Cilt Bakımı

Yasemin Yağı Cilde Faydaları

Yasemin Yağı ile Cilt Bakımı

Reklamlar

Yasemin yağı, yasemin çiçeklerinden elde edilir ve jasminum grandiflorum (kraliyet yasemini) ve jasminum officinale (yasemin) gibi çeşitli bilimsel isimleri vardır. Yağ esas olarak ikinci türden çıkarılır. Ana bileşenleri benzoik asit, benzaldehit, benzil asetat, benzil alkol, indol, benzil benzoat, cis-3-heksenil benzoat, cis-jasmon, seosol, öjenol, farnesol, geraniol, linalool, metil antranilat, p-kresol, nerol, gamma terpineol, nerolidol, isophytol ve phytol. Yasemin çok meşhur bir çiçektir. Sadece geceleri açan çiçeklerde çok yaygın olan güçlü ama tatlı, hoş ve romantik bir kokusu vardır. Yasemin çiçeği genellikle romantizm ve aşkla ilişkilendirilir. Romantik romanlardaki ve filmlerdeki kahramanlar genellikle “Yasemin” adıyla kahramanlarına hitap ederken bulunabilir. Yasemin, çağlar boyunca şairlere de ilham kaynağı olmuştur. Bu çiçek sadece geceleri çiçek açar ve çevresini kusursuz ve çekici kokusuyla doldurur.

Yasemin Yağı Fiyatı

Bu esansiyel yağının fiyatı 10 lira ile 100 lira arasında değişir.

Yasemin Yağı Ne İşe Yarar?
Yasemin Yağı Ne İşe Yarar?

Yasemin Yağı Ne İşe Yarar?

Bu çiçeğin tatlı kokusundan ve romantik çağrışımlarından çok daha fazlasını sunar. Şimdilik, şiirsel duygularımızı bir kenara bırakalım ve yasemin bize sağlayabileceği etkileyici pek çok farklı yararlarından bazılarını keşfedelim.

Reklamlar

Depresyonu rahatlatır

Yapılan ortak araştırma, yasemin yağının çekici bir kokuya sahip olduğunu öne sürüyor. Bu yasemin esansiyel yağı aroması zihin üzerinde hoş ve canlandırıcı bir etkiye sahiptir ve aktif olarak depresyonla savaşır. Bu, bir insanı mutlu eder ve potansiyel olarak romantik ve şiirsel duyguları uyandırır, tıpkı edebiyat ve müzik tarihinde olduğu gibi! Yasemin yağının aromatik etkisi, vücutta serotonin de dahil olmak üzere belirli hormonların salınmasını uyarır, bu da enerjinin artmasına ve moralinizin yükselmesine neden olur. 

Enfeksiyonları önler

Journal of Ethnopharmacology’de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre yasemin çiçeklerinin antiviral özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Yasemin esansiyel yağı aynı zamanda çok iyi bir antiseptik ve dezenfektandır. Benzaldehit, benzoik asit ve benzil benzoat gibi bileşenleri çok etkili mikrop öldürücü, bakterisidal, fungisidal, antimikrobiyal ve antiviral özelliklere sahiptir. Yaralara haricen uygulandığında, bunların septik hale gelmesini önler ve tetanozdan kaynaklanan potansiyel enfeksiyonları etkili bir şekilde ortadan kaldırır. Ayrıca dahili uygulamalara da sahip olabilir ve solunduğunda solunum sistemindeki enfeksiyonları azalttığı ve soğuk algınlığı ve öksürüğü rahatlatabildiği bilinmektedir. 

Cinsel istekleri uyarır

International Journal of Institutional Pharmacy and Life Sciences dergisindeki araştırmaya göre yasemin esansiyel yağı afrodizyak özelliklere sahiptir. Bu yağ aynı zamanda libidonuzu ve cinsel istek duygularınızı da artırır. Hindistan’da aroma nedeniyle gelin aksesuarlarında ve oda dekorunda yasemin çiçeğinin kullanımı sıklıkla görülmektedir. Ayrıca erken boşalma, soğukluk, iktidarsızlık ve diğer cinsel bozukluklar gibi sorunların iyileştirilmesine de yardımcı olur.

Yara izlerini soldurur

Yara izlerinden ve çıban, sivilce veya diğer yaraların bıraktığı lekelerden endişe duyuyor musunuz? Yasemin esansiyel yağını denemelisiniz. Yara izlerini soldurduğu için bu yara izlerinin ve lekelerin solmasına yardımcı olabilir. Ayrıca hamile annelerde sıklıkla meydana gelen yağ çatlaklarının giderilmesine de yardımcı olabilir.

Reklamlar

Öksürüğü azaltır

Yasemin esansiyel yağının balgam söktürücü özelliği, öksürük veya soğuk algınlığından muzdarip olsanız bile kesintisiz bir gece uykusu çekmenize yardımcı olabilir. Solunum yollarında balgam birikiminin temizlenmesine yardımcı olarak öksürükten kurtulma sağlar. Burun ve solunum yollarındaki tıkanıklığı temizleyerek horlamayı da ortadan kaldırır. Sisteminizde çalışan yasemin esansiyel yağı ile gece boyunca hiç durmadan öksürük ve horlamadan uzak duracaksınız.

Uykusuzluğu giderir

Yasemin esansiyel yağının özellikleri, onu uzun, dinlendirici ve rahatsız edilmeden uykuya teşvik etmek için ideal bir araçtır. Balgam söktürücü, yatıştırıcı ve spazm önleyici olarak davranışı, huzurlu ve iyi bir gece uykusu çekmenize yardımcı olmak için birleşir. Uykusuzluk ve uykusuzluk belirtilerini azaltarak, işte ve kişisel yaşamınızda daha üretken olabilirsiniz.

Emmenagog olarak kullanılır

Bir araştırmaya göre, aromaterapi masajı ile menopoz semptomları arasında pozitif bir bağlantı olduğunu gösteren bir araştırma çalışması yayınladı. Emmenagojik özellik, düzensiz, tıkalı veya ağrılı adet dönemlerinden veya zamansız menopozdan muzdarip kadınları rahatlatmak içindir. Yasemin yağının emmenagog özelliği, adet döngülerini düzenler ve dönemleri daha net ve daha az ağrılı hale getirirken aynı zamanda menopozu geri itmeye yardımcı olur. Ayrıca yorgunluk, rahatsızlık, mide bulantısı ve ruh hali değişimleri gibi adetlerle ilişkili diğer sorunlardan kurtulma sağlar. Regl döneminizi düzenlemek, vücudunuzun hormonal seviyelerini dengelemek için harika bir yoldur. Ayrıca, diğer vücut işlevlerinin sistematik bir şekilde çalışmasını sağlayarak sizi sağlıklı ve zinde tutmaya yardımcı olur.

Yasemin Yağı Faydaları
Yasemin Yağı Faydaları

Yasemin Yağı Faydaları

Yasemin yağı faydalarını bu bölümde bulacaksınız.

Cilt bakımında kullanılır

Yasemin yağı, özellikle kuru, kırılgan veya susuz kalmış cildi tedavi etmek açısından uzun zamandır cilt bakımı ile ilişkilendirilmiştir. Bununla birlikte, bazı hassaslaştırıcı olmayan etkilere sahip olduğu için, alerjik reaksiyona veya tahrişe neden olabileceğinden, ciltteki çatlak veya açık yaralarda kullanılması her zaman hoş değildir. Bununla birlikte egzama ve dermatit tedavisinde halen sıklıkla kullanılmaktadır.

Emzirmeyi kolaylaştırır

Yasemin esansiyel yağı, göğüslerden süt salgılanmasını artırır ve bu nedenle emziren anneler ve yeni bebekleri için çok iyidir. Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre emzirme, anneleri ile birlikte yeni doğan bebeklere pek çok fayda sağlıyor. 

Doğumu teşvik ediyor ve kolaylaştırıyor

Esansiyel yasemin yağı, doğum yapmayı kolaylaştırır ve kolaylaştırır ve doğum sancılarını azaltır. Bu özellik, normal doğumun nadir görüldüğü ve vakaların çoğunun sezaryen ile ele alındığı günümüz koşullarında çok faydalı olabilir. Yasemin esansiyel yağı kullanmayı seçen birçok kadın için, iyileşme sürecinin daha az ağrılı olduğunu ve doğum sonrası dönemin de daha kısa olduğunu görüyorlar. Dahası, kasılmaları güçlendirebilir ve bebek doğurmak için gereken süreyi kısaltabilir. Bu noktada, birçok kadın doğum sonrası depresyondan muzdariptir, ancak yasemin esansiyel yağı, antidepresan ve canlandırıcı nitelikleri nedeniyle bu trajik durumla da mücadele eder. 

Spazmları rahatlatır

Yasemin esansiyel yağı, spazmları tedavi etmek ve rahatlatmak için çok iyidir. Spazmodik öksürük, kramp, tıkanıklık, astım, nefes darlığı ve hatta spazmodik koleradan hızlı bir şekilde kurtulma sağlar. Aynı zamanda vücudun diğer bölgelerindeki spazmlardan kaynaklanan bağırsak kramplarını ve ağrıları da hafifletir. Spazmlar tehlikeli, rahatsız edici ve hatta ölümcül olabilir, bu nedenle bu ciddi durumu hızlı bir şekilde hafifletebilecek herhangi bir maddeye saygı gösterilmelidir.

Sedatif etkisi vardır

Yasemin esansiyel yağı, pozitif ve yapıcı duygular ortaya çıkarırken bedeni, zihni ve ruhu sakinleştirir. 2008 araştırma çalışmasının önerdiği gibi yasemin, anksiyete, stres, kızgınlık, öfke ve depresyonun yanı sıra her türlü iltihaptan kurtulma sağlayan sakinleştirici özelliklere sahiptir. Henüz daha fazla araştırma yapılmamış olsa da, bu yatıştırıcı ve anti-enflamatuar özellikler aynı zamanda artrit ve gutun ağrı ve rahatsızlığı ile de ilişkilidir. 

Rahmi korur

Bu yağ rahim sağlığına faydalıdır çünkü rahmi sıkılaştırır ve organın sağlıklı ve düzgün çalışmasını sağlayan bazı hormonların salgılanmasını teşvik eder. Ayrıca östrojen akışını kısıtlayarak, özellikle menopozdan sonra rahmin tümörlerden korunmasına yardımcı olur. 

Yasemin Yağı Saça Faydaları
Yasemin Yağı Saça Faydaları

Yasemin Yağı Saça Faydaları

Yaşlandıkça saç dökülmesi gibi şeyler daha çok sorun haline gelir. Hormonlarınız değiştiğinde ve vücut daha az östrojen ürettiğinde, her sabah fırçanızda daha fazla kıl olduğunu ve tellerinizin biraz kuru ve cansız göründüğünü fark edebilirsiniz. Neyse ki, saç dökülmesi için yasemin yağı sorunun tedavisine yardımcı olabilir.

Yasemin bitkisine ve onun güzel kokulu beyaz çiçeklerine aşina mısınız? Bilmeyebileceğiniz şey, esansiyel yağı onlardan gerçekten damıtabileceğiniz ve onu saç inceltme ve saç derisi oluşumunda basit, evde bir güzellik bakımı olarak kullanabileceğinizdir.

Sadece muhteşem kokmakla kalmaz, aynı zamanda yasemin yağı saçınıza ve cilt sağlığınıza fayda sağlayabilecek besinlerle doludur. Saç derisini zararlı bakterilerden uzak tutmak sağlıklı saçlar için çok önemlidir ve yasemin yağı doğal bir antiviral, antimikrobiyal ve antibakteriyeldir. Bu, saç derisinde kullanmanın saç kütiküllerini tıkayarak saç tellerinin dökülmesine sebep olabilecek bakteri ve mikrop meydana gelmesini önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Yasemin yağı ayrıca saç derisi sağlığını ve saç dokusunu iyileştirebilecek yağ asitleri bakımından da zengindir. Yumuşatıcı görevi görür, bu da saç tellerinizin parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlayarak nemi saç şaftına hapsedebileceği anlamına gelir. Kuru bir saç derisi, foliküllerin zayıflamasına ve aşırı saç dökülmesine neden olabilir. Yasemin yağı gibi yumuşatıcılar, sorunla mücadeleye ve hem saç derisine hem de saç tellerine nem kazandırmaya yardımcı olabilir.

Yasemin yağını saç bakımı olarak kullanmak için saç derinize birkaç damla uygulayabilir ve yıkamadan önce basitçe ovalayabilir veya saç maskesi oluşturabilirsiniz.

Basit bir ev yapımı yasemin yağlı saç maskesi için, dört yemek kaşığı eritilmiş hindistan cevizi yağı veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ kullanın ve on damla yasemin esansiyel yağı ile karıştırın. Maskeyi kökten uca uygulayın, gerçekten saç derinize ve uçlarınıza odaklanın. Karışımın en az otuz dakika veya bir gece saçınızda kalmasına izin verin ardından her zamanki gibi yıkayın. Yağı tamamen yıkamak için iki kez şampuanlamanız gerekebilir. En iyi sonuç için bu maskeyi haftada en az iki kez uygulayın.

Yasemin Yağı Nasıl Kullanılır?
Yasemin Yağı Nasıl Kullanılır?

Yasemin Yağı Nasıl Kullanılır?

Yasemin yağı kullanmanın birçok basit yolu vardır. Bunları aşağıda bulun. Yorgun ve bitkin hissediyorsanız, moralinizi yükseltmek için bir difüzörde yasemin esansiyel yağını kullanabilirsiniz. Rahatlatıcı bir etki için yasemin yağı aromasını içinize çekin. Ilık bir banyoya iki ila üç damla yağ damlatabilirsiniz. Otuz gram hindistan cevizi yağı gibi bir taşıyıcı yağı ile üç damla yasemin yağını karıştırın ve masaj için kullanın.

Hamile kadınlar, bir emmenagog olduğu için bu yağı doğum yapana kadar kullanmaktan kaçınmalıdır. Oldukça rahatlatıcı ve sakinleştiricidir ve bu nedenle ağır dozlardan kaçınılmalıdır. Yine, yasemine alerjisi olanlar, bilinen bir alerjenden yapılan herhangi bir uçucu yağda olduğu gibi onu kullanmaktan kaçınmalıdır. 

Yasemin esansiyel yağı, bergamot esansiyel yağı, sandal ağacı esansiyel yağı, gül esansiyel yağı ve portakal esansiyel yağı, limon esansiyel yağı, misket limonu esansiyel yağı ve greyfurt esansiyel yağı gibi turunçgillerin uçucu yağlarıyla iyi uyum sağlar.

Fransız yeşil kili yağlı, kuru, karma ve akneye eğilimli ciltler için ev yapımı kil maskesi

Kil maskeleri cildi çok iyileştirir ve yatıştırır. Çoğu sağlıklı gıda deposu kili toz halinde stoklar. Yağlı cildiniz varsa su, kuru cildiniz varsa jojoba yağı veya yüz maskesi oluşturmak için karma ciltler için süt ekleyin.

Bir çorba kaşığı Fransız yeşil kili, bir çorba kaşığı montmorillanite kili, üç ila dört yemek kaşığı su, bir çay kaşığı jojoba yağı, beş damla lavanta esansiyel yağı ve beş damla teatree uçucu yağını bir cam kasede karıştırın. Bazıları bire bir oranında su ve kili karıştırmayı öneriyor ama ben en iyisi iki oranında su ve bir oranında kil ile karıştırmayı buldum, bu da daha akışkan bir kıvam oluşturdu. Cilt tipinize göre sıvınızı seçin. Yağlı cildiniz varsa su ekleyin, karma ciltler için süt veya yarım süt ve yarım su ve kuru ciltler için jojoba yağı idealdir. Malzemeleri karıştırmak için metal kaşık kullanmayın, tahta veya plastik bir spatula veya kaşık kullanmak en iyisidir.

Karışımı göz çevrenizden ve dudaklarınızdan kaçınarak yüzünüze yayın. Maskeyi on beş ila otuz dakika yüzünüzde bırakın. Kalan maskeyi koyu cam veya plastik bir kapta saklayın ve bir ay içinde kullanın. Toz kil, belirsiz bir süre saklanabilir. Önerilen raf ömrü üç ila beş yıldır.

Durulamadan önce kili yumuşatmak için yüzünüzdeki kili ılık-buharlı bir bezle nemlendirin ve ardından yüzünüzden silin veya durulayın. En sevdiğiniz nemlendiricinizle bitirin. En iyi sonuçlar için bunu haftada iki ila üç kez yapın.

Daha maceracı olmak istiyorsanız, yumurta, bal, limon suyu, karbonat ve hatta aspirin eklemeyi deneyebilirsiniz (ki bu, sivilceleri tedavi etmede ve sivilceleri temizlemede mükemmel). 

Süper nemlendirici bakım için yasemin yağı ve hindistan cevizi yağı yüz maskesi

Kuru cildiniz varsa, yasemin yağı ve hindistan cevizi yağı yüz maskesi tam size göre… Zengin, nemlendirici, yumuşatıcı yağ asitleri yüklü ve harika kokuyor. Cilt için en iyi esansiyel yağlardan biri olan yasemin esansiyel yağı ile birleştirin ve basit ama güçlü bir cilt pürüzsüzleştirici yüze sahip olursunuz. Kuru cilde sahip olan veya ince çizgileri düzeltmeye yardımcı olmak isteyen herkes ev yapımı yasemin yağı ve hindistan cevizi yağı maskesinden yararlanabilir. Yağlı ciltler veya ciddi sivilceler için bu yüz bakımı çok ağır gelebilir. Bu nemlendirici yasemin yağı ve hindistan cevizi yağı yüz maskesini yapmak için ihtiyacınız olacak.

Üç yemek kaşığı natürel sızma hindistan cevizi yağını bir ateşe dayanıklı kaseye alın. Bir tenceredeki kaynar suyun üzerine kaseyi koyarak yumuşatın. Sonra hindistan cevizi yağı, bir çorba kaşığı bal ve üç damla yasemin yağını bir kaseye ekleyin ve karıştırın. Temiz bir yüze uygulayın. Yirmi dakika bekletin. Ilık bir bezle silerek ve ardından yüze soğuk su sıçratarak iyice durulayın. Hindistan cevizi yağı yüz bakımından sonra diğer yüz maskelerinde olduğu gibi nemlendirici krem ​​kullanmak zorunda değilsiniz. Çok kuru cildiniz, rosacea’nız varsa veya ince çizgiler görmeye başlıyorsanız haftada bir kullanın.

Kolay yatıştırıcı maske

İki tatlı kaşığı çiğ bal, bir tatlı kaşığı aloe vera jeli ve cilt tipinize göre bir ila iki damla yasemin yağını bir cam kasede iyice karıştırın. Cildinize maske olarak uygulayın. On ila on beş dakika bekletin. Yavaşça ılık suyla yıkayın. Hassas veya tahriş olmuş ciltler için çok yatıştırıcı ve sakinleştirici. Tüm cilt tipleri için iyidir.

Aydınlatıcı ki̇l maskesi̇

Bir yemek kaşığı bentonit kili, bir tatlı kaşığı çiğ elma sirkesi ve cilt tipinize göre iki ila üç damla yasemin yağı ile bir macun yapmak için yeterli suyu bir cam kasede iyice karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze uygulayın. On ila yirmi dakika kurumasını bekleyin (cildiniz ne kadar hassas olursa o kadar kısa süre önerilir). Ilık suyla çıkarın. Bentonit kili ciltte kurur ve sıkılaştırır, kirleri çeker ve gözenekleri temizler.

Yağlı veya akne eği̇li̇mli ci̇ltler i̇çi̇n yoğurt maskesi̇

Üç yemek kaşığı sade yoğurt ve üç damla yasemin yağını bir cam kasede iyice karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze uygulayın. On ila yirmi dakika kurumasını bekleyin. Yoğurt cildi yatıştırır ve besler ve yoğurttaki doğal bileşenler nemlenmeye yardımcı olur, kızarıklığı azaltır ve tahriş olmuş cildi önler.

Nemlendi̇rme avokado ve bal maskesi̇

Yarım avokado püresi, bir yemek kaşığı çiğ bal, bir yemek kaşığı aloe vera jeli ve üç damla yasemin esansiyel yağını bir cam kasede iyice karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze uygulayın. On ila yirmi dakika kurumasını bekleyin. Bal cildi temizler ve iyileştirir. Avokado, cildinizi derinlemesine besleyecek vitamin ve minerallerle doludur.

Gül suyu ve yasemin yağı maskesi

Bir yemek kaşığı gül suyu, bir yemek kaşığı çiğ bal, bir yemek kaşığı yoğurt ve üç damla yasemin yağını bir cam kasede karıştırın. Bu maskeyi yüzünüze dikkatli bir biçimde uygulayın. On beş dakika oturmasına izin verin ve bekletin. Ilık suyla maskeyi yüzünüzden çıkarın. Gül suyu, anti-enflamatuar, yatıştırıcı, tahriş olmuş bir cilt görevi görür ve ayrıca cilt hücrelerini güçlendirmeye ve cilt dokusunu yenilemeye yardımcı olabilecek zengin bir antioksidan kaynağıdır. Karma ciltler için harika bir maskedir. Bu uçucu yağlara sahip olmasanız bile, maske tek başına cildiniz için şaşırtıcı derecede besleyici ve iyileştirici olacaktır.

Yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Cilt bakımı ile ilgiliyseniz, Meşhur Siyah Nokta Temizleme Aletini Denedim! Merve Özkaynak adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Ayrıca bizi begonyakadin kullanıcı adlı Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx