Çiçekler

Sümbül Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri

Reklamlar

Sümbül çiçeği; mis kokusuyla ve kendine has, özel renkleriyle çok sevilen bir çiçek türüdür. Sümbül, önceleri zambakgiller ailesine dâhil olarak gösterilirken; şimdi farklı bir familyaya dâhil edilmiştir. Sümbül çiçeğinin anavatanı; Doğu Akdeniz bölgesinin İran ve Türkmenistan’a kadar uzanan bölgesinde yer alır.

Sümbül; eşsiz kokusuyla o kadar ün salmıştır ki, ‘sümbül sümbül kokmak’ diye bir tabir bile ortaya çıkmıştır. Bu güzel çiçek; evlerde de dış mekânlardaki gibi çokça tercih ediliyor. Şimdi sümbül çiçeğinin yetiştirilmesine dair ayrıntılara; bakımına ve bitkinin özelliklerine değinelim:

Sümbül Çiçeği Bakımı
Sümbül Çiçeği Bakımı

Sümbül Çiçeği Bakımı

Sümbül; doğru noktalara dikkat edildiğinde bakımı kolay ve rahat olan bir bitkidir. Güzel kokusu ve göz alıcı görselliğiyle eski dönemlerden bu yana bakılan bir çiçek türüdür. Sümbülün bakımına dair özen gösterilmesi gereken noktalarla devam edelim:

Reklamlar
  • Sümbül; narin yapıya sahip pek çok çiçek türü gibi hava akımına karşı oldukça dayanıksızdır ve bu alanlarda tutulursa çabuk solar.
  • Fazla soğuk seven bir bitki değildir. Bu nedenle 15 derecelik sıcaklığın altına düşüldüğünde çiçek sağlıklı büyümez. Soğuk sevmediği gibi aşırı sıcağa da dayanıksızdır ve ılıman hava sever.
  • Su oranı çok iyi ayarlanması gereken çiçeklerden biridir. Kış dönemi haftada 1 kez sulamayı aşmamak gerekir. Yaz döneminde ise haftada 2 kez sulama yapılabilir.
  • Sümbülün toprağı; hem bol mineralli ve humus oranı yüksek hem de geçirgen özelliği olan gevşek bir toprak cinsi olmalıdır.
  • Saksıda sümbül yetiştirmenininceliklerinden bir diğeri de; çiçeğin saksısında fazla suyunu bırakacağı deliklerin bulunmasının şart olduğudur.

Sümbül Çiçeğinin Özellikleri Nelerdir?

Sümbül; çok eski dönemlerden bu yana evlerde hoş kokusu ve güzel renkleri sebebiyle yetiştirilen bir çiçektir. Sümbülün özelliklerinin başında pek çok bitkide olduğu gibi havayı temizleme işlevi gelir.
Soğanlı bir bitki olan sümbül; uzun gövdesi ve yapraklarıyla, muhteşem renkli çiçekleriyle kolayca tanınan bir bitkidir. Yaklaşık 30 türe sahip olan bitki; laleden sonra en çok kullanım alanı bulunan çiçektir.

Sümbül Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Sümbül Çiçeği Ne Zaman Çiçek Açar?

Sümbül; pek çok çiçek gibi ilkbaharda çiçek açmaya başlar. Sümbülün bir özelliği de; çiçek açmadan önce daha soğuk alanlarda durabilmesi ve dayanıklı bir halde olmasıdır. Özellikle çiçek açtıktan sonra soğukta kalmamasına dikkat etmek gerekir.

Sümbül Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Sümbül çiçeğiniz; cansız bir görünüm aldıysa, birkaç yöntem düşünebilir. Öncelikle doğru sulandığından emin olmak gerekir. Birden çok fazla sulama yerine az az ve düzenli sulama yöntemi uygulanmalıdır. Sümbül çiçeği solunca ne yapılır diye soranlar için yazımıza devam ediyoruz.
Kış dönemi haftada 1 kez; yaz döneminde ise haftada 2 kez sulama doğru oranda ve yeterli olacaktır. Onun dışında çiçeğinizin toprağı ona uygun olmadığı için küsmüş olabilir. Bu nedenle; toprak değişimi yapmak çiçeğe iyi gelebilir. Humus oranı yüksek olan ve gevşek yapıdaki toprak tercihi önemlidir.

Sümbül Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Sümbül çiçeği kendine has yapısı ve kokusuyla eşsiz bir çiçektir. Bu güzel çiçeğin bakımında önemli noktaları paylaşmaya devam ediyoruz. 15 derece ve altı sıcaklıkta çiçeğin yaşaması zordur. Ayrıca çok yüksek sıcaklıkta da barınamayan sümbül için en ideal havalar; ılıman havalardır.
Bu hoş kokulu çiçeğin; toprağı çok sıkı olmamalıdır ve saksıda kesinlikle fazla suyunu atacağı delikler yer almalıdır. Aynı zamanda hava ve su geçirgenliği fazla olan, bol humuslu toprak seçimi yapılması gerekir.
Sümbül doğrudan güneş ışığına dayanıklı değildir. Bu nedenle dolaylı ışık alan yarı gölge alanlarda tutulması ideal olandır. Ancak kesinlikle karanlıkta da bırakılmamalıdır. Fazla sulamaya dayanıklı olamayan sümbülün; kararında sulanması önemlidir. Bunun yanı sıra sümbül çiçeği, hava akımı alan bir yerde durmamalıdır. Zira çok çabuk solar ve sağlıklı gelişmesi mümkün olmaz.

Reklamlar
Sümbül Çiçeğinin Bakımı ve Özellikleri 2024 Sümbül Çiçeği
Sümbül Çiçeği Tohumu

Sümbül Çiçeği Tohumu

Sümbül soğanı ile yeni çiçek yetiştirmek mümkündür. Aslında sümbül yetiştirmek için temelde iki yöntem vardır. Birincisi çok basit olan ve rahatlıkla yapılabilecek bir yoldur. İlki köklerinden ayırarak ve başka saksıya dikerek çiçeği çoğaltma yöntemidir. Diğeri tohumdan ekerek çoğaltma yöntemidir.

Sümbül Çiçeği Neden Kurur?

Sümbül Çiçeği Neden Kurur?

Sümbül çiçeğinin kurumasının birden fazla sebebi olabilir. Öncelikle suyunun az ve düzensiz verilmesi temel neden olarak gösterilebilir. Böyle bir durum yoksa ve yine kuruma varsa; aksine fazla sulama nedeniyle kökler zarar görmüş ve solma oluşmuş olma ihtimali vardır.
Ayrıca; sümbülün toprağı ona uygun değilse; yani humus ve mineral yönünden fakir ve çok sıkı bir toprağı varsa; hem yeteri kadar beslenememiş olabilir hem de sıkı toprak yapısı nedeniyle fazla suyunu atamamış olabilir. Fazla güneşte kalmış olan ya da çok soğuk bir bölgede kalan sümbül çiçeği yine kuruyacaktır.
Ani hava akımlarına oldukça dayanıksız olan sümbül; bu alanlarda tutulduğu zaman da solabilir. Eşsiz güzelliği, kendine has çiçekleri ve muhteşem kokusuyla çok sevilen sümbül çiçeği; evlerimizde çok fazla tercih ettiğimiz bir çiçek türü. Hem bakımının kolay olması hem de mis kokusu nedeniyle sevilen çiçeğin; yaşam alanlarında nerede durması gerektiğine bakalım:

Sümbül Çiçeği Nerede Durmalı?

Sümbül; evlerimizde nerede durmalı? Bu özel çiçek; hava akımlarına ve ani ısı değişimlerine çok hassastır. Özellikle de çiçeklerini açtıktan sonra daha da narin bir hal alır. Bu nedenle ani değişen sıcaklıktaki ortamlarda kalmamalı ve rüzgâr alan yerlerde tutulmamalıdır.
Doğrudan güneşe dayanıklı olmayan sümbül; yarı gölge alanlarda bulunmalıdır. Dikkat edilmesi gereken nokta; çiçeğin tamamen ışıksız bir ortamda da kalmaması gerektiğidir. Ayrıca sümbül çok sık saksı değişimi yapılmaması gereken bir çiçek türüdür. Bu noktalara özen gösterildiğinde çiçek çok iyi büyür.

Bu yazımızı beğendiyseniz Papatya Çiçeği Bakımı ve Özellikleri isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx