Şifalı Bitkiler

Karpuzun Faydaları ve Sağlığımıza 13 Farklı Faydası

Reklamlar

Bu yazımızda sizlerle karpuzun faydalarını paylaşacağız. Karpuz, yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesidir. Karpuzun tatlı ve sulu olduğunu biliyorsunuz, lezzetinin yanında bu meyvenin sağlıklı ve faydalarla dolu olduğunu biliyor muydunuz? İşte karpuzun ne kadar mükemmel bir meyve olduğunun anlatıldığı bilim destekli faydaları.

Karpuzun sağlığa faydaları arasında şeker hastalığı yönetimi, serbest radikallerle savaşma, sağlıklı kalbi destekleme, enerji ve su kaynağı, astım ataklarının şiddetini azaltma ve kilo vermeye destek olma yer alır.

Diğer faydaları ise sinir fonksiyonunu korumak, iltihabı ortadan kaldırmak, pH seviyesini dengelemeye yardımcı olmak, bitkinliği ve sıcak çarpmasını önlemek, periodontal hastalık geliştirme riskini azaltmak, böbrek sağlığını desteklemek ve sindirimi desteklemektir. Yaz aylarının değişmez lezzeti olan karpuzun faydalarını birlikte inceleyelim.

Karpuzun Faydaları Nelerdir?
Karpuzun Faydaları Nelerdir?

Karpuzun Faydaları Nelerdir?

1. Antioksidanlar: C Vitamini ve Likopen Bakımından Zengindir

Soğuk bir karpuz dilimini ısırdığınızda muhtemelen aklınızda antioksidan yoktur. Karpuzun, özellikle C vitamini ve likopen formunda, serbest radikallerle savaşan mineraller için harika bir kaynaktır.

Serbest radikaller, bir elektronu eksik olan değişken moleküllerdir. Kendilerini tamamlamak ve başka bir tam molekülden çalmak için bir elektron arayışına girerler. C vitamini ve likopen gibi antioksidanlar, serbest radikale ekstra elektronlarından birini sağlayarak müdahale eder, böylece onu nötralize eder ve hücresel hasara neden olmasını önler.

Reklamlar
Karpuzun Bilinmeyen Faydaları

2. Karpuz Diyabete Karşı Koruma Sağlar

Karpuz tükettiğinizde, böbrekleriniz bir amino asit olan L-sitrülin’i başka bir amino asit olan L-arginin’e dönüştürür. Bu iki amino asidin, diyabet gelişimine karşı koruma olmak üzere birçok faydaları vardır.

Çalışmalar, L-arginin takviyesinin glikoz metabolizmasını ve insülin duyarlılığını düzenlemede faydalı olduğunu göstermektedir.

3. İyileşme için L-sitrülin

Bir dahaki sefere L-sitrülin içeren enerji içeceği yerine bir dilim karpuz tüketin Onarıcı amino asit, kaslarınızdan laktik asit atılımını hızlandırmaya yardımcı olur ve özellikle spor yapanlar; size daha hızlı bir iyileşme süresi sağlar. Karpuz ayrıca yüksek su içeriğine sahiptir, bu nedenle yeniden su kazanmanıza yardımcı olur.

4. Kalp Sağlığı İçin Karpuz Tüketin

Karpuzların pembemsi kırmızı tonundan likopen sorumludur. Karpuzda domatesten daha fazla likopen olduğunu biliyor muydunuz? Neredeyse bir buçuk kat daha fazla likopen içeriği vardır.

Reklamlar

Likopen takviyeleri alan veya düzenli olarak likopen açısından zengin gıdalar tüketen kişilerde kolesterol seviyelerini ve kardiyovasküler hastalık oluşumunu azalttığı kanıtlanmıştır.

5. Karpuz Astım Atakları Sıklığının Azaltılmasını Sağlar

Araştırmalar, C vitamini ve astım arasındaki bağlantıya işaret ediyor. Düşük C vitamini seviyelerinin astım ataklarının artmasıyla ilişkili olduğunu, daha yüksek C vitamini seviyelerinin ise astım semptomlarında bir azalmaya bağlı olduğunu gösteriyor.

Tavsiye edilen günlük C vitamini alımının yaklaşık %40’ını tek bir kalın karpuz dilimi ile elde edersiniz.

6. Karpuz Daha Hızlı Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Karpuzun faydaları arasında kilo vermekte var. Karpuz tatlı sofrasına bir yenilik getiriyor.Karpuz, fiziksel olduğu kadar duygusal özlemi de tatmin eder. Karpuzun dokusu neredeyse ağızda eriyen bir tatlı gibidir. Bir parça kek veya turta gibi dilimlenebilir ve bir tabakta sunulabilir.Karpuz, çoğunlukla sudur ve yüksek bir lif içeriği ile birleştirilmiştir. Bu kombinasyon sizi tok tutar ve şekerli, yağlı tatlıların isteğini azaltır.

7. Karpuzdaki Potasyum Sinir Fonksiyonunu Korur

Karpuz, elektriksel uyarıların ve mesajların geçişini kolaylaştırarak sinir fonksiyonunu düzenlemeye yardımcı olan potasyum açısından zengindir. Potasyum eksikliği, sinir fonksiyonu eksikliğine, uyuşukluğa ve karıncalanmaya neden olabilir. Geceleri bacak krampları çekiyorsanız, bunun nedeni potasyum eksikliği olabilir. Bir fincan karpuz 170 mg potasyum içerir. Bu oran sizi bu tür rahatsızlıklardan korumaya yeterlidir.

Karpuzla İltihabı Ortadan Kaldırın
Karpuzla İltihabı Ortadan Kaldırın

8. Karpuzla İltihabı Ortadan Kaldırın

Kronik, sistemik inflamasyonun, diyabet, kalp hastalığı, fibromiyalji ve hatta kanser dahil olmak üzere günümüzde muzdarip olduğumuz birçok ciddi hastalığın habercisi olduğu bilinmektedir. Enflamasyonla savaşmanın en etkili yollarından biri beslenme kaynaklarıdır.

Karpuz, bilinen iki güçlü anti-inflamatuar ajan olan L-arginin ve L-sitrülin amino asitlerini içerir. Karpuzla serinlemek aynı zamanda iltihabı önlemeye yardımcı olabilir.

9. pH’ınızı Dengelemeye Yardımcı Olur 

Karpuz, beslenmemizdeki asidik bileşenleri nötralize etmeye yardımcı olan ve böylece vücudumuzun uygun bir pH seviyesini korumasına yardımcı olan alkali bir besindir.

10. Sıcak Havadan Kaynaklı Yorgunluğu ve Sıcak Çarpmasını Önler

Her yaz binlerce insan sıcak çarpmasına kurban gidiyor. Sıcak çarpması sadece biraz fazla sıcakla ilgili değildir. Tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durumdur.

Çoğunlukla su olan ve elektrolitler içeren karpuz, yaz aylarında sıcaklığın etkilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir ve potansiyel olarak sıcak çarpması riskini azaltabilir.

11. Periodontal Hastalık Geliştirme Riskini Azaltır

Periodontal hastalık diş kaybına, enfeksiyona neden olabilir ve hatta kalp hastalığı gibi diğer sağlık sorunlarıyla bağlantılıdır.

Uygun ağız hijyeni ve düzenli diş muayeneleri periodontal hastalığa karşı birinci önlemdir, ancak yeterli miktarda C vitaminin, hastalığın gelişimini veya kötüleşmesini engellediği bilinmektedir. Karpuz harika bir C vitamini kaynağıdır. Ayrıca dişlerinizi sağlıklı ve parlak tutmak için karpuz içeren doğal macunlar ile dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.

12. Karpuzla Sindirim Yardımı

Pek çoğumuz gün boyunca yeterince su içmeye zaman ayırmayarak sürekli hafif bir dehidrasyon durumundayız. Bunu fark etmeyebilirsiniz çünkü susamış değilsiniz, ancak baş ağrısı, yorgunluk ve rahatsız edici kabızlık gibi hafif, kronik yan etkilerinden muzdarip olabilirsiniz.

Sindirim sisteminiz, yiyecekleri sindirmek ve onları itmek için suya ihtiyaç duyar. Ayrıca bu sürece yardımcı olması için fibere de ihtiyacınız var. Karpuz su ve fiber içeriği ile mükemmel bir sindirim tedavisi yapar. Sindirim sisteminizi yatıştırmak için bir bardak karpuz suyunu taze nane ile karıştırmayı deneyin.

13. Karpuz Böbreğe Yardım Eder

Gün boyunca sayısız toksine maruz kalıyoruz. Bazıları yediğiniz yiyeceklerden veya dışarıdaki havadan gelir. Kaynakları ne olursa olsun, böbrekleriniz bu toksinleri sisteminizden atarak sizi sağlıklı tutmak için çok çalışır.

Karpuzda bulunan bazı besinler, bu süreç boyunca böbrekleri desteklemeye yardımcı olabilir. Karpuzda bulunan kalsiyum ve potasyum toksinlerle savaşan kıymetli minerallerdir. Sabah dışarı çıkmadan önce, bir iki dilim karpuz yerseniz gün boyunca böbrekleriniz bunun için sana teşekkür edecek. Karpuzun faydaları hakkında aşağıda yorum yapın yayınlayalım.

İnstagram hesabımız: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Karpuzun Faydaları ve Sağlığımıza 13 Farklı Faydası 2024 Karpuzun Faydaları
Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx