Saç Bakımı

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Saç Dökülmesi Sebepleri

Reklamlar

Saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Saç dökülmesi belirtileri arasında saç incelmesi, saçların yavaş yavaş düşmesi, saçların aniden dökülmesi vardır. Saçlar, kendi kendine yeniden tekrar çıkabilir. Fakat, yeniden saç oluşumu tedavi gerektirir. Kalıcı saç dökülmesini önlemek için mutlaka acil bakım gerekir. Bu yazımızda saç dökülmesinin temel nedenlerini farklı başlıklar altında inceledik.

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Saç dökülmesi nedenleri nelerdir? Bu, hem erkekler hem de kadınların çok merak ettiği bir sorudur. Dünya çapında saç dökülmesinin en yaygın nedeni olan saç dökülmesi ortak bir sorundur. Saç dökülmesinin aslında pek çok nedeni vardır.

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Alopesi

Erkeklerde buna erkek tipi saç dökülmesi denir. Kadınlarda kadın tipi saç dökülmesi görülür. Bir erkekte mi yoksa kadında mı oluştuğuna bakılmaksızın, tıbbi terim androjenik alopesidir. Hangi terimi kullanırsanız kullanın, saç köklerinizin (her bir saçın çıktığı şey) küçülmesine ve sonunda saç çıkmasını durdurmasına neden olan genlere sahip olduğunuz anlamına gelir. Saç dökülmesi, gençliğiniz kadar erken başlayabilir, ancak genellikle hayatın ilerleyen dönemlerinde başlar.

Reklamlar

Kadınlarda kalıtsal saç dökülmesinin ilk göze çarpan belirtisi genellikle genel olarak incelme veya genişleyen bir kısımdır. Bir erkeğin kalıtsal saç dökülmesi olduğunda, ilk belirti genellikle başının tepesinde açılan bir saç çizgisi veya kel bir noktadır.

Tedaviler, saç dökülmesini durdurmaya veya yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Ayrıca saçların yeniden uzamasına da yardımcı olabilir. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç verir. Tedavi olmadan saçlarınızı kaybetmeye devam edeceksiniz.

Kalıtsal ve yaşa bağlı saç dökülmesi 

Hem erkekler hem de kadınlar, dünya çapında saç dökülmesinin en yaygın nedeni olan bu tip saç dökülmesidir. Erkeklerde buna erkek tipi saç dökülmesi denir. Kadınlarda kadın tipi saç dökülmesi görülür.

Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saç Dökülmesi Neden Olur?

Yaşla birlikte çoğu insan saç uzaması yavaşladığı için bir miktar saç dökülmesi fark eder. Bir noktada saç kökleri saç çıkmasını durdurur ve bu da saç derimizdeki saçların incelmesine neden olur. Saçlar da rengini kaybetmeye başlar. Bir kadının saç çizgisi doğal olarak gerilemeye başlar ve alnı açılır.

Reklamlar

Erken teşhis sonucunda tedavi, bazı kişilerin saçlarının yeniden çıkmasına yardımcı olur. Yaşla birlikte çoğu insan saç uzaması yavaşladığı için bir miktar saç dökülmesi fark eder.

İlginizi Çekebilir : Ravintsara Yağı Ne İşe Yarar?

Alopesi areata

Alopesi areata, vücudun bağışıklık sistemi saç köklerine saldırdığı zaman oluşan ve saç dökülmesine sebep olan bir tür hastalıktır. Saç deriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun herhangi bir yerinde, burnunuzun içinde ve kulaklarınızdaki kıllar bile dökülebilir. Bazı insanların kirpikleri veya kaşları bile dökülür. Saçınız kendi kendine uzamazsa, tedavi yeniden saç çıkmasını uyarmaya yardımcı olabilir.

Kanser tedavisi

Kemoterapi alıyorsanız veya başınıza veya boynunuza radyasyon tedavisi görürseniz, tedaviye başladıktan birkaç hafta sonra saçlarınızın tamamını (veya çoğunu) kaybedebilirsiniz.

Saçlar genellikle kemoterapi veya baş veya boyuna radyasyon tedavisi bittikten sonra aylar içinde yeniden çıkmaya başlar. Dermatologlar, saçın daha hızlı uzamasına yardımcı olmak için ilaç önerebilir.

Saç Dökülmesi Neden Olur? Öğrenelim
Saç Dökülmesi Neden Olur Öğrenelim

Doğum, hastalık veya diğer stres faktörleri

Doğum yaptıktan, bir hastalıktan kurtulduktan veya ameliyat olduktan birkaç ay sonra fırçanızda veya yastığınızda çok daha fazla saç teli fark edebilirsiniz. Bu, boşanma veya sevdiğiniz birinin ölümü gibi hayatınızın stresli bir döneminden sonra da olabilir. Stres durursa, vücudunuz yeniden uyum sağlar ve aşırı dökülme durur. Dökülme durduğunda çoğu insan saçlarının altı ila dokuz ay içinde normal dolgunluğuna kavuştuğunu görür.

Saç bakımı

Saçınızı renklendirir, perma yaparsanız veya sürekli ısıl işlem uygularsanız saçınıza zarar verebilirsiniz. Zamanla bu hasar saç dökülmesine neden olabilir. Saç bakım şeklinizi değiştirebilir, bu da saç dökülmesini önleyebilir. Bir saç köküne zarar verdiğinizde, saç o folikülden büyüyemez. Çok sayıda zarar görmüş saç köküne sahip olmak kalıcı kel noktalar oluşturur.

Saçları sıkıca toplamak

Saçınızı sık sık geri çekerek takıyorsanız, sürekli çekme, kalıcı saç dökülmesine neden olabilir. Bu durumun tıbbi adı traksiyon alopesidir. Bazı değişiklikler yaparak saç dökülmesini önleyebilirsiniz. Fakat bu durumda saç çıkması zorlaşır.

Hormonal dengesizlik

Bu dengesizliğin yaygın bir nedeni polikistik over sendromudur (PCOS). Saç dökülmesini de içerebilen diğer belirti ve semptomlarla birlikte kadının yumurtalıklarında kistlere yol açar. Bazı doğum kontrol haplarını durdurmak, geçici bir hormonal dengesizliğe neden olabilir. Hormonal dengesizlik geliştiren kadınların saç derisinde incelme (veya saç dökülmesi) oluşabilir. Tedavi, yeni saçlar çıkmasına yardımcı olabilir.

Saç derisi enfeksiyonu

Bir saç derisi enfeksiyonu, kafa derinizde pullu ve bazen iltihaplı alanlara yol açabilir. Saç derinizde küçük siyah noktalar gibi görünen şeyleri görebilirsiniz. Bunlar aslında saç izleridir. Bazı insanlarda kel bir nokta oluşur. Tedavi sonrası saç deriniz enfeksiyondan kurtulabilir. Enfeksiyon geçtikten sonra saçlar uzama eğilimindedir.

İlaç tedavisi

Bazı ilaçların olası bir yan etkisi aslında saç dökülmesidir. Bir ilacın saç dökülmenize sebep olduğunu düşünüyorsanız, bu ilacı reçete eden doktora saç dökülmesinin olası bir yan etki olup olmadığını sormanız önemlidir. Doktorunuzla konuşmadan önce ilacı almayı bırakmamanız çok önemlidir. Bazı ilaçların aniden kesilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Tedavi sonrasında yeni saçların çıkması sağlanır.

Saç derisi sedef hastalığı

Plak sedef hastalığı olan birçok kişi bir noktada kafa derisinde sedef hastalığı geliştirir. Bu saç dökülmesine neden olabilir. Saç derisi sedef hastalığı geçtikten sonra saçlar yeniden uzama eğilimindedir, ancak bu zaman alır. Dermatologların ipuçlarını takip ederek saç dökülmesini önleyebilirsiniz.

Saç Çekmek
Saç Çekmek

Saç çekmek

Bazı insanlar genellikle stresi azaltmak için saçlarını çekerler. Saçlarını çektiğinin farkında olmayabilir. Bunun tıbbi terimi trikotillomani’dir. Saç köklerini tahrip etmediyseniz, tedaviyle yeni saçların çıkması mümkündür. Saçınızın yeniden uzaması için çekmeyi bırakmalısınız.

Alopesi skar

Bu durum, iltihap saç köklerini tahrip ettiğinde gelişir. Bir saç kökü yok olursa saçlar tekrar uzamaz. Çeşitli sorunlar buna neden olabilir. Bu hastalık grubunun tıbbi adı sikatrisyel alopesidir. Bir saç kökü yok edildiğinde tekrar saç çıkamaz. Bu durumu erken yakalamak, daha fazla saç dökülmesini önleyebilir.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon

Tedavi edilmezse cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (STI) saç dökülmesine neden olabilir. Frengi böyle bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Sifiliz, tedavi edilmeden bırakıldığında kafa derisinde, kaşlarda, sakalda ve başka yerlerde yamalı saç dökülmesine neden olabilir. Diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da saç dökülmesine neden olabilir. cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon tedavi edildikten sonra saçlar sıklıkla yeniden uzamaya başlar.

Tiroid hastalığı

Tiroidinizle ilgili bir sorununuz varsa, saçlarda incelme görebilirsiniz. Bazı insanlar saçlarını tararken kümeler halinde çıktıklarını fark ederler. Tiroid hastalığını tedavi etmek saç dökülmesini önleyebilir ve yeni saçların oluşumunu teşvik eder.

Çok az biyotin, demir, protein veya çinko

Bunlardan birini veya birkaçını yeterince alamıyorsanız, gözle görülür bir saç dökülmesi oluşabilir. Vücudunuz eksik besinleri yeterince aldığında saçlar yeniden büyüyebilir.

Sürtünme

İnsanlar botların, çorapların veya dar giysilerin sık sık cildine sürtüğü yerlerde saç dökülmesi oluşabilir. Bunun tıbbi terimi sürtünme alopesidir. Sürtünme durduğunda saç kendi kendine yeniden uzama eğilimindedir.

Saç Dökülmesi Neden Olur - Sürtünme
Saç Dökülmesi Neden Olur – Sürtünme

Zehirlenme

Yavaş zehirlenme saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesine neden olabilecek zehirler arasında arsenik, talyum, cıva ve lityum bulunur. Sıçan zehirlerinde bulunan çok miktarda bulunan warfarin yerseniz, saç dökülmesine de neden olabilir. Çok miktarda A vitamini veya selenyum almak da toksiktir ve saç dökülmesine neden olabilir. Artık zehire maruz kalmadığınızda saçlar yeniden uzama eğilimindedir.

Saç dökülmesinin birçok nedeni başarıyla tedavi edilebilirken, etkili tedavinin anahtarı saç dökülmesine neyin sebep olduğunu bulmaktır. Doğru bir teşhis olmaksızın tedavi genellikle etkisizdir. 

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Her insan saç dökülmesinin nasıl önleneceğini bilmek ister. Ya da her insan saçını kaybetme konusunda özellikle endişeli olmasa bile bunun mümkün olabileceğini bilmek ister. Eğer saç dökülmesi yaşıyorsanız bir yerlerde bazı tedavilerin olduğunu bilmek güven verici…. Ancak, her biri devrim olmayı vaat eden pek çok hileli cihaz ve prosedür ve tamamlayıcı varken, gerçekten işe yarayan sadece birkaç şey var.

Bu yüzden, sizin için mümkün olan en açık şekilde bunların hepsini ortaya koyacağız. Zaten sahip olduğunuz saçları korumak ve güçlendirmek (ve henüz kurumamış saç köklerini yeniden büyütmek) istiyorsanız önerilerimize kulak vermelisiniz. Kendi dermatoloğunuzun yardımıyla her yaşta planına uyun ve birkaç ay içinde uzun süreli sonuçlar görmelisiniz.

Değişikliği fark ettiğiniz anda dermatoloğa başvurun

Saç dökülmesiyle mücadele etmek istiyorsanız, ilk seyrelme veya dökülme belirtisinde hemen dermatoloğunuza başvurmanız gerekir. Erken aşamalarında saç dökülmesi tedavisi olmak, genel saç kaybını en aza indirmeye ve bir tedavinin etkililik olasılığını artırmaya yardımcı olabilir. Saç dökülmesi çok zor görünebilir, bu yüzden durumunuzu değerlendirecek ve tüm tedavi seçeneklerinizi açıklayacak bir dermatoloğa danışmanız gerekir.

Size uygun bir tedavi yöntemi seçin 

Göz önünde bulundurmanız gereken üç saç dökülmesini önleme seçeneği vardır ve hepsi de uykuda olan yani zayıflamış ancak tamamen ölmemiş olan foliküllerde yeniden saç çıkmasını teşvik etmek için çalışır. Dermatoloğunuzla çeşitli yöntem ve daha iyi bir savunma için bunları birlikte nasıl kullanabileceğiniz hakkında konuşun.

Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?
Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Finasteride genellikle Propecia olarak bilinir. DHT (dihidrotestosteron) oluşumunu engeller. DHT, saç köklerini ince ve kısa hale getirerek saç dökülmesine katkıda bulunan bir erkek androjen hormonudur. Saç üç aşamada yeniden çıkar ve DHT, saç büyüme döngüsünü (anajen aşaması) bozar. Bu bozulmanın bir sonucu olarak saç daha uzun bir dinlenme süresine girer ve bu da saçın uzamasını durdurur. Finasterid, DHT’nin emilimini bloke ederek saç büyümesini desteklemeye yardımcı olur.

Minoxil, eczanelerde satılmaktadır. Günde iki kez saç derinize damlatarak saç köklerine giden kan akışını arttırır, böylece onları güçlendirir ve kalınlaştırır. Saç daha dolgun hale gelir ve dolayısıyla kalıcı dökülmeye karşı daha az hassastır. Minoxil, doğal düşüşün ardından yeniden büyüme aşamasında saç kökünü de güçlendirir. Özellikle başın tepesinde etkilidir ve tekdüze bir kalınlık sağlar, ancak şakaklardaki kıl çekilmesine karşı etkili bir savunma değildir.

Trombositten Zengin Plazma (PRP), sizin için yeni olabilir ve kesinlikle en eşsiz ve lüks seçenektir. PRP, saç büyümesini teşvik etmek için kendi kanınızdaki trombositleri kullanır. PRP almanın ilk adımı kanınızı aldırmak ve ardından bir santrifüjde döndürmektir. Kanı döndürmek, kırmızı kan hücrelerini trombosit açısından zengin plazmadan ayırır. Son olarak, plazma şırıngalara çekilir ve doktor tarafından kafa derisine enjekte edilir.

Trombositler, iyileşmeyi destekleyen ve saç folikülünü yeni bir büyüme döngüsüne başlamak için uyaran büyüme faktörleri içerir. Evet, doğru okudunuz! Kanınızı alıyorlar, plazmayı ayırıyorlar ve sonra başınızın etrafına enjekte ediyorlar. En iyi sonuçlar için bunu başlangıçta dört ay boyunca ayda bir ve ardından en az üç ayda bir veya altı ayda bir yapmanız gerektiğini söylüyor. Kayba bağlı olarak bu süre değişir. Yüksek bir maliyetle gelebilir.

Beslenme sisteminize biyotinden daha fazlasını ekleyin

Saçın daha hızlı ve daha güçlü uzamasına yardımcı olan alabileceğiniz çok sayıda vitamin vardır, biotinden her zaman bu konuda bahsedilir. Bununla birlikte, genel olarak, besin açısından zengin ve sağlık bilincine sahip bir diyet, aynı temellerin çoğunu kapsayacaktır. Bunun yerine, daha hedefli, özel takviyeleri düşünün. Dermatologlar, özellikle Viviscal ve Nutrafol’u tavsiye ediyor.

Viviscal, saçınızın büyümesi için ihtiyaç duyduğu B kompleksi ve çinko gibi diğer besin maddelerinin yanı sıra daha kalın, daha güçlü ve daha uzun saçları teşvik eden besinleri sağlayarak saç uzamasını destekler. Nutrafol, deniz kollajeni, saw palmetto ve ashwagandha ile formüle edilmiş harika bir vitamindir. Deniz kollajeni, saç büyümesini destekleyen B vitaminleri ile zenginleştirilmiştir, saw palmetto testosteronun DHT’ye dönüştürülmesini önler ve ashwagandha iltihabı azaltır.

Stresi en aza indirin

GStres, saç dökülmesinin arkasındaki en büyük suçlulardan biridir. Stres, saçın uzamasını durdurabilir ve aşırı dökülmeye neden olabilir. Ayrıca, vücudun bağışıklık sisteminin saç köklerine saldırır ve saç dökülmesine neden olduğu bir otoimmün tepkiye de neden olabilir. Vücudumuzun stresli olduğunda salgıladığı hormonlar, saç büyüme döngüsünü bozan şeydir. Bu bozulmanın bir sonucu olarak, saç uzamasını durduran daha uzun bir dinlenme süresine girer.  Bir kişiden diğerine farklılık gösterdiğinden, stresinizi nasıl en aza indireceğiniz size bağlıdır. Tutarlı bir şekilde dinlenerek, sık sık egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek, sulu kalarak ve sigara, uyuşturucu ve alkolden uzak durarak başlayabilirsiniz. Gerekirse diğer yöntemler hakkında doktorunuzla konuşun.

Kötü alışkanlıkları bırakın

Stres her zaman hafifletilemez, ancak kötü alışkanlıklar olabilir. Rutin olarak yaptığınız şeylerin çoğu saç dökülmenize katkıda bulunuyor olabilir. Yeterince şampuanlama değil, aynı zamanda çok sık şampuanlama önemlidir. Saçları inceltmek için özel bir şampuanla haftada iki kez yeterli olacaktır. Yine de her gün durulayın ve bakım yapın.

Kötü beslenme de saç dökülmesine katkıda bulunabilir. Vücudunuzu ve saç derinizi beslemek için yağlar, proteinler ve besinler açısından zengin bir diyet tüketmelisiniz. Son olarak, önceki ipucunda da belirtildiği gibi, hem sigara hem de alkol saç dökülmesini şiddetlendirir. Stresi yatıştırıyor gibi görünseler de aslında kan damarlarını kısıtlayarak foliküllere kan dolaşımını ve kan akışını azaltırlar.

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?

Saç dökülmesini iyileştirmek ve tedavi etmek için çeşitli vitaminler, bitkisel takviyeler, esansiyel yağlar, doğal saç maskeleri, saç bakım kürleri, saç bakım ürünleri ve şampuanlar kullanabilirsiniz.

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Eski
Yeni Çok Oy Alan
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx