başında kelimeler anlamları ve anlatmak istediklerimiz. Dizi kelimelerin gücüne odaklanırken, bu hastalıktan etkilenmeyen kişinin aslında bir dilbilimci olması çok güzel bir seçim olmuş. Eski insan karakteri ve varoluşu ile ilgilenen filozoflar son yüzyıl içerisinde kelimelerin aslında insan kişiliğine çok büyük etkisi olduğunu ifade etmeye başladı. Hikaye sırtını bu fikre yaslıyor. Ve görüyoruz ki ortak kullanılan kullanılan kelimelerin gelişigüzel kullanımı dünyaya yayılıyor bu insanların hayatlarını yaşamasına engel oluyor.

Kullanılan kelimelerin insan zihninin derinliklerine olan etkileri ve hasta hale getirmesi detaylı olarak incelenmiş. Diziye de yeteri miktarda aktarılması sağlanmış. Dizinin güçlü yanlarından biri de bu aktarım. İnsan zihni kelimeleri şekiller durumlar hisler ile kodlamasını yaparken, belirli bölgelerin çalışmasını sağlıyor. Burada oluşacak olan mantık dışı konuşmalar ise tabiri caiz ise insanların kafayı yiyecek boyuta gelmesine sebep olabiliyor. İşte bu dizi bu durumu bir hastalık olarak biçimlendirilmiş.

Dizinin en güzel yanlarından birisi de hastalığa kapılmamak için kulaklık takılıyor olması. Bu kulaklıklar diğer insanların dinlememe üzerine odaklanırken aslında insanları da yalnızlaştırmaya sebep oluyor.

Dizi için yapılan en güzel yorumlardan biri ise: “Hepimizin aşk, konak, töre, namus, cinayet, intikam, çarpık insan ilişkileri derken, kadına şiddete dikkat çekmek adı altında bunu alenen yayınlayanların dünyayı kurtarıyor edasıyla övündüğü bir düzende böylesine yenilikçi bir şeyi denemeleri bile alkışı hak ediyor.” olarak buraya eklemek istedik.

Dizinin eleştirilebilecek yanlarından biri mekan seçimleri ve dekor seçimlerinde yeni bir dünya tarifi için yeterli olmaması. Buna sebep olarak dizinin yönetmeni Mert Baykal, dizi yapımına Pandemi sürecinde 400 kişilik sınırlı bir ekiple yapılması olduğunu belirtiyor.

Sıcak Kafa dizisi izlenmeli mi?
Sıcak Kafa dizisi izlenmeli mi?

Sıcak Kafa dizisi izlenmeli mi?

Muhtemelen 2022 yılı içerisinde yayına giren en iyi diziler arasında Sıcak Kafa dizisi gösterilebilir. Eğer bilim kurguya ilginiz varsa, distopik hikayeler ilginizi çekiyorsa, distopik yapımların günümüz dünyasına olan eleştirisini seviyorsanız Sıcak Kafa dizisi izlenmeli sorusunun cevabına kesinlikle diyebiliriz. Sıcak Kafa dizisi Netflixte 2Aralık tarihinden beri yayında ve 8 bölümden oluşuyor. Tempolu bir anlatım türü seçilen dizinin bölümleri yaklaşık 60 dakika uzunluğunda ve yorucu bir süreye de sahip değil.

Sıcak Kafa dizisi Oyuncu Cast kimlerdir?

  • Osman Sonant: Dizinin ana kahramanı olan Sıcak Kafayı canlandırıyor. Leyla ile Mecnun dizisinin Yavuz hırsızı, sıcak kafa dizisinde üstlendiği bu rolü oldukça başarılı canlandırmış. 1979 doğumlu olan Osman Sonant, tiyatro kökenli ve Ferhan Şensoy Orta oyuncuları arasında yer alması ile oyunculuk eğitiminin bir noktasında Ferhan Şensoy katkısı olduğu söylenebilir.
  • Hazal Subaşı: Dizide Sıcak kafayı dünyayı kurtarması için ikna etmeye ve yardımcı olmaya çalışan kadın karakter rolünde. 2015 yılında Miss Turkey üçüncüsü olan Hazal Subaşı 1995 İzmir doğumlu. Oyunculuk kariyerinde Adını Sen Koy, Kötü adamın 10 günü, Çukur gibi yapımlar bulunuyor.
  • Şevket Çoruh: Arka sokakların komiseri, Sıcak Kafası dizisinde yine bir güvenlik gücünde yer alan rol ile karşımıza çıkıyor. Anton kadir olarak karşımıza çıkan Şevket Çoruh, Arka Sokaklar dışında Çakallarla Dans serisi, Aile arasında, İnşaat gibi birçok yapımda kendisini izledik.
  • Gonca Vuslateri: Yaman bulmacalara meraklı bir karakter olan Yasemin karakterini Sıcak Kafa dizisinde karşımıza Gonca Vuslateri çıkıyor. Sert kadın mizacını oldukça başarılı canlandıran Gonca Vuslateri, 1986 Bursa doğumlu. Aliye, Ruhsar, Gönül işleri, Yalan Dünya, Bornova Bornova, Bizans oyunları gibi yapımlarda daha önce yer almış.
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx