Hayvanlar Alemi

Mavi Rus Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Reklamlar

Genellikle Chartreux kedisi ile karıştırılan Rus mavi kedisi, zarif, uysal ve sadık bir kedidir. İdeal yaşam tarzı, sağlık, beslenme ve tüy bakımı dahil olmak üzere bu büyüleyici kedi hakkındaki tüm bilgileri birlikte keşfedelim.

Mavi Rus kedisi özellikleri

Bayanlar ve baylar, Majesteleri Rus Mavi kedisi: gizemli kökenleri ve aristokrat görünümü ile bu kediyi sahiplenmeden önce bilmeniz gerekenler burada.

Mavi Rus kedisine aynı  zamanda Çar’ın kedisi deniyor. Adında anlaşılacağı gibi menşei Rusya’dır. Ortalama ömrü 15-20 yıl arasında değişir ve uzun ömürlü bir kedidir. Mavi Rus kedisi orta beden bir kedi türüdür ve yaklaşık 3- ila 5 kg arasında bir ağırlığa sahiptir.

Reklamlar

Bu kedinin bir çok güzel özellikleri vardır. Öncelikle miyavlama huyu yoktur. Bunun yanında kilo alma eğilimi yoktur ve kedi bakıcıların en büyük derdi olan kaçma huyu yoktur. Fakat yalnız kalmayı sevmez ve yanında sahibini görmek ister. Bütün hava koşullarına uyum sağlar ve her iklimde sorunsuz yaşayabilir.

Rus mavi kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı
Rus mavi kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı

Rus mavi kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı

Rus mavi kedisi mükemmel bir kraliyet saray kedisidir … ya da en azından bir apartman kedisidir. Kendini şımartmayı, rahatlamayı ve dinginliği seven bir kedidir, çok yıkıcı değildir ve zamanının çoğunu uyuklayarak ya da aile üyeleri tarafından şımartılarak geçirir.

Rus mavisinin, utangaçlığı göz önüne alındığında, kedinin sığınabileceği, korunup güvende hissedeceği, özel ilgi alanına sahip alanlara sahip olması önemlidir. İdeal yaşam alanı, tırmalama tahtası, minderler, köpek kulübeleri, raflar ve oyunlarla donatılmış çevresel bir zenginleştirme ile hazırlanmalıdır

Mavi Rus kedisi kökenleri ve tarihi

Rus Mavisinin tarihi bir efsaneye dönüşüyor. Bu kedinin kökenleri aslında çok net değildir. En güvenilir kaynaklara göre, Rusya’nın kuzey batısından ve özellikle Arkhangelsk bölgesinden geliyor.

Reklamlar

Aslında, denizciler bu kedileri gemilerde yanlarında taşıyorlardı. Böylece yiyecek kaynaklarını farelerden korumaya çalıştılar.

1860 yılında deniz yoluyla İngiltere’ye varan denizciler bu kedilerin Avrupalıların hayranlığını kazanmasına sebep oldular. Cinsin resmi olarak tanınması 1912’de gerçekleşti. Ancak, İkinci Dünya Savaşı sırasında bu türler yok olma riskiyle karşı karşıya kaldı.

1950’lerden itibaren yetiştiriciler, önce mavi nokta Siyam ile bir dizi çaprazlama yaparak, ardından kedinin orijinal standardını geri kazanarak cinsi kurtarmak için çabaladılar.

Mavi Rus kedisi görünüm ve fiziksel özellikleri
Mavi Rus kedisi görünüm ve fiziksel özellikleri

Mavi Rus kedisi görünüm ve fiziksel özellikleri

Yumuşak ve kalın kürk, canlı gözler ve yumuşak ifade: Bunlar Rus Mavisinin özellikleridir.

Mavi rus kedisi yapısı iyi orantılı, uzun uzuvlu ve aynı zamanda kaslıdır. Cinsin erkek örneklerinin ortalama ağırlığı 4,5 kg civarındayken dişileri biraz daha küçüktür. Başı, belirgin bir çene ve dolgun yanaklar ile küt bir üçgen şeklindedir.

İyice ayrılmış olan gözler yoğun yeşil renktedir. Düz, sivri, orta büyüklükte kulakları vardır. Tüyleri kısa, kalın ve ipeksi bir dokuya sahiptir. Bu kedinin kürkünün rengi çok özeldir.

Mavi Rus kedisinin renkleri mavi ve koyu gri arasında değişir ve astarda gümüş yansımalar da görülür. Bacakları ince, küçük boyutlu ve yuvarlak şekillidir.

Mavi Rus kedisi karakteri

Harika görünümüne ek olarak, Rus Mavisi nazik ve sevecen bir mizaca sahiptir.

Utangaçlığını ortaya çıkarmak ve bunu ortadan kaldırmak için başlangıçta sabırlı olmak gerekir. Oldukça çekingen bir kedidir. Bununla birlikte, bu kedi sosyalleşir ise kendini sahibine adar ve sahibi onun vazgeçilmezi olur.

Aynı zamanda canlı ve zeki bir kedi olup, apartman hayatının rahatlığını sever. Günü genel olarak uyuyarak ve tembellik ile geçirir.

Çocuklar ve diğer hayvanlarla uyumluluk

Dost canlısı ve uysal doğası göz önüne alındığında, Mavi Rus kedisi küçükler için mükemmel bir arkadaştır. Dengeli ve sabırlı olan bu kedi, küçüklere sevgi ve dikkatle yaklaşır.

Rus Mavisi, kendi türünün üyeleriyle bile sosyal ve iyi huyludur. Temel olarak, bu örnek, uygun şekilde sosyalleştirildiği sürece bir köpekle yaşamak için de uygun olabilir.

Mavi Rus kedisi bakımı ve sağlığı
Mavi Rus kedisi bakımı ve sağlığı

Mavi Rus kedisi bakımı ve sağlığı

Mavi Rus kedisi inanılmaz derecede uzun ömürlü bir kedidir. Bu türün ortalama yaşam süresi 15 ila 20 yıl arasındadır. Bu kedi uzun bir ömre sahip olmasının yanı sıra nadiren hasta olma eğilimindedir. Risk altında olduğu hastalıklar arasında:

  • Hipertrofik kardiyomiyopati (Kalp kası sorunu);
  • Klamidya(Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon);
  • Saçkıran (bölgesel tüy dökülmesi);
  • Kedi immün yetmezlik virüsü.

Mavi Rus kedisi tüy bakımı

Bu çok az zaman gerektiren çok basit bir işlemdir. Bu kedi aslında çok az tüy dökmeye meyillidir.

Bunun için haftada bir veya iki kez hafifçe fırçalamak düğüm oluşumunu önlemek ve ölü tüy tabakasını çıkarmak için yeterli olacaktır.

Mavi Rus kedisi beslenmesi

Bu kedinin özel bir ihtiyacı yoktur ve kilo almaya yatkın değildir. Bu nedenle Mavi Rus kedisi beslenmesi, sağlığı için gerekli besin maddelerini içerdiğinden emin olmak yeterli olacaktır.

Rus Mavisi, etobur olduğu için hayvansal kaynaklı proteinlerin yanı sıra karbonhidratlar, yağlar, mineral tuzlar, vitaminler beslenmesinde önemli bir yer tutar. Bunun yanında temiz ve taze su asla eksik olmamalıdır.

Tercihlerinize bağlı olarak, endüstriyel mamalara dayalı bir beslenme seçebilirsiniz. Önemli olan, taze ve en kaliteli mamalar olmasıdır. Verilecek öğün miktarını veterinere danışarak belirleyebilirsiniz.

Mavi rus kedisi üremesi

Safkan mavi Rus kedisi elde etmek için, aynı cinsin örnekleri arasında veya Rus Mavisi ile Nebelung kedisi arasında bir eşleşme sağlamaktır. Bu kedi türü, cinsel olgunluğa 7-8 ay civarında erken ulaşır.

Kedilerin gebelik süresi 63 ila 65 gün arasında sürer ve bundan sonra genellikle üç veya dört yavru kedi doğar. Doğumda, kedilerin mavi gözleri ve hafif tekir izleri vardır. Ancak büyüdükçe, bu özellikler kaybolur.

Mavi Rus kedisi hakkında ilginç bilgiler
Mavi Rus kedisi hakkında ilginç bilgiler

Mavi Rus kedisi hakkında ilginç bilgiler

Son olarak, bu türü sevenler için ek bilgiler;

  • Mavi Rus kedisi, Rus hükümdarlarından aldığı özel takdir nedeniyle ” Çar’ın kedisi ” lakaplıdır. Karşı konulmaz çekiciliği nedeniyle bu kedi İngiliz hükümdarları tarafından da seçilmiştir;
  • Son yıllarda Avustralya ve Yeni Zelanda’da siyah beyaz olanları tercih ediliyor. Ancak çoğu dernek bu renkleri tanımıyor;
  • Son zamanlarda, uzun tüylü bir Mavi Rus kedisi cinsi ortaya çıktı. Bu kedi muhteşem Nebelung kedisidir.
  • Tamamen hipoalerjenik olmasa da, bu kedi, kedi tüyüne karşı hafif alerjisi olanlar tarafından daha iyi tolere edilir;
  • Çoğu zaman, Mavi Rus kedisi, Chartreux kedisi ile karıştırılır. Gerçekte, aralarında kusursuz bir benzerlik olsa da, herhangi bir genetik bağ yoktur.

Mavi Rus kedisi fiyatı

Satın alma sahiplen ilkelerine saygılı olsakta bu kedi türünü ücretsiz bulmak neredeyse imkansızdır. Mavi Rus kedisi fiyatı 1000 ila 4000 Tl arasında değişmektedir. Kedinin fiyatı, yaşı ve cinsiyeti ile hitap ettiği üremeye göre değişebilir.

Rus Mavisi nereden alınır? En iyi tavsiye, satın alacağımız kedinin ebeveynlerini bize bildirecek ve yavru sağlığı hakkında gerekli tüm belgeleri sağlayan ciddi ve profesyonel bir hayvan çiftliği ile iletişime geçmektir.

İlginizi çekebilir: Sibirya Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx