Cilt Bakımı

Kefir Sabunu Nedir? Kefir Sabunu Nasıl Kullanılır?

Kefir Sabunu Nasıl Kullanılır?

Reklamlar

Kefir sabunu, kefir muhteşem faydalarından cildinizin de yararlanabilmesini sağlar. Kefir sabunu hem cilt hem de yüz bölgesi için inanılmaz faydalara sahiptir. Bu yazımızda kefir sabunu faydaları neler, kefir sabunu saça faydaları neler, kefir sabunu cilde faydaları neler, kefir sabunu nasıl kullanılır ve kefir sabunu nasıl yapılır gibi soruları cevaplayacağız.

Kefir Sabunu Faydaları

Ev yapımı kefir gibi fermente gıdalar, mikrobiyota işlevini artırarak ve bağırsaklarda hastalığa neden olan bakteri miktarını azaltarak fayda sağlayabilir. Ama kefi̇r sabunları ci̇ldi̇mi̇zdeki̇ i̇yi̇ bakteri̇yi̇ nasil koruyabi̇li̇r? İnsan vücudu trilyonlarca mikroorganizmaya ev sahipliği yapar ve sayısı insan hücrelerinden bile fazladır.

Bu çeşitli bakteri ekosistemlerinin binden fazla türü cildimizde bulunur. Araştırmalar, bu mikroplardan bazılarının cilt sağlığını gerçekten geliştirdiğini gösteriyor. Cildimizin kötü bakterilere karşı doğal bariyerini güçlendirirler. Cildimizin pH seviyelerini dengeler ve hatta cilt kanserine karşı koruyabilir. Ancak sert yüz temizleyicileri ve antibakteriyel sabunların sürekli kullanımı cildimizi bu sağlıklı bakterilerden veya “iyi böceklerden” arındırır. Sonuç olarak bu, cildimizin doğal bakteri ekosistemine zarar veriyor. Bu da cildimizi gergin ve kuru hale getirerek çatlaklar, egzama, rozasea alevlenmeleri ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarına neden olur. Kefir sabunu alırken, üretiminde taze kefir kullanılmış olmasına özen gösterin. Ayrıca, kefirdeki mikroorganizmaları canlı tutmak amacıyla kefiri 40 derecenin üzerinde ısıtmayan özel prosedürler kullanılmasına dikkat edin.

Reklamlar
Kefir Sabunu Nedir / Kefir Sabunu Nasıl Kullanılır ?

Kefi̇r sabunlari ci̇ldi̇mi̇zi̇n doğal savunmalarını ve sağlıklı i̇şlevi̇ni̇ geri̇ yapmamıza yardımcı olabi̇li̇r.

Deri, insan vücudundaki en büyük organı temsil eder. Ve bu nedenle, ana işlevi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal tehditler dahil olmak üzere dış faktörlere karşı bir bariyer görevi görmektir. Ayrıca cilt, iç sorunlarımızı da gösterebilir. Eğer cildinizde, dermatitis herpetiformis ile dahili aşırı gluten yüklenmesi varsa kefir sabunu en iyisidir. Bu çölyak hastalığına bağlı bir cilt rahatsızlığıdır. Tipik semptomlar arasında kırmızı, kabarık yamalar, örneğin kaşınmayla patlayan kabarcıklar, şiddetli kaşıntı ve sıklıkla batma bulunur. Bu nedenle, ev yapımı probiyotikler (ev yapımı kefir) bakımından zengin katı glutensiz diyet, bağırsaklarınız ve cildiniz için tek seçenektir. Bu durumda glutensiz kefir sabunu kullanmak en iyisidir.

Zeytinyağı ve hindistan cevizi yağı, biberiye yağı, adaçayı esansiyel yağları ve karabuğday yağı gibi tamamen doğal içerikli kefir sabunlarından birisini tercih edebilirsiniz. Bu sabunda kimyasallar, uçucu yağlar veya yapay renkler olmamasına dikkat edin. Böylece kefir sabununu siz ve bebeğiniz rahatlıkla kullanabilir. Bebek cilt bakımı ve hamilelik sırasında olağanüstüdür.

Kefir Sabunu Saça Faydaları

Sağlıklı cilt, kemikler ve kaslar söz konusu olduğunda çok az şey sütle eşleşebilir. Süt, ister koyun, ister inek veya keçiden elde edilmiş olsun, tam bir proteindir. Deneyimsizler için bu, temel olarak sütün sağlıklı kemiklerin ve kasların büyümesini teşvik edebilecek tüm temel amino asitlere sahip olduğu anlamına gelir.

Reklamlar

Sütün belirli bir çeşidi, diyet mineralleri, vitaminler ve esansiyel amino asitler gibi besinlerle dolu yaygın bir fermente süt ürünü olan kefirdir. Ekşi mayalı ekmek yapımında süt ve ayran yerine diyet alternatifi olarak kullanılır ve tahıl, granola, milkshake, smoothie ve benzeri ürünlerle olduğu gibi tüketilebilir.

Ancak uzmanlara göre kefir sabunu saçınızda da harikalar yaratıyor. Kuru ve kırılgan saçlarınız varsa, o zaman bu ürün tam size göre. Saç derisini nazikçe nemlendirerek saçınızı pürüzsüz ve ipeksi hale getirir. Sadece bu da değil, kefir sabununun saç dökülmesi, kırık uçlar ve ince saçlar için faydaları olduğu görülmüştür.

Kefir Sabunu Saça Faydaları
Kefir Sabunu Saça Faydaları

Vitaminler, mineraller ve önceden sindirilmiş protein gibi yoğun besinler, kötü bir saç günü için harikadır. Hızlı bir yıkama olarak kefir sabunu kullanın ve ardından saçınızı tedavi etmek için bir kefir saç maskesi yapın. Her iki durumda da, bu güçlü antioksidan ve probiyotik, saçınızı ipeksi ve pürüzsüz hale getirmede uzun bir yol kat eder. Kefir maskesi, en iyi kaşıntılı saç derisi ev ilaçlarından biridir.

Yoğurt, sütteki bakterilerin fermantasyonu yoluyla üretilir. Ancak kefir ise sütte bakteri ve maya fermantasyonunun bir kombinasyonudur. Bakteri ve maya kombinasyonuna kefir tanesi denir. Kefir taneleri, buğday ve pirinç gibi tipik tahıllar değildir. Kültür üretmek için süte karıştırılmalı ve süt ılık bir yerde tutulmalıdır.

Kefir tipik olarak inek sütünün fermente edilmesiyle üretilse de, keçi ve koyun sütü gibi diğer çeşitler de kefir taneleri üretiminde kullanılabilir. Kefir, az yağlı, yağsız ve tam yağlı süt çeşitleri gibi çeşitli çeşitleri mevcuttur. Kefir sütünden üretilen ve tamamen doğal bir saç bakım ürünü olan kefir sabunu aşağıdaki özelliklere sahiptir.

Mineraller, vücut tarafından yaşamın bazı temel işlevlerini yerine getirmek için gerekli olan besinlerdir. Süt gibi, kefirde bulunan diyet mineralleri arasında kalsiyum fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum ve bakır, çinko vb. Bulunur. Bu mineraller hücresel yenilenmede kilit rol oynar ve saçın uzamasına yardımcı olur. Ayrıca saç dökülmesini önler ve mevcut saç köklerini güçlü ve sağlıklı hale getirir.

Kefir ayrıca değişen miktarlarda temel vitaminler içerir. Bu vitaminlerden bazıları A, B, C, D ve E vitaminlerini içerir. B7 vitamini gibi vitaminlerin saç sağlığı için harika olduğunu biliyoruz. Doktorlar sadece saç dökülmesi için değil, erkek ve kadın tipi kellik gibi özel durumlar için de kefir sabunu önermektedir.

Kefirde bulunan temel amino asitler arasında metiyonin, sistein, triptofan, fenilalanin, tirozin, lösin, izolösin, treonin, lisin ve valin bulunur. Bu amino asitler başka herhangi bir süt ürününde de bulunabilir. Saç köklerinde bulunan bazı temel amino asitler arasında prolin, treonin, lösin ve arginin bulunur.

Linoleik asit ayrıca sağlıklı saçlar için harika kabul edilir. Bu asit, yeni saç çıkmasını uyarır, saç derisinin su kaybetmesini önler, saç köklerinden su kaybını en aza indirir ve saç köklerinin en iyi şekilde nemli kalmasına yardımcı olur. Bu nedenle saç uzmanları bu asidin kuru saçlar için son derece önemli olduğunu düşünmektedir. Kuru saçların nem kaybetme eğilimi olduğundan, kefir saç maskesi kullanmak nem kaybını önlemeye yardımcı olabilir.

Kefir saçlarınız için birçok sebepten dolayı iyidir. Kefir, saç tellerinden su içeriğini kaybetme olasılığını azaltır. Bu özellikle kuru ve kıvırcık saçlarla mücadele edenler için faydalıdır.

Kefir ayrıca saç uzamasını da hızlandırır. Kefir saç maskesi kullanıyorsanız bu özellikle doğrudur. Kefir saç maskesi, yumurta ve bir çorba kaşığı kefir veya küçük bir porsiyon kefir sütü karıştırılarak kolaylıkla üretilebilir. İnce bir macun haline getirin ve saça uygulayın. Birkaç haftayı aşkın düzenli kullanım saç sağlığınızda kesin bir değişikliğe yol açabilir.

Kefir Sabunu Saça Faydaları
Kefir Sabunu Saça Faydaları

Kefir sabunu de erkek tipi kellik sorunu yaşayanlar için faydalıdır. Erkek ve dişi tipi kellik, vücuttaki hormonal değişikliklerden kaynaklanır. Bu tür saç dökülmesi genellikle kalıtsal nedenlerle ilişkilendirilse de, bazı araştırmalar kefir sabunu saç uzamasını hızlandırıp uyardığını göstermiştir.

Kefir sabunu, saç kırıklarının giderilmesine de yardımcı olabilir. Kefir sabunu, saç köklerinin nazikçe nemlenmesine yardımcı olur ve kuruluğu önler. Sorun genellikle kuruluk ve nem kaybı ile ilişkili olduğundan, bu aynı zamanda bölünmüş uçların yönetilmesine de yardımcı olur.

Kefir sabunu, özellikle kuru ve kaşıntılı saçlar için faydalıdır. Kuru cilde sahip olanlar sık ​​sık nem kaybına uğrama eğilimindedir. Bu nem kaybı, saç derisinin kurumasına ve kepek şeklinde kuru pulların oluşmasına neden olur ve ayrıca kaşıntılı saç derisine neden olur. Kefir, kuruluk ve kaşıntıdan kurtulmanıza yardımcı olarak saç sağlığını artırabilir. Pürüzsüz saçlar için kefir sabunu kullanabilirsiniz.

Kefir Sabunu Cilde Faydaları

Canlı kültürlerden üretilen doğal fermente içecek, kefir tanelerinden yapılır. Kefir sabunu, cildin pürüzsüzlüğü ve yaşlanmayı geciktirici etkisi için probiyotikler, proteinler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Kefir sabunları tüm cilt tiplerinde kullanılmaktadır. Kimyasal maddeler, parabenler, ftalatlar veya yapay renkler yoktur. Egzama, rozasea, psoriatik cilt ve akne gibi sorunlu cilt bakımı için uygundur.

Kefir sabunları küçük partiler halinde yapılır, bu nedenle her yeni sabun partisi için taze yapılmış kefir kullanılır. Sabun yapımı sırasında sıcaklık 40 santigrat derecenin üzerine çıkmaz. Bu da probiyotiklerin hayatta kalmasını sağlar. Kefir sabunu, olağanüstü bir cilt bakım ürünüdür.

Kurumuş ciltleri nemlendirmede olağanüstü faydası vardır ve vücudun kırışıklıklara ve şişkinliğe önemli faydaları vardır. Ayrıca cilt lekelerini ortadan kaldırarak cilde tazelik ve parlaklık sağlar.

Kefir Sabunu Nasıl Kullanılır?

Kefir sabununu banyoda cildinize ve saçlarınıza suyla köpürterek uygulayabilirsiniz. Aynı şekilde günde bir ya da iki kez yüzünüzü suyla ve sabunla köpürterek yıkabilirsiniz.

Kefir Sabunu Nasıl Yapılır?

Kefirin cilt için ne kadar harika olduğundan defalarca bahsettik. Muhtemelen hepsinden en iyi olanı sabun! Deneyimli bir sabun üreticisi veya yeni başlayan biriyseniz, her şeyi hazırlamaya özen gösterdiğiniz sürece aşağıdaki tarifi takip etmek inanılmaz derecede kolaydır.

Kefir kullanarak sabunun, geleneksel su bazlı bir sabundan daha kremsi ve daha nemlendirici olacaktır. Ayrıca kefir, taze meyve, şeker kamışı ve süt dahil olmak üzere çeşitli organik bileşiklerde bulunan bir grup kimyasal bileşik olan Alfa-Hidroksi Asitleri (AHA) içerir. Pek çok cilt bakım ürününün temel bileşenidirler ve ölü yüzey hücrelerini soyarak ve kolajen üretimini uyararak cildin durumunu iyileştirmeye yardımcı olabilirler.

Kefir Sabunu Nasıl Yapılır
Kefir Sabunu Nasıl Yapılır

Soğuk İşlem ve Sabunlaştırma Süreci

Sabunlaşma, basit bir ifadeyle, sabunu oluşturan süreçtir. Sabunlaşma “bir asit ve bir baz arasında tuz oluşturmak için kimyasal reaksiyonun adıdır.” Kefir sabunu için “soğuk işlem” yapabilirsiniz yani çok sayıda ev yapımı sabun yapılır. Soğuk işlenmiş sabunların tam olarak sertleşmesi yaklaşık dört ila altı hafta gerektirir, ancak sodalı su kullanırken güvenlik önlemlerini uyguladığınız sürece bunları yapmak nispeten kolaydır. 

Sabun yapma maceralarımız sırasında, kefir (veya bu konuda herhangi bir süt mayası) kullanmaya gelince birkaç püf noktası öğrendik. Ocakta süt veya kefir ısıtmaya benzer şekilde, sıcaklığı yavaşça artırmanız gerekir. Bu şekilde süt ısınır ama yanmaz veya kavrulmaz. Aynı fikir kefir sabunu için de geçerlidir. Yanmayı önlemenin iki yolu vardır. Kefiri yakarsanız, kefir kül suyu karışımınız altın rengine dönecektir. Ancak bu aslında sabunu herhangi bir olumsuz şekilde etkilemeyecektir. İşte kefir eklemeyle ilgili daha derinlemesine bir açıklama…

Kefiri bir buz kalıbına dondurun

Aşağıdaki tarif, bir su bardağı kefir gerektirir. Kefiri ölçün ve bir buz kalıbına dökün. Katı hale gelene kadar dondurun. Oradan, donmuş kefiri reaktif olmayan bir kaseye (cam veya paslanmaz çelik) yerleştirin. Altmış gram kül suyunu ölçün ve donmuş kefirin üzerine yavaşça biraz serpin. Kül suyunun tamamını aynı anda dökmeyin. Kefirde, kül suyunu karıştırın ve sıcaklığın yükselmesine izin verin. Altmış gram kül suyu kullanılana kadar daha fazla kül suyunu yavaşça karıştırın. Kül suyuna ne kadar yavaş koyarsanız, kefiri yakma olasılığınız o kadar az olur.

Buz gibi soğuk kefiri, yavaş yavaş kül suyuna ekleyin

Yukarıdaki açıklamaya benzer şekilde, aynısını buz gibi soğuk kefir ile de yapabilirsiniz. Buz soğuğu derken kefir şişesini sabunu yapmaya başlamadan bir veya iki saat önce dondurucuya koyun ve iyice soğutun. Ama dondurmayın. Oradan, yukarıdaki adımları tekrarlayın ve kül suyu yavaşça ekleyerek karışımın yavaşça ısınmasını sağlayın.

Cidden, önce güvenlik! Sabun yapma bloglarının tümü güvenlik donanımının önemini vurguluyor. Ve size haklı olduklarını söylemek için buradayız. Kül suyu şakaya gelmez ve yanlış kullanılırsa çok sayıda soruna neden olabilir.

Sabun yapmadan önce uzun kollu bir üst giyin. Bu, üzerinize bir şey sıçraması ihtimaline karşı korunma amaçlıdır. Gerçek sabun hamuru, kül suyu kadar zararlı olmasa da, yine de cildinizi tahriş edebilir. Bazı kimyasallara dayanıklı eldivenlere ihtiyacınız var, tercihen nitrilden yapılmış eldivenler kullanmanız şarttır.  Evet, aksesuarların en moda olanları olmayabilir, ama bize güvenin, isteyeceğiniz son şey gözünüze kül suyu gelmesidir. Bu yüzden mutlaka koruyucu gözlük kullanmalısınız. Kül suyunu kefire dökerken, kostik dumanını solumamızı önlemek için ağzınıza ve burnunuza bir havlu veya bandana bağlamanız önemlidir.

İyi havalandırılmış alanda kefir sabununu yapın

Lütfen sabununuzu evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak, iyi havalandırılan bir alanda hazırlayın. Birkaç pencere açın ve bir vantilatörü açın veya dışarıda yapın!

Uygun donanım kullanın

Sabun yaparken uygun teçhizatı kullanmayı unutmayın. Reaktif olmayan kaşıklar ve spatula (silikon spatula kullanın), su geçirmez termometre, cam veya paslanmaz çelik kaseler ile bir el blendırı kullanın. Plastik kullanmak istiyorsanız bunun beş numaralı plastik olduğundan emin olun. 

Kefir sabunu yapma adımı
Kefir sabunu yapma adımı

Kefir sabunu yapma adımı

Bu ölçülere göre yapılmış kefir sabunu doksan gramdır. Bu sabunu yapmak için bir su bardağı sade düşük yağlı kefir, yarım çay bardağı granül kül suyu, bir çay bardağı zeytinyağı, bir çay bardağı hindistan cevizi yağı, bir su bardağı sıvı yağ ve bir buçuk yemek kaşığı lavanta esansiyel yağına ihtiyacınız var.

Farklı yağ türlerini ölçün ve bunları set üstü ocakta güvenli bir tencerede birleştirin. Henüz tencereyi ateşin üzerine koymayın.

Kefiri (dondurulmuş küpler halinde veya çok soğuk sıvı olarak) alın ve reaktif olmayan bir kaseye koyun.

Kül suyunu ölçün ve yavaşça kefirin üzerine biraz serpin. Kül suyunu bir spatula veya kaşıkla karıştırın. Kül suyu çözüldükten sonra biraz daha karıştırın. Tüm sodalı su karıştırılıp çözülene kadar bunu tekrarlayın.

Kül suyu ve kefir karışımının oturmasına izin verin. Artık yağları ısıtabilir ve eritebilirsiniz. Ama kaynatmayın. Elli dereceden daha sıcak olmamalıdır. Yağ eridikten sonra soğumaya bırakın. Yaklaşık kırk üç derece yeterlidir. Her ikisi de kırk üç derece civarında olduklarında yağı kefir ve kostik karışımına dökün.

Hamuru bir “ize” kadar karıştırmak için el blenderinizi kullanın. Esasen, doku pudinge benzer olmalıdır. Bu, yaklaşık on beş dakika karıştırmanız gerekir. 

İlginizi Çekebilir : Genital Hijyen İçin İpuçları

Hamur kalınlaştıktan sonra silikon sabun kalıplarınıza dökün. Sabun kalıbını plastik bir kova ile örtün ve dışını bir battaniye veya havlu ile sarın. Sabunun yaklaşık iki gün bekletilmesi gerekecek.

Sabun sertleştikten sonra, kalıplardan çıkarabilir ve kürleşmeyi bitirmek için onları kaldırabilirsiniz. Sabun yaklaşık dört ila altı hafta içinde kullanıma hazır hale gelir.

Sabunun içine eklenen gelince, uçucu yağları dilediğiniz gibi karıştırıp eşleştirebilirsiniz. Bazı insanlar daha güçlü bir kokuyu tercih ederken, diğerleri o kadar güçlü kokular tercih etmezler. Bu yüzden miktarla oynanabilir.

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx