Çiçekler

Küstüm çiçeği (Dokunma bana çiçeği) bakımı nasıl yapılır?

Reklamlar

Çiçekli ve çiçeksiz bitkilerin bakımı, yetiştirilmesi ve özellikleri hakkında bilgi ve öneriler sunduğumuz köşemizin bugünkü konuğu, küstüm çiçeği. Dokunma bana çiçeği, küs küs çiçeği ve bazı yerlerde mimoza olarak adlandırılan küstüm çiçeği bakımı ile ilgili tüm detayları yazımız içerisinde bulabilirsiniz.

Küstüm çiçeği bakımının püf noktalarını ele alırken; küstüm çiçeği çiçek açar mı, küstüm çiçeği nasıl sulanır, küstüm çiçeği nasıl çoğaltılır sorularının yanıtları ve yanı sıra küstüm çiçeğinin hikayesini de görebileceksiniz. Öyleyse siz çiçek yetiştirmeyi seven okurlarımızı daha fazla sabırsızlandırmadan küstüm çiçeğinin özelliklerinden söz ederek konumuza başlayalım.

Küstüm çiçeğinin özellikleri nelerdir?
Küstüm çiçeğinin özellikleri nelerdir

Küstüm çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Küstüm çiçeğini doğru ve sağlıklı bir şekilde yetiştirmek ve uzun süre çiçekli kalmasını sağlamak için bitki hakkındaki özellikleri bilmeniz işinizi kolaylaştıracaktır. İsminin hakkını veren ve çok çabuk küsebilen dokunma bana çiçeğinin özelliklerini inceleyelim.

Reklamlar
  • Küstüm çiçeği anavatanı Brezilya olan tropik bir bitkidir ve bu nedenle sıcak bölgelerde yetiştirilmesi çok daha kolaydır.
  • Baklagiller familyasına ait olan küstüm çiçeği, mimoza çiçeği cinsine bağlı bir çalı bitkisidir ve halk arasındaki diğer isimleri; dokunma bana çiçeği ve küs küs çiçeğidir.
  • Pek çok bitkiye nazaran narin bir yapıya sahip olduğu için bakımı zor gibi görünse dahi, gerekli özeni gösterdiğinizde ev ve bahçelerde kolayca yetiştirilebilen bir çiçek türüdür.
  • Küstüm çiçeği ismini, yapraklarına dokunulduğu anda yapraklarında bulunan sinirlerin etkisiyle kendini savunmaya alıp, kapatmasından dolayı almıştır.
  • Ayrıca bitkinin yapraklarına dokunulduğu sırada ortaya çıkan turgorin isimli kimyasal madde, çiçeğin yapraklarının su ile dolmasını sağlamaktadır.
  • Sıcak ve nemli ortamlarda yaşamayı seven küstüm çiçeği bitkisinin ilkbahar ayları olan mayıs ve haziran döneminden başlayarak ekim ayı sonuna kadar pembe, mor ve eflatun çiçekler açtığını görebilirsiniz.
  • Küstüm çiçeğinin boyu kimi bölgelerde 1.5 metre uzunluğa eriştiği görülebiliyor.
  • Bitkinin bakımı güzel yapılması halinde 7 yıl boyunca yaşaması ve çiçek açması mümkündür.
  • Suyu geçirgen özelliği bulunan bahçe toprağında rahatlıkla yetişebilir ve su ihtiyacının toprağı kurudukça giderilmesinden hoşlanır.
  • Ek besin almayı en fazla seven bitkilerden biri olan küstüm çiçeğini belirli aralıklarla azot oranı yüksek olan gübre ile beslenmesi sağlanmalıdır.

Küstüm çiçeğinin bakımı nasıl olmalıdır? Küstüm çiçeği hangi toprakta yetiştirilmeli?

Küstüm çiçeği, bitkinin özellikleri kısmında söz ettiğimiz gibi hassas ve narin bir çiçektir. Bu sebeple özellikle evde yetiştireceğiniz küstüm çiçeklerinin toprak seçimini iyi yapmalısınız. Saksıda yetişecek çiçeğiniz için humus ve diğer mineraller yönünden zengin, ayrıca suyu geçirme özelliği bulunan toprakları tercih edebilirsiniz. Bu durum bahçede yetişen küstüm çiçeği için çok fazla önemli olmuyor ve herhangi bir bahçe toprağında bitkiyi yetiştirebiliyorsunuz.

Küstüm çiçeği nasıl sulanmalı? Küstüm çiçeğine hangi aralıklarla su verilmelidir?

Verilecek su miktarı tüm bitkilerin çiçek açması ve sağlıklı gelişebilmesi için önem gösterilmesi gereken bir detaydır. Küstüm çiçeği tropik bir bitkidir ve bu nedenle sıcak günlerde asla susuz bırakılmaması ve toprağının kurutulmaması gerekir. Şayet çiçek henüz fidan halinde ise yaz aylarında her gün sulayabilirsiniz.

Küstüm çiçeği ne zaman çiçek açar?
Küstüm çiçeği ne zaman çiçek açar

Küstüm çiçeği ne zaman çiçek açar?

Küstüm çiçeği bitkisinin narin çiçeklerini göstermesi için en uygun dönem ilkbahar aylarının başlangıcıdır. Nisan ve mayıs aylarında pembe ve mor çiçekleri açan bitkiyi ekim ayı sonuna kadar çiçekli olarak görebiliyorsunuz.

Saksıda küstüm çiçeği bakımının püf noktaları nelerdir?

Sık karşılaştığımız sorulardan olan evde küstüm çiçeği yetiştirilir mi, saksıda küstüm çiçeği nasıl yetiştirilir için rahatlıkla söyleyebiliriz ki, evet evde kolayca küstüm çiçeği yetiştirebilirsiniz. Güneşi ve sıcağı çok seven küstüm çiçeğini evin güneş ışığı alan bir bölümüne yerleştirmeli ve gün içerisinde birkaç saat güneş görmesini sağlamalısınız.

Reklamlar

Zengin ve kaliteli saksı toprağı temin ettikten sonra küstüm çiçeğinin toprağının kurumasına izin vermeden sürekli nemli tutmanız halinde evinize farklı bir renk eklemeniz mümkün.

Küstüm çiçeği ne zaman budanır?

Küstüm çiçeği uzun yıllık bir bitki olmasına rağmen soğuk havaya karşı dayanıksız ve hassas olduğu için rutin bakımlarının düzenli olarak yapılması gereklidir. Dokunma bana çiçeğinin bir sonraki sene yeniden çiçek açması için tohumlarını vermesinin hemen ardından solmuş olan yaprak ve dalları budayabilirsiniz.

Küstüm çiçeği

Küstüm çiçeğini çoğaltma yöntemleri nelerdir? Küstüm çiçeğini nasıl çoğaltabilirim?

Top halindeki çiçekleri ile evinizi ve bahçelerinizi renklendirecek olan küstüm çiçeğini kolayca çoğaltabilir ve sevdiklerinize hediye ederek hoş sürprizler yapabilirsiniz. Bunun için tohumdan çoğaltma ve çelik ile çoğaltma yöntemlerinden birini tercih edebilirsiniz.

Küstüm çiçeğimi çelik ile nasıl çoğaltabilirim?

Kolay bir şekilde çelik ile çoğaltabileceğiniz küstüm çiçeğiniz için yapmanız gereken çiçeğin yan dallarından dilediğiniz kadar çelik almak. Aldığınız çeliği bir bardak su içerisinde bekleterek köklenmesini sağlayabilir ve sonrasında yüzeyi dar olmayan bir saksıya ekebilirsiniz.

Tohumdan küstüm çiçeğini nasıl çoğaltırım?

Bir diğer küstüm çiçeği çoğaltma yöntemi olan tohumdan çoğaltma işlemi de en az çelik ile çoğaltma kadar kolaydır. Temin ettiğiniz küstüm çiçeği tohumlarını bir süre boyunca en az 50 derece sıcaklıktaki suyun içerisinde bekletmeli ve daha sonrasında nemli olan saksı toprağının içine ekilir. Dilerseniz bu aşamayı çok daha hızlandırmak için saksının üzerini poşetle kapatabilirsiniz. Hemen hemen 3 hafta sonra filizlenmeye başlayan çiçekleri şaşırtma yaparak dilediğiniz saksıya dikebiliyorsunuz.

Küstüm çiçeği ne zaman çoğaltılmalıdır?

Küstüm çiçeğini tohumdan ya da çelik ile çoğaltmak için en uygun dönem, havanın ısınmaya başladığı ilkbahar aylarıdır.

Küstüm çiçeği ve deprem ilişkisi nedir?

Küstüm çiçeği kimi rivayetlere göre depremi daha önceden hissederek deprem olmadan hemen önce yapraklarını kapatmaktadır. Bu duruma neden olarak, küstüm çiçeği yapraklarının çok hassas ve harekete duyarlı olmasından dolayı sarsıntıyla birlikte yapraklarını kapatması gösteriliyor. İşte bu nedenle halk arasında deprem habercisi çiçek olarak anıldığını söyleyebiliriz.

Bu yazımızı beğendiyseniz Kalanşo Çiçeği Nasıl Yetiştirilir? Kalanşo Çiçeği Bakımı isimli yazımız da ilginizi çekebilir.

Yeni çıkan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube Kanalımıza Abone olabilirsiniz.

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx