SağlıkBeslenme

Kiraz Sapı Çayı Nasıl Yapılır?

Reklamlar

Kiraz sapı çayı nasıl yapılır, kiraz sapı çayının faydaları ve zararları nelerdir gelin birlikte ele alalım. Kiraz sapının içinde çok sayıda vitaminler, mineraller, potasyum, magnezyum ve lif kaynağıdır. Kiraz sapı vücudun tuz dengesini bozmadan vücuttan su atılmasını sağlar. Kiraz sapı kan sulandırır ve damarların yağlanmasını önler böylece kalp daha iyi çalışır. Eğer kiraz sapı çayı aç karnına içilirse kötü kolesterolün olumsuz etkilerine karşı koruyacaktır. Kiraz sapı çayı prostat şikayetlerinin giderilmesinde çok faydalıdır.

Kiraz saplarının içinde bulunan uçucu yağların potasyum tuzların iltihap ve idrar söktürücü etkisi vardır. Ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Böbrek hastalıkları, gut, artrit ve romatizmaya iyi geldiği bilinmektedir. İdrar yolu enfeksiyonlarını engeller ve kişiyi sakinleştirici etkisi vardır. Fakat bazı ilaçlar ile etkileşime girebilme ve tansiyonu düşürme gibi etkilerinden dolayı doktora danışmadan kullanılmamalıdır.

Kiraz sapı çayının içinde antioksidanlar vardır. Bu antioksidanlar idrara çıkmayı sıklaştırarak toksinlerin kolayca atılmasını sağlar. Vücudunuzda ödem varsa su tutulumunu engelleyecektir. Aynı şekilde kadınların adet dönemindeki ödemin atılmasına yardımcı olur. Zayıflamak isteyenlerde içebilir selülitleri de yok edecektir. Ama su atmaya yardımcı olduğu için fazla tüketilmesi vücudu susuz bırakacaktır.

Reklamlar
Kiraz sapı çayının faydaları
Kiraz sapı çayının faydaları

Kiraz sapı çayının faydaları

Böbrek sağlığına iyi gelir

Kiraz sapı çayı böbrekleri temizler ve böbrek taşı oluşumunu önler. Aynı zaman iltihap önleyici özelliği vardır. Kiraz sapı çayı içildiğinde böbrekler daha iyi çalışır ve daha sağlıklı olur. Çünkü içinde diüretik etkilere sahip bazı uçucu bileşikler ve potasyum tuzlar bulunmaktadır. Böbrek taşlarının parçalanmasını ve vücuttan atılmasını sağlar.

Gut, artrit ve romatizma tedavisine yardımcı olur

Kiraz sapı çayının bir diğer faydası da eklemleri, kemikleri, kasları zayıflatan ve şiddetli ağrıya neden olan gut, artrit, romatizma gibi hastalıkları tedavi etmektir. Kiraz sapı çayı vücutta bulunan serbest radikalleri yok eden anti-enflamatuar özellikleri sayesinde ve içerdiği flavonoidlerle birlikte eklemleri, tendonları, bağları ve kasları güçlendirir.

Kolesterol seviyesinin dengelenmesinde etki sağlar

Kolesterol seviyesinin düşmesi için her gün 1 fincan kiraz sapı çayı içmelisiniz. Kolesterolün düşmesi için doğal bir çözüm arıyorsanız kiraz sapı çayını mutlaka denemelisiniz.

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisinde etkilidir

İdrar yolunda enfeksiyona neden olan zararlı bakteriler çok görülen bir sağlık sorunudur. İdrar yolu enfeksiyonu olan kişilerde idrara çıkma sayısı artar, idrar sırasında ağrı ve yanma olabilir, hatta kanama bile görülebilir. Kiraz sapı çayının anti-enflamatuar ve anti-septik özellikler idrar yollarını temizlemeye yardımcı olur ve enfeksiyonun tedavisine katkıda bulunur. Aynı zamanda interstisyel sistite karşı da koruyucudur.

Reklamlar

Kiraz sapı çayının diğer faydaları:

  • Kiraz sapı çayının içinde melatonin ve serotonin bulunur. Bu antioksidanlar sayesinde biyoritmi düzenleyerek sakinleştirici etki sağlar.
  • Vücuttaki kanı temizler.
  • Prostat şikayetlerini hafifletir.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Kabızlık sorununda etkilidir.
  • Susuzluğu giderir ama fazla kullanımı vücuttaki gerekli suyun da atılmasına neden olur.
  • İdrar söktürücü özelliği vardır ve fazla suyun vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için diüretiktir.
  • Karaciğer sağlığını korumaktadır.
  • Ağrı giderme konusunda etkilidir.
Kiraz sapı çayı zayıflatır mı
Kiraz sapı çayı zayıflatır mı

Kiraz sapı çayı zayıflatır mı?

Kiraz sapı çayı kilo vermek isteyenlerin de kullandığı bir çaydır. Çünkü müshil özelliği vardır ve bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar. İçinde antioksidanlar, flavonoidler ve anti-enflamatuar özellikler toksinler bulunduğu için vücuttaki yağı yok eder. Böylelikle vücudun su tutulumunu engelleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır.

Kiraz sapı çayı nasıl yapılır?

Kiraz sapı çayı hazırlamak için kirazları yedikten sonra saplarını atmayıp bir yerde biriktirin. Ve sakladığınız kiraz çekirdeği saplarını bir yerde kuruttuktan sonra güneş almayan yerde bir kavanozda saklayınız. Kiraz saplarından bir miktar alıp kaynatınız kiraz sapı çayınız hazır. Aynı zamanda kiraz saplarını toz haline getirip salata ve yemeklerde de kullanabilirsiniz.

Kurutulmuş kiraz sapı çayı tarifi

Kurutulmuş kiraz saplarından çay elde etmek için ilk olarak kiraz saplarını soğuk suda yıkamalısınız. 1 bardak suyu kaynatıp içine 1 çay kaşığı kiraz sapı tozu veya 1 çorba kaşığı kurutulmuş kiraz sapı ilave ediniz. Ve 1 tane de çubuk tarçın ekleyerek demlenmesi için 5-6 dakika bekleyiniz. İsterseniz içine bir tutam mısır püskülü de ilave edebilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı süzüp ılık olarak tüketebilirsiniz. Çayın meyvemsi bir tadı ve kokusu olacaktır.

Kiraz sapı çayı kürü:

Kiraz sapı çayı kürü elde etmek için tencereye 1 litre su 1 avuç kiraz sapı koyarak 5 dakika kısık ateşte kaynatınız. Su soğuyunca süzüp bir şişeye doldurunuz. Ve buzdolabında saklayınız. Ama buzdolabında en çok 3 gün bekleyebildiğini unutmayınız. Bu nedenle her üç günde bir kürü taze olarak hazırlamanız gerekmektedir.

Kadınlar adet döngüsü sırasında aç veya tok karnına bir bardak içebilir. Fakat çayın detoks etkisinden faydalanmak için yemeklerden yarım saat önce veya iki saat sonra günde sadece bir bardak içilmesi uygundur. Bir haftalık uygulamadıktan sonra üç gün ara verip bir hafta daha uygulayabilirsiniz. Sonrasında kürü sonlandırın.

Kiraz sapı banyosu:

Kiraz sapı banyosu ile şişmiş gözler ve yorgun ayaklar şifa bulacaktır. Cildinizin nefes almasını ve canlanmasını sağlayacaktır. Peki kiraz sapı banyosu nasıl yapılıır;

4 tutam kiraz sapını yaklaşık 3 litre suda 10 dakika kaynatarak içine 2 tane çubuk tarçın ve bir avuç da ıhlamur ekleyiniz. Suyu 1 saat dinlendirdikten sonra banyo suyu olarak kullanabilirsiniz. Kullandıktan sonra cildinizin canlandığını göreceksiniz. Sonra da bu karışımı geniş bir leğene koyup ayaklarınızı içinde 2o dakika bekletiniz. Ayaklardaki ve topuklardaki ağrı azalacak ayaklarınız rahatlayacaktır.

Kiraz sapı çayını kimler içmemeli?

Kiraz sapı çayının on beş yaş altı genç kızların, kırk yaş altı erkeklerin ve çocukların tüketmesi tavsiye edilmemektedir.

Kiraz sapı çayını hamileler içebilir mi?

Hamile kadınların bitki çaylarını içerken dikkatli olması gerekmektedir. Kiraz sapı çayı da kan sulandırdığı ve diüretik olduğu için hamilelerde ve emziren annelerde sakıncalı olabilir.

Kiraz sapı çayı zararları

  • Kiraz sapı çayının fazla tüketilmesi kalsiyum atılımını attırabilir bu nedenle ürolitiyazis (idrar yollarında taş) hastalarının dikkatli kullanması gerekir.
  • İçinde çok fazla etken madde olmamasına rağmen ilaç etkileşimleri konusunda henüz yeterli araştırma yoktur. Sürekli kullandığınız bir ilaç varsa mutlaka doktorunuza danışıp onay alarak kullanınız.
  • İshal durumu varsa tüketmekten kaçınınız.
  • Tansiyonu düşük olan kişilerin tüketmesi sakıncalı olabilir.
  • Fazla içilmesi durumunda vücudu susuz bırakabilir.

Bizi Youtube’de takip edin: https://www.youtube.com/c/begonyakadin

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx