Hayvanlar Alemi

Havana Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Reklamlar

Havana kedisi özellikleri ve diğer türlerden ayıran en önemli farkı kızıl kürküdür. Görünümü ile tüm hayvanseverleri etkileyen bir kedi türüdür. Bu harika kediyi, sahiplenmeden önce onunla ilgili tüm bilgilere göz atalım.

Havana kedisi özellikleri

Havana kedisi, Chestnut Havana veya Chestnut Oriental Shorthair olarak da bilinir. Menşei Tayland olup modern üremesi Birleşik Krallık vasıtası ile olmuştur. Havana kedisi uzun ömürlü bir kedi türü olup 15 ila 20 yıl arası bir ömre sahiptir. Orta beden kedi ırkına girer ve 2 ila 4 kg arası bir ağırlığa sahiptir. Hipoalerjenik bir kedi türü değildir.

Havana kedisi evine bağlı ve fırsatı olsada evinden ayrılmayan bir kedidir. Bu yüzden kaçma eğilimi yoktur. Bu kedinin obeziteye yatkınlığı yoktur ve kilo almazlar. Yinede beslenmesine dikkat edilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır. Havana kedileri, isteklerini miyavlayarak bildirir. Yalnız kalmaktan asla şikayetçi değildir. Diğer kedilerin çoğunda olduğu gibi yalnızlık durumunda strese girmezler.

Havana kedileri sıcak ve ılıman iklimleri severler. Asla soğuk havalara dayanamazlar. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla son derece uyumludurlar.

Reklamlar
Havana kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı
Havana kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı

Havana kedisi ideal yaşam alanı ve yaşam tarzı

Havana kedisi mükemmel bir ev kedisidir. Sakin ve dengeli bir yapısı vardır. Gününün çoğu sahibi ile vakit geçirerek ve onun etrafında dolaşarak geçer.

Düşük sıcaklıklardan muzdarip olduğu için rahat bir iklime sahip ortamının olması gerekir. Bu kedinin, kendisini oyunlara, fiziksel aktiviteye ve keşfe adayabilmesi için bulunduğu ortamın buna göre dizayn edilmesi önemlidir.

Kedinin rahatı ve refahı için yatağının, kedi kumunun ve oyuncaklarının olduğu özel bir alanı olmalı ve burada oyuncak fareler gibi aksesuarların olması gerekir. Mama kabı ve suyu kedi kumundan uzakta ve sürekli temiz olması önemlidir.

Havana kedisi kökenleri ve tarihi

Bu kedinin ilk ataları arasında Tonkinese kedisi ve Birman kedisi arasındaki çaprazlamadan gelen kediler vardır. İlk Havana kedileri kızılımsı renge sahip değillerdi.

Reklamlar

Bununla birlikte, Siyam kedilerinin tercih edilmesi nedeniyle ilk örneklerin popülariteleri azalmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Barones Miranda Von Ullman, çikolata rengi kürke sahip bir kedi ırkının doğuşuna ilham verdi.

Daha sonra, kedi yetiştiricileri, 1952’de kahverengi Siyam, Mavi Rus kedisi, Siyah Pers kedisi ve bu çikolata rengi kedi ırkı arasında bir çaprazlama yaptılar ve ardından yapılan denemeler sonucunda Havana kedisi ortaya çıktı. Bu sebepten Havana kedisi doğada olmayan, insan eli ile ortaya çıkmış bir kedi türüdür.

Havana kedisi görünümü
Havana kedisi görünümü

Havana kedisi görünümü ve fiziksel özellikleri

Havana kedisi orta boy kedi olup ağırlığı 2 ila 4 kg arasında değişmektedir. Toplam uzunluğu 30 cm’yi geçmez. Kaslı yapısı sağlam ve görünümü yakışıklı olarak nitelendirilir.

Havana kedisinin başı uzun, alnı ise düz görünür. Kedinin gözleri büyük, ovaldir ve olası gölgelerle birlikte muhteşem bir koyu yeşil renktedir.

Cins standart renkleri sadece bir renktir. Yoğun maun (kızılımsı renk) ana renktir. Amerika Birleşik Devletleri’nde beyaz tüysüz ve lila renkli bir varyant, Havana kedisi olarak tanınmaktadır. Bu kedilerin tüylerinin deseni tek tiptir, gölgeler ve benekler içermez. Başka renkler ise standart olarak kabul edilmemektedir.

Havana kedisinin bacakları kaslı ve uzundur. Ayaklar, küçük ve oval, yumuşak pembe patilere sahiptir.

Havana kedisi karakteri

Havana kedisi, ailesine karşı sadık ve oldukça sevgi doludur. Bu kedi fiziksel teması sever. Öyleki tüm gün boyunca sahibinin onu okşamasına ve onunla igilenmesine asla hayır demez. Herşeye rağmen bir kötü özelliği var. Bu kedi yakalanmayı sevmiyor ve kovalanmaktan hoşlanmıyor. Sevecen olduğu kadar oyuncuda bir kedidir.

Havana kedisi, kendini keşfetmeye ve fiziksel aktiviteye adamıştır. Canlı, zeki ve anlayışlı zekası sayesinde kolayca eğitilebilir.

Çocuklar ve diğer hayvanlarla uyumluluk

Çocuklara, Havana kedisine, saygılı ve nazik bir şekilde yaklaşmaları öğretildiği sürece, küçükler için mükemmel bir oyun arkadaşıdır. Oyun oynama isteği, çocukların çok hoşuna gidecek ve bu kedi ile bol vakit geçirecekler.

Diğer hayvanlarla birlikte yaşamak, Havana kedisi için hiç sorun değildir. Genel olarak, bu kedi türünün diğer üyeleriyle iyi geçinir. Yavruluk döneminde sosyalleştirilmesi, köpeklerle de iyi geçinmesine yardımcı olur.

Havana kedisi sağlığı
Havana kedisi sağlığı

Havana kedisi sağlığı

Havana kedileri, ortalama yaşam süreleri 15 ile 20 yıl arasındadır. Sağlıklı kedilerdir. Havana kedisinde görülen belirli bir yaygın hastalık yoktur. Ancak tüm kedi türlerinde görülen bazı hastalıklar Havana kedilerinde de görülebilir. Bunlar;

  • Alerjiler;
  • FeLV (lösemi virüsü);
  • FIP (hayvanlarda görülen corona);
  • Cilt rahatsızlıkları;
  • Ağız hastalıkları;
  • Parazit istilaları.

Havana kedisi bakımı

Havana kedisi tüy döker mi? Aslında hayır diyebiliriz. Havana kedisi, kısa tüylü bir kedidir ve normal zamanda tüy dökmezler. Tüy dökme döneminde bile çok az tüy dökerler.

Bu nedenle, haftada bir kez bir bezle kürkünün silinmesi, parlak ve ipeksi olması için yeterli olacaktır.

Havana kedisi beslenmesi
Havana kedisi beslenmesi

Havana kedisi beslenmesi

Tüm kediler gibi Havana kedisi de etoburdur. Beslenmesinin %70 den fazlasının et alımına dayalı olması gerekir. Özellikle, temel besin kaynakları tavşan eti, tavuk eti, sığır eti ve hatta ara sıra balıktır.

Hayvanın yaşı, yaşam tarzı ve sağlık koşulları gibi göstergelere bakılarak günlük beslenme miktarı ayarlanabilir. Bu konuda veteriner yardımı alabilirsiniz.

Beslenmesinde hazır ticari mamaları tercih ederseniz, verdiğimiz yiyeceklerin tazeliğinden ve kalitesinden emin olmak gerekir. Kaliteli, protein ve karbonhidrat bakımından zengin mamalar tercih edilmelidir. Verilecek öğün miktarı mama üzerinde yazan talimatlara bakılarak veya veteriner yardımı ile belirlenebilir.

Havana kedisi üremesi

Havana kedinizi çiftleştirmeyi mi planlıyorsunuz? İşte cinsin üremesi ve yavruları hakkında bilinmesi gerekenler.

Kedi dernekleri, Havana kedisinin diğer ırklarla melezlenmesine izin vermez. Safkan yavrular için yalnızca Havana kedileri arasında bir çiftleşme gerekir. Bu kediler 8 aylık olduktan sonra kızgınlık dönemine girerler. Ancak yetişkinlik boyutuna 12-18 ay arasında ulaşırlar. Bu yüzden kedinin sağlığı için ilk kızgınlık döneminde yavru almamak önemlidir.

Havana kedilerinin hamileliği, 63 ila 68 gün arasında sürer. 3 ila 5 arası yavru kedi doğurur. Yavrularına çok iyi bakarlar.

Havana kedisi hakkında ilginç bilgiler

  • İki çeşit Havana kedisi vardır. İngiliz menşei olanlar, İran kedisine çok benzeyen uzun bacaklı ve kaslı bir görünüme sahip kedilerdir. Amerikan Havana kedileri ise büyük bir dikdörtgen yapıya sahiptir. Her iki türü de, çoğu kedi derneği tanımıyor.
  • Havana kedisi çok nadir ve çok yaygın olmasada, ülkemizde son 3-4 yıldır görülmeye başlanmıştır.
  • Bu kedinin birçok ismi var. Chestnut Havana, Chestnut Oriental Shorthair, Chestnut Brown Foreign en önemlileridir.
  • Havana kedisi adını nereden aldığı konusunda iki farklı görüş vardır. İlki, cinsin adının ünlü Küba purolarından geldiği, ikincisi ise son derece benzer görünümlü bir tavşan olan Havana tavşanına benzemesinden dolayı bu ismi aldığıdır.

Havana kedisi fiyatı?

Bu cins, ülkemizde çok yeni bir tür olduğu için net bir fiyat aralığı yoktur. Havana kedisi fiyatı, 1.000 ila 7.500 TL arasında değişmektedir. İngiltere’de bulunan bir tür olduğu için buradan getirebilirsiniz. İngiltere’de 500 ila 1500 Sterlin arasında bir fiyat aralığı vardır.

İlginizi çekebilir: Kedilerde Hipertansiyon Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bizi YouTube de takip edebilirsiniz. https://www.youtube.com/c/begonyakadin

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx