Sağlık

Ağızdaki Metalik Tat Neden Olur, Nasıl Geçer?

Reklamlar

Ağızdaki Metalik Tat Neden Olur sorusu bu can sıkıcı durumla karşılaşan herkesin araştırdığı konuların başında yer alıyor. Ağızda metalik tat oluşma sebepleri içinde pek çok farklı neden yatabilir. İnsana kendini kötü hissettiren bu durum ansızın gelişebilir ve etkisi uzun süreler kalabilir.

Ağızdaki metalik lezzet, pek çok nedenle oluşabilir. Bu hoş olmayan lezzet ansızın gelişebilir ve tesirini uzun bir süre gösterebilir. Ağızdaki metalik lezzet fark ederseniz bu endişe verici olabilir. Bu durum çoğunlukla koku ve tat duyunuz sebebi ile oluşur.

Ağızda metalik lezzet neden olur sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından son dönemde sıklıkla araştırılmaktadır. Biz de bu içeriğimizde ağızdaki metalik tadın sebeplerine değindik. Bununla birlikte ağızda metalik tat nasıl geçer ve ne iyi gelir sorularının cevaplarını konuya ekledik. İşte, ağızdaki metalik lezzet ile ilgili detaylar.

Reklamlar

Ağızdaki Metalik Tat Nedir?

Ağızdaki metalik tat, tıbbi açıdan paraguzi olarak tanımlanır. Bu bir tür tat alma bozukluğu olarak da adlandırılabilir. Nadir görülen ancak kronik olabilecek bir hastalıktır. Ciddi bir sorun olmamakla beraber mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Bu bozukluğu yaşayan kişilerde herhangi bir besin tüketimi olmaksızın birmetal tadı ağızda belirir. Bunun yanında bitkinlik ve yorgunluk da görülebilir. Mide bulantısı ile de sıklıkla karşılaşabilecek olan bu kişiler mutlaka bir uzman hekim yardımı almalıdır. Çeşitli ilaçlar ile bu durumun tedavisi mümkündür.

Ağızdaki Metalik Tat Neden Olur
Ağızdaki Metalik Tat Neden Olur

Ağızdaki Metalik Tat Neden Olur?

Sinir Sistemi Hastalığı Olabilir

Sinir sistemi rahatsızlığı olan kişilerde ağızda metalik tat oluşumu sıklıkla görülmektedir. Tat ve koku duyusunu kaybeden kişilerde otomatik olarak ağızdaki değişebilir. Bu durum da metalik birtat olarak sıklıkla görülür.

Dişlerinizi Temizlemiyor Olabilirsiniz

Diş bakımı ağızdaki tatlar açısında önemli bir süreçtir. Dişte oluşan herhangi bir iltihap durumu ya da çürükler ağızda metalik bir tat oluşumuna sebebiyet verebilir. Bu durumda diş etleriniz şişebilir ve devamlı kanamalar görülebilir. Ayrıca nefesiniz de kötü kokar.

Reklamlar

Hamile Olabilirsiniz

  • Ağızda metalik tat genelde hamilelik dönemlerinde de yaygın olarak görülmektedir. Bu da hamilelikte ağızda metalik tat olur mu sorusunun yanıtıdır.
  • Genelde gebeliğin ilk haftalarında ağızda sıklıkla metalik bir tat görülmektedir.

Vücudunuzda Bakır ve Metal Oranı Fazladır

  • Bazı vitaminler, özellikle bakı, çinko ve demir gibi vitamin takviyelerini aldığınızda ağzınızda metalik bir tat kalabilir.
  • Bu vitaminler belirli bir ölçüde ve dozda kullanılmalıdır. Dolayısı ile mutlaka doktor kontrolü ve bilgisi dahilinde kullanmalısınız.

Bazı İlaçlar Yan Etki Yaratabilir

  • Özellikle kalp ve damar hastalıkları ile mücadele eden kişilerin kullandıkları kalp, tansiyon, diyabet, antibiyotik, tiroit ve mide yanması ilaçları ağızda bu tarz bir tat bırakabilir.

Doktorunuza danışarak bu ilaçların kullanımı ile ilgili doğru dozun belirlenmesini mutlaka sağlayın.

Solunan Maddelerden Kaynaklanabilir

Eğer soluduğunuz hava kirliyse ağzınızda metalik bir tat görülebilir. Bunun yanında sigara ve alkol tüketenlerde de bu tarz bir etki görülebilir.

Alerjiniz Tetikleyebilir

  • Burnunuzu tıkayan ya da akıntıya sebebiyet veren bir alerjiniz varsa, bu durum tat alma duyunuzu etkiler Alerji sırasında histamin salınımı oluşur. Bu durum tat ve koku almanızı direk olarak etkiler.

Hazımsızlık Etkileyebilir

  • Sindirim sistemi sorunları olanlar, reflü ve mide ekşimesi yaşayanlarda da bu durum görülebilir. Mide sorunlarınız kontrol altına alınmadan ağzınızdan bu tat gitmeyecektir.
Ağızdaki Metalik Tat Nasıl Geçer
Ağızdaki Metalik Tat Nasıl Geçer

Ağızdaki Metalik Tat Nasıl Geçer? İyi Gelen 8 Tavsiye

Narenciye Suyu Tüketebilirsiniz

  • Eğer ağzınızda metalik bir tat varsa narenciyelerden turunçgil, portakal ya da limon suyu tüketebilirsiniz.
  • Narenciye grubundaki meyvelerin suları ağzınızdaki tadın normale dönmesine yardımcı olacaktır.

Bitki Çayı İçebilirsiniz

  • Bitki çayları düzenli içildiğinde pek çok sağlık sorununa deva olabiliyor.
  • Bu durumun yanında taze nane yaprağı da tat durumunuzu düzeltebilir.

Ağız ve Diş Bakımınıza Özen Göstermelisiniz

Düzenli diş bakımı ve temizliği ağzınızın sağlığının korunmasına yardımcı olur. Özellikle yemek sonrası dişlerinizi düzenli fırçalamak ve ağız bakım ürünleri kullanımı ile sağlıklı bir ağıza sahip olabilirsiniz.

Metal Mutfak Gereçlerinden Kaçınmalısınız

Metal mutfak aletlerinin ağza alınması ağız tadınızı bozar. Bunun yanında metal aletler yerine cam olanlarını tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Düzenli Su Tüketmelisiniz

Günlük vücudunuzun ihtiyaç duyduğu su miktarını almanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Çoğu insan yeterince su içmediği için ağzında bozuk bir tat hissedebilir.

Yoğurt Yemelisiniz

Yoğurt ağzındaki tat bozulmuş kişilerde bu tadı düzeltmek için tüketilebilir. Yoğurt sağlık açısından pek çok faydayı bünyesinde barındırır.

Limon Şekeri Yiyebilirsiniz

Yemeklerden önce limon şekeri tüketmek ağzınızdaki metalik tadın zamanla geçmesine yardımcı olabilir. Benzer bir durumda soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıklarında da limon şekeri tüketebilirsiniz.

Sigara ve Alkolden Uzak Durmalısınız

Sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin tüketimi ağızda metalik bir tada sebebiyet verebilir. Dolayısı ile bu gibi zararlı maddelerden uzak durmanız ağız sağlığınız açısından en iyisi olacaktır.

Tüm bu bilglerin yanında video içerikler ürettiğimiz begonya kadın yotube kanalımıza da abone olarakbize destek olabilirsiniz. Ayrıca Yüzdeki Kolajen Nasıl Artırılık konulu yazımız da ilginizi çekebilir.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx