Moda

Parka Ne Demek? Parka Modelleri ve Markaları

Reklamlar

Parka Ne Demek? Parka Modelleri ve Markaları kapsamında Kelime anlamı olarak bakacak olursak; askerlerin açık havadaki eğitim ve manevra sırasında kaput yerine giydiği, soğuğa karşı koruyucu özellikte ve değişik bir modelde ve biçimde olan bir üstlük. Baktığımız zaman parka kelime anlamı itibari ile çok daha soğuk havalarda tercih edilen bir üstlüktür. Mont ve parka aslında ayrı şeylerdir ve aralarında kumaş farkı ve soğuğa karşı dayanıklılık farkı vardır. Parka daha dizlerin hemen üzerine kadar uzanabiliyorken, mont ise bel seviyesindedir.

Parka ne demek
Parka ne demek

Parka ne demek, mont ne demek?

Parka Ne Demek? Parka Modelleri ve Markaları kapsamındaparka daha çok kışa uygun normal monttan daha kalın kumaşlardan yapılır. Mont parkanın kadın versiyonudur, aslında kadınlar için mont, erkekler için parka üretilmiştir. Ama zamanla kadınlar için daha fazla parka üretilmeye başlandı. Mont genellikle ince kumaşlardan imal edilir ve parkaya göre daha kısadır. Yani şu an hem parka hem de montu erkekler ve kadınlar giyebiliyor.

Montun kelime anlamına bakacak olursak; kumaş veya deriden yapılan, genellikle belden kemerli, üstünde cepleri bulunan, gömlek veya hırka üzerine giyilen kısa, hafif dış giyim.

Reklamlar

Montlar da parka gibi soğuk havalarda giyilmek için üretilen dış etken giysilerdir, ancak eksilere düşen aşırı soğuklar için değil! Parkalar kara kış olarak tabir edilen ve aşırı ayaz olan zamanlarda en iyi korumayı sağlarken, montlar görece olarak daha hafif soğukların yani kış sonu veya sonbahar soğuklarının olduğu mevsimlerde tercih edilir. Bir başka ifadeyle, montlar parkalar kadar soğuğa karşı sıcak tutmaz.

İkisi arasındaki bir diğer fark uzunluktur. Montlar genellikle kalçanın hemen üzerinde biterken, parkalar diz kapaklarına kadar inen uzun bir yapıya sahiptir. Ek olarak, montlar daha spor bir giyim tarzına sahiptir ancak çetin soğuklarda parka kadar iyi ısıtamaz.

Parka kalıp ne demek?

Bazı mont modelleri parkalar gibi dikilmiştir. Parka seven insanlar, parkalar kadar kalın ve ağır olmayan mont modellerini tercih etmiş ama görünüşü parkayı andırsa da içerisinde malzeme kalitesi ve soğuğa karşı yalıtımı çok fazla olmadığından sadece mevsimsel olarak giyilebilmektedir.

Parka ne zaman giyilir?
Parka ne zaman giyilir?

Parka ne zaman giyilir?

Giyim endüstrisi çoğu zaman yanlış yorumlanan teknik bilgilerle doludur. Bandeau sütyen, standart beden ölçüsü ve skinny jeans pantolon gibi terimleri sıklıkla duysakda, aslında bunların tam olarak ne olduğu hakkında genel itibari ile hiçbir fikrimiz yoktur. Soğuk kış aylarının dış giyim parçası olan parkalar da bunlardan biridir. Çoğu insan parkanın ne demek olduğunu bilmiyor ve montlarla karıştırabiliyor. Aslında, mont ve parka ayrımını yapabileceğimiz bariz farklar vardır.

Reklamlar

Parka ne demektir diye soracak olursanız; Parka, soğuğa karşı iyi yalıtılmış kaba yapılı bir dış giysidir. En önemli özelliğinden biri dizlerin hemen üzerine kadar uzanabilmesi ve vücudun büyük bir kesimini kapatmasıdır. Bu sayede, beli, kalçayı ve üst bacak bölgesini soğuktan montlara göre daha fazla korur. Ayrıca, çoğu parkada yapay ve gerçek kürkle entegre edilmiş kapüşonun yanı sıra çok sayıda cep bulunur.

Parka ne zaman giyilir; havaların çok soğuk olduğu her zaman parka kullanabilirsiniz. Sıcaklıkların eksiye düştüğü veya sıfıra yaklaştığı soğuk zamanlarda hem erkekler hem de kadınlar için parkalar en iyi seçimdir. Zira, parkaların soğuğa karşı koruyabilen iç yalıtımı soğuk hava ve sert rüzgarları önemli ölçüde azaltır. Parkaların ense ve boyun kısmını da koruması soğuk havalarda çok tercih edilmesini sağlamaktadır.

Parka sıcak tutar mı?

Evet. Parka yıllardır insanların soğuk havalarda tercih ettiği bir dış giyim türüdür. İlk üretilme amacı kutuplarda yaşayan Eskimolar tarafından hayvan derilerinden ve tüylerinden kalın parkalar yapılmış ve kullanılmıştır. İlk anavatanı kutuplardır.

Hangi mont daha sıcak tutar?
Hangi mont daha sıcak tutar?

Hangi mont daha sıcak tutar?

Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında en önemli kıyafetlerin başında montlar gelmektedir. Montu kullanacağınız yere göre, kişisel tercihleriniz ve fiziksel özelliklerinizi göz önünde bulundurarak kendiniz için en ideal modeli seçebilirsiniz. Ancak doğru montu seçmek kış aylarında vücudunuzun daha sıcak kalması için ve estetik açıda güzel görünmenizi sağlayacaktır.

Mont alırken montu kullanacağınız bölgenin iklim şartlarını göz önünde bulundurmalısınız. Sıcaklığın çok düşük olduğu iklimler için üst düzey yalıtım malzemeleri kullanılarak üretilen Parka modelleri ve markalarını inceleyebilirsiniz. Yalıtımı yüksek modeller, montun içerisindeki sıcaklığın kaçmasını engeller ve ekstra konfor sunar. Sıcaklığın daha yüksek olduğu iklimlerde ise hafif, rahat ve biraz daha yumuşak kumaşlı modelleri kullanabilirsiniz.

Spor yaparken kullanacağınız mont ile hareketinizin daha az olduğu aktivitelerde kullanacağınız montların özellikleri birbirinden farklıdır. Hareket miktarı ve nabız hızı arttığında üşüme oranı düşer. Bu nedenle önceliğiniz alacağınız montun rahat, mümkün oldukça hafif ve yumuşak olmasıdır. Isı yalıtımı yüksek montlar terleyerek rahatsızlık verebilir ve istenmeyen koku yapabilir. Hareketin az olduğu aktivitelerde daha kalın ve sıcak tutan dolgu malzemesi kullanılan parka modelleri ve markaları kullanabilirsiniz.

Yağışın yüksek olduğu bir bölgede mont kullanacaksanız, yağmur geçirmeyen modelleri tercih edebilirsiniz. Alacağınız montun havalandırma fermuarı özelliğinin olmasına özen göstermelisiniz. Genellikle koltuk altı ve yanlarda bulunan havalandırma fermuarları, sıcaklık arttığında açabilir ve böylece terlemenin ve kötü kokuların önüne geçebilirsiniz.

Parka modelleri ve markaları arasında çok farklı özelliklere sahip ve çok farklı amaçlar için kullanılan montlar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kayak montu
  • Yelkenli rüzgar sörfü montu
  • Treeking montu

Gibi farklı amaçlar ve spor için üretilmiş mont çeşitleridir.

Hangi kumaş daha sıcak tutar
Hangi kumaş daha sıcak tutar

Hangi kumaş daha sıcak tutar?

Parka Ne Demek? Parka Modelleri ve Markaları kapsamında, kumaşlar sağlığımız için çok önemlidir. Direk vücudumuza temas eden kumaşlar bazen bizleri kötü bir hastalığın pençesine atabilir. Gelin öncelikle kumaşın ne olduğuna ve çeşitlerine bir göz atalım.

Kumaş; pamuk, yün, keten ve ipek gibi doğal malzemelerden üretilen ipliklerin dokunması ile elde edilen bir üründür. Giysi üretiminde kullanılan kumaşlar, lif kökenlerine ve bazı işlenme durumlarına göre sağlıklı ve zararlı olarak ayrılırlar.

Sağlıklı kumaşların en önemli özelliği doğal ham maddeler ile üretilmesi ve katkı işlemi görmemesidir. Pamuk, keten, kenevir, ipek, yün, alpaka, angora, kaşmir, tiftik ve rami gibi doğal liflerden elde edilen kumaşlar sağlıklıdır. Aşağıdaki kumaş türlerine göre size en uygun kumaştan montu giyebilirsiniz.

  • Pamuklu Kumaş: Her mevsime uygun, yüksek nem çekme özelliğine sahip, alerjik olmayan ve cildi tahriş etmeyen doğal bir kumaştır.
  • İpek Kumaş: Isı yalıtımı iyidir; yazın serin, kışın sıcak tutar ve çok tercih edilir. İnce ve yumuşak yapıda doğal bir kumaş türüdür.
  • Keten Kumaş: Güçlü, parlak, alerjik olmayan ve yüksek su tutma özelliği vardır. Yaz mevsiminde cilt üzerinde serin bir etki bırakır ve güneş ışınlarına karşı korur.
  • Kaşmir Kumaş: Çok ince, yumuşak yapılı, değerli bir keçi yünü türüdür.
  • Yün Kumaş: Sıcak tutan, yumuşak, esnek ve yüksek su tutma özelliğine sahip bir kumaştır. Çetin kış günlerinde ilk tercihtir.
  • Alpaka Kumaş: 7 doğal renge sahip, sıcak tutma özelliği ile hafif ve yumuşak bir kumaştır.

Nano teknoloji ile üretilen kumaşlar ise;

  • Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türü olma özelliğine sahiptir. Yüksek kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
  • Naylon Kumaş: Dünyada üretilen ilk sentetik kumaştır. Kömür, yağ, doğalgaz ve petrolden malzemesinden elde edilir. Zararlı ve kalıcı kimyasal yöntemlerle üretilir ve çok tehlikelidir. Alerjik reaksiyonlara, omurga ağrısına, baş dönmesine ve hatta kansere neden olabilir.
  • Akrilik Kumaş: Ham maddesi olan sentetik polimerler kanserojendir ve insan sağlığı için tehlikelidir. Teri emmediği için vücudun ısı dengesini bozarak gribal enfeksiyonlara ve deri hastalıklarına sebep olur. Yapısında bulunan dimetil formamid deri ile doğrudan temas sonucunda karaciğer hasarına kadar birçok deri ve iç organ hasarlarına sebep olabilir.

İlginizi çekebilir: Dünyanın En Pahalı Çantaları

Daha fazla içerik için bizi Instagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz: https://www.instagram.com/begonyakadin/

Buse Öztürk

Yazmak en büyük tutkum. Yaklaşık 4 yıldır profesyonel olarak içerik üretiyor ve kendimi geliştiriyorum.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx