Hayvanlar Alemi

Kedilerin Hamileliği Kaç Ay Sürer? Kedinin Hamile Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Reklamlar

Kedinin hamile olduğu nasıl anlaşılır? Kedilerin hamileliği kaç ay sürer? Gelin bu ve kedilerin hamileliği ile ilgili diğer soruları cevaplayalım.

Kedinizin üremesine karar verdiyseniz veya anne adayı bir kedi ile karşılaştıysanız ve onunla ilgilenmeyi seçtiyseniz, kedi hamileliği ve hangi aşamalardan oluştuğu hakkında her şeyi bilmeniz önemlidir. İşte hamile kediye daha iyi bakmak için gereken tüm bilgiler.

Kedilerin hamileliği nasıl anlaşılır?
Kedilerin hamileliği nasıl anlaşılır?

Kedilerin hamileliği nasıl anlaşılır?

Kedilerin hamileliğinde belirtiler fark edilmeyebilir, ancak kedinin hamile olup olmadığını gerçekten anlamak istiyorsanız, bazı belirtileri gözlemlemeniz gerekir. Kedi hamilelik belirtileri arasında en yaygın olanları şunlardır;

Reklamlar
  • Kızgınlığın aniden durması;
  • Kedide fiziksel ve karakter değişiklikleri;
  • Kedi kendine güvenli bir yer arar.

Kızgınlık döneminin ani durması

İlk önce döngüye dikkat etmelisiniz: kediler yaklaşık 14 günde bir çok sık kızgınlığa girerler. Kızgınlık aniden durursa, kedinin hamile olabileceğinin açık bir işaretidir. Özellikle evden çıkma isteğinin azalması veya normalden daha sakin ve rahat bir tavır sergilemesi gibi bazı davranışlara dikkat etmek gerekir.

Kedilerin Hamileliği Kaç Ay Sürer?

Kedide fiziksel ve karakter değişiklikleri

Bir kedi üç haftalık hamileliğe ulaştığında, fiziksel değişikliklerin ilk belirtilerini göstermeye başlar. Fark edeceğiniz ilk şey, daha büyük ve daha pembe hale gelen meme uçlarındaki bir değişikliktir.

Bu, fark edilmesi biraz zor bir işaret olabilir, çünkü bazı kedilerin kürkü o bölgede genellikle oldukça kalındır: ama sizinki kısa tüylü bir kedi ise veya tüysüz kedi ırklarından biri ise, bunu kolayca fark edebilirsiniz.

Hamilelik ayrıca kedinin karakter yapısında değişikliklere de neden olur. Genellikle hamile bir kedi, hormon seviyelerindeki farklılıklar nedeniyle aniden normalden çok daha sevecen ve sevimli hale gelir.

Reklamlar

Kedi hamilelik belirtileri arasında, kedinin ısrarla sahibini takip etmesi, dikkat çekmek için normalden fazla miyavlaması da vardır.

Hamile bir kedi, tıpkı hamile kadınlarda olduğu gibi sabahları bulantı yaşayabilirler. Bu nedenle, iştahta belirli bir azalma ve sabahları ve sonrasında sık sık kusma eğilimi gibi bazı tipik belirtiler hamile kedide fark edilebilir. Bu durum günün diğer zamanlarında genellikle olmaz. Hamile kedilerde iştahsızlık, genellikle sadece hamileliğin başlangıcında sürer, daha sonra normalden daha sık yemeye devam ederler.

Hamileliğin ilk yarısından sonra, daha kesin belirtilerden biri daha ortaya çıkar: karnı büyümeye başlar. Hacim artışına ek olarak, karın daha sıkı hale gelir ve yavru kedilerin emzirme aşamasına hazırlanırken meme uçları daha da büyür.

Hamile kediler güvenli bir barınak arar
Hamile kediler güvenli bir barınak arar

Hamile kediler güvenli bir barınak arar

Son olarak, doğum tarihi yaklaştığında, hamile kedi yuvayı yapmak ve yavruları doğurmak, emzirmek için doğru yeri aramaya başlayacaktır.

Doğum yapılacak yerin aranması bir dolapta, yatağın altında, çamaşır sepetinde bitebilir ya da onlara uygun bir sığınak sunarak ve yumuşak havlu veya battaniyeler hazırlayarak aramayı kolaylaştırabiliriz.

Ancak dikkatli olun: son kararı her zaman anne kedi verecektir.

Kedilerin hamileliği kaç ay sürer?

Kedilerin hamileliği ne kadar sürer? Döllenme gerçekleştikten sonra, kedi hamileliği 58 ila 72 gün sürer. Bir kedinin doğurabileceği kedi sayısı, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi faktöre bağlı olarak değişir:

  • Kilosu,
  • Türü,
  • Yaşı,
  • Daha önce doğum yapması veya ilk doğumu,
  • İlk kızgınlık dönemi ( ilk kızgınlık dönemi genellikle boş geçilmelidir. Kedi daha gelişmemiş olabilir ve bu dönemde ağırlıklı olarak az yavru yaparlar)

Genel olarak, 1 yavru ile maksimum 6 yavru arasında değişir.

Kedilerin hamileliği aşamaları

Hamile bir kedi, hamilelik ilerledikçe değişen ve gelişen özel bakım ve dikkat gerektirir. Bunun için, hem kedinin hem de gelecekteki yavru kedilerin iyiliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yaparak, haftalar geçtikçe ortaya çıkan değişikliklere ve ihtiyaçlara hazırlıklı olmalısınız.

Bu yazıda, kedi hamilelik aşamalarını 5 kola ayırarak olası soruları cevaplayacağız.

1. Kedilerde çiftleşme ve döllenme

Döllenme, kedinin hamileliğinin ilk anına, yani erkek ve dişi arasındaki çiftleşmeye denk gelir.

Çiftleşmenin gerçekleşmesi için öncelikle kedilerin doğru yaşa, yani yaklaşık 6 aya denk gelen olgunluk çağına (bazı kedi ırkları bu aşamaya diğerlerinden daha erken ulaşmış olsalar bile) ulaşmış olmaları gerekir.

Çiftleşme ve döllenmenin gerçekleşmesi için kedinin kızgınlık döneminde olması gerekir. Kediler yılda birkaç kez, bir seferde ortalama yedi gün süreyle kızgınlığa girerler ve bu süre zarfında birden fazla erkekle bile günde birkaç kez çiftleşebilirler.

2. Kedinin erken gebelik aşaması

Hamileliğin ilk iki haftasında, kedi mide bulantısı gibi bazı tipik rahatsızlıklardan muzdarip olabilir. Kedimizin durumunun böyle olup olmadığını anlamamıza yardımcı olabilecek ilk belirti iştahsızlıktır.

Bulantı sorunu, kedinin normal şekilde yemeye devam edeceği ve kilo alacağı üçüncü haftada çözülür. Bu aşamada, anne kedinin karnını yavaşça elleyerek, yavru kedilerin fetüsleri olan küçük yumruları hissedebilirsiniz.

3. Kedilerin hamileliğinin ara aşaması

Gebeliğin dördüncü haftasından itibaren anne kedi gözle görülür kilo almaya başlar. Çünkü karındaki yavru kedi büyüyor ve sayılarına bağlı olarak hamile kedinin karnı bir futbol topu gibi görünebilir!

Hamile bir kedinin kaç yavrusu olacağına bu dört haftalık dönemde veterinere giderek baktırabilirsiniz. Ultrason yolu ile yavru sayısı öğrenilebilir.

4. Doğum öncesi

Bir kedinin hamileliğinin doğum öncesi aşaması, yavru kedi doğmadan bir hafta önce başlar.

Anne kedinin doğuma yaklaştığını, büyüyen ve hatta bazı durumlarda birkaç damla süt kaybetmeye başlayacak olan meme uçlarının görünümü ile anlayabilirsiniz. Hamileliğin bu son anında kedide de davranış değişiklikleri de olur.

Özellikle, yuva inşa etme aşaması, yavruları doğurmak için sıcak, sessiz ve güvenli bir yer arayışıyla başlar. Anne kediye bu aşamada rahat yataklar sağlayarak kolaylık sağlayabiliriz.

5. Kedinin doğuracağını nasıl anlarız? Kedinin doğumu nasıl olur?

Doğum başlamadan iki gün önce anne kedi doğum yapmak için doğru yeri aramayı bırakacaktır. Doğumun tam başladığı an, miyavlama ve inleme ile ve aynı zamanda kedinin cinsel organlarını yalamaya başlaması ile anlaşılabilir. Ayrıca ilk gebelik ise kedi endişeli ve tedirgin olabilir.

Doğumun başlamasından yaklaşık bir saat sonra ilk kedi yavrusu doğar. Daha sonra her 15-20 dakikada bir yavru kedi gelmelidir. Anne kedi, yavrular doğduktan sonra onları yalayarak ve göbek bağını dişleriyle nazikçe keserek temizler.

Kedi nasıl doğum yapar?
Kedi nasıl doğum yapar?

Kedi nasıl doğum yapar? Kedi doğum yaparken ne yapmalıyız?

Mukus tıkacı atıldıktan sonra kedi dakikalar veya saatler içinde doğum yapar. Kedinizin evde doğum yapmasını tercih ettiyseniz, gerekirse veterineri aramak için telefonunuzu her zaman elinizin altında bulundurun.

Anne kedi, yavruları yalayarak ve her birinin göbek bağını dişleriyle keserek yavruların dışarı çıkmasına yardımcı olur. Bir yavru kedi ile diğeri arasında birkaç dakika doğum süresi olabilir. Kedinizin yorgun olduğunu ve daha fazla dayanamadığını fark ederseniz, yeni yavru kedileri nemli bir havluyla nazikçe temizleyerek anne kediye yardımcı olabilirsiniz.

Kordonu kendisi kesemiyorsa, dezenfekte edilmiş bir makas alın, kordonları kedinin karnından uzakta iki yerden bağlayın ve çok dikkatli bir şekilde kesin. Doğumun sonunda kedi plasentayı salgılayacak ve yiyecektir.

Doğum yapan kediye nasıl bakılır?

Hamile kedi, normal beslenmeye benzer dengeli bir beslenme uygulanmalı ve hamileliğin ortasında mama dozlarını %25/35 oranında artırmalıdır. Piyasada hamile kediler için özel kedi mamaları bulunmaktadır.

Emzirme döneminde, kedinin doğru beslenmesi kalori ve kalsiyum alımının artması ile devam etmelidir. Kediniz için beslenmesine vitamin takviyesi eklemeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için veterinerinize danışın.

Pestisitlerin uygulama düzenine dikkat edin. Bu tedaviler kedi yaşamının tüm evrelerinde ve özellikle kedi hamileyken gereklidir. Kedinin, yavru kediler için çok tehlikeli olabilecek iç ve dış parazitlerden arınmış olduğundan emin olun.

Doğumdan sonra yavru kediler için ilk bakım

Yeni doğan yavru kedi kesinlikle annesinden ayrı tutulmamalıdır. Hayatlarının ilk 3 ayı boyunca, yavru kedinin güçlü ve sağlıklı büyümesi için gerekli tüm besinleri içeren anne sütü ile beslenirler. Ayrıca, yeni doğan yavru kediler kör, sağır ve dişleri yoktur. Bu nedenle tamamen annelerine bağımlı kalırlar.

Doğumdan hemen sonra yapılacak en iyi şey, anne kediyi mümkün olduğunca yalnız bırakmaktır. Bu aşamada tamamen bize bağlı olan şey, emziren kedinin beslenmesine gösterilen özendir.

Anne kedinin yavruları emzirebilmek için yeterli miktarda süt üretmesi gerekir. Emzirme döneminde bir kedinin beslenme ihtiyacının da hamilelikten önceki döneme göre dört kata kadar arttığını söyleyebiliriz.

İlginizi çekebilir: Burmilla Kedisi Özellikleri ve Bakımı

Instagram hesabımıza buradan ulaşabilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Öner Ünlü

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx