Beslenme

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Reklamlar

Bebeklerde ek gıdaya ne zaman geçilmeli sorusu anneler tarafından merak edilmektedir. Emzirdiğiniz bebeğin ek gıdaya geçme zamanı geldiyse emzirmenin yanında yavaş yavaş ek gıdaları deneyebilirsiniz. Bebeğiniz besinleri gün gün deneyip etkisini görerek ek gıdaya devam etmelisiniz. Peki bebeklerde ek gıdaya ne zaman geçilmeli? Sorunuzun cevabını yazımızda bulabilir, ek gıda nasıl hazırlanır ve ek gıda tarifleri alabilirsiniz.

Ek gıda bebeğin yeme alışkanlığının değişmesi ve damak tadının çeşitlenmeye başlanmasıdır. Bu dönemde yemek yeme konusunda birçok alışkanlıklar kazandırılacaktır.

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli?

Anne sütü ile beslenen bebekler 6. Aydan sonra ek gıdaya başlayabilirler. İlk olarak sebze ve meyveleri püre şeklinde yiyerek başlamalıdır. Bebeğinizin daha dişleri çıkmadığı içi katı besinleri vermeniz oldukça tehlikelidir. Başlangıçta meyveleri püre olarak vermelisiniz. Birkaç ay sonra da çatalla ezerek verebilirsiniz. En son olarak küçük parça halinde tek lokmalar halinde yiyebilecek duruma gelirler.

Reklamlar

Fakat ek gıdaya geçiş döneminde bebeğinizin yediği besinlere dikkat etmelisiniz. Gaz yapan gıdalardan özellikle kuru baklagillerden uzak durulmalıdır. Bu dönemde bebeğinize meyve püresi, sebze çorbası ve yoğurt yedirebilirsiniz. Bebeğiniz 6. Ayına girdiğinde alacağı ilk besinin anne sütü olması gerektiğini unutmayınız.

Ek Gıda Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ek gıdaya geçiş dönemlerinde bebeklere bazı yiyecekler verilmemelidir. Yani bazı bebeklerde alerji yapabileceği için bu dönemde verilmemelidir. Mesela yumurtanın beyazı alerji yapabilmektedir. Bu nedenle ilk olarak yumurtanın sarısı ile protein alımı sağlanmalıdır. Bebeğinize bir yiyeceği verdikten sonra iki üç gün vücudunda bir tepki var mı diye izlemek mantıklı olacaktır. Cam rendeden elma, armut gibi meyveleri geçirerek sağlıklı bir şekilde yedirebilirsiniz. Ek gıdaya başladığınız 6.aydan 9 aya kadar bebeğiniz anne sütü için geceleri uyanacaktır. Fakat 9. Aydan sonra yavaş yavaş bebeğinizin yeme düzeni oluşacak ve geceleri daha az uyanacaktır.

Ek Gıdaya Başlangıç Önerisi

Bebeğinizin kahvaltısında yumurta sarısı, tuzsuz peynir, bebe bisküvisi yer alabilir. Karışımın kıvam alması için anne sütü ile karıştırıp verebilirsiniz.

Bebeğiniz için öğlenleri sebze çorbası ve yoğurt güzel bir seçimdir.

Reklamlar

Akşamları da bebeğinize öğlene benzeyen bir menü hazırlayabilirsiniz. Sebze püresi verebilirsiniz. Anne sütü de uykuya geçişlerini kolaylaştıracaktır.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Ne Zaman Başlar?

Bebekler doğdukları andan itibaren 6 aylık olana kadar sadece anne sütü almalıdırlar. 6. Aydan sonra ek gıdaya geçebilirler. Ek gıdaya meyve ve sebzeler ile başlanır. Özellikler meyveler ilk olarak püre haline getirilerek verilir. Bir iki ay sonra çatalla ezip verebilirsiniz. Son olarak da 9 aydan sonra çatal ile ezilerek verilebilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken gaz yapan gıdalardan uzak durmaktır. Bebeğinize ilk olarak meyve ve sebze püresi verebilirsiniz. Sebze ve meyve ağırlıklı gıdalar tercih edilmelidir.

Ek Gıda Alışverişi Nasıl Olmalıdır?

Ek gıdaya başlayacağınız zaman yapacağınız alışverişinizin meyve ve sebze ağırlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Sabah meyve püresi akşam da sebze çorbası verebilirsiniz.

6 Ayda Ek Gıdaya Nasıl Başlanır?

Tamamlayıcı besinlere bir çay kaşığı ile başlanmalıdır. Ve zamanlar miktarı ve çeşidi arttırılmalıdır. Üç- beş günde bir yeni öğünler eklenmeli ve bebeğinizin farklı gıdalara alışması sağlanmalıdır. 1 yaşından sonra da havuç ve bezelye ise mevsimindeyse verebilirsiniz. Patates, havuç, kabak, ıspanak, enginar, karnabahar gibi sebzelerden yiyebilir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli
Bebeklerde Ek Gıdaya Ne Zaman Geçilmeli

Avokado Bebeklere Nasıl Yedirilir?

Avokado çok faydalı bir besindir. Demir eksikliğini yok eder beyin gelişimini destekler ve fiziksel gelişime de katkı sağlar. Yağlı bir besindir. Ve günlük ihtiyaç olan besin değerlerine ulaşılabilir. Bebeğinize 4. Ya da 6. Aydan itibaren verebilirsiniz.

Avokado püresi

Bebeğinize avokado püresi hazırlamak için gerekli malzemeler çeyrek olgun avokado, yarım olgun (yerli muz) ve 3-4 çorba kaşığı kadar anne sütü. Anne sütü yerine formül mama ya da yoğurt da kullanabilirsiniz.

Hazırlamak için yapmanız gereken avokadoyu ve muzu soyup ezmelisiniz. Sonrasında içerisine anne sütü veya hazırlanmış formül mama eklenir.

6 Ay Ve Üzeri Bebekler İçin Ek Gıda Tarifleri

Bebeğiniz 6 aylık olup ek gıdaları tek tek deneyerek başladıktan sonra;

Sebzeli Çorba 6 Ay

Yaz sebzeleri ile 6 ay ve daha büyük bebekler için çorba için gerekli malzemeler 1 tane küçük boy sakız kabak, 1 tane küçük patates, yarım küçük enginar, 1 tatlı kaşığı doğal zeytinyağı ve 2 su bardağı su. Eğer evinizde enginar yoksa yerine havuç gibi başka bir sebze kullanabilirsiniz.

Sebze çorbasını hazırlamaya başlarken ilk olarak tüm malzemeleri güzelce yıkamalısınız. Kabak ve patatesin kabuklarını soyup küp küp doğramalısınız. Ve eğer soyulmuş enginar aldıysanız yıkayıp ince ince doğramanız yeterlidir. Bu malzemelerin içine 2 bardak su eklenerek küçük bir tencereye koyularak orta ateşte pişirilir. Ocaktan aldığınız çorbayı posası kalmayacak şekilde ezilerek süzgeçten geçirmelisiniz.

Posası aslında çorbanın faydalı yeridir. Bu sebeple atmamak için süzgeçle süzmek yerine blender dan geçirmek daha kolay ve sağlıklı olacaktır. Ve eğer enginar kullanırsanız ezilmeyeceği için sert kalabilir. Bu sebeple bebeğinizin ağzına pürüz gelmemesi için blender daha pratik be sağlıklıdır.

Çorbanın üzerine doğal zeytinyağını da ekleyerek hazır hale getirebilirsiniz. Oda sıcaklığına gelince bebeğinize yedirebilirsiniz.

6 Ay Ve Üzeri Bebekler İçin Ek Gıda Tarifleri
6 Ay Ve Üzeri Bebekler İçin Ek Gıda Tarifleri

Pancarlı Sebze Çorbası 6 Ay

6 ay ve üzeri bebekler için pancarlı sebze çorbası için gerekli malzemeler, 1 küçük kase kadar karnabahar, 1 tane soyulmuş, doğranmış küçük kırmızı pancar ya da onun yerine 1 küçük havuç da olabilir,  yarım çay bardağı yulaf ezmesi, 1 su bardağı veya biraz fazla su, 1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı.

Çorbanızı hazırlamak için tencerenize yıkanmış kırmızı pancar, karnabahar, su ve yulaf koymalısınız. Tüm sebzeler yumuşayana kadar karıştırarak pişirilmelidir. Çorbanız kaynadıktan sonra çatalla ezilecek kıvama gelecektir. Çatalla ezip içine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ve ılıyınca bebeğinize yedirebilirsiniz.

Meyveli Yulaflı Bebek Maması 6 Ay

6 aydan büyük bebekler için meyveli yulaflı bebek maması için gerekli malzemeler; 1 tane orta boy elma veya armut, 1 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm yumuşaması için sıcak suda önceden ıslatmalısınız, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi veya esmer pirinç,  yarım su bardağı ev yoğurda da ekleyebilirsiniz.

Meyveli yulaflı mama için ilk olarak yulaf ezmesi ve kuru üzümü su ile çok kısık ateşte yulaflar yumuşayana kadar pişirmelisiniz. Elma ya da armutu soyup cam rendeden geçirerek püre haline getirmelisiniz. Yulaflı karışım biraz soğuyunca blenderdan geçirilir. Ve içine rendelenmiş elma veya armut ile birlikte ev yoğurdu da ilave edilir.

Havuçlu Elmalı Bebek Maması 6 Ay

6 ay ve üzeri bebekler için havuçlu elmalı mama için gerekli malzemeler 1 tane küçük havuç veya pancar ayıklanmış küçük küçük doğranmış, 1 küçük elma çekirdeklerini alınmış doğranmış, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 1 çorba kaşığı evde yapılmış yoğurt

Hazırlamak için ilk olarak havuç ve yulafı 1 çay bardağı su ile pişirmelisiniz. Piştikten sonra püre haline gelmesini bekleyip soğumaya bırakmalısınız. Biraz ılıyıp oda sıcaklığına geldiğinde içine can rende ile rendelediğiniz elmayı ve ev yoğurdunu ekleyebilirsiniz.

Anne Sütü ve Su ile Muhallebi 6 ay

6 aylık bebekler için anne sütü ve su ile muhallebi yapmak için gerekli malzemeler; 1 su bardağı su, 2 yemek kaşığı çok dolu olmayacak yulaf ezmesi, yarım elma ve bebekler için anne sütünü muhallebinin kıvamına göre gereken miktarda ekleyebilirsiniz.

Yulaf ezmesini 1 bardak su ekleyerek pişirmelisiniz. Ve pişerken sürekli karıştırmalısınız. Kaynamaya başlayınca bir iki dakika daha karıştırıp sonra ocaktan alabilirsiniz. Blender dan geçirmelisiniz. Ve soyup cam rendeden geçirdiğiniz elmaları muhallebi ılınınca içine eklemelisiniz. Soğuyunca bebeğinize yedirebilirsiniz.

Kuru Meyveli Püre 6 Ay
Kuru Meyveli Püre 6 Ay

Kuru Meyveli Püre 6 Ay

6 ay ve üzeri bebekler için kuru meyveli ek gıda hazırlamak için gerekli malzemeler; 2 tane kuru erik, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 su bardağı su ve 1 tane küçük elmadır.

Hazırlamak için ilk olarak kuru erikler güzelce yıkanmalıdır ve yumuşaması için bir süre sıcak suda bekletilmelidir. 20 dakika kadar. Sonrasında kuru erikleri doğrayıp yulaf ezmesi ile birlikte yumuşayana kadar suda kısık ateşte pişirmelisiniz. Ocaktan aldıktan sonra çatal ile ezebilirsiniz. Bebeğiniz henüz pütürlü gıda yiyemiyorsa blender dan geçirmelisiniz. Soğuduğunda da içine cam rende ile rendelediğiniz elma koyularak karıştırılır. Çok tatlı bir karışım olacak isterseniz içine biraz ev yoğurdu da ekleyebilirsiniz.

Bebeklerimizin sağlığı ve beslenmesi ile ilgili bu yazımızı beğendiyseniz, çocuklarımızın ileriki yaşlarda da sağlıklı beslenme alışkanlığı elde etmesine yardım etmenizi sağlayabilecek Çocuk Diyet Listesi konulu yazımıza da bir göz atmanızı öneririz. Hepinize sağlıklı günler dileriz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx