Şifalı Bitkiler

Hardal Otu Faydaları Nelerdir?

Reklamlar

Hardal otu, 5.000 yıl önce Asya alt kıtasının Himalaya bölgesinde ortaya çıktı ve ilk olarak Çin’in Sichuan kentinde yetiştirildi. Hardal yeşillikleri, açıktan koyu yeşile kadar renkleri olan çeşitli ve lezzetli bir sebzedir.

Ispanak yapraklarının Hint versiyonuna benzeyen yapraklı sebzelerdir. Karalahana ve lahana ile yakından ilişkilidir. Çeşitli iklim ve hava koşullarını tolere edebilirler. Hardal otu, yeşilden kırmızımsı-mora kadar değişen çok sayıda çeşide sahiptir, yaprakları boyut ve şekil olarak değişir.

Japon mutfağı, hardal yaprağını salamura ederek ve çeşni olarak kullanır. Hint mutfağı, hardal yapraklarını yeşil biberlerin karışımıyla yapılan yerel bir yemek olarak tüketir. Çin’de hardal yeşillikleri tavada kızartma olarak yemeklerde kullanılır.

Reklamlar

Hardal otunun faydaları, vücuda antioksidanlar sağlar ve detoksifiye eder, kolesterol seviyelerini yönetmeye yarar, vücuda gerekli lif ve bitkisel besin kaynağı sağlamaya yarar.

Diğer faydaları arasında bağışıklık sistemini desteklemek, sedef hastalığını tedavi etmek, menopozu tedavi etmek, solunum yolu bozukluklarını tedavi etmek, vücuda besin ve ihtiyaç duyulan K vitamini sağlamak yer alır.

Hardal otu, yüksek besin içeriği nedeniyle süper gıda olarak kabul edilir. zengin bir lif, mineral, vitamin ve bitki besin kaynağıdır. Hardalın antioksidan özellikleri çok güçlüdür ve vücudun birçok hastalıktan korunmasına yardımcı olur.

Hardal Otunun Faydaları
Hardal Otunun Faydaları

Hardal Otunun Faydaları

1. Hardal Otu Antioksidan Bakımından Zengindir

Serbest radikal hücreleri, vücuttaki hücrelerin DNA’sında ciddi hasara neden olur. Bu serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stres vücuttaki hayati fonksiyonlara ve dokulara zarar verir. Bu hasar geri döndürülemez ve kanser ve diyabet gibi hastalıklara yol açabilir.

Hardal otunda bulunan C vitamini ve A vitamini, vücuda antioksidanlar sağlamasına izin verir. Glutatyon, yeşil sebzelerde yani hardal otunda da bulunan, glukosinolatlar tarafından indüklenen, güçlü bir antioksidan görevi gören ve vücuda oksidatif stresi önleyen bir antioksidandır.

Hardal Otu Faydaları Nelerdir?

2. Hardal Otu Detoks Yapar

Vücudumuz zamanla toksin biriktirir. Bu, yediğimiz yiyeceklerden veya vücudumuz üzerindeki çevresel etkilerden olabilir. Sağlıklı bir karaciğer ve sindirim için vücudu içten temizlemek gerekir.

Hardal yaprağı, vücudumuzdaki toksinleri hedef alan, onları yok eden ve dışkılama yoluyla onlardan kurtulan antioksidanlar içerdikleri için doğal olarak detoksifiye edici ajanlardır. Hardal yeşilliklerindeki klorofil türevleri, vücuttaki ağır metalleri ve kimyasalları nötralize etmeye yardımcı olur.

Reklamlar
Hardal otu
Hardal otu

3. Hardal Otu Kolesterol Yönetimine Yardımcı Olur

Yüksek kolesterol seviyeleri birçok kalp hastalığından sorumludur ve diyabetin nedeni olabilir ve vücudun hayati organlarına zarar verebilir. Kötü kolesterol, kanın kalbe ve kalbe gitme alanını daraltan damarlarda ve atardamarlarda birikir. Vücudun çalışması için iyi kolesterol gereklidir, ancak LDL veya kötü kolesterol vücuda ciddi şekilde zarar verir.

Yeşil yapraklı sebzeler açısından zengin bir beslenme, vücudun kötü veya LDL kolesterolden uzak durmasını sağlar. Hardal yaprakları vücudun iyi kolesterolü safra asidine dönüştürmesine yardımcı olur, bu da yiyeceklerdeki yağların parçalanmasına yardımcı olur. Hardal yeşillikleri, vücudun safra bağlama sürecini verimli bir şekilde tamamlamasına yardımcı olur ve bu da vücuttaki kötü kolesterol miktarını düşürmeye yarar.

4. Hardal Otu Elyaf Zenginidir

Lif, vücudun gıdayı enerjiye dönüştürme ivmesini sağlar. Hardal yeşilliklerinde bulunan beslenme lifi, bağırsakta kötü kolesterolün emilimini engeller. Araştırmalar, hardal yeşillikleri ve diğer yapraklı yeşillikleri tüketen kişilerin kolon kanseri, hemoroid ve kabızlık gibi hastalıklara daha az yakalandığını gösteriyor.

Yüksek lifin vücuttaki serum kolesterol seviyelerini düşürdüğü ve yeterli bağırsak hareketlerini sağladığı söylenir. Besin lifi arterleri temizleyerek uygun kan basıncı seviyelerini sağladığından, hipertansiyon ve kalp hastalığı riskini azaltır.

5. Hardal Otu Fitokimyasallar Bakımından Zengindir

Yeşil yapraklı sebzeler, insan vücudu için faydalı olan güçlü bir bitkisel besin kaynağıdır. İnsan vücudunu hastalıklardan ve çevresel sıkıntılardan korumaya yardımcı olur. Glukosinolatlar ve fenoller, vücudu içeriden güçlendiren hardal yeşilliklerinde bol miktarda bulunur.

6. Hardal Otu Bağışıklığı Güçlendirir

C vitamini, başka hiçbir şeye benzemeyen bağışıklığı artırma yetenekleriyle gezegendeki en güçlü vitamindir. C vitamini, vücudun hücre hasarını önlemek için vazodilatör ve antioksidan görevi görür; vücudu içeriden güçlendirir ve kanser gibi hastalıkların başlamasını engeller. Ayrıca vücudu mevsimsel ve viral enfeksiyonlardan korur. Hardal otu, mükemmel bir C vitamini kaynağıdır.

7. Hardal Otu Sedef Hastalığı Tedavisinde Etkilidir

Sedef hastalığı bağışıklık hastalığıdır, sedef hastalığının neden olduğu iltihaplanma ve lezyonlar hardal otu ile tedavi edilebilir.

Hardal otu, iltihabı yatıştıran ve sedef hastalığı olan kişilerde ağrı kesici sağlayan süperoksit dismutaz ve katalaz gibi enzimlerin uyarılmasını kolaylaştırır.

Hardal Otu Menopoz Tedavisinde Etkilidir
Hardal Otu Menopoz Tedavisinde Etkilidir

8. Hardal Otu Menopoz Tedavisinde Etkilidir

Menopozu, genellikle kadınların %45 inden fazlasını etkileyen, kemik yoğunluğu kaybı izler. Hardal yeşilliklerinde bulunan kalsiyum, magnezyum ve K vitamini kombinasyonu kemik yoğunluğunu ve iskelet yapısını kontrol altında tutar. Bu ayrıca vücudu, genellikle menopozla ilişkili hastalıklar olan osteoartrit ve osteoporoz gibi hastalıklardan korur.

9. Hardal Otu Solunum Bozukluklarını Tedavi Eder

Hardal yeşillikleri, grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonları hedef alan mükemmel bir vitamin ve mineral kaynağıdır. C vitamini, sinüs iltihaplarını sakinleştirmede ve astım riskini azaltmada son derece faydalıdır.

Hardal otu mükemmel balgam söktürücüdür ve mukusu yerinden çıkararak burun yolunun tıkanıklığını gidermeye yardımcı olur. Hardal yeşillikleri, sunduğu sıcak his nedeniyle Ayurveda ilaçlarında kullanılmıştır. Kronik bronşit, düzenli hardal otu tüketimi ile de tedavi edilebilir.

10. Beslenme

Hardal yeşillikleri doyurucu bir yemek yapmanızı sağlar, kızartmalara eklenebilir veya baharatlarla köri olarak kendi başına hazırlanabilir. Belirgin bir biberli tada sahiptirler ve bu, hardal yeşilliklerini en hafif süper gıdalardan biri yapan fenollerin ve flavonoidlerin varlığından kaynaklanmaktadır.

100 gram hardal yeşili (pişmiş) 3 gram diyet lifi, 3 gram protein, günlük değerin %524’ü K vitamini, %19 manganez, %10 kalsiyum, %7 B6 vitamini ve %59 C vitamini içerir.

11. Hardal Otu K vitamini Bakımından Zengindir

K vitamini, kemik yoğunluğunun korunması söz konusu olduğunda kalsiyumdan çok daha üstündür. Hardal yeşillikleri, bir yetişkinin ihtiyaç duyduğu günlük değerin %524’ünü içerir. En iyi K vitamini kaynağı arıyorsanız Hardal otu bulmak zor değildir.

Günümüzde çoğu yetişkin K vitamininden yoksundur ve bu birçok kemik hastalığına neden olur. Hardal otu, Artrit nedeniyle oluşan eklem iltihabını azaltmaya yardımcı olur. Bu, kemik yapısını iyi durumda tutar ve yüksek enerji seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.

İlginizi çekebilir: Bamya Tohumunun Faydaları

Youtube kanalımızdan da bizi takip edebilirsiniz: https://www.youtube.com/c/begonyakadin/videos

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx