Beslenme

Güllaç Nedir? Güllacın Tarihçesi, Neden Ramazanda Yapılıyor?

Reklamlar

Ramazan ayının vazgeçilmez tatlılarından Güllaç nedir ve güllaç tarihçesi gibi tatlı bilgiler ile sizlerleyiz. Güllaç ramazan ayının önde gelen tatlılarındandır. Peki güllaç neden Ramazanda yapılıyor? Gelin tüm soruların yanıtlarına beraber bakalım.

Ramazan ayını özel kılan tatlıların başında şüphesiz ki güllaç gelir. Marketlerde, fırınlarda yerini alan bu tatlıyı ister evinizde yapabilirsiniz isterseniz pastanelerden hazır olarak satın alabilirsiniz. Güllaç tatlısı asırlardan ülkemizin kültüründe yerini koruyan benzersiz bir tatlıdır. Ramazan ayının sembollerinden olması da ülkemizdeki yerini belirleyen faktörlerdendir.

İftar sofralarında ya da iftar sonrası çay saatlerinde pek çok kişi tarafından lezzetli bir tatlı olarak tüketilmektedir. Ramazan döneminde güllaç tarifleri ile beraber güllaç hakkında pek çok merak edilen bilgi görürsünüz. Biz de sizler için bilmeniz gereken tüm bilgileri bu yazımızda derledik.

Reklamlar

Güllaç Nedir?

Güllaç mutfağımızın sevilen tatlılarından birisidir. Güllaç hazırlanması sırasında gül suyu kullanıldığı için güllü aş olarak da ismi bilinmektedir. Tatlının ana maddesi mısır nişastası ve undur. Bazı kişiler güllaç yaparken içine yumurta akı da koymaktadır. Ramazan ayının vazgeçilmez ve akla ilk gelen tatlılarındandır. Özellikle süsleme sonrası narlı güllaç oldukça ilgi çekici ve albenisi yüksektir. Güllacın kokusu insanın içini ferahlatmaktadır.

Aman içerisinde güllaç ramazan ayının akla ilk gelen ve sembolleşen tatlılarından olmuştur. Bunun sebebi hafif bir tatlı olması ve oruç sonrası tatlı ihtiyacını hafif bir şekilde gidermesindendir. Güllaç nardan başka en güzel ceviz ile süslenmektedir.

Güllaç yufkası şekerli süt ile ıslatılır ve kat kat tepsiye dizilerek tatlı oluşturulur. Ardından nar ve cevizle süslenerek tüm ihtişamı ile sofralardaki yerini alır. Güllaç düşük kalorili bir tatlıdır ve Osmanlı Devleti’nin mirasıdır. Ramazan ayının vazgeçilmez bu lezzeti sofra ziyaretlerinde ve iftarlarda ise konuk olunan yerlere bir hediye olarak da götürülmektedir. Bu tatlı oldukça yoğun olarak gül suyu aroması içermektedir. Gül suyu Güllacın olmazsa olmazıdır.

Güllaç Tarihi Ve Hikâyesi
Güllaç Tarihi Ve Hikâyesi

Güllaç Tarihi Ve Hikâyesi

Güllaç hakkında araştırma yapanların merak ettiği bir diğer konuda güllacın tarihçesidir. Güllaç tarihçe olarak oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Tatlı, Osmanlı mutfağına 1489 yılında dahil olmuştur. Güllaç eskiden bir baklava gibi sunulmuştur. Güllaç tatlısı hazırlanırken kullanılan yapraklara varak ismi verilir. Bu varaklar Kastamonulu Ali Usta’nın elinde fazlaca mevcuttur. Elinde kalan fazla yufkaları değerlendirmek için şekerli süt ve gül suyunu ilave ederek şerbet hazırlayarak bununla ıslatan usta, tatlıyı elde eder. Elde ettiği bu tatlıyı da saray görevlilerine ikram etmektedir.

Reklamlar

Tatlı ikram edildikten sonra çok sevilir ve bölgede merak konusu olur ve defalarca yapılır. Saray görevlilerinin tatlıyı çok beğenmeleri üzerine Ali Usta saraya götürülür. Ardından Kastamonulu Ali Usta sarayda tatlıcı başı olarak görev alarak hem Güllaç hem de diğer tatlıların hazırlanmasından sorumlu olur. Her sofra sonrası tatlıları hazırlayan Ali usta, ramazan ayında da hafif bir tatlı olması sebebi ile güllaç tatlısını saraya servis eder.

Osmanlı Saray mutfağının kayıtları incelendiğinde 1642 yılı ile 1654 yılı arasında 10300 adet varak alımı yapıldığı görülmüştür. Tatlı sarayda fazlaca beğenilir. Günümüzde de bu kültürden dolayı özellikle Ramazan sofralarında mutlaka güllaç hazırlanır.

İlginizi Çekebilir: Nazar Boncuğu Takmak Caiz Mi?

Güllaç Fiyatları Ne Kadar?

Özellikle Ramazan aylarında güllaç fiyatları değişkenlik göstermektedir. Tatlıyı hazır olarak almak ya da malzemelerini ayrı ayrı alarak çıkacak fiyat farklılık göstermektedir. Dönem dönem fiyatlardaki değişkenlikten gösterdiği için net fiyat vermek yanlış olacaktır.

Güllaç Neden Ramazanda Yapılıyor?

Ramazan ayı güllaç tatlısı olmadan olmaz. Her oruç tutan mutlaka sofrada Güllaç tatlısını arar. Her dönemde tüketilen ama Ramazan ayında daha çok aranılan bir tatlıdır. Peki, neden Güllaç ağırlıklı olarak Ramazan ayında tüketilir?

Diyetisyenler ve beslenme uzmanlarına göre iftar sonrasında kalorisi yüksek tatlılar tüketilmemelidir. Çünkü oruç etkisi ile kan şekeriniz aniden çok yükselebilir. Güllaç sinirleri yatıştıran bir tatlıdır. Ayrıca faydaları sayesinde iftar sofralarında midenizi yormadan tatlı tüketmiş olacaksınız. B ve E vitamini içermesi sebebi ile güllaç mide enzimlerini koruyan, mide yanmasını engelleyen bir tatlıdır.

Güllaç Nerenin Meşhur Tatlısı
Güllaç Nerenin Meşhur Tatlısı

Güllaç Nerenin Meşhur Tatlısı?

Güllaç, Kastamonu’da ilk yapıldığında baklava olarak sunulmuştur. Osmanlı mutfağından gelen bu tatlı, sık sık hazırlanmış ve severek tüketilmiştir. Özetle güllaç Kastamonu yöresine ait ve kökeni Kastamonu olan bir tatlıdır.

Güllaç Süsleme Fikirleri

  • Güllaç şerbetlendikten sonra ufak dokunuşlarla süslenir.
  • Güllaç kalori olarak düşük bir tatlı olmakla birlikte üzerine meyveler eklendiğinde daha de sağlıklı bir hale gelir.
  • Güllaç hamuru açık renkte olduğu için üzerinde renkli süslemeler çok güzel durur.
  • Süsleme malzemeleri olarak öğütülmüş Antep fıstığı ve nar taneleri kullanılır.
  • Eğer iştah açan bir güllaç hazırlamak isterseniz; her bir dilim üzerine gelecek şekilde çilek dilimleri ekleyebilirsiniz.
  • Sunumda farklılığınızı konuşturmak için güllaç tatlısını tepsi yerine kasede hazırlayıp porsiyonluk servis edebilirsiniz.
  • Antep fıstığının bulunmadığı durumlarda ince çekilmiş ceviz de süsleme konusunda size yardım edecektir.
  • Meyve aromalı bir güllaç hazırlamak isterseniz; çilek ya da vişne gibi sosları kullanıp tabakları süsleyebilirsiniz.
  • İftar sofrası sonrası güllaç yenilecekse dışarıda değil, buzdolabında bekletilmesi iyi olur zira hafif sıcaklıkta bile güllacın yaprakları ıslaklığını salabilir.

İzlemesi keyifli video içeriklerimiz için Begonya Kadın youtube kanalımıza abone olarak bize destek olabilirsiniz.

İlknur Gülhan

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx