Dini Sorular

SU KUYUSU HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Su kuyuları, su ihtiyacını temin edemeyen bölgelere açılan yapılardır. Bu yapılar tulumbalı, çeşmeli, şebekeli gibi farklı şekillerde inşa edilebilir. Genellikle dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşları aracılığı ile açılan su kuyuları hakkında bilinmesi gereken birçok detay bulunmaktadır. Bu yazımızda, su kuyularının nasıl ve ne kadar sürede açıldığını, kuyu açtırmanın maliyetini ve su kuyusu hakkında bilinmesi gereken birçok konuyu sizler için ele aldık.

Su Kuyusu Nedir?

Su kuyusu temiz ve içilebilir suya erişmekte sorun yaşayan bölgelere, halkın su ihtiyacını giderebilmesi için inşa edilen yapılardır. Bu yapılar, yeraltında bulunan temiz suyun yüzeye çıkarılmasını sağlar ve suyun yüzeye çıkışını kontrol altında tutabilmek için tulumba, musluk, vana gibi çeşitli aparatlar ile oluşturulur. Su kuyusu, Afrika ve Asya’da ise tek kelime ile “mutluluk”tur.

Afrika Su Kuyusu Bağışı Nasıl Yapılır?

Afrika ve Asya kıtasında açılan su kuyuları, hayırsever bağışçıların destekleriyle açılmaktadır. Afrika’da su kuyusu açtırmak isteyen kişiler, Vuslat Derneği’nin www.vuslat.org.tr sitesine girerek “Su Çözümleri” sekmesinden su kuyusu çalışmaları hakkında bilgi alabilir ve online olarak bağışta bulunabilir. Su kuyusu açtırmak isteyen kişiler banka üzerinden bağış yapabilecekleri gibi Vuslat Derneği binasını ziyaret ederek yahut 0212 659 28 80 numaralı çağrı merkezini arayarak da bağışta bulunabilirler.

Su Kuyusu Nasıl Açılır?

Su Kuyusu Nasıl Açılır?
Su Kuyusu Nasıl Açılır?

Afrika ve Asya bölgesinde temiz ve içilebilir suya ulaşmakta sorun yaşayanların ihtiyaç duydukları su kuyuları, insani yardım çalışmaları yapan dernekler vesilesiyle açtırılabilir. Vuslat Derneği, 21 yıldır insani yardım faaliyetleri yürütmekte, Afrika ve Asya kıtasında su kuyuları açmaktadır.

Su kuyusu açma aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Alnında uzman kişiler tarafından su kaynağı tespit edilen bölgeye sondaj uygulanır ve yeraltındaki su yüzeye çıkarılır.
  • 2- Sürekli akan suyun tahliyesini kontrol altına almak için bölgeye tulumba sistemi yerleştirilir.
  • 3- Tulumba sisteminin çevresi, suyun düşeceği alan taş ve çimento ile örülür.
  • 4- Boya işleminin ardından su kuyusu kullanıma hazır hale gelir.

Su Kuyusunun Faydaları Nelerdir?

Afrika kıtasının birçok bölgesinde insanlar, suya erişebilmek için ortalama 6 km yürümektedir. Asya kıtasında ise kirli su sorunu baş göstermekte, bu nedenle insanlar temiz ve içilebilir suya hasret yaşamaktadır. Bu bölgelerde açılan su kuyuları, insanların kilometrelerce yol yürümesini ve kirli su içmesini önlemektedir.

Temiz suya erişememek, temizlik sorununu da beraberinde getirmektedir. Bağışçıların destekleriyle açılan su kuyuları, Afrika ve Asya bölgesindeki kirli sudan kaynaklanan Kolera, Tifo, İshal, Çocuk Felci, Amipli ve Basilli Dizanteri, Sarılık, Hepatit A ve E, Paratifo, Sıtma gibi hastalıkların önüne geçmektedir.

Cami, medrese ve yetimhane gibi yapıların yakınına açılan su kuyuları, müslüman bölge halkının temiz su ile abdest almasını sağlamaktadır. Yetim çocuklar ve cami cemaati su kuyularından istifade etmektedir.

Tüm bunlarla birlikte su kuyuları, insanların ihtiyaçlarını giderdiği gibi bitki ve hayvanların da su ihtiyacını gidermektedir.

Su Kuyusu Ne Kadar Sürede Açılır?

Su Kuyusu Ne Kadar Sürede Açılır?
Su Kuyusu Ne Kadar Sürede Açılır?

Su kuyusu açtırmak isteyen kişiler, ilgili projeye bağış yaptıktan sonra çalışmalara başlanır. Öncelikle su ihtiyacının en yoğun olduğu bölge belirlenir. Alanında uzman kişiler, bu bölgedeki su kaynağını tespit eder ve sondaj işlemlerine başlanır. Zeminden yaklaşık 20 ila 50 (Asya), 60 ila 100 (Afrika) metre derine yapılan sondaj sonrasında suya ulaşılır ve kuyu sistemi (tulumba, çeşme, şardırvam vd.) inşa edilir. Tüm bu işlemlerin tamamlanması ortalama 3 aylık bir süreye tekabül etmektedir.

Su Kuyusu Açtırma Maliyeti Nedir?

Su kuyusu açtırma maliyeti, kuyunun açılacağı bölgeye ve kuyunun özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Afrika bölgesinde açılan su kuyuları, Asya bölgesinde açılan su kuyularına kıyasla daha maliyetlidir. Bunun sebebi, bölgede suyun daha az olması ve sondaj işleminin Asya bölgesindekinden daha derine uygulanmasından dolayıdır. Asya kıtasındaki su kuyuları genellikle 20 ila 50 metre sondaj sonrasında açılabilirken Afrika kıtasında ise sondaj işlemi 60 ila 100 metre derine kadar inmekte, bu durum maliyet açısından fark oluşturmaktadır.

Vuslat Derneği’nin Asya ve Afrika kıtalarında açtığı su kuyusu çeşit ve maliyetleri şöyledir:

Asya’da Su Kuyusu: 10.000₺

Asya’da Bir Çeşme: 6.500₺

Asya’da Şadırvan: 40.000₺

Afrika’da Su Kuyusu: 65.000₺

Afrika’da Bir Çeşme: 12.500₺

Afrika’da Çeşmeli Su Kuyusu (9 musluklu): 65.000₺

Şebekeli Su Kuyusu: 400.000₺

Şebekeli Su Kuyusu Hisse Bedeli: 1.000₺

Sizler de Afrika ve Asya kıtasında yaşanan susuzluk ve kirli su sorununu, yapacağınız bağışlar neticesinde açılacak olan su kuyuları ile hafifletebilir; bölge halkının ihtiyaçlarını gidermeye ve onların yarınlara umutla bakmalarına vesile olabilirsiniz.

Begonya

admin

Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx