Hayvanlar Alemi

Kedilerde Anemi Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Reklamlar

Kedilerde anemi veya kansızlık, kedilerde oldukça sık görülen bir hastalıktır ve genellikle diğer sağlık sorunlarının az çok doğrudan bir etkisi ile olarak ortaya çıkar. Bu hastalık, kırmızı kan hücrelerinin özellikle kısa bir ömre sahip olduğu düşünüldüğünde ( yaklaşık 70 gün ) kedilerde hızla gelişir.

Kırmızı kan hücrelerinin görevi vücuda oksijen ve besinleri taşımaktır. Eksikliğinde anemi, yani kansızlık oluşur. Vücudun oksijen ve besin alımı sağlıklı gerçekleşmez ve bu durumun sonucunda ciddi hastalıklar baş gösterir.

Kedide anemi varsa kanda hem de hücresel düzeyde oksijen eksikliğine yol açan kırmızı kan hücrelerinin eksikliği olacaktır. Tıpkı insanlar gibi, kedi anemisi de üreme ile bağlantılıdır.

Reklamlar

Kedilerde anemi türleri

Kedilerde anemi türleri
Kedilerde anemi türleri

Kedilerde iki farklı anemi türü vardır. Rejeneratif ve rejeneratif olmayan anemi olarak ikiye ayrılabilir. Bu anemi türlerinin özellikleri ise ;

  • Rejeneratif anemi: hastalık, ağır kanama gibi bir travmadan kaynaklanır.
  • Rejeneratif olmayan anemi: Sorun, enfeksiyonlar veya diğer hastalıklar nedeniyle kırmızı kan hücresi üretme yeteneğinin olmadığı kemik iliğindedir.

İlginizi Çekebilir: Kedilerde Kan Kusması Nedenleri

Kedilerde anemi nedenleri

Rejeneratif anemisi olan bir kediniz varsa, sorunun kazalar veya iç kanama nedeniyle kanamanın yanı sıra parazitler veya immün aracılı hemolitik anemi sorunlarından da kaynaklanması mümkündür. İmmün aracılı hemolitik anemi, aşağıdaki durumlarda ortaya çıkar ve kedinin vücudu kendi kırmızı kan hücrelerine saldırır.

A tipi kana sahip olan ve annelerinin kolostrumunu B tipi kanla içen yavru kediler, yenidoğan izoeritrolizis adı verilen çok nadir bir bağışıklık aracılı anemi formuna yakalanabilir.

Reklamlar

Rejeneratif anemisi olan bir kedi, genellikle kaza sonucu oluşan kan kayıpları ile kansızlık yaşar. Kemik iliği kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttırır ve kaybolan kan hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlar. Vücut belli bir zaman sonra eski dengesine kavuşur.

Rejeneratif olmayan anemi ise evcil kediniz için çok tehlikeli olan bazı virüslere bağlı olabilir. Bunlar arasında ilk sırada, en tehlikeli olanları FeLV (kedi lösemisi) veya FIV (kedi immün yetmezliği) gelmektedir.. Diğer durumlarda, kedilerde rejeneratif olmayan anemiye kanserler, yetersiz beslenme ve kronik inflamatuar hastalıklar neden olur.

Kedilerde anemi belirtileri

– Zayıflık: Kansızlığı olan kediler genellikle zayıf ve uyuşuktur.

– Pika: Kansız kedi, duvarları ve taşları yalamak veya kedi kumu yemek gibi garip yeme alışkanlıkları geliştirir.

– Solgunluk: Kedilerde aneminin en sık görülen semptomlarından biri, ağızda ve göz çevresinde kolaylıkla bulunabilen mukoza zarının soluk olmasıdır.

– Taşikardi ve Takipne: Bu, hasta kedinin kalp atış hızı ve solunum hızındaki artıştır.

– Sarılık: Kedide anemi olduğunda, devam eden kan hastalığının ciddi bir işareti olan sarı mukoza zarları gelişebilir.

Kedilerde anemi tedavisi

Kedilerde anemi tedavisi
Kedilerde anemi tedavisi

Kedimizde, bir veya daha fazla anemi belirtisi fark edersek, onu acilen veterinere götürmemiz gerekir. Kedi anemisini teşhis etmek için yapılan kan testleri hematokrit (kandaki kırmızı kan hücrelerinin hacmi) ve hemogramdır (kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve trombositler hakkında bilgi).

Kedinin aslında kansızlık yaşadığını belirlendikten sonra, doktor kansızlığın nedenini de belirler. Bunu yapmak için kedinin önceki hastalıklarını da bilmesi ve lösemi gibi diğer viral hastalıklar varmı öğrenmesi gerekir. Tedavi buna göre şekil alacaktır.

Kedilerde anemi tedavisi nasıl yapılır?

Anemi teşhisi konulduktan ve temel neden belirlendikten sonra, veteriner kediyi en uygun şekilde tedavi etme yolunu arar. Genellikle çözüm, iç kanama gibi tetikleyici nedeni belirlemek ve ortadan kaldırmaktır.

Şiddetli vakalarda, kedi kandaki yeterli sayıda kırmızı kan hücresini eski haline getirmek için gerekli bir transfüzyondan geçebilir. Kedilerde kansızlık için doğal ilaçlar arasında, özellikle hafif hastalık durumlarında uygun olan B vitaminleri ve klorofil takviyeleri de vardır.

Kedilerde anemi nasıl önlenir

Kedi anemisinin tüm nedenleri kolayca tahmin edilmese de, bu hastalığın önlenmesi için bir dizi önlem alabilirsiniz. Bunlar;

1. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için kediyi içeride tutmaya çalışın ve yalnız dışarı çıkmaya alışkın bir kediyse önerilen aşıları yaptırın;

2. Kedilerin aşılama ve periyodik ilaçlama programını takip ederek aksatmadan uygulayın;

3. Kedinin beslenmesine dikkat edin ve her zaman dengeli ve kaliteli beslenmesine özen gösterin. Mizacında herhangi bir sağlık sorununa işaret edebilecek herhangi bir değişiklik olup olmadığına dikkat edin.

Begonya Kadın youtube kanalımızda sizler için video içerikler üretiyoruz. Sitemizdeki yazılar ilgilizi çektiyse youtube kanalımıza da abone olarka bize destek olabilirsiniz.

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx