Spor

Yazın Sıcak Havalarda Koşarken Bilinmesi Gerekenler

Reklamlar

Sıcak havalarda koşarken bilinmesi gerekenlerden bahsetmeden önce çok sıcak havada spor yapmanın olası tehlikelerini gözden geçirelim. Koşu yapmayı alışkanlık haline getirmiş kişiler için hava koşulları sebebiyle antrenmana ara vermek pek görülen bir durum değildir. Yaz mevsiminin ve kış mevsiminin kendine has karakteristik özellikleri vardır ve sporcular için en uygun mevsimler şüphesiz bahar aylarıdır. Fakat sporu yaşam biçimi haline getiren kişiler için bunun pek bir önemi yoktur. Önümüzde yaz mevsimi var ve bizde yazın sıcak havalarda koşarken bilinmesi gerekenleri ve dikkat etmeniz gereken bazı hususları sizler için derledik.

Sıcak havada koşu yapmanın tehlikeleri nelerdir?

Spor yaparken uygun kıyafetten antrenman için seçilen alana kadar pek çok duruma dikkat edilmesi gerektiği gibi hava koşullarını da göz ardı etmemek gerekir. Özellikle yaz aylarında ve günün en sıcak saatlerinde koşmamanız gerektiğini ve bunun ne gibi sonuçlar doğurabileceğini sizler de biliyorsunuz. Sözü fazla uzatmadan sıcak havada koşu yapmanın tehlikeleri nelerdir kısaca bahsedelim.

  • Aşırı dehidrasyon (su kaybı)
  • Sıvı kaybına bağlı kas spazmları
  • Sıcak çarpması
  • Isı yorgunluğu
  • Motivasyon düşüklüğü

Sıcak havalarda koşarken bilinmesi gerekenler ve uygulanması gerekenler

Yaz mevsimi geldi ve hava sıcaklıkları aşırı yükseldiği için koşu antrenmanlarınızdan vazgeçmek zorunda değilsiniz. Birkaç önemli detayı göz önünde bulundurup, gerekli önlemleri almanız halinde yaz mevsiminde de günlük spor rutininize devam edebilirsiniz. Vereceğimiz önerileri yerine getirmeniz, hem sağlığınız hem de ilerideki antrenmanlarınızın düzenini sağlamanız için hap niteliğinde bilgilerdir.

Reklamlar
Koşu saatlerinizi iyi ayarlayın
Koşu saatlerinizi iyi ayarlayın

Koşu saatlerinizi iyi ayarlayın

Yazın sıcak havalarda koşarken bilinmesi gereken noktalardan en önemlisi koşu yapılacak saatleri iyi ayarlamaktır. Sıcak günlerde açık havada antrenman yapmak için en uygun vakit; sanıldığının aksine akşam saatleri değil, günün en serin anlarının yaşandığı sabahın ilk saatleridir. Her ne kadar sabahın ilk saatlerinde nem oranı biraz yüksek olsa dahi, güneşin zararlarından korunmak için bu şekilde bir antrenman programı hazırlamalısınız.

Sıcaklığa uygun kıyafetler tercih edilmelidir

Gardırobunuzda spor kıyafetleriniz arasında açık renkli ve polyesterden üretilen sentetik kumaşlardan üretilen ürünlere daha fazla yer açmalısınız. Sıcak havada koşu yaparken pamuklu ve koyu renkli giysilerden uzak durmanız sağlığınız açısından çok önemlidir. Güneş ışınlarını uzak tutan açık renkli tayt ve şortlar, uygun bir tercih olacaktır. Aynı zamanda kış mevsiminde kullandığınız spor ayakkabıları bir kenara bırakıp, yazın giymeye uygun olan terlemeyi önleyici ve rahat hava alan bir koşu ayakkabısı ile spor çorabı kullanmalısınız.

Yeterli sıvı tükettiğinizden emin olun
Yeterli sıvı tükettiğinizden emin olun

Yeterli sıvı tükettiğinizden emin olun

Spor yaparken sıvı tüketimini çok önemlidir ve kesinlikle vücut susuz bırakılmamalıdır, aksi takdirde sağlık problemleri yaşamanız kaçınılmazdır. Sıcak havalarda vücudun duyduğu sıvı ihtiyacı bir miktar daha fazladır, bu nedenle koşuya başlamadan önce yeteri kadar su içmeli ve egzersiz sırasında en azından 20 dakikada bir sıvı tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Ağaçlık ve serin alanlarda koşu yapmaya çalışın

Özellikle yazın sıcak havalarda koşu yaparken bilinmesi gereken bir başka nokta ise, serinliği sağlayan ağaçlık alanlarda koşu yapılması gerektiğidir. Gün içerisinde beton ve asfalt bulunan zeminler güneş ışığını içine çeker ve sıcaklığın çok daha fazla hissedilmesine neden olur. Yaz sıcaklarında koşmak için tercihiniz mutlaka ağaçlık, serin ve güneşten uzak parkurlar olmalıdır.

Reklamlar

Mevsim dönüşlerinin geçici olduğunu unutmayın

Yaz mevsiminin ilk başladığı günlerde hava sıcaklıkları birdenbire yükselecek ve vücut yapınız bu duruma hemen uyum sağlayamayacaktır. Mevsim geçişleri olan günlerde koşu programınızı hafifletmeniz en uygunu olacaktır. Kendinize bir hafta ile iki hafta arasında bir süre vererek vücudunuzun sıcak hava şartlarına uyum sağlamasını beklemelisiniz. Bu süre içerisinde yavaş yavaş egzersiz süresi artırılması ve koşu temposunu yükseltmekte fayda vardır.

Güneşten koruyucu krem ve şapka kullanın
Güneşten koruyucu krem ve şapka kullanın

Güneşten koruyucu krem ve şapka kullanın

Açık alanda koşu yaparken yaz mevsiminde mutlaka güneşin zararlı ışınlarından koruyan krem ve losyonlar kullanılmalıdır. Sabahın erken saatlerinde dahi koruma faktörü yüksek olan ürünler kullanmalı ve tedbirinizi almalısınız. Yaz aylarında güneş, her zamankinden daha dik bir açı gelir ve koşu yaparken direkt güneş ışığına maruz kalırsınız. Bu nedenle yazın sıcak havalarda koşmaya başlamadan önce mutlaka güneş koruyucu ürünlerinizi kullanmalı ve yanınıza bir şapka almayı unutmamalısınız.

Yazın Sıcak Havalarda Koşarken Bilinmesi Gerekenler hakkındaki yazımızı beğendiyseniz Koşuyla İlgili Doğru Bilinen 6 Yanlış Nelerdir hakkında yazdığımız yazımızı da okumak isteyebilirsiniz.

Yeni yayınlanan videolarımızdan haberdar olmak için YouTube kanalımızı da ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

Deniz Solmaz

Merhaba Deniz ben. Bundan sonra bende buradayım, kadına ve yaşama dair keyifli yazılarda buluşmak dileğiyle.

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx