Reklamlar
Cilt Bakımı

Sedir Ağacı Yağı Ne İşe Yarar?

Sedir Yağı ile Cilt Bakımı

Reklamlar

Sedir ağacı yağı, çeşitli türleri bulunan sedir ağacının odunundan damıtılan buharla elde edilir. Aromaterapi uygulamalarında kullanılan sedir esansiyel yağı, kapalı ortamlarda kokuların giderilmesine, böceklerin kovulmasına, küf oluşumunun önlenmesine, serebral aktivitenin iyileştirilmesine, kaliteli uykuya, vücudu gevşetmeye, konsantrasyonu artırmaya, hiperaktiviteyi azaltmaya, zararlı stresi azaltmaya, gerginliği azaltmaya, zihni boşaltmaya ve cesaretlendirmeye yardımcı olur. 

Ciltte kozmetik olarak kullanılan sedir esansiyel yağı tahrişi, iltihabı, kızarıklığı ve kaşıntıyı ve ayrıca çatlamaya, soyulmaya veya kabarmaya neden olan kuruluğu hafifletmeye yardımcı olabilir. Sebum üretimini düzenlemeye yardımcı olur, sivilceye neden olan bakterileri ortadan kaldırır, cildi çevresel kirleticiler ve toksinlere karşı korur, ileride ortaya çıkma olasılığını azaltır, hoş olmayan kokuları gidermeye yardımcı olur ve yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltır.

Saçta kullanılan sedir esansiyel yağının saç derisindeki dolaşımı temizlediği ve artırdığı, kökleri sıkılaştırdığı, sağlıklı büyümeyi teşvik ettiği, incelmeyi azalttığı ve saç dökülmesini yavaşlattığı bilinmektedir.

Reklamlar

Tıbbi olarak kullanılan sedir esansiyel yağı, vücudu zararlı bakterilere karşı korumak, yara iyileşmesini kolaylaştırmak, kas ağrıları, eklem ağrısı veya sertliği rahatsızlıklarını gidermek, spazmların yanı sıra öksürükleri yatıştırmak, organların sağlığını desteklemek, adet kanamasını düzenlemek, ve dolaşımı uyarır.

Sedir esansiyel yağı, daha çok Atlas, Himalaya, Texan ve Virginian olarak tanınan cedrus atlantica, cedrus deodara, juniperus mexicana ve juniperus virginiana gibi çeşitli türleri bulunan sedir ağacının odunundan buharla damıtılır. 

Sedir Ağacı Yağı Ne İşe Yarar ?

Tarih boyunca, sedir ağacı yağı, Amerikan Yerlileri ve Tibet toplulukları gibi çeşitli kültürler tarafından öksürük ve hıçkırık gibi küçük rahatsızlıklardan daha şiddetli hastalıklara kadar değişen rahatsızlıkları gidermek için kullanılmıştır. Eski Mısır’da, sedir esansiyel yağının antimikrobiyal ve böcek öldürücü özellikleri onu mumyalama prosedürlerinde kullanım için değerli kılıyordu. Bu ve diğer toplumlarda, sedir esansiyel yağının bedeni ve zihni rahatlattığı da biliniyordu. Bu da onu dini törenlerde ve ortak dua ve bağımsız meditasyon gibi manevi uygulamalarda kullanım için ideal hale getiriyordu. Günümüzde kozmetik uygulamaların yanı sıra benzer uygulamalar için de kullanılmaya devam etmektedir.

Bu makale, sedir esansiyel yağının topikal ve tıbbi faydalarını, terapötik özelliklerini ve güvenli kullanımlarını vurgulamaktadır.

Reklamlar
Sedir Ağacı Yağı Faydaları
Sedir Ağacı Yağı Faydaları

Sedir Ağacı Yağı Faydaları

Sedir esansiyel yağı birçok terapötik özelliğe sahip olduğu söylenmektedir. Aşağıdakiler, birçok faydasını ve gösterdiğine inanılan aktivite türlerini vurgulamaktadır.

Sedir esansiyel yağı, kozmetik sektöründe genel olarak anti-enflamatuar, antifungal, anti-seboreik, sıkılaştırıcı, tonik, sıkılaştırıcı, detoksifiye, uyarıcı, yatıştırıcı, sakinleştirici, antioksidan ve restoratif olarak kullanılır.

Sedir ağacı yağı genel olarak parfüm ve koku sektöründe anti-enflamatuar, antispazmodik, antifungal, antispazmodik, sakinleştirici, tonik, böcek öldürücü, yatıştırıcı ve sakinleştirici olarak kullanılır.

Sedir ağacı yağı, tıp sektöründe anti-enflamatuar, antispazmodik, antifungal, antiseptik, sıkılaştırıcı, emmenagog, balgam söktürücü, tonik, sıkılaştırıcı, detoksifiye, uyarıcı, yatıştırıcı, sakinleştirici, antioksidan ve restoratif olarak kullanılır.

Aromaterapi uygulamalarında kullanılan sedir esansiyel yağı, sıcak, rahatlatıcı ve yatıştırıcı olarak nitelendirilen tatlı ve odunsu kokusuyla bilinir ve böylece doğal olarak stresi azaltır. Sedir esansiyel yağının enerji veren kokusu, iç mekan ortamlarının kokusunu gidermeye ve ferahlatmaya yardımcı olurken, aynı zamanda böcekleri kovmaya da yardımcı olur. Aynı zamanda mantar önleyici özellikleri küf oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Canlandırıcı kalitesinin serebral aktiviteyi iyileştirdiği bilinirken, sakinleştirici özelliğinin vücudu rahatlattığı bilinmektedir ve bu özelliklerin kombinasyonu, hiperaktiviteyi azaltırken konsantrasyonu artırmaya yardımcı olur. Sedir esansiyel yağının yatıştırıcı kokusunun zararlı stresi azalttığı ve gerginliği hafiflettiği bilinmektedir, bu da vücudun dinlenmesini destekler, zihni temizlemeye yardımcı olur ve ardından hem onarıcı hem de onarıcı olan kaliteli uykunun başlamasını teşvik eder.

Ciltte kozmetik olarak kullanılan sedir esansiyel yağının tahrişi, iltihabı, kızarıklığı ve kaşıntıyı ve ayrıca çatlamaya, soyulmaya veya kabarmaya neden olan kuruluğu hafifletmeye yardımcı olabilir. Sebum üretimini düzenleyerek, sivilceye neden olan bakterileri ortadan kaldırarak ve koruyucu bir büzücü özellik sergileyerek sedir esansiyel yağı, cildi çevresel kirleticiler ve toksinlere karşı koruduğu ve böylece gelecekteki çatlakların önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri, hoş olmayan kokuları gidermeye yardımcı olur, etkili bir koku giderici yapar ve sıkılaştırıcı kalitesi, gevşek ve kırışan cilt gibi yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olur.

Saçta kullanılan sedir ağacı yağı saç derisini temizlediği, fazla yağı, kiri ve kepeği temizlediği bilinmektedir. Saç derisine dolaşımı artırır ve folikülleri sıkılaştırarak sağlıklı büyümeyi teşvik eder ve böylece saç dökülmesini yavaşlatarak incelmenin azalmasına yardımcı olur.

Tıbbi olarak kullanıldığında, sedir esansiyel yağının antiseptik özelliklerinin vücudu, cilde ve genel sağlığa zarar verebilecek mantar enfeksiyonlarına neden olduğu bilinen zararlı bakterilere karşı koruduğu bilinmektedir. Bu doğal yara iyileştirme kalitesi, sedir esansiyel yağını sıyrıklara, kesiklere ve dezenfekte edilmesi gereken diğer aşınmalara uygulamak için ideal hale getirir. Anti-enflamatuar özelliği, kas ağrıları, eklem ağrısı ve sertlik rahatsızlıklarını gidermek için çok uygun hale getirirken, antispazmodik özelliği sadece öksürükleri değil, aynı zamanda sindirim, solunum rahatsızlıkları, sinirler ve menstrüasyonla ilişkili spazmları da yatıştırmaya yardımcı olur. Genel sağlık için bir tonik olarak, sedir esansiyel yağının özellikle beyin, karaciğer ve böbrek olmak üzere organların sağlığını ve işlevini desteklediği bilinmektedir.

Sedir ağacı yağı, doğal olarak dolaşımı uyararak menstrüasyonu düzenleyen ve böylece düzensiz döngülerden muzdarip kadınlara fayda sağlayan bir emmenagog özelliği sergilediği bilinmektedir. Ek olarak, bulantı ve kramplar gibi şu anda yaşanabilecek diğer dürtü ve kasılmaları dengelemeye yardımcı olur.

Sedir Ağacı Yağı Cilde Faydaları
Sedir Ağacı Yağı Cilde Faydaları

Sedir Ağacı Yağı Cilde Faydaları

Kozalaklı sedir ağaçlarının yağlarında bulunan bir alkol türü olan cedrol, sakinleştirici olarak kabul edilir ve kişiyi daha sakin hissettirdiği bilinmektedir. Sedir esansiyel yağının birçok fiziksel faydası da olduğu bilinmektedir.

Sedir ağacı esansiyel yağı topikal olarak uygulanabilir (cildinizin tepki vermesi durumunda önce küçük bir cilt bölgesinde test ettiğinizden emin olun veya uygulamaya yardımcı olması için bir taşıyıcı yağ kullanın). Cildinize uygulayarak, yayarak veya kokuyu sabun veya deodorantla emdirerek aromaterapötik olarak da içilebilir. İşte bu topraksı kokulu uçucu yağın gücünü kullanmanın beş yolu…

Kaygıyı azaltır

Birkaç çalışma, sedir ağacının kokusunu solumanın anksiyetenin etkilerini azaltabileceğine işaret ediyor. Bir çalışma, diğerleri arasında sedir ağacı esansiyel yağının etkinliğini test etti ve aromaterapinin anksiyete ile mücadele edenler için tamamlayıcı bir tedavi görevi görebileceğini belirledi. İlk elden tecrübe ettiğim gibi, bu kokuyu çekip bir sedir ağaçlarının arasında durduğunuzu hayal ettiğinizde nasıl huzurlu hissetmezsiniz?

Antimikrobiyal özellikleri vardır

Sedir ağacı yağı tamamen doğal bir antiseptik görevi görebilir. Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlarla mücadeleye yardımcı olmak için topikal olarak kullanıldığı bilinmektedir ve araştırmalar, sedir ağacı yağının gerçekten de antimikrobiyal özelliklere sahip olduğunu kanıtlamıştır. Bir kağıt kesiğinin üzerine biraz sedir ağacı yağı (avokado veya üzüm çekirdeği yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile) damlatın ve işe yaradığını görün.

Cilt sorunlarını iyileştirir

Yıllar geçtikçe bilim adamları ve şifalı bitkiler, sedir ağacının bir dizi cilt sorununa yardımcı olabileceğini keşfettiler. New York Aromatik Araştırmalar Enstitüsü, sedir ağacı yağının cildi daha az yağlı hale getirebileceğini ve akneyi iyileştirebileceğini söylüyor. Bu da bilimsel araştırmalarla incelenmiş ve kanıtlanmıştır. Geceleri uyumadan önce etkilenen bölgelerinize sedir ağacı yağı sürün.

Sedir Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?
Sedir Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?

Sedir Ağacı Yağı Nasıl Kullanılır?

Astımı, öksürüğü, tıkanıklığı, balgam oluşumunu ve kolayca nefes almayı zorlaştıran diğer solunum rahatsızlıklarını yatıştırmak için, difüzöre birkaç damla sedir ağacı özü yağı ekleyin. Kokusunu derinlemesine solumanın rahat solunumu kolaylaştırdığı ve uykuyu teşvik ettiği bilinmektedir. 

Sedir esansiyel yağının faydalarını arttırmak için, aromatik olarak çekici bir karışım için aşağıdaki uçucu yağlardan herhangi biriyle birleştirin. Lavanta esansiyel yağı, buhur esansiyel yağı, biberiye esansiyel yağı, ardıç meyvesi esansiyel yağı, bergamot esansiyel yağı, limon esansiyel yağı, misket limonu esansiyel yağı, tarçın esansiyel yağı, selvi esansiyel yağı, neroli esansiyel yağı ve yasemin esansiyel yağı genel olarak sedir esansiyel yağı ile iyi eşleşir. Sedir ağacı yağını bir taşıyıcı yağda seyrelterek, ardından göğüs ve boğaza masaj yaparak doğal bir buhar işlemi yapılabilir.

Lekeleri yatıştırmak, görünümünü azaltmak ve ileride çatlaklar yaşama olasılığını azaltmak için, sedir ağacı yağını hafif bir taşıyıcı yağla, düzenli bir yüz yıkama jeli veya yüz kremi veya vücut losyonu gibi bir nemlendirici cilt bakım ürünü ile seyreltin. Bu kombinasyonlarda uygulanması, cildin kirliliklerden ve fazla yağdan arındırılmasına, mikroplara karşı güçlendirilmesine, enfeksiyonun ortadan kaldırılmasına ve iltihaplanmanın ve soyulmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. Alternatif olarak, sedir ağacı yağı, bir taşıyıcı yağda seyreltilebilir ardından ulaşılması zor bölgelerdeki kusurları gidermek için ılık bir banyoya eklenebilir.

Saç dökülmesini doğal olarak azaltmak için, sedir esansiyel yağı duşta her zamanki gibi uygulanmadan önce normal bir şampuan ve saç kremi ile seyreltilebilir. Alternatif olarak, Hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağda birkaç damla seyreltilebilir ve birkaç dakika boyunca saç derisine masaj yapılabilir. Bu karışım, duşta yıkanmadan önce en az yarım saat saç derisinde bir maske gibi bırakılabilir. Daha fazla etkinlik için sedir ağacı yağını kekik esansiyel yağı, lavanta esansiyel yağı veya biberiye uçucu yağı ile birleştirilebilir. Bu kombinasyonun saç derisindeki dolaşımı arındırdığı ve artırdığı bilinmektedir. Bu da yeni saç uzamasını teşvik eder ve daha hacimli saçların görünümünü iyileştirir. Bu karışım, sakallar gibi diğer kıllanma alanlarına da uygulanabilir.

Ağrıyı, ağrıları, sertliği ve iltihabı hafifletmek için sedir ağacı yağı, kişisel tercihe göre bir taşıyıcı yağ ile seyreltilebilir ve etkilenen bölgelere masaj yapılabilir. Bu basit masaj karışımı, iç kirleticileri ortadan kaldırmaya yardımcı olarak, su tutmayı ele alarak ve sık idrara çıkmayı teşvik ederek vücudun detoksifikasyonunu kolaylaştırma ek faydasına sahiptir. Sedir esansiyel yağı ile düzenli masajların doğal olarak kilo vermeye, gevşek cildi sıkılaştırmaya, çatlakların görünümünü azaltmaya, egzama ve akneyi yatıştırmaya, yara iyileşmesini kolaylaştırmaya, kan basıncını dengelemeye, hipertansiyonu hafifletmeye ve kas spazmlarını azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Alternatif olarak, bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmiş sedir ağacı yağı ılık bir banyoya eklenebilir.

İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz Paçuli Yağı Ne İşe Yarar? adlı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Ayrıca bizi Instagram’dan da takip edebilirsiniz: begonyakadin

Reklamlar

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle
Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x