Cilt Bakımı

Tulsi Yağı (Kutsal Fesleğen Yağı) Ne İşe Yarar?

Tulsi Yağı Cilt Bakımında Nasıl Kullanılır?

Reklamlar

Tulsi yağı olarak bilinen kutsal fesleğen yağı (Ocimum tenuiflorum), muhtemelen gezegendeki en saygı duyulan şifalı bitkiden elde edilen yağdır. Kutsal fesleğen, menekşe çiçekleri ve çiçekleri olan bir bitkidir. Saplar yeşildir, ancak bazen mor bir renk tonu vardır.

Tıbbi müstahzarlar bitkinin yapraklarından, saplarından ve tohumlarından yapılır. Kutsal fesleğen genellikle Tay yemeklerini pişirmek için kullanılır. Bu fesleğen türü diğer fesleğen çeşitlerinden çok daha baharatlıdır.

İlginçtir ki, Hindular kutsal fesleğene taparlar. Bitki “Doğanın Ana Tıbbı” olarak kabul edilir. Antik çağlardan beri sağlıklı bir beden, zihin ve ruhu teşvik edebilen bir bitki olarak saygı görmüştür. Kutsal bitki genellikle Hindu tapınaklarının etrafına dikilir. Tulsi adı “eşsiz olan” anlamına gelir.

Reklamlar

Ancak Batı tıbbında kutsal fesleğen belki de en çok bir adaptojen (vücudun strese uyum sağlamasına yardımcı olan bir madde) olarak değer görür. Bitki, stresin vücuttaki olumsuz etkileriyle mücadele etmek, sabit kan şekeri seviyelerini korumak ve uzun ömürlülüğü desteklemek için kullanılmıştır.

Tulsi Yağı Faydaları
Tulsi Yağı Faydaları

Tulsi Yağı Faydaları

Tulsi yağı, H1N1 (domuz) gribi, diyabet, soğuk algınlığı, baş ağrısı, ateş, stres, mide rahatsızlığı, kulak ağrısı ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok hastalığı tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca sivrisinek kovucu olarak ve topikal olarak (cilt üzerinde) saçkıran tedavisinde kullanılmıştır. Araştırmalar, tulsi yağının adaptojenik, anti-artritik, antikoagülan, anti-diyabetik, antienflamatuvar, ateş düşürücü (kaşıntıyı önler), ishal önleyici, antimikrobiyal (antibakteriyel, antiviral, antifungal ve daha fazlası dahil), antioksidan, Antitussif (öksürük giderir), karaciğer, beyin ve kalp koruyucu da dahil olmak üzere çok çeşitli sağlığı geliştirici özelliklere sahip olduğunu göstermiştir.

Kutsal fesleğen yani tulsi adaptojenik bir bitkidir. Adaptojenler, stres faktörleriyle başa çıkmada vücudun direncini artırmaya yardımcı olan bitkilerde bulunan maddelerdir. Stresin vücut üzerindeki etkileri yaşlanma sürecinde çok büyük bir rol oynadığından, adaptojenlerin de yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir.

Tulsi yağı genel olarak kortizol (stres hormonu) gibi dengeleyici hormonlar, beyin fonksiyonunu geliştirmek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, inflamasyonu azaltmak, enerji seviyelerini iyileştirme ve organ ve vücut sistemi işlevinin iyileştirilmesi de dahil birçok farklı işlevi yerine getirebilir.

Reklamlar

2017 sistematik bir incelemede, çalışma yazarları tulsi yazarları etkili bir adaptojen olabileceğini ve “modern yaşamın psikolojik, fizyolojik, immünolojik ve metabolik streslerini ele almaya” yardımcı olabileceğini ortaya koyuyor.

Kutsal fesleğen yağı birçok sağlık yararı için kullanılır ve Hint Ayurveda tıbbında yaygın olarak kullanılır, ancak stres, baş ağrısı, endişe, i̇shal, ateş, mide bulantısı ve hazımsızlık, sırt ağrısı, kulak ağrısı, soğuk algınlığı ve grip, dizanteri, genitoüriner bozukluklar (üriner sistem ve cinsel organları içeren durumlar), bronşit, viral hepatit, sıtma, tüberküloz, saçkıran, yılan ısırığı panzehiri, şeker hastalığı, astım ve kalp hastalığı gibi birçok durumun tedavisi için kullanılır.

Kutsal fesleğen yağı, çalışmalarda iltihaplanmayı içeren birçok tıbbi durumda önemli sağlık yararları olduğu tespit edilmiştir. Aslında, çalışmaların bağımsız incelemesindeki çalışmalardan biri, lalenin tek başına veya sinerjik olarak (diğer kimyasallarla) hareket eden ve iltihabı önlemek için birçok maddeye sahip olabileceği sonucuna varmıştır. 

Ayrıca, bir çalışma, kutsal fesleğenin, metabolik bozuklukların (diyabet gibi) tedavisi için diğer ilaçlara veya beslenme müdahalelerine yardımcı olarak yararlı olabileceğini buldu.

2017 sistematik incelemesinde, çalışma yazarları şu sonuca varmıştır: İncelenen çalışmalarda gösterilen klinik etkiler, Ayurveda geleneğinin günlük olarak tulsi yağı tüketme geleneğinin birçok modern kronik hastalığı ele almak için etkili bir yaşam tarzı ölçüsü olabileceğini düşündürmektedir. 

Kutsal fesleğenin fitokimyasal (bitkilerdeki biyoaktif bileşikler) yapısı çok karmaşık olarak kabul edilir. Kutsal fesleğen içindeki bazı kimyasalların şişmeyi, ağrıyı ve iltihabı azalttığı düşünülmektedir.

2017 inceleme çalışmasında, tulsi yapraklarının, çalışma yazarlarına göre “son zamanlarda kan şekeri seviyelerini düşürmek için çift hücresel mekanizmalar yoluyla hareket ettiği öne sürülen” bir bileşik olan öjenol dahil olmak üzere birkaç biyoaktif bileşiğe sahip olduğu bildirildi.

Tulsi Yağı Cilde Faydaları
Tulsi Yağı Cilde Faydaları 

Tulsi Yağı Cilde Faydaları 

Tulsi esansiyel yağı bazen kutsal fesleğen esansiyel yağı olarak bilinir. Hindistan’da ve Ayurvedik uygulamalarda yaygın olarak kullanılan tulsi, aromatik, tıbbi ve manevi amaçlar için yetiştirilir ve damıtılır.

Aromatik olarak, kutsal fesleğen esansiyel yağı, fesleğen yağı ve karanfil yağı arasındadır. Tulsi yağı, karanfil yağına karakteristik aromasını veren kimyasal bir bileşen olan eugenolün büyük bir yüzdesini (yüzde 85’e kadar) içerir.

Tulsi esansiyel yağının sıcak, tatlı aroması, enerji verici/uyarıcı difüzör ve oda spreyi karışımları oluşturmak için çok uygundur. Erkekler için karışımlar oluştururken çalışmak özellikle güzel.

Tulsi esansiyel yağının kaygı ve stresi azaltırken odaklanmayı artırmayı amaçlayan inhaler ve difüzör karışımlarında kullanımı için büyük bir potansiyel olduğu bilinir. 

Kutsal fesleğen yağı, ciltte tahrişe veya hassasiyete neden olabileceğinden, dikkatli bir şekilde kullanmanızı veya topikal kullanımdan kaçınmanızı önerdiğimiz bir yağdır.

Tulsi esansiyel yağı ayrıca antioksidanlarda yüksektir ve vücudunuzun detoksuna yardımcı olur. Araştırmalar, tulsi esansiyel yağının vücudunuzu toksik kimyasallara karşı koruyabileceğini gösteriyor. Ayrıca kanserli hücrelerin büyümesini azaltarak kanseri önleyebilir.

Tulsi yağı, enfeksiyona karşı cildi korur ve yaraları tedavi eder. Yapraklarından yapılan özlerin yara iyileşme hızını ve gücünü artırdığı düşünülmektedir. Tulsi yağı genel olarak antibakteriyel, antiviral, mantar önleyici, antienflamatuvar ve analjezik (bir ağrı kesici) özelliklere sahiptir.

Hatta bazı insanlar ameliyattan sonra yaralarını iyileştirmek ve korumak için tulsi yağı kullanırlar. Kutsal fesleğen yağı, yaranızın kırılma gücünü, iyileşme süresini ve kasılmasını artırır. 

Araştırmalar, tulsi yağının ağız ülseri, keloidler, kalın yara izleri ve akneler gibi enfeksiyonlara ve yaralara karşı işe yaradığını gösteriyor.

Tulsi yağının içindeki antioksidanlar, serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olur, cilt proteinlerini kollajen ve elastin korur ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların yanı sıra diğer yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasını önler. Tulsi yağı ayrıca yaşlılık lekelerinin giderilmesine yardımcı olan C vitamini ve vücudun E vitamini üretimini artırmasına yardımcı olan linalool içerir.

Tulsi Yağı Nasıl Kullanılır?
Tulsi Yağı Nasıl Kullanılır?

Tulsi Yağı Nasıl Kullanılır?

Tulsi esansiyel yağı hem topikal hem de aromatik olarak kullanılabilir. Basit difüzyon veya inhalasyon, aromatik olarak bir yağın faydalarından yararlanmanın her zaman harika bir yoludur ve aynısı Tulsi için de geçerlidir. Tek başına tulsi esansiyel yağı kokusunun tadını çıkarabilir veya diğer yağları da içeren bir difüzör karışımı oluşturmak için kullanabilirsiniz.

Topikal olarak, tulsi esansiyel yağını omurganıza, ayak altlarına ve nabız noktalarına uygulayın. Yüz temizleyicinize veya losyonunuza da bir damla ekleyebilirsiniz.

Tulsi esansiyel yağını kullanmanın başka bir yolu da gargaradır. Biraz suya birkaç damla ekleyin, gargara yapın ve çalkalayın, ardından tükürün. Sadece ağız hijyenini sağlamakla kalmaz ayrıca nefesinizi de taze ve güzel tutar.

Son olarak, tulsi esansiyel yağını buharlı yüz bakımının bir parçası yapmaktan keyif alabilirsiniz. Aynı anda hem aromatik hem de topikal faydaların tadını çıkaracaksınız. Cildiniz size teşekkür edecek ve siz de yatıştırıcı faydaların tadını çıkaracaksınız!

Bir kase sıcak suya birkaç damla tulsi esansiyel yağı koyun. Başınızın üzerine bir havlu koyun ve yüzünüzü buharın üzerine yaslayın. Çok ısınırsa, havlunun bir kısmını kaldırabilir, yüzünüzü buhardan uzaklaştırabilir veya birkaç saniye ara verebilirsiniz. Deneyime başka yağlar da eklemek isterseniz, lavanta yağı, buhur yağı, tulsi esansiyel yağı ile eşleştirmek için harika seçeneklerdir.

İlginizi çekebilir: Boom Butter Cilt Bakım Yağı Ürün İncelemesi

Begonya Instagram hesabı: begonyakadin

Selma Ulusoy

9 yıldır metin yazarlığı yapıyorum ve hikaye anlatmayı çok seviyorum. Her kadın gibi cilt bakım ve kozmetik ürünlerine bayılıyorum. Herkesin içinde var olan ışığın ve güzelliğin ortaya çıkmasına katkı sağlamak için bu yazıları keyifle yazıyorum. Umarım siz de keyifle okursunuz. İç güzelliğinizi dışınıza yansıtabilmeniz dileğiyle...

Reklamlar
Abone ol
Bildir

0 Yorum
Inline Feedbacks
Yorumları Görüntüle

İlgini çekti mi? Bunlara da bakabilirsin

Reklamlar
Başa dön tuşu
0
Düşüncelerinizi yazabilirsinizx